15/12/17

Έντονες αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό

 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Μετά την κίνηση Τουσκ να ζητήσει την κατάργηση των ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων
Αποστολή Βρυξέλλες
Αν οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2017 θα ήταν απλώς μία επίδειξη ενότητας, λόγω και της πολυαναμενόμενης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, έκαναν λάθος. Η αψυχολόγητη, όπως αποδεικνύεται, κίνηση του Ντόναλντ Τουσκ να θέσει ζήτημα κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και να χαρακτηρίσει το μέτρο αναποτελεσματικό προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επανέφερε στην επιφάνεια την ευαισθησία του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σσ. ο οποίος έπειτα και από την αρχική σκληρή απάντηση της Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου υποχρεώθηκε να αλλάξει μερικώς το αρχικό σημείωμα που επρόκειτο να διανείμει), ενώ και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επιλογή του κ.
Τουσκ «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η κίνηση Τουσκ είναι ότι ευνοεί την υπονόμευση των αρχών της ΕΕ από ορισμένες χώρες και ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς αν μία χώρα θα δεχθεί κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες. Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργός, η χώρα μας δέχθηκε να εφαρμόσει κανόνες και πολιτικές με τους οποίους διαφωνούσε και ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό. Επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενώ προσέθεσε ότι η χρηματοδότηση τρίτων χωρών θα πρέπει να συνδέεται με την ικανοποίηση όρων όπως πχ η αποδοχή των επιστροφών.

Η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «επιλεκτική αλληλεγγύη» ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται σκληρότατη κριτική για τη στάση της στο Προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας και η πιθανή διακριτική μεταχείριση ορισμένων χωρών έναντι άλλων της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Οπως διευκρίνισε η αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην υιοθέτηση κανόνων
που αφορούν στη μετανάστευση αλλά απαιτείται και «εσωτερική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «οι διαφωνίς συνοδεύονται από συναισθήματα τα οποία κάνουν ακόμη δυσκολότερη την εξεύρεση κοινής γλώσσας και λογικών επιχειρημάτων για αυτή τη συζήτηση» - μία παραδοχή που πάντως δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, οι μόνες χώρες που υποστήριξαν τον κ. Τουσκ ήταν οι «4» του Βίζεγκραντ, με τον νέο Πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις να λέει ότι η επιβολή ποσοστώσεων με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «ανόητη. Δεν θα γίνει» σημείωσε. Από την πλευρά του, ο νέος Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι δήλωσε ικανοποιημένος επειδή η αντίθεση της χώρας του στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία υποσχέθηκαν να δώσουν βοήθεια 35 εκατομμυρίων ευρώ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ, με ηγέτιδα την Ιταλία, ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Λιβύης με σκοπό να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική. Ωστόσο, ο ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, κινήθηκε επίσης στη γραμμή ότι αυτές οι τέσσερις χώρες πρέπει να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Γιαν κυτταξτε σε τι παλατια μαζευονται τα 'αποβρασματα' της ευρωπης για να αποφασισουν τις τυχες εθνων,κρατων και λαων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας το φόρτωσαν καπέλο το μεταναστευτικό και ως ενέχυρο για την οικονομική μας κατοχή.Οποιοσδηποτε πρωθυπουργός θα θελήσει να γλιτώσει την χώρα απο τους οικονομικούς δολοφόνους θα το σκεφτεί διπλως και τριπλως.Αποκλειεται η Γερμανία να μην μπορούσε να επηρεάσει ακομα και τον ίδιο τον Τσιπρα για το θεμα.Μπορουσε, δεν ήθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ;
    Λάθρο είναι με απόφαση του ΣΤΕ ακόμη και οι εκ Συρίας.Μην ξεχνάμε ότι γύρω από την Συρία υπάρχουν καμμιά εικοσαριά προσφυγικοί καταβλισμοί του ΟΗΕ τους οποίους και η Ελλάδα χρηματοδοτεί!Γιατι να πληρώνει η Ελλάδα 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ;ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ 475000 ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝ;Για σας το λέω Κ Καλεντερίδη.Για δείτε τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ για το 37% των παιδιών μας;
    Τέλος
    ΄΄Η ανεξέλεγκτη εισροή αλλοεθνών στο έδαφος μιας χώρας είναι παράνομος εποικισμός, συνιστά έγκλημα εθνοκτονίας συντελούμενο κατά κανόνα υπό ανώμαλες συνθήκες πολέμου, και απαγορευόμενο από το διεθνές δίκαιο (Άρθρο 8.2.β.viii του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου). Παράνομος μουσουλμανικός εποικισμός είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα: και οι έποικοι, αντί να απελαθούν, όπως διατάσσουν οι νόμοι, εδραιώνονται και α π α ι τ ο ύ ν.¨
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/08/40.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.