30/12/17

Τουρκία: Πυρά κατά Λευκωσίας ενόψει ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Τουρκία: Πυρά κατά Λευκωσίας ενόψει ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. αρχείου: ert.gr)
Πυρά κατά της Λευκωσίας, ενόψει της έναρξης των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που έχει μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL και αναμένεται να ξεκινήσει ερευνητικές γεωτρήσεις την Πρωτοχρονιά, εξαπολύει η Άγκυρα. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, γραμμένη σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, η Τουρκία κάνει λόγο για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αγνοεί, όπως τονίζει, «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους».

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Πάντως, η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες έντασης τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε η εμφατική διέλευση του πλωτού γεωτρύπανου (του «Deep Sea Metro 2» με συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού από το μέσον του Αιγαίου) που έχει μισθώσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Αν και στη Λευκωσία εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία για την τουρκική κινητικότητα, καθίσταται σαφές ότι παράλληλα προς τις εν λόγω γεωτρήσεις, δεν θα αρχίσουν και ανάλογες κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας. Βέβαια, η παρουσία σεισμογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών, όπως του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, είναι δηλωτικό των προθέσεων της Τουρκίας.
Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου 
Την ίδια ώρα, με παράνομη Navtex η Τουρκία «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος «Μπαρμπαρός», που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των Κατεχομένων. Το «Μπαρμπαρός» στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.
  • Πηγή: kathimerini.gr. / ΑΠΕ-ΜΠΕ.
http://www.pontos-news.gr/article/173338/toyrkia-pyra-kata-leykosias-enopsei-ereynon-stin-kypriaki-aoz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.