24/12/17

Προεκλογικό κλίμα σε οθωμανικό μακάμι

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ,
Οι διαμένοντες στον βορρά δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στον νότο. Οι διαμένοντες στον νότο δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στον βορρά.
Οι εκλογές συνέπεσαν αυτή τη φορά και στις δύο πλευρές στο νησί. Έτσι είδαμε για άλλη μια φορά πόσο βαθιά έγινε η διαίρεση της πατρίδας μας. Οι διαμένοντες στον βορρά δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στον νότο. Οι διαμένοντες στον νότο δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές στον βορρά. Μόνο μια μικρή ομάδα ενδιαφέρεται. Στον βορρά πάρα πολλοί υποστηρίζουν τον Μαλά. Δεν υποστηρίζουν τον Αναστασιάδη ή τον Παπαδόπουλο. Ειδικά τον Παπαδόπουλο δεν τον υποστηρίζουν καθόλου. Τον θεωρούν «πολύ επικίνδυνο». Θέλουν να περάσει ο Μαλάς στον δεύτερο γύρο.
Αν περάσει ο Μαλάς, ξέρουν ότι δεν έχει και πολλές πιθανότητες απέναντι στον Αναστασιάδη. Αλλά επειδή θεωρούν ότι αν περάσει ο Παπαδόπουλος έχει πιθανότητες, προτιμούν τον Μαλά. Και λένε «αντί να είναι ο Παπαδόπουλος, ας είναι ο Αναστασιάδης». Κοντολογίς, ο υποψήφιος που είναι ο πιο ανεπιθύμητος στον βορρά κατά την εκλογική κούρσα στον νότο είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αν φυσικά δεν υπολογίσουμε τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ. Ο υποψήφιος που εκφράζεται η επιθυμία πιο πολύ να κερδίσει είναι ο Μαλάς.

Το δε μη χείρον βέλτιστον είναι ο Αναστασιάδης. Στον βορρά κανείς δεν λέει «όποιος και αν κερδίσει στον νότο δεν κάνει διαφορά». Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν έναν διαχωρισμό. Ποιον ωφελεί περισσότερο στην κούρσα στον νότο αυτό το κλίμα στον βορρά; Υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που θεωρούν ότι «ο καλύτερος ηγέτης μας είναι εκείνος τον οποίο δεν επιθυμούν πιο πολύ οι Τουρκοκύπριοι». Κάτι το οποίο ισχύει και για τον βορρά. 

«Ο καλύτερος, ο πιο αξιόπιστος Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι εκείνος τον οποίο δεν θέλουν πιο πολύ οι Ελληνοκύπριοι». Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες χρησιμοποίησαν πολύ αυτή την αντίληψη κατά τις εκλογές στο παρελθόν. Μήπως θα ωφελήσει τώρα τον Παπαδόπουλο το γεγονός ότι είναι ο πιο ανεπιθύμητος για τους Τουρκοκύπριους; 
Ο Παπαδόπουλος μπορεί να πει στους ψηφοφόρους του το εξής: «Κοιτάξτε, η τουρκοκυπριακή κοινότητα στον βορρά θέλει πιο πολύ να μην εκλεγώ εγώ. Γιατί; Επειδή είμαι αυτός που υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντα της κοινότητάς μας». Αν θεωρεί πως αυτή η κατάσταση είναι υπέρ του, γιατί να μην το πει; Στο νησί υπάρχει η παράδοση να λέει ναι η μια πλευρά σε αυτό που η άλλη λέει όχι. Αυτή η παράδοση δεν χάλασε εδώ και χρόνια. Αν χαλάσει, θα έχουμε άλλωστε περάσει προ πολλού τον μισό δρόμο.

Καλά, οι εκλογές στον βορρά τι σημαίνουν για τους Ελληνοκύπριους; 
Ποιος θέλουν να εκλεγεί και ποιος να μην εκλεγεί; Ή μήπως λένε ότι όποιος και αν κερδίσει δεν κάνει διαφορά για εμάς; Νομίζω ότι η πλειοψηφία έχει αυτή την άποψη. Δεν κάνει διαφορά όποιος και αν κερδίσει. Όμως, υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν μια προτίμηση όταν αναγκαστούν. Δεν θέλουν να κερδίσουν τα κόμματα που επιδιώκουν χωριστό κράτος στο νησί. Προτιμούν αυτούς που μιλάνε για «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία». Αυτό είναι το μη χείρον βέλτιστον γι’ αυτούς. Με τα μάτια των Ελληνοκυπρίων, τα κόμματα που είναι ανεπιθύμητα περισσότερο στον βορρά είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των καταγόμενων από την Τουρκία. Είναι πιο αποδεχτά από τα άλλα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP YG) και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP). Όπως μπορεί να καυχηθεί ο Παπαδόπουλος στον νότο λέγοντας «εμένα δεν θέλουν περισσότερο οι Τούρκοι», έτσι και στον βορρά μπορεί άνετα να καυχηθεί ο ηγέτης του UBP Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν λέγοντας «εγώ είμαι ο πιο ανεπιθύμητος για τους Ελληνοκύπριους». Όμως, μπορεί να τον συναγωνιστούν σε αυτή την κούρσα για να του αποσπάσουν αυτή τη σημαία οι Σερντάρ Ντενκτάς και Κουτρέτ Όζερσαϊ. Οι διαμένοντες στον νότο είναι πιο πολύ περίεργοι για τις ψήφους που θα πάρει το κόμμα των καταγόμενων από την Τουρκία. Όπως το βλέμμα των διαμενόντων στον βορρά στον νότο είναι στραμμένο στο ΕΛΑΜ, έτσι και το βλέμμα των διαμενόντων στον νότο είναι στραμμένο στους εκ Τουρκίας. Νομίζω ότι όταν ανοίξουν οι κάλπες πρώτα θα κοιτάξουν το πρώτο κόμμα από τους πάνω και μετά το κόμμα των εκ Τουρκίας από τους κάτω.

Όπως βλέπετε, οι οπαδοί της λύσης και της ειρήνης και στις δύο πλευρές δεν δίδουν κανένα σημάδι ότι θα μπορούσαν να γκρεμίσουν το στάτους κβο. Δεν είναι αποτελεσματικοί. Απλώς φαίνεται πως είναι σε θέση άμυνας για να μην χειροτερέψει η υπάρχουσα κατάσταση. Δεν μπορούν να δώσουν την ελπίδα για μια σοβαρή αλλαγή στο στάτους κβο σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές. Δηλαδή, δεν μπορούν να αποτελέσουν καν κίνδυνο για τους οπαδούς της μη λύσης. Όμως, η απέναντι πλευρά έρχεται με κινδύνους. Έρχονται δείχνοντάς μας τι θα μπορούσαν να κάνουν σε περίπτωση που κερδίσουν. Δεν πρέπει άραγε να βγούμε και εμείς το συντομότερο από αυτή την άμυνα και να περάσουμε στην επίθεση; Πρέπει, αλλά ποιος θα επιχειρήσει αυτή την επίθεση; Όλα τα κόμματα με επιρροή στον βορρά έχουν γίνει ένα με τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας. Δεν έχουν σοβαρές διαφορές ακόμα και εκείνοι που απαιτούν ομοσπονδία ή χωριστό κράτος. Όλοι υποστηρίζουν τις τουρκικές απαιτήσεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κανείς δεν έχει αντίρρηση ακόμα και γι’ αυτή τη βαρύτητα της Τουρκίας στο τραπέζι αυτό. Μην περιμένετε άδικα να αλλάξει το στάτους κβο ενόσω δεν μεγαλώνουν θαρραλέοι πολιτικοί στην Κύπρο.

Πηγή: politis.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.