3/12/17

Η Τουρκία μετατρέπεται σε μαφιόζικο κράτος;

Περίληψη: 
 
Η έξαρση των παράνομων δραστηριοτήτων στην Τουρκία συνδέεται με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Γενικά δεν κατάφεραν να επιδείξουν αποφασιστικότητα ή διάθεση επείγοντος απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Αλλά, εκτός από την αμέλειά της, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο RYAN GINGERAS είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή στο Monterey της Καλιφόρνια. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Fall of the Sultanate: The Great War and the End of the Ottoman Empire.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαμηλά στο Μανχάταν, ξεκίνησε η δίκη για τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία Reza Zarrab. Ο Ζαράμπ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να είχε βάλει σε εφαρμογή ένα περίπλοκο σχέδιο «χρυσού-για-πετρέλαιο» για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως με την βοήθεια συγγενών και συμμάχων μερικών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης. (Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλαβαν τον Zarrab τον Μάρτιο του 2016 ενώ έκανε διακοπές στο Μαϊάμι, στην Φλόριντα). Όμως, σύντομα μετά την έναρξη των διαδικασιών, οι κατηγορίες απορρίφθηκαν και την Τετάρτη [στο δικαστήριο] ο Zarrab κατέλαβε την θέση του μάρτυρα, κάνοντας καταδικαστικούς ισχυρισμούς ότι είχε δωροδοκήσει έναν υπουργό Οικονομίας ως μέρος του σχεδίου παράκαμψης των κυρώσεων.
Για τη συνέχεια ForeignAffairs

4 σχόλια:

  1. Τέτοιο μα τέτοιο κόψιμο για την παραβίαση ενός εμπάργκο που εν τω μεταξύ έχει αρθεί.
    και τέτοιες εναλλαγές ε; Ο κατηγορούμενος να μετατρέπεται σε μάρτυρα κατηγορίας! Ο ζαραμπ είχε να διαλέξει δηλαδή ανάμεσα σε ισόβια κάθειρξη και στο να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας και επέλεξε αμερόληπτα το δεύτερο και θεωρούμε πως αποτελεί αξιόπιστο μάρτυρα. Από κατηγορούμενος, κατήγορος με πατέντα FBI και CIA.
    Για αμερικανάκια μας περνάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λετε να εξαγουμε την τεχνογνωσια μας στην τουρκια ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζεται να μετατραπει καποιος σε οτιδηποτε απο τη στιγμη που ειναι ηδη αυτο που ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία δεν μετατρέπετε σε μαφιόζικο κράτος, γιατί απλούστατα είναι ένα μαφιόζικο κράτος από την εποχή που εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μου μα επιφανών Αμερικανών. Ο Χένρυ Μόργκεντάου, Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, στο βιβλίο του "τα μυστικά του Βοσπόρου" παρουσιάζει με γλαφυρότητα τον τρόπο σκέψης και ενέργειας των Τούρκων. Ο Τζόρτζ Χόρτον, γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922, στο πόνημά του "Αναφορικά με την Τουρκία" τους αποκαλεί ως "ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ". Δεν είναι όμως μόνο οι Αμερικάνοι. Ακόμα και τούρκοι δημοσιογράφοι αποκαλούν τους συμπατριώτες τους πολιτικούς "μαφιόζους". Και ενώ τα καθαρά μυαλά έχουν διαπιστώσει το αυτονόητο, υπάρχουν πολιτικοί μεγάλων χωρών που τους αγαλιάζουν και τους κάνουν τα χατίρια (βλέπε Πούτιν, Τράμπ και πάει λέγοντας. Το αν είναι μαφιόζικο κράτος, μπορεί να πει κανείς πως αφορά τους ίδιους τους Τούρκους. Δεν είναι όμως έτσι. Αφορά και τον ελληνισμό, γιατί απλά έχουν αναγάγει ως σκοπό της ύπαρξης (και δύναμης) τους τον αφανισμό κάθε τι του Ελληνικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.