16/12/17

ΑΝΑΛΥΣΗ - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο μειονοτικό της Θράκης;

Παντελής Σαββίδης
  • Από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Κομοτηνή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Στο θέμα των μουφτήδων θα επανέλθω αλλά ένα σύντομο σχόλιο μετά τα όσα συνέβησαν χθες με τις δηλώσεις Γαβρόγλου, Τσίπρα και Κοτζιά είναι απαραίτητο. Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως η ελληνική πολιτεία θα εξετάσει το θέμα της εκλογής μουφτήδων από ένα εκλεκτορικό σώμα, όχι από το σύνολο της μειονότητας. Άλλωστε αυτή είναι και η πρακτική και σε άλλες χώρες.
Ο κ. Κοτζιάς είπε πως δεν συζητάμε τέτοιο θέμα με την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο σχετικός νόμος θα αλλάξει, οι μουφτήδες θα εκλέγονται και πως αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και δεν το διαπραγματεύεται με την Τουρκία. (sic)
1. Πουθενά στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν γίνεται αναφορά σε μουφτήδες ή Πατριαρχείο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους. Καθώς γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ο Ισμέτ πασάς έθεσε θέμα μετακίνησης του Πατριαρχείου αλλά αντέδρασαν, πλην της ελληνικής, όλες οι αντιπροσωπείες. Ο Τούρκος αντιπρόσωπος πήρε πίσω την πρότασή του αλλά ζήτησε το Πατριαρχείο να έχει μόνο θρησκευτικές αρμοδιότητες, και καμιά άλλη.
2. Στο ζήτημα των μουφτήδων (περιλαμβανομένου και του αρχιμουφτή) υπήρχε αναφορά στη Συμφωνία των Αθηνών (1913). Θα εκλέγετο μόνο ο αρχιμουφτής (άλλο αρχιμουφτής, άλλο μουφτής), ο οποίος θα είχε έδρα την Αθήνα. Τότε, στην Ελλάδα υπήρχαν 500.000 μουσουλμάνοι.
Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 1920 αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν και της ανταλλαγής των πληθυσμών. Οι μουσουλμάνοι που απέμειναν ήσαν λίγοι και δεν δικαιολογείτο η εκλογή αρχιμουφτή. Αρχιμουφτής ούτε εξελέγη, ούτε διορίστηκε. Για τους μουφτήδες ενώ στην αρχή υπήρξαν σκέψεις εκλογής από ένα εκλεκτορικό σώμα, τελικά επικράτησε άλλη άποψη λόγω των ευρύτερων, από τις θρησκευτικές, αρμοδιοτήτων που τους δόθηκαν.
3. Το ελληνικό κράτος είχε αποφασίσει στη μειονότητα να εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος (σαρία). Η σαρία δίνει στον μουφτή δικαιοδοτικές αρμοδιότητες (κυρίως οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου). Στην Ελλάδα ο φορέας αυτών των αρμοδιοτήτων είναι κρατικό πρόσωπο. Έτσι, κρίθηκε ότι ο μουφτής, ως κρατικός υπάλληλος, έπρεπε να διορίζεται.
4. Πριν από λίγες ημέρες ο νόμος που αφορούσε τη μειονότητα άλλαξε. Και στα μέλη της μειονότητας θα εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι του ελληνικού κράτους αλλά, αν συμφωνήσουν και ο άνδρας και η γυναίκα θα μπορούν να πάνε τις υποθέσεις τους στο μουφτή. Άρα, ο μουφτής, κρατά τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητές του. Αυτό, δικαιολογεί, ακόμη, το διορισμό τους.
5. Για να κάνουμε έναν παραλληλισμό με το Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης δεν έχει ανάλογες με το μουφτή αρμοδιότητες. Είναι ο θρησκευτικός αρχηγός των ορθόδοξων.
6. Η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συντελείται μετά την επίσκεψη Ερντογάν και τη δημόσια σχετική απαίτησή του. Όταν ο κ. Τσίπρας μας λέει πως είναι δική του απόφαση και όχι πίεση του Ερντογάν, νομίζω, πως μας περνά για...

5 σχόλια:

  1. EINAI KATHARO OTI THELOUN NA DOSOUN THN THRAKH STHN TOURKIA OPOS EKANAN ME THN KYPRO. POSO XAZOI EINAI.
    DR. ATHANASOPULOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να παραθέσω την άποψή μου, ίσως λίγο με ανατρεπτική λογική:
    1ο δεδομένο: η Κύπρος ΔΕΝ ήταν στο ΝΑΤΟ
    ή ΕΟΚ όταν πραγματοποιήθηκε η εισβολή με άδεια του ΝΑΤΟ (το σχετικό TOP SECRET έγγραφο που υπογράφει ο τότε γγ του ΝΑΤΟ πλέον κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο).

    2ο δεδομένο: Καταλονία: ΔΕΝ έγινε τίποτε τελικά με πολύ πολύ πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις από Βρυξέλλες και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

    3ο δεδομένο:
    ΕΕ+ΝΑΤΟ+Ευρωζώνη=εσωτερική ΕΙΡΗΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ & Εδαφική ακεραιότητα

    4ο δεδομένο: εμείς όλοι σχολιάζουμε αφενός χωρίς να έχουμε το τεχνικό υπόβαθρο των υπευθύνων και την πλήρη εικόνα και ενημέρωση και αφετέρου ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ (θέλουμε να μετέχουμε στη λήψη αποφάσεων χωρίς όμως να μετέχουμε στις ευθύνες των συνεπειών αυτών των αποφάσεων)

    Τί θέλω να πω;
    Είναι πολύ πολύ πολύ νωρίς για να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα που περιέχει το άρθρο-άποψη του λίαν αγαπητού σε όλους μας και λίαν αξιόλογου επιστήμονα κ. Σαββίδη...

    Ας περιμένουμε...

    Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, σύνορα δεν άλλαξαν στην Ελλάδα...
    Και εάν δεν είχαμε τον εμφύλιο η ΚΎΠΡΟΣ θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα, οπότε δεν θα έμενε εκτεθειμένη γιατί και αυτή ως Ελλάδα θα ανήκε στο ΝΑΤΟ.

    Και μια που το έφερε η κουβέντα: μήπως τον Καραμανλή, τον κυνηγήσαν (βλ. σχέδιο ΠΥΘΙΑ) γιατί με τον Μολυβιάτη και τον Παπαδόπουλο έβαλαν την Κύπρο στην ΕΕ; Δηλαδή: Ρουά μάτ που λέμε στο σκάκι...
    Λέω τώρα εγώ.... ο αδαής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TO THEMA EINAI APLO. O SYRIZA PARADOSE THN XORA SE DANEISTES TOGLYFOUS. TORA THA PARADOSE THN THRAKH MAS STOUS TOURKOUS.XYPNA LAE.
    DR. ATHANASOPULOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. > O SYRIZA PARADOSE THN XORA SE DANEISTES TOGLYFOUS <

      Ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε το 2010;! Τοκογλύφος αυτός που δανείζει με επιτόκιο κάτω τού 1%; Έχετε φθηνότερη πηγή δανεισμού; Στις διακρατικές συναλλαγές, άλλωστε, δεν υπάρχει νόμιμο επιτόκιο, η υπέρβαση τού οποίου να καθιστά κάποιον τοκογλύφο.

      Καλό θα ήταν να αποφεύγετε αυτά τα αντιαισθητικά greeklish και μάλιστα κεφαλαία. Είναι ό,τι χειρότερο.

      Διαγραφή
    2. Στις 4 Μαΐου 1515, ο Μέδικος Πάπας Λέων o 10ος, (με παπική βούλα!), επέτρεψε την τοκογλυφία στη Δύση· κι έτσι - λέει - έπαψε να είναι αμαρτία...

      Πάπα ευλόγησον (έστω) και… μέσω κινητού!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.