31/12/17

Ο Τραμπ, ο Ξι και η «σκοτεινή» χρονιά για τη δημοκρατία

Πως επηρεάζεται η παγκόσμια τάξη από την αλαζονεία του αμερικανού προέδρου και τον αυταρχισμό του κινέζου ομολόγου του. Ορατή η κρίση φιλελεύθερων αξιών στον πλανήτη με τρανταχτά παραδείγματα την Τουρκία και τη Νότια Αφρική.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει πηγή αμηχανίας και σύγχυσης στο αμερικανικό κατεστημένο. Ωστόσο, ένιωσα ότι κατάλαβα καλύτερα τον αμερικανό πρόεδρο, μετά από ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2017 σε Νότια Αφρική, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα, όπου πολιτικοί σαν τον κ. Τραμπ είναι πολύ οικείοι.
Είναι ο ηγέτης που φωνάζει, που είναι έτοιμος να επιτεθεί και να υπονομεύσει τα θεσμικά όργανα της πατρίδας του – αντί να δεχθεί ελέγχους στην εξουσία του ή προκλήσεις στην αξιοπιστία του.
Είναι ο δημαγωγός, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να απευθύνει έκκληση στον όχλο πάνω από τα κεφάλια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι ο αλαζονικός πρόεδρος, που προσελκύει δουλοπρεπείς καιροσκόπους και διεφθαρμένους τυχοδιώκτες. Είναι ο άνθρωπος της εξουσίας, πολύ πρόθυμος να ανακατέψει τις επιχειρηματικές με τις πολιτικές του υποχρεώσεις.
Η ανάδειξη του κ. Τραμπ -που προστέθηκε στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας- άλλαξε την πολιτική ατμόσφαιρα στον κόσμο. Υπάρχει κάτι που λέγεται παγκόσμια διάθεση και τα μηνύματα που προέρχονται από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είναι ανησυχητικά.
Η διοίκηση του Τραμπ στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την «καθαρή» κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, η Κίνα του Ξι Ζινπινγκ εμφανίζεται όλο και πιο σίγουρη στο να υποστηρίξει ένα αυταρχικό μοντέλο, το οποίο ανέχεται τον καπιταλισμό - αλλά συντρίβει την κοινωνία των πολιτών.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.