2/12/17

Σφίγγει ο κλοιός των σκανδάλων γύρω από τον Ερντογάν

Σάββας Καλεντερίδης
Τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να ανακηρύσσεται σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη και τη Ρωσία να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει εξασφαλίσει στρατηγική επιρροή στη Συρία, να έχει δέσει χειροπόδαρα Τουρκία και Κούρδους και να αποκτά αεροπορικές βάσεις στην Αίγυπτο, η συγκρουσιακή πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ενώ ο Ερντογάν είναι ήδη στριμωγμένος στο εσωτερικό μέτωπο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προβαίνει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις ντοκουμέντων για αποστολές δεκάδων εκατομμυρίων σε λογαριασμό οικείας offshore στη νήσο Μαν από άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος –γιο, αδελφό, συμπέθερο και ιδιαίτερο του γραφείου του–, η δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Χακάν Ατίλα στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε έναν πολιτικό και γεωπολιτικό εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις αφορούν μεταφορά 14 εκατομμυρίων δολαρίων που έγιναν μέσα σε ένα εικοσαήμερο, στα τέλη του 2011!
Επειδή έχουμε ξαναγράψει από αυτήν εδώ τη στήλη για το θέμα εδώ και μήνες, να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για τη δίκη του Ιρανοαζέρου επιχειρηματία (εμπόρου χρυσού) Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος φέρεται να συντόνιζε κύκλωμα που έκανε εμπόριο πετρελαιοειδών του Ιράν και χρυσού, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφάλιζε δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διακινούσε μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halk bankasi, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το εμπάργκο που είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Στην ίδια δίκη ενσωματώθηκε η υπόθεση του αντιπροέδρου της ανωτέρω τράπεζας Χακάν Ατίλα, ο οποίος συνελήφθη και δικάζεται στις ΗΠΑ, ενώ σημειώνουμε ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ερντογάν από τις 12 Ιουνίου 2011 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2013, οπότε και αποκαλύφθηκε στην Τουρκία το σκάνδαλο Ζαράμπ.
Πέρα από το ιστορικό, ποιο είναι το πολιτικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον της υπόθεσης;
Ο Ρεζά Ζαράμπ πριν από έναν μήνα αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές και με το δικαστήριο, δηλώνοντας ότι «θα τα πει όλα όπως ακριβώς τα έζησε, χωρίς να αποκρύψει τίποτα, υποσχόμενος ότι δεν θα διαπράξει στο μέλλον ανάλογες πράξεις»!
Όπως τα έζησε!
Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Ήδη έχει αποκαλύψει ότι έδωσε ρουσφέτι –εδώ η λέξη βρίσκει την εννοιολογική της ολοκλήρωση– 50 εκατομμυρίων δολαρίων στον υπουργό Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο οποίος ασφαλώς δεν θα μπορούσε να πάρει στην «πλάτη» του τη διακίνηση μέσω της τράπεζας που ανήκει στο τουρκικό κράτος και εποπτεύεται από τον ίδιο, ποσό της τάξης των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Ασφαλώς είχε την άδεια του ίδιου του (πρωθυπουργού, τότε) Ερντογάν.
Το ποσοστό που κρατούσε η τουρκική πλευρά για τη διευκόλυνση που έκανε στο Ιράν ανέρχεται στο 15% του διακινούμενου ποσού, που σημαίνει κάτι παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια μαύρα λεφτά στα χέρια του τουρκικού ερντογανικού βαθέος κράτους.
Οι αμερικανικές Αρχές αναζητούν το δρόμο που ακολούθησαν τα χρήματα αυτά, και γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πού πήγαν 1,7 δισ. δολάρια.
Πάντως, σε ό,τι μας αφορά, αρκετά από τα χρήματα αυτά πήγαν σε κρατικές υποθέσεις της Τουρκίας στη Θράκη, στη Βουλγαρία, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.
Και όταν λέμε κρατικές υποθέσεις, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο χρηματισμός πολιτικών και πρωθυπουργών, που εσχάτως ασκούν ανθελληνική πολιτική. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κυκλοφορεί πολύ μαύρο τουρκικό χρήμα στις γειτονικές μας χώρες, καθώς και ότι η Τουρκία επιδιώκει την περικύκλωσή μας και από Βορρά!
Όσον αφορά τα αμερικανοτουρκικά, γίνεται μια απελπισμένη προσπάθεια από τον Ερντογάν η υπόθεση Ζαράμπ να αναχθεί σε ένα εθνικό θέμα που απειλεί την ίδια την Τουρκία και εξ αυτού επιδιώκει τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου για την αντιμετώπισή του...
Υπό την έννοια ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την υπόθεση απειλώντας τον ίδιο τον Ερντογάν, ο γιος του οποίου έλαβε δίκην χορηγίας σε ίδρυμα που προεδρεύει 100 εκατομμύρια δολάρια από τον Ζαράμπ, για να γονατίσουν την Τουρκία και να αποκομίσουν πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη την ώρα που η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις της με το μέτωπο των εχθρών της Ουάσινγκτον, ήτοι τη Ρωσία και το Ιράν.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε την Κυριακή.
pontosnews

13 σχόλια:

  1. Ο δικός μας ο Συμπέθερος έβγαλε εκτός Κύπρου 20 εκατομύρια σε 20 ώρες όχι 20 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, οι δικτάτορες που φοβούνται για την εξουσία τους δεν κάνουν ταξείδια στο εξωτερικό και κυρίως δεν συμπεριφέρονται επεκτατικά. (Δόξα τω Θεώ)
    Δεύτερον, η τουρκία είναι έκτη σε εξοπλισμούς. (Δόξα τω Θεώ)
    Τρίτον, με εθνικό νόμισμα, την οικονομία σε φάση ανάπτυξης και την ευρωασιατική συσπείρωση της λιγάκι δύσκολο να γονατίσει εύκολα η αμερική την τουρκία με εμπάργκο και κυρώσεις. (Δόξα τω Θεώ)
    Τέταρτον, η πολιτική νοοτροπία και κατάσταση στην γείτονα ουδεμία σχέση έχουν με τα φοβικά σύνδρομα και τα δημοκρατικά κομπλεξ (ναι έτσι ακριβώς) που διακατέχουν τα ελληνικά ρετάλια που δισσύρουν το Έλληνικό Έθνος. Αναλύσεις που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια δεν έχουν τύχη.
    Πέμπτον, Δόξα τω Θεώ, ευτυχώς κανείς και κυρίως οι τούρκοι δεν έχουν καταλάβει, ποιος είναι ο αληθινός κίνδυνος για την πατρίδα τους και καλό είναι να μην τους δίνουμε ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά, ουδόλως μ' ενδιαφέρει τι κάνει ο Ερντογάν στην χώρα του, αρκει αυτό να μην έχει σχέση με την δική μας.

    Αυτό, όμως, που μ' ενδιαφέρει είναι ότι ερχόμενος εντός των ημερών στην Αθήνα, θα επισκεφθεί και την Θράκη, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται από το 2007 και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη αντοχή δείχνει ο κερατάς,τον είχα δώσει ότι θα έπεφτε τον Απρίλη που μας πέρασε...σκληρο καρύδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο την στιγμη που εδω κυβερνουν οι απογονοι του Ζαχαριαδη και βεβαια μας ανυσηχει η επισκεψη στη θΡΑΚΗ. Αυτοι οι ορκισμενοι ανθελληνες εχουν προιστορια στο να διαμοιραζουν τα ιματια της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φάμπρικα των επισκέψεων των Τούρκων επισήμων στην Θράκη άνοιξε το 2007, με την επίσκεψη Μπαμπατζάν. Τότε δεν κυβερνούσαν ... απόγονοι τού Ζαχαριάδη, αλλά τού Παπάγου, που καθιέρωσε τα τουρκικά σχολεία στην Θράκη και σ' ένα απ' αυτά δόθηκε το όνομα τού Τζελάλ Μπαγιάρ.

      Διαγραφή
  6. Ο,τιδήποτε κάνει ο ερδογάνης (απόγονος εξισλαμισμένων ποντίων), ο Ράμα (μπασταρδος με ελληνικό αίμα) και ο γκρουέφσκι (επίσης ελληνικής καταγωγής) στην χώρα τους, μας ενδιαφέρει και μας κόβει και μας αφορά. Μιλάς λες και η τουρκία δεν είναι ο γείτονας που μας αναγκάζει να έχουμε δυσανάλογο κόστος αμυντικών δαπανών σε σχέση με την υπόλοιπη ευρώπη. Αλλά μια ζωή προτιμούσαμε να στριμωχνόμαστε στην διαρκώς συρρρικνούμενη φυσαλλίδα ειρήνης μας, εθελοτυφλώντας στα εκτός συνόρων, τεκταινόμενα.
    Σαν να οδηγείς σε αγροτικό δρόμο, θεωρώντας πως βρίσκεσαι σε λεωφόρο.
    Ο ερδογάν θα έρθει και θα μας αναστατώσει και θα μας προσβάλλει. Μικρό το τίμημα, μπροστά σε όσα μας προσφέρει. Άσε τον καραγκιόζη να κάνει τον παλικαρά να φουσκώνουν περηφάνεια και εμπιστοσύνη για τον ηγέτη τους οι τουρκαλάδες. Όταν ολοκληρώσει την αποστολή του τότε ναι δεν μας νοιάζει αν τον κάνουν κομμάτια.
    Το ίδιο λάθος κάνουν και οι νταήδες στις φυλακές και μόλις γυρίσουν απρόσεκτα τα νώτα τους κάποιο από τα ανθρωπάκια που βασάνιζαν θα τους μπήξει το καλοακονισμένο κουταλάκι του, στην πλάτη τους, σε ρυθμό χασαποσέρβικου. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει πάντα. Η τουρκία πρέπει να φονευθεί, πριν μας φονεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα διόλου τυχαία δεν είναι. Οι 200 σωματοφύλακες που φέρνει δείχνουν δηλώσεις και αξιώσεις.
    Η κρίση θα μεταφερθεί στις σχέσεις με τη Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πραγματικός κίνδυνος ποτέ δεν έρχεται με τυμπανοκρουσίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mαρεσει παντως οτι ενω οι αμερικανοι την μπεφτουν στο ερδο,ο ερδο ερχεται στην Ελλαδα...
    Δινεται δηλαδη η εντυπωση οτι ψαχνει σε εμας την σωτηρια του...
    Λετε να ειναι οντως ετσι;
    Θα πρεπει να θεωρηθει αυτη η κινηση του ερδο ως κινηση απελπισιας;
    Μηπως ο ερδο εχει καλυτερη αντιληψη της δυναμικης της Ελληνικης πολιτικης απο αυτην που εχουμε εμεις οι κοινοι χαχωλοι;
    Παντως,οπως και ναχει, αναρωτιεται κανεις,τι θα μπορουσε να απογινει με την τουρκια;
    Και τα ενδεχομενα ειναι τα εξης δυο:
    1)ο ερδο να υποχωρησει στις απαιτησεις των αμερικανων με αποτελεσμα να διαρρηξει τις σχεσεις του με την Μοσχα.Θα το ηθελε αυτο;
    2)Να επιμεινει στην τρεχουσα πολιτικη του,οποτε ή θα πρεπει να υποχωρησουν οι αμερικανοι ή θα πρεπει να απεργαστουν την de facto αποσταθεροποιηση της τουρκιας εως οτου η τουρκια επανελθει εκ νεου στον δυτικο μονοπατι που θα την οδηγησει εκ νεου σε ρηξη με την Μοσχα...
    Και βεβαια ειναι ευνοητο,οτι αν οντως εμεις κραταμε το μελλον της τουρκιας και της κυπρου στα χερια μας,δεν θα πρεπει να υποχωρησουμε επουδενι απεναντι στον ερδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ elias cavads.
      Την ημερα που ανακοινωθηκε η επισκεψη,εγραψα οτι ο Αλεξης λειτουργει σαν προξενητης μεταξυ τουρκιας-ΗΠΑ,ετσι ενω φαινομενικα κανεις δεν βαζει νερο στο κρασι του οι προτασεις εκατερωθεν ισως εχουν και οριστικη αρνητικη η θετικη εκβαση.
      Ειναι η καθοριστικοτερη στιγμη για τον ερντογκαν να διαλεξει οριστικα στρατοπεδο.
      Θα ημουν ευτυχης εαν την συγκυρια της αναβαθμισης του πρωθυπουργου και κατ επεκταση της Ελλαδος,την εκμεταλλευοταν αυτος και ο Κοτζιας για να δωσουν οντοτητα στην χωρα και οχι απλως σαν αγγελιοφοροι.
      Ιδωμεν.

      Διαγραφή
    2. Το να ειμαστε απλα οι αγγελιοφοροι των αμερικανων φαινεται οντως πιο λογικο...
      Και σε αυτην την περιπτωση δεν υπαρχει τιποτα κρυφο στις σχεσεις τουρκιας-ΗΠΑ.Ολα ειναι μαλλον οπως φαινονται.

      Διαγραφή
  10. Δεν αθωωνει κανεις τον ^εθναρχη^ Καρααμανλη. Αλλωστε η εδραιωση του κομμουνισμου κατω απο διαφορα χρωματα ηταν δημηουργημα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.