19/12/17

Η Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας αναδεικνύει μια πορεία προς την απομόνωση

Trump Military
Flanked by members of the military, U.S. President Donald Trump signs the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2018 in the White House on Tuesday.
Moon of Alabama (USA)
Χθες ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε τη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (pdf)(NSS). Η δημοσίευση αναγγέλθηκε , ασυνήθιστα, από τον πρόεδρο σε μια ομιλία. Η νέα NSS είναι ασυνήθιστα μεγάλη :
Η στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Reagan ήταν 41 σελίδες, του Μπους το 2002 ήταν 31, του Ομπάμα το 2015 ήταν 29. Αυτή του Τραμπ είναι 55 σελίδες: Ποικιλία προτεραιοτήτων χωρίς πολύ προτεραιότητα.
Η πρώτη "θεμελιώδης ευθύνη" που εκθέτει η NSS είναι:

.. να προστατέψει τον αμερικανικό Λαό, τη πατρίδα και τον αμερικανικό τρόπο ζωής..
Ο Micah Zenko επισημαίνει ότι δεν το κάνει πραγματικά:
Σχεδόν τίποτα στο έγγραφο .. δεν ασχολείται με τις πραγματικές εγχώριες απειλές, κινδύνους και τις συστημικές βλάβες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί κάθε μέρα. 
...
 
Η
NSS του Τραμπ.. αναφέρει 58 φορές τη λέξη "τρομοκράτες" και δεσμεύεται να «νικήσει τους τζιχαντιστές τρομοκράτες», όπως ακριβώς έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα έγγραφα NSS από τις 11/9. Κατά τα τελευταία 16 χρόνια, οι τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει 103 Αμερικανούς εντός Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι δεξιοί τρομοκράτες έχουν σκοτώσει 68. Κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου, οι θάνατοι που οφείλονται στα ναρκωτικά έχουν τριπλασιαστεί, με πάνω από 59.000 Αμερικανούς να πεθαίνουν το 2016, ενώ το ποσοστό αυτοκτονίας στην Αμερική έχει αυξηθεί κατά 25%, με 43.000 θανάτους ετησίως. 
...
Η
NSS της διοίκησης Τραμπ αποτυγχάνει να κάνει αυτό που ισχυρίζεται – να προστατεύει τους Αμερικανούς - σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί. Μπορεί να είναι μια εξωτερική πολιτική «Πρώτα η Αμερική», όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, αλλά δεν θέτει τους ίδιους Αμερικανούς πρώτους.
Παρόλο που αγγίζει πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, η έμφαση της νέας NSS είναι πιο ρεαλιστική από την  -στο χαρτί - πιο ιδεαλιστική εκδοχή της αυτοκρατορικής στρατηγικής του Ομπάμα. Υπάρχει λιγότερη συζήτηση σχετικά με τις «αξίες» και μια νέα έμφαση στους «αντιπάλους», κυρίως Κίνα και Ρωσία.
Η επισήμανση αυτών των δύο χωρών ως αντιπάλων συνεπάγεται ότι εμφανίζονται ξανά σε ίδιο επίπεδο με τις ίδιες τις ΗΠΑ. Σηματοδοτεί έτσι το τέλος της περιόδους της «μονομερούς στιγμής» που οι ΗΠΑ αισθάνθηκαν να δικαιολογούνται μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Σίγουρα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να ξεχωρίσουν από τους άλλους. Μόλις απέρριψε γελοία το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο επιβεβαίωνε το καθεστώς κατοχής της Ιερουσαλήμ. Αλλά, η ψηφοφορία εναντίον όλων των άλλων μελών του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων όπως η Βρετανία, δεν αποτελεί ένδειξη παγκόσμιας ηγεσίας, αλλά ενός κράτους παρίας.
Ότι η «μονομερής στιγμή» έχει περάσει μπορεί να έχει κάποιες πολύ θετικές πτυχές για τον κόσμο. Το τέλος ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού επέτρεψε στις ΗΠΑ να διεξάγουν περισσότερους πολέμους:
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλάκηκαν σε σαράντα έξι στρατιωτικές παρεμβάσεις από τη περιόδο 1948-1991, από το 1992 έως το 2017 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τετραπλάσια σε 188.
Οι παρεμβάσεις μετά το 1991 συνέβησαν ακόμη και όταν οι ΗΠΑ είχαν χάσει την ιδεολογική λογική της «καταπολέμησης του κομμουνισμού» και ενώ η πιθανότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ιδίων ήταν μικρότερη από πριν. Περαιτέρων, πολλές από αυτές τις επεμβάσεις δεν ήταν επιτυχείς. Άλλα κράτη έχουν βρει μέσα για την αντιμετώπιση της συντριπτικής στρατιωτικής δύναμης.

Οι ανεξέλεγκτες Ηνωμένες Πολιτείες δεν ένιωσαν καμία ανάγκη να σταθμίσουν πιθανές απαντήσεις από τους ανταγωνιστές. Δεν έδειξαν «αξιοπρεπή σεβασμό για τις απόψεις της ανθρωπότητας». Αποδείχθηκε ότι αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Παρενέβησαν επειδή μπορούσαν, όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό εθνικό συμφέρον να διακυβεύεται ή ακόμα μια αξιοπρεπής ευκαιρία νίκης. Η «μονομερής στιγμή» κόστιζε στις ΗΠΑ πολλά χρήματα και καλή θέληση, και έφερε ελάχιστα κέρδη.

Μια λογική αμερικανική στρατηγική θα αναγνώριζε ότι η μονόπλευρη προσέγγιση απέτυχε και έτσι υπογραμμίζει άλλα μέσα. Η πραγματική παγκόσμια συνεργασία και η αύξηση της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης θα ήταν πιθανώς πιο επιτυχημένες από ό, τι η στρατιωτική δύναμη. Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας δεν το κάνει αυτό. Ενώ λέει ότι «θα προωθήσει την αμερικανική επιρροή», αγνοεί ή απορρίπτει την κλιματική αλλαγή και τους διεθνείς «κανόνες του δρόμου», όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Η διοίκηση Τραμπ βάζει περισσότερους πόρους στον στρατό και λιγότερο σε μέτρα διπλωματικής και οικονομικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι συνεπώς, σύμφωνα με την εκστρατεία του Τραμπ, απομονωτική.

Κάποιος μπορεί είτε να έχει έναν συντριπτικό ρόλο είτε να επηρεάσει με φινέτσα μέσω συνεργασίας με άλλους. Ο συντριπτικός ρόλος, ο οποίος καταδεικνύεται από στρατιωτικές παρεμβάσεις, δεν ήταν επιτυχής. Η προσέγγιση της συνεργασίας εκφράζεται στα λόγια της NSS, αλλά απορρίπτεται στις συγκεκριμένες πολιτικές της. Ο τρίτος δρόμος που ανοίγει είναι εκείνος της απομόνωσης.

Ως παγκόσμιος πολίτης χαιρετίζω αυτήν την εξέλιξη. Μια Αμερική που αισθάνεται πάλι περιορισμένη στην παγκόσμια εμβέλειά της θα είναι πιθανότατα πιο προσεκτική όταν θα σκεφτεί να ξεκινήσει νέες συγκρούσεις. Θα κάνει λιγότερες ζημιές σε άλλους και στον εαυτό της.

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Καταχωρήθηκε από b στις 19 Δεκεμβρίου 2017 στις 06:46 πμ | Permalink


8 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    ΧΘΕΣ Ο "ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ", "ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ" ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ" ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ

    Τραμπ: Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος
    Τσίπρας, Καμμένος, Κυριάκος, Αρχιεπίσκοπος και λοιποί: Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε.
    Τασία: Πρέπει να υπάρχει ανοικτός δρόμος, ώστε όποιος πρόσφυγας θέλει να μπει στην Ελλάδα, να μπορεί να μπει. Όλοι είναι πρόσφυγες

    Τραμπ: Ένα έθνος που δεν είναι υπερήφανο για την ιστορία του δεν είναι έθνος.
    Τσίπρας, Καμμένος, Κυριάκος και λοιποί: Την ιστορία μας την γράφει ο Σόρος με τις Κουλούρες του, τους Βερέμηδες του, τους Παύλους Τσίμες του και τους λοιπούς.

    Τραμπ: Δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια εάν δεν έχουμε σύνορα
    Τσίπρας, Καμμένος, Κυριάκος, αρχιεπίσκοπος και λοιποί: Δεν θέλουμε σύνορα ...

    Τραμπ: Χωρίς οικονομική ασφάλεια δεν υπάρχει ασφάλεια
    Τσίπρας, Καμμένος Κυριάκος και λοιποί: Δεν θέλουμε οικονομική ασφάλεια, θέλουμε τους θεσμούς.

    Τραμπ: Ένα έθνος πρέπει να σέβεται τα γειτονικά του έθνη
    Τσίπρας, Κυριάκος και λοιποί: Δεν μας νοιάζει αν δεν μας σέβεται η τουρκία. Τη θέλουμε στην ΕΕ, θα της δώσουμε του μουφτήδες της, θα της δώσουμε την Κύπρο και ότι άλλο θέλει. Ότι δηλαδή πει το ΕΛΙΑΜΕΠ (που το βράβευσε η ακαδημία μας) με τους ξένους χρηματοδότες του.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εν λόγο έγγαφο είναι 68 σελλίδων αντί για 55 που αναπαράγεται αυθαίρετα..
    Μπορεί να αναζητηθεί εδώ: http://nssarchive.us/national-security-strategy-2017/
    Είναι κρίμα να εξετάζουμε ένα έγγαφο που δεν έχει καν διαβαστεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 55 είναι οι συμπληρωμένες σελίδες, 13 είναι κενές αλλά αριθμημένες.
      Περαιτέρω, ποιος ο σκοπός της παραπομπής στο ίδιο έγγραφο από εκείνη του άρθρου, και μάλιστα με περισσότερη ταλαιπωρία, αφού δεν εμφανίζεται κατ'ευθείαν το κείμενο;

      Αλλά το "είναι κρίμα" επιστρέφεται σε σένα: είναι κρίμα να σχολιάσει κανείς μια ανάρτηση χωρίς να τη διαβάσει.
      Καλή νύκτα.

      Διαγραφή
  3. Αυτά τα περί απομονωτισμού είναι στο πλαίσιο της απέραντης μπουρδολογίας που έχει ως κύριες εννοιες την "ακροδεξιά" τον "ρατσισμό" τον "ανθρωπισμό" τους "πρόσφυγες" κτλπ. Δεν είναι όμως απομονωτισμός, λέγεται προστατευτισμός. Κάθε έθνος κράτος που σέβεται τον εαυτό του έχει χρησιμοποιήσει τον προστατευτισμό ώστε να αναγεννήσει την οικονομία του και να καλύψει χαμένο έδαφος έναντι πιθανών αντιπάλων. αυτό γινόταν πάντοτε τα κράτη που ήθελαν να πρωταγωνιστούν και να διαμορφώνουν τις εξελίξεις εφάρμοζαν τον προστατευτισμό έως ώτου αποκτούσαν την απαραίτητη ισχύ για να ανοιξουν έπειτα την οικονομία τους. Αυτό κάνει και ο Τράμπ γιατί προφανώς η Κίνα αρχίζει και γίνεται ένας πολύ επικίνδυνος παίκτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπουρδολογία είναι να συγχύσεις τον απομονωτισμό με τον προστατευτισμό.

      Διαγραφή
  4. Δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές εκτιμήσεις. Στις ΗΠΑ ο εκάστοτε πρόεδρος επιλέγει μεταξύ πολλών εναλλακτικών προσανατολισμών και καθημερινών αποφάσεων στην βάση του πιο άρτιου συστήματος χάραξης και εφαρμογής εθνικής στρατηγικής. Το πρόσωπο Τραμπ και ιδεολογικά κριτήρια εν πολλοίς δεν αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Σημασία έχει να διαγνωστεί κατά πόσο έχουμε νέο προσανατολισμό προς μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ισορροπία σ' ένα ασταθή κόσμο που σχοινοβατεί με πολλές πλέον μεγάλες δυνάμεις να ανέρχονται στο στερέωμα της πλανητικής ισχύος. Μερικές αρχικές κινήσεις αυτό έδειξαν χωρίς να είναι βέβαιο και οι τρίτοι χωρίς συναισθηματισμούς απαιτείται να κάνουν σωστές εκτιμήσεις για το πως κινείται κόσμος. Θα επανέλθουμε. Παραθέτουμε συνδέσμους σε μερικές παρεμβάσεις μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ και ΓΝΩΣΗ VERSUS ΓΝΩΜΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ VERSUS ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ VERSUS ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ http://wp.me/p3OlPy-1qR

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αναζητώντας νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς; Η σημασία για την Ελλάδα http://wp.me/p3OqMa-1km

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ, Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Με αφορμή δηλώσεις του Τράμπ και σχόλια. http://wp.me/p3OqMa-1k1

    John J. Mearsheimer, DONALD TRUMP SHOULD EMBRACE A REALIST FOREIGN POLICY. Ο κορυφαίος Αμερικανός διεθνολόγος προς Τράμπ: αυτοσυγκράτηση, αποφυγή υπερεξάπλωσης, ισορροπία δυνάμεων. http://wp.me/p3OlPy-1qq

    ΠΡΌΕΔΡΟΣ DONALD TRUMP: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΕ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ, http://wp.me/p3OlPy-1qZ

    ΗΠΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «U.S. PUNISHES RUSSIA FOR ELECTION HACKING, EJECTING OPERATIVES» και η «διένεξη» Ομπάμα-Τραμπ http://wp.me/p3OlPy-1pL

    Jeffrey Goldberg για τον Henry Kissinger, την εκλογή Trump και τους προσανατολισμούς της στρατηγικής των ΗΠΑ. The legendary and controversial statesman criticizes the Obama Doctrine, talks about the main challenges for the next president, and explains how to avoid war with China. Εισαγωγικό σημείωμα Παναγιώτης Ήφαιστος. http://wp.me/p3OlPy-1ng

    ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ; http://wp.me/p3OqMa-1hn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας υποθέσουμε τα εξής :
    - Η ευημερία και η ΣΥΝΟΧΗ των ΗΠΑ, εδράζεται στο γεγονός ότι, το δολάριο αποτελεί παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
    - Γιά να συνεχίσει το δολάριο να έχει αυτόν τον ρόλο, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν :
    + Η επιδίωξη κοσμοκρατορίας εκ μέρους των ΗΠΑ, πράγμα που επιχείρησαν οι νεοσυντηρητικοί του Ομπάμα και της Χίλαρυ.
    + Η επιστροφή και πάλι στο Βεστφαλιανό σύστημα ασφαλείας, όπως ακριβώς το περιγράφει και το προτείνει ο Χένρι Κίσινγκερ στο βιβλίο του "Παγκόσμια Τάξη" το οποίο εκδόθηκε το 2014. Πρόσφατα δηλαδή.

    Το τμήμα του κατεστημένου που στηρίζει τον αγαπητό μου φίλο Ντόναλντ, όπως φαίνεται, επέλεξε τον δεύτερο τρόπο.
    Κατά την γνώμη μου, δεν υπήρχε κάν άλλος δρόμος, δεδομένου ότι, στις μέρες μας, η επιδίωξη κοσμοκρατορίας, μόνο σε παγκόσμιο ολοκαύτωμα θα μπορούσε να οδηγήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κινισεις των ΗΠΑ ειναι σπασμωδικες διοτι το παυχνιδι αχει αλλαξει εντος τις Αμερικης. Δεν ειναι μονο οικονομικο το προβλημα αλλα και πολιτισμικο. Κυριως το δευτερο. Ο Αμερικανικος λαος (Βαθυς Νοτος, Μεσοδυτικη Αμερικη) εχουν εντοπισει ως κυριο εχθρο τους την Ουασινγκτον και υπαρχει αναβρασμος. Εχουμε πολλα να δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.