21/12/17

Αλβανικές… υποσχέσεις για στρατιωτικά νεκροταφεία και «Τσάμικο» ζήτημα στο βάθος

Του Νίκου Μελέτη
Σε υψηλού ρίσκου παιγνίδι, που ανοίγει τον δρόμο για ανιστόρητες αξιώσεις των Αλβανών, τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δυο χωρών υπό μορφή αλληλένδετων πακέτων, καθώς τα Τίρανα, επιμένουν να θέτουν ζητήματα, που συνδέονται με την αναγνώριση του Τσάμικου Ζητήματος.
Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Ditmir Bushati έσπευσε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κ. Κοτζιά σε εκπομπή της ΕΡΤ1 με τις οποίες χαιρέτιζε ως κίνηση καλής θέλησης την απόφαση του Ε. Rama για την υλοποίηση της Συμφωνίας για την εύρεση ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Αλβανικού Μετώπου.
Η απόφαση της αλβανικής πλευράς, έχει πολλά κενά καθώς απλώς παραπέμπει σε… επιτροπές την έρευνα, ταυτοποίηση και περισυλλογή των οστών και αναθέτει τελικά στους Δήμους και Περιφέρειες της Αλβανίας να κρίνουν για την τύχη των νεκροταφείων, (ενώ φυσικά είναι ανενεργή, μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης). Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι ήδη από το 1985 ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Enver Hoxha, Adil Carcani, είχε πραγματοποιήσει έρευνα και είχε ολοκληρωμένο φάκελο με όλα τα σημεία που υπάρχουν οστά Ελλήνων πεσόντων.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.