7/1/18

Κίνδυνοι λεηλασίας της Ελλάδας από εχθρούς και φίλους

Ο γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης προειδοποιεί για τις κινήσεις προσέγγισης Τουρκίας, Ιράν, Σκοπίων και Αλβανίας
Κίνδυνοι λεηλασίας από εχθρούς και φίλους
Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη
Τις νέες γεωπολιτικές συνεργασίες που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων, επισήμανε σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ», ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από την υπόθεση Οτσαλάν, όταν ως στρατιωτικός, συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, τον Ιανουάριο του 1999.Ο έμπειρος γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας προτρέπει την πολιτική ηγεσία του τόπου να μην στρέφεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά να προσέξει πολύ τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, διότι αν δεν γίνει αυτό, «τότε η Ελλάδα θα λεηλατηθεί από εχθρούς και φίλους»!
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
• Πώς διαμορφώνεται κατά την άποψή σας το νέο γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τους πολέμους σε Συρία και Ιράκ;
- Εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία και στο Ιράκ, έχουν δημιουργηθεί δύο σημαντικά μέτωπα… Το ένα έχει βασικούς «παίκτες» τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία και το άλλο μέτωπο έχει τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τους Κούρδους. Αυτά τα δύο μέτωπα δημιουργούν καινούργια γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή μας, τα οποία πρέπει να προσέξει η Ελλάδα.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Το Ιράν βγαίνει από την κρίση και αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό περιφερειακό «παίκτη» με επιρροή στην Αραβική χερσόνησο, απειλώντας την ίδια τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, το Ιράν έχει σημαντική επιρροή στην Υεμένη, εκεί που θα πήγαιναν τα 300.000 βλήματα, (υπόθεση η οποία βρίσκεται στο πολιτικό μας προσκήνιο) στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν (σιίτες), στο Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία, όπου διαθέτει και στρατό. Βλέπουμε ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει έναν σιιτικό «διάδρομο» Τεχεράνη – Βαγδάτη – Δαμασκός – Λίβανος (Χεσμπολάχ) – Μεσόγειος, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, την Κύπρο, μα και ολόκληρη την ανθρωπότητα! Για ποιον λόγο; Διότι με βάση τη λογική του Ισραήλ, αυτή η κατάσταση απειλεί την ασφάλειά του! Ακόμη και αν οι ΗΠΑ βρουν μια «φόρμουλα» για την αποδοχή αυτής της κατάστασης, οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχθούν, ακριβώς επειδή το Ιράν είναι ένας ισχυρός περιφερειακός «παίκτης» ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν συμβατικό πόλεμο!

• Τι εννοείτε;
- Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ενσπείρω τον πανικό, ούτε να θεωρηθώ καταστροφολόγος, όμως εάν κάποια στιγμή οι εξελίξεις οδηγηθούν στα άκρα, εκτιμώ πως αυτή η υπόθεση θα επιλυθεί δυστυχώς μόνο με πυρηνικό πόλεμο, ο οποίος θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας! Αν (ό μη γένοιτο) συμβεί πυρηνικός πόλεμος, στο Ιράν ή στην Κορεατική χερσόνησο, τότε από την επόμενη μέρα θα μιλάμε για έναν διαφορετικό κόσμο, για έναν άλλον άνθρωπο!

• Η Τουρκία ποιον ρόλο παίζει στο νέο γεωπολιτικό τοπίο;
- Η Τουρκία είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος στο γεωπολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.Ο πόλεμος του κόλπου ή «καταιγίδα της ερήμου» όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε το 1990-91, οδήγησε το 2005 στη δημιουργία με συνταγματική κατοχύρωση, ενός Ομοσπονδοποιημένου Ιράκ και ενός Ομόσπονδου Κουρδικού κράτους. Επιπλέον, η κρίση που ξέσπασε στη Συρία το 2011 και στη συνέχεια ο πόλεμος κατά του ΙΣΙΣ (Ισλαμικού κράτους) που κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, οδηγεί σε ένα επίσης Ομόσπονδο Συριακό κράτος, αλλά και σε ένα δεύτερο Ομόσπονδο Κουρδικό κράτος. Επειδή λοιπόν η Τουρκία και το Ιράν φοβούνται παρόμοια βήματα και στα εδάφη τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, παρ’ ότι μεταξύ τους αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων.

ΡΙΣΚΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ
Από την πλευρά της η Τουρκία βλέποντας να έρχεται η σειρά της, ρισκάρει πολύ κι αυτό αναδεικνύει την προσωπικότητα του Προέδρου της, του Ερντογάν, ο οποίος δείχνει ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να ρισκάρει, οδηγώντας σε κρίση, σε ένταση, ίσως και αδιέξοδο τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Αυτήν η εξέλιξη είναι πραγματικά πρωτοφανής… Από το 1952, μέχρι και σήμερα δεν είχαμε βιώσει ξανά τέτοια κρίση! Η Τουρκία οδηγείται πλέον στην αγκαλιά της Ρωσίας, γεγονός που σηματοδοτείται με την αγορά των S400, αλλά κυρίως με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.
Εδώ πλέον στον ορίζοντα διαφαίνεται για εμάς τους Έλληνες, ένας μελλοντικός εφιάλτης εάν η Τουρκία, με ισχυρότερη οικονομία από τη δικιά μας και δραστήρια αμυντική βιομηχανία, αποκτήσει τους S400 και γίνει νέα πυρηνική δύναμη!
Όμως, οι ΗΠΑ βλέπουν αυτή τη στιγμή την Τουρκία ως μια χώρα που δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ από τις κινήσεις και προσεγγίσεις της με τη Ρωσία, γεγονός που από μόνο του αναβαθμίζει στην περιοχή τον ρόλο της Κύπρου, αλλά κυρίως της χώρας μας. Όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, θα έλεγα πως με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται παράλληλα η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας.

• Άρα υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αντισταθμιστικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να αποτρέψει τον εφιάλτη που αναφέρατε;
- Υπάρχει, αλλά η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε. Ήδη έχουμε και θα έχουμε κι άλλα γεωπολιτικά κέρδη, όμως σε στρατηγικό επίπεδο θεωρώ πως η Δύση (ΗΠΑ, Αγγλία) δεν θα δεχθεί ποτέ να τεθεί ολοκληρωτικά υπό τη Ρωσική επιρροή, η Τουρκία.
Βραχυπρόθεσμα βέβαια, η Τουρκία θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη Ρωσία και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας την οποία πάντως δεν πρέπει να βάλουμε στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται επεξεργασία όλων των δεδομένων, σωστή και ψύχραιμη διαχείριση και φυσικά παραγωγή πολιτικής για να έχουμε χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα.

• Ποια είναι η άποψή σας για τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ισραήλ;
- Η δημιουργία των δύο μετώπων που αναφέραμε διευκολύνει τις τριγωνικές συναντήσεις Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος που κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν και ένα σχηματικό τετράγωνο! Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να «τραβάει το σχοινί» τότε ενδεχομένως να δούμε ακόμη και την πραγμάτωση εθνικών μας οραμάτων… Όπως για παράδειγμα, η πάρα πολύ σημαντική χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης (ΑΟΖ).

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
• Πιστεύετε ότι ετοιμάζονται πράγματι σημαντικές εξελίξεις για το Σκοπιανό το τελευταίο διάστημα;
- Αμέσως μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, παρατηρείται κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα αυτού του κρίσιμου εθνικού μας ζητήματος… Επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ανταπόδοση επίσκεψης από τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης και αναμονή της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα. Επίσης είχαμε την επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο και συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς επίσης και επαφές για το Σκοπιανό.
Φαίνεται ότι στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η Ελλάδα, με γνώμονα βέβαια και όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
Εκτιμώ πάντως, πως η επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας σχετίζεται με τη συνέχιση - μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο - της πενταμερούς επίλυσης του Κυπριακού, εξέλιξη η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την καταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη γέννηση ενός κράτους τερατουργήματος!
Προτεραιότητα των ΗΠΑ βέβαια, είναι να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, για να μην έχει τις δυνατότητες η Ρωσία να ασκεί επιρροή σε αυτό το κράτος. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν τα Βαλκάνια υπό τον έλεγχό τους γι’ αυτό και πριν λίγο καιρό βάλανε στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο.
Επισημαίνω πως χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση της κατάστασης από την πατρίδα μας, διότι ο αδύναμος κρίκος εδώ δεν είμαστε εμείς, αλλά τα Σκόπια κι αυτό θα πρέπει άπαντες να το κατανοήσουν. Θεωρώ ότι πρέπει να επιδιώξουμε τη σύσφιξη των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά χωρίς να ενδώσουμε στο θέμα της ονομασίας. Εφόσον ακολουθήσουμε μια φιλική πολιτική απέναντι στα Σκόπια, τότε αφήνουμε χωρίς επιχειρήματα αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δυσκολεύει την επίλυση του προβλήματος. Όχι, εμείς ως χώρα και ως λαός, έχουμε όλες τις πόρτες ανοιχτές, όμως την ψυχή μας δεν θα την πουλήσουμε! Η ελληνική ιστορία και το όνομα της Μακεδονίας μας είναι πραγματικά η ψυχή μας και δεν πουλιέται! Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε μια εθνική στρατηγική σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η οποία θα στηρίζεται απ’ όλα τα κόμματα και θα έχει ξεκάθαρο στόχο.

• Υπάρχει ενιαία στρατηγική τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος από τις ελληνικές κυβερνήσεις;
- Απ’ ό,τι φαίνεται, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε τα προβλήματα που έχουμε τελευταία με την Αλβανία. Εμείς κάναμε μια τεράστια υποχώρηση και συμφωνήσαμε να μπουν στο ΝΑΤΟ, με παράλληλη οριοθέτηση της ΑΟΖ μας. Αυτό έγινε, αλλά με μπαμπεσιά μετά οι Αλβανοί την πήραν πίσω, «πάγωσαν» το θέμα! Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τη χώρα μας, ίσως περισσότερη απ’ ότι στο Σκοπιανό ζήτημα. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει μια στρατηγική σχέση με τον Αλβανικό παράγοντα, δηλαδή με το Κόσοβο (όχι φυσικά αναγνώριση) και τους Αλβανούς των Σκοπίων, διότι αν δεν το κάνουμε αυτό, θα αφήσουμε την «πόρτα» ανοιχτή στην Τουρκία και τότε η χώρα μας θα βρεθεί περικυκλωμένη!
Εν κατακλείδι, παρ’ ό,τι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που την έπληξε, εάν δεν δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τότε η Ελλάδα θα λεηλατηθεί όχι μόνο από εχθρούς, αλλά κι από φίλους!
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας

24 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη ,αγαπητέ Σάββα
    χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.Σ ευχαριστώ για τα πολύτιμα άρθρα σου και τις γεωπολιτικές αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβως.
    Αυτη ειναι η μεγαλυτερη απο τις αληθειες που εχεις πει αγαπητε Σαββα αλλα και η πιο επικινδυνη γιατι τους εχθρους σου τους εχεις απεναντι σου και τους βλεπεις ενω τους φιλους σου τους εχεις διπλα σου και δεν μπορεις να τους δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε Σαββα, αν η Τουρκια περασει σε συνεργασια με τη ΡΩΣΙΑ, το ιδιο πρπει να κανουμε κι εμεις (αμυντικο συμφωνο με τη Ρωσια και διακοπη σχεσεων με ΝΑΤΟ). Αν μεινουμε σε αντιθετο σχηματισμο (στο ΝΑΤΟ εμεις )θα μας ξαναχρησιμοποιησουν οι Αγγλοσαξωνες και θα μας τραβηξουν το χαλι κατω απο τα ποδια ....Το εκαναν στο παρελθον ετσι δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, έκανε λάθος η κυβέρνηση που αποπειράθηκε να πωλήσει πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία που είναι το αντίπαλο δέος του Ιράν, με το οποίο έχει συνταχθεί η Τουρκία;

      Διαγραφή
    2. Επίτρεψε μου να διαφωνίσω με την λογική σου. Αντιθέτως, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν περισσότερα προβλήματα όταν ανήκουν στον ίδιο συνασπισμό...

      Διαγραφή
    3. Βέβαια ήσαν λάθος γιατί υποψιάζομαι που δεν θα πήγαιναν όλα στην Αραβία . Με φαίνεται θα πήγαιναν στους Κούρδους η τουρκοσπορους FsA της Συρίας!

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια αγαπητέ Σάββα που εισφέρεις με ακρίβεια αυτά τα ζητήματα στον ελληνικό δημόσιο λόγο.

    Δύο παράμετροι ακόμη που αξίζουν να ληφθούν υπόψη:

    1) Οι Έλληνες τόσο λόγω του παραδοσιακού μας φιλορωσισμού, όσο και λόγω του δίκιου που πνίγει τον δίκαιο αγώνα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά του εφιάλτη της ισλαμικής τρομοκρατίας, τείνουμε να υποστηρίζουμε την πλευρά της Ρωσίας-Ιράν-Συρίας, ακόμη θα έλεγα και Τουρκίας αυτή τη στιγμή.

    Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται από τη συμμαχία με τη Δύση. Αν έχουμε για κάποιον αξία σήμερα, αυτός είναι η Δύση και όχι η Ρωσία. Αν η Ρωσία αρχίζει σταδιακά να ελέγχει γεωπολιτικά την Τουρκία (και αυτός ο έλεγχος θα αυξηθεί εάν τυχόν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παράσχουν τελικά τα F-35 στην Τουρκία, πράγμα που θα την καθιστούσε πλήρως εξαρτημένη πια από τη Ρωσία), τότε τι να την κάνει και την Ελλάδα; Έχει τα στενά, έχει όλη την ανατολική Μεσόγειο "δική της".

    2) Βασικότατη παράμετρος της εξίσωσης ισχύος στη Μέση Ανατολή είναι εδώ και αρκετά χρόνια η σχεδόν ολοκληρωτική στρατιωτική απουσία των ΗΠΑ. Αν εξαιρέσει κανείς μερικές εκατοντάδες (επισήμως) ή λίγες χιλιάδες (ανεπισήμως) κομμάντος και συμβούλους δίπλα στους Κούρδους και κάποιους αντάρτες, οι ΗΠΑ είναι απούσες από το μεσανατολικό στρατιωτικό πεδίο.

    Ασχέτως του λόγου για τον οποίο αυτό συμβαίνει (οικονομικός; υπερβολική εξάρτηση από τον δανεισμό Κίνας κλπ.; αδυναμία παρουσίασης φερέτρων Αμερικανών στρατιωτών στην αμερικανική κοινή γνώμη και στο Κογκρέσο; Αλλεργία του Κογκρέσου σε νέους πολέμους; Συνδυασμός όλων αυτών μαζί;), η ουσία είναι ότι συμβαίνει. Οι ΗΠΑ της δεκαετίας του 1990, ακόμη και της δεκαετίας του 2000, δεν είχαν παρά να υπαγορεύσουν τη βούλησή τους στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει στρατιωτικό κενό, που καταλήγει να είναι στρατηγικό κενό.

    Το καλύπτουν το Ιράν πρωτίστως και η Ρωσία δευτερευόντως. Αν ήταν στρατιωτικώς παρούσες οι ΗΠΑ, η "σιιτική ημισέληνος" δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία για την περιοχή. Δεν είναι, άρα μπορούν και επεκτείνονται οι Ιρανοί, που αποκομίζουν τώρα τα αγαθά της βιομηχανικής και στρατιωτικής αυτάρκειας που τους πρόσφερε η σχεδόν σαραντάχρονη απομόνωση της ανέκαθεν σχετικά ανεπτυγμένης χώρας τους από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Και οι Ρώσοι είναι επιτήδειος διαιτητής, αφού όλοι πια σε αυτούς απευθύνονται, μετά το πάνω χέρι που απέκτησαν στην περιοχή λόγω της επιτυχούς στρατιωτικής τους επέμβασης.

    Αυτή δεύτερη παράμετρος (απουσία ΗΠΑ) υπονομεύει εν μέρει την αύξηση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας. Για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία μας έχουμε γίνει τόσο σημαντικοί για την Δύση και για πρώτη φορά η Δύση εμφανίζεται τόσο αδύναμη. Είμαστε άραγε για μια ακόμη φορά οι χαμένοι της υπόθεσης; Δεν νομίζω, διότι όπως λες κι εσύ, Σάββα (χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή), η Δύση δεν θα αφήσει να της ξεφύγει η κατάσταση στην Τουρκία.

    Μόνο που, θα συμπλήρωνα εγώ, αυτό που χρειάζεται η Δύση δεν είναι "την Τουρκία" αλλά τον σημερινό τουρκικό χώρο, τη Μικρασία και την Ανατολία. Η έγερση κουρδικού ζητήματος θα είναι ένα πιθανό πρώτο χτύπημα. Από εκεί και πέρα, το μυαλό όλων μας (και πάντως το δικό μου) πηγαίνει στην πραγματοποίηση των προφητειών των πατέρων της Εκκλησίας μας και ειδικώς των προσφάτων του Αγίου Παϊσίου.

    Αν και δεν είναι στο χέρι μας να γνωρίζουμε τις βουλές του Υψίστου, εντούτοις, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Άγιος, "το να διαβάζει κανείς τους αγίους σήμερα, είναι σαν να διαβάζει εφημερίδες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Κομνηνε
      ολα καλα...αλλα αυτο το ....φιλορωσισμος ...πολυ ατοπο.Απ το 1821 εως εδω...μονο φιλοσαξωνισμος υπαρχει....σε απιστευτο βαθμο...ξελυγωμενου.Τωρα να λες στην Αλασκα...οτι ο εσκιμωος ειναι επικινδυνα φιλοαφρικανος...επειδη εφαγε μια φορα μπανανα...ειναι εξωφρενικο...αν οχι το αστειο του αιωνα...

      Διαγραφή
  5. κε Καλεντερίδη, Χρόνια πολλά για την ονομαστική σας γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Σάββα, Υἱ-είαν καί εὐλο-ίαν!
    Μιά ἄποψη:
    Τί συνέπειες ἠμπορεῖ νά ἔχει ἡ αὔξησις τῆς σημασίας μας γιά την Δύση,
    Α) ὅταν τοῦτο ὀφείλεται ἀποκλειστικῶς ἤ κυρίως εἰς την προσέγγισιν τῆς Τουρκίας πρός τήν Ρωσία καί
    Β) ὅταν ἡ "Δὐση" μᾶς θέλει ἀσχέτους πρός τήν ταυτότητά μας ὡς Ὀρθοδόξων χριστιανῶν, δηλαδή θέλει πάσῃ θυσίᾳ νά γίνουμε:
    α) λαός ὄχι Ἑλληνικός ἀλλά ἀποτελούμενος κατά πλειοψηφία ἀπό μετανάστες,
    β) λαός διαβρωμένος στό θέμα τῆς κατά φύσιν ζωῆς ἀνδρῶν καί γυναικῶν, καί τῆς κοινωνικῆς ζωῆς μέ φυσιολογικές οἰκογένειες καί
    γ) λαός χωρίς ὑγιεῖς καί ζωντανές ἐθνικές παραδόσεις (μόνο μέ ἐθνοτικό φολκλόρ);
    Χἀνουμε το νόημα, ἄν ἀποσυνδέσουμε αὐτές τίς παραμέτρους.

    Πέραν τούτου, μία προσχώρησις τῆς μιᾶς τῶν χωρῶν Ἑλλάδος ἤ Τουρκίας στήν Ρωσία, θέτει ἀμφότερες στήν πρώτη γραμμή τοῦ μετώπου, σέ περίπτωση συγκρούσεως τῶν ὑπερδυνάμεων. Θά καταστραφοῦμε πρῶτοι-πρῶτοι καί ἐμεῖς καί οἱ Τοῦρκοι, ἀκόμη καί ἄν ἡ εὑρύτερη σύγκρουση ἐν τέλει συγκρατηθῆ,
    ὅπερ μᾶλλον καί ἤδη σχεδιάζεται σέ κάποια ἀρρωστηνένα μυαλά.

    Συνεπῶς, ἔχουμε σέ τοῦτο κοινό συμφέρον μέ τήν Τουρκία, νά μείνουμε ἔξω ἀπό τήν ὅποια εὑρύτερη σύγκρουση τῶν ὑπερδυνάμεων καί τῶν πολεμοχαρῶν συμμάχων τους, ὅπως Ἰσραήλ καί Ἰράν-Χεζμπολλάχ.
    Καί ἄν μετά, τυχόν φαγωθοῦμε ἐνδεχομένως μεταξύ μας Ἕλληνες καί Τοῦρκοι, θά εἶναι λιγώτερο καταστροφικό. Ἀμφιβάλλω ὅμως ὅτι τοῦτο θά γίνῃ ἔτσι.

    Διότι, ἡ Τουρκία μέ τήν ὑπεφίαλη μεγαλομανία πού τήν χαρακτηρίζει μᾶλλον θά πάῃ γυρεύοντας πράγματα πέραν τῶν δυνάμεών της καί ἔτσι δέν θά ἀποφύγῃ τόν μεγάλο πόλεμο.
    Τό θέμα ἄρα εἶναι, σέ περίπτωση πού ἡ Τουρκία ἀνοήτως δέν ἀποδεχθῆ πραγματικότητες ὅπως αὐτήν τῆς ὑπάρξεως τοῦ λαοῦ τῶν Κούρδων, καί πάῃ γιά περισσότερα ἀπό ὅσα δικαιοῦται ρεαλιστικῶς, ὁ "ἐπιτήδειος οὐδέτερος" αὐτήν φορά νά εἴμαστε ἐμεῖς.
    Καί ἐάν τοῦτο δέν φαίνεται δυνατόν, ζωτικότατο συμφέρον μας εἶναι, ὅ,τι ἀνοίγματα τῆς Τουρκίας πρός τήν Ρωσία ἀνέχεται ἡ "Δύση", τά ἴδια νά ἀνεχθῆ καί γιά ἐμᾶς. Ἀλλιῶς, πρέπει ἀναγκαστικά νά τεθῆ τό θέμα νά μᾶς χάσῃ πρώτους-γιατί;
    Διότι, μήν ἐγκαταλείποντας ἡ Δύση τήν Τουρκία παρά τά ἀνοίγματά της, καί ἀποκλείοντας σέ ἐμᾶς, σύστοιχα πρός τά τουρκικά, ἀνοίγματα πρός Ρωσία, παρέχει τήν δυνατότητα στήν Τουρκία νά ὠφεληθῆ πολύ σέ βάρος μας ἐλισσόμενη καί ἐκβιάζοντας καί πρός τίς δύο πλευρές, καί Ρωσική καί ΗΠΑ. Τόσο στρατιωτικά ὅσο καί διπλωματικά, μετά ἀπό τήν ὅποια ἐμπλοκή. Συνεπῶς, δέν ἔχουμε ἄλλη ὁδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά και καλή δύναμη αγαπητέ κ. Καλεντερίδη. Θα συμφωνήσω με τις επισημάνσεις, ιδίως τις τελευταίες, του "Αλεξανδρινού", υπενθυμίζοντας τις περί εταιρικής, για αιώνες, σχέσεως με την Τουρκία, δηλώσεις του κ. Σόϊμπλε. Η Γερμανία, ιδρυτικό μέλος της καρλομάγνειας Δύσης, έχει ισχυρή αυτοσυνειδησία ώστε να γνωρίζει ότι η συμμαχία της με τους Τούρκους θεμελιώθηκε στο ανθελληνικό μίσος, κοινό παρονομαστή, Άγγλων, Γάλλων αλλά και των "συμμάχων" τους Γερμανών, κάτι άλλωστε που καταδείχθηκε το 1922. Τώρα το αν θα τελεσφορήσει δίκη μας αναγκαστική στροφή προς τη Ρωσία, ουδείς το γνωρίζει. Μένει, τελικά, ν' ακούγεται μοναχική κι απόμακρη εκείνη η κραυγή του κ. "Προέδρου" περί αναδέλφου έθνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ SOCRATES ALEXANDRINOS Δυστυχώς όσο και να το παλέψουμε,δύσκολα θα καταφέρναμε να μείνουμε έξω από μια ευρύτερη σύγκρουση των υπερδυνάμεων αν αυτή γίνει πραγματικότητα στα χρόνια που έρχονται, για μια ακόμη φορά, η ιστορία δείχνει πως λόγω της θέσης μας η ουδετερότητα αποτελεί άπιαστο όνειρο... Εκτός αυτού αν συμβεί μια τετοια σύγκρουση, είναι η Τουρκία που θα φροντίσει να μας εμπλέξει πρώτους πρώτους σε αυτήν, θυμίζει όλο αυτό - τηρουμένων των αναλογιών - το πώς μας ενέπλεξε η υπερφίαλη επεκτατική πολιτική της φασιστικής Ιταλίας στον Β' παγκόσμιο πόλεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχουμε ηδη υποστει ως Ελληνισμος το πρωτο πληγμα. Θυμιζω τις ΕΟΖ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ). Αυτο σημαινει διαφορετικα φορολογικα συστηματα, αρα αντιο στη κεντρικη διοικηση.Ο αγγλικος κοινοβουλευτισμος ο οποιος μας επεβληθη μετα το 21 δεν μας επετρεψε να αποκτησωμε γηγενη ηγεσια. Ολα τα κομματα ενεργουν ^ τοις κεινων ρημασι πειθομενοι^. Δεχομεθα ολικη επιθεση στη γλωσσα μας, την ιστορια μας, την μουσικη και παραδοσεις μας και δεν κουνιεται φυλλο. Ακαθεκτοι πορευομεθα στον αστερισμο της Μυκονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι
      ...και μετραμε ολη μερα τα...φραγκα που μας αφησαν οι ...κλεφτες...και τα βρησκουμε λειψα....παντα απορωντας πως...και παντα ψαχνοντας μια ερμηνεια αποριας...γιατι εγινε αυτο και πως...μυριες ερωτησεις απορημενων σνθρωπων που θα πεθανουν με την απορια ζωγραφισμενη στο προσωπο τους...αναπαντητη...Μπορει να την εχουν και στον αλλο κοσμο ακομη...και να αγανακτησουν τον Θεο ...απ την ιδια ερωτηση...

      Διαγραφή
  10. Η Ιστορία διδάσκει αλλά ποιος μαθαίνει? Αν Τουρκία Αλβανία Σκόπια κάνουν γέφυρα και στο άμεσο μέλλον φανεί ότι οι φίλοι μας Αμερικανοί δεν μας βοηθήσουν τότε πρέπει να προσεγγίσουμε τους φίλους Ρουσους . Και αν μας βοηθήσουν τότε πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το μέλλον μας !!!!! Γιατί και η Ευρώπη μας έχει γραμμένους, Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και θέλει σωστές κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελλαδα ειναι τελειωμένη υπόθεση.Οποιος μπορεί να φυγει να σωθεί , οι υπόλοιποι ας πεθάνουμε αξιοπρεπώς.Απο το 2010 καταστράφηκε η χώρα μπορούσαμε να τη σώσουμε κανένα δυο χρονια.Περασε το τρένο πλέον.Ανμενουμε το μοιραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηττοπάθεια είναι αυτό, όχι η αλήθεια..

      Διαγραφή
    2. Νικο
      Ολοσωστος...λεγεται και ...εθελοδουλικη σκεψη...κρυφοδουλος δηλ.Απ εξω...κουκλα κι απο μεσα...πανουκλα...Ας πουμε αιωνιες αποκριες....με κομφετι διανοουμενου...

      Διαγραφή
  12. Χρονια πολλα Σαββα για την εορτη σου..Η Τουρκια εχει διανυσει μια σημαντικη αποσταση σε σχεση με μας οσον αφορα την στρατηγικη της σχεση με την αλβανια(δωρεες πολεμικου υλικου,επικειται ναυτικη βαση στην Αλβανια,εκπαιδευσεις στρατιωτικων αλλα και αστυνομικων,ενισχυση του μουσουλμανικου στοιχειου κτλ).Δεν ξερω εαν η οικονομικα κατεστραμενη Ελλαδα μπορει να αναστρεψει αυτη την ηδη ανεπτυγμενη στρατηγικη σχεση της Τουρκιας με την Αλβανια.Ακομα και η μπαμπεσια με την ΑΟΖ οπως αναφερεις εκτος οτι υποδηλωνει κανενα ενδοιασμο-σεβασμο της Αλβανιας απεναντι στη παρακμαζουσα Πατριδα μας σιγουρα κρυβει απο πισω και Τουρκικο δακτυλο ισως και σε σημαντικο βαθμο!!??Πραγματικα δεν μπορω να σκεφτω,και σιγουρα εισαι ο πλεον ειδημων,με τι μηχανισμους και τι πλεονεκτηματα μπορουμε να αντιταξουμε ωστε να αναστρεψουμε τουλαχιστον να μειωσουμε την ηδη ανεπτυγμενη σχεση μεταξυ Τουρκιας και ΑΛβανιας,και ειδικα με το υπαρχον πολιτικο προσωπικο το οποιο παρουσιασε απιστευτη αφλογιστια στο Σκοπιανο σε σχεση με τα ιστορικα επιχειρηματα που διαθετει αλλα και το timing κατα το οποιο οπως πολυ σωστα λες ο αδυναμος κρικος ειναι τα Σκοπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλα συγκλίνουν στο ότι πλησιάζουμε στην ώρα μηδέν. Και όσον αφορά την χώρα μας αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και αλλαγή συνόρων εντός της επόμενης δεκαετίας. Μακάρι η όποια αλλαγή να είναι προς το θετικό αλλά οι ενδείξεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι.

    * Όσο επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται παράλληλα η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. *

    Επομένως ας ευχόμαστε ο Θεός να δίνει χρόνια στον Ερντογάν και το καθεστώς στο Ιράν να διατηρηθεί ως έχει και ακόμη πιο ακμαίο, διότι αυτός ο εναγκαλισμός της Τουρκίας με το Ιράν είναι που αυξάνει σε υπεργεωμετρικό βαθμό την γεωπολιτική μας αξία. Αν το καθεστώς στο Ιράν πέσει ο Ερντογάν μια χαρά θα ξανακάνει την κυβίστηση και ξεχάστε και την προσέγγιση του με την Ρωσία (εμείς απλά μάλλον θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δυστυχώς - και έχουμε την δυνάτοτητα να τις επηρρέαζουμε).

    Ταυτόχρονα όσο το Ιράν είναι επίφοβο τόσο σημαντικότερη είναι η αξία των Κούρδων. Και όσο σημαντικότερη είναι η αξία των Κούρδων τόσο το καλύτερο είναι για εμάς, ειδικά σε αυτήν την τόσο αδύναμή μας στιγμή.

    Το θετικό είναι ότι σε περίπτωση θετικής εξέλιξης για εμάς από σπόντα, ο βαθμός φιλελληνισμού εντός της Τουρκίας έχει πρωτοφανή ιστορικά ψηλά και ο κίνδυνος εμφυλίου στην Τουρκία δεν είναι απίθανο να πυροδοτηθεί σε χρόνο dt(βάση της εικόνας του τελευταίου εκλογικού χάρτη) βάζοντας ένα χεράκι από έξω.

    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πανίσχυρο σύστημα συμφερόντων εντός και εκτός Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του τουρκικού λόμπι εκτός της τουρκίας ορφάνεψε, είναι σε απελπισία και με μεγάλη ευκολία θα εδέχοντo καινούργιο πατερούλη.

    Σε μια λεπτή κλωστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.