22/12/17

Τ/κ βουλευτές ζητούν την επισημοποίηση της τουρκικής ως γλώσσας της ΕΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία «ενοχλεί» τους Τουρκοκύπριους μέχρι του σημείου εκείνου όπου μέσω αυτής μπορούν να εξασφαλίσουν κέρδη και οφέλη. Δύο «βουλευτές» του κατοχικού καθεστώτος στηρίχθηκαν πάνω στην ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσουν την υιοθέτηση της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι Μεχμέτ Τσαγλάρ και Ερντάλ Οζτσένκ, «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αντίστοιχα, βρέθηκαν πρόσφατα σε συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ως γνωστό δύο Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» συμμετέχουν στις συνόδους της ΚΣΣΕ υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στις συνόδους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται από τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σε δηλώσεις του ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Μεχμέτ Τσαγλάρ υποστήριξε πως η Τουρκική είναι «μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλαδή μαζί με την Ελληνική και την Αγγλική. Σύμφωνα με τον Τσαγλάρ ο λόγος που η Τουρκική δεν είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται στο ότι «οι Ελληνοκύπριοι, που έγιναν δεκτοί στην ΕΕ "αδίκως και μονομερώς" το 2004, δεν έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες». Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από τη «βουλή» ο Τσαγλάρ υποστήριξε ακόμα πως «λόγω αυτών των πρακτικών η πολιτιστική ύπαρξη και ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων παραβλέπεται και ως εκ τούτου είναι πολύ άδικο και σε αντίθεση με τον νόμο και θα πρέπει να διορθωθεί».
Επιπλέον ο Μεχμέτ Τσαγλάρ αναφέρθηκε και στους «περιορισμούς και άδικη μεταχείριση» που αντιμετωπίζει η λεγόμενη ποδοσφαιρική ομοσπονδία του ψευδοκράτους. Υποστήριξε ότι επιβάλλονται «αδικίες κατά της ΤΔΒΚ για πολιτικούς λόγους». Κατά τον Τουρκοκύπριο «βουλευτή» δεν θα πρέπει να εμπλέκεται η πολιτική σε τέτοια θέματα και πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι περιορισμοί που είναι «άδικοι για τους Τουρκοκύπριους νέους».
Αυτές οι προσεγγίσεις φαίνεται πως κάποιους έχουν πείσει. Όπως είναι ο Δανός βουλευτής Μόγκενς Τζένσεν, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην ΚΣΣΕ. Υποστήριξε πως η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων νέων σε αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να διασφαλιστεί και πως θα πρέπει να αναληφθεί μια διεθνής προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η βουλευτής από το Λουξεμβούργο Ανν Μπρασέρ, απαντώντας στην τοποθέτηση Τσαγλάρ, ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα των λεγόμενων περιορισμών που αντιμετωπίζει η νεολαία των Τουρκοκυπρίων με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ.
Και οι ταυτότητες…
Ένα άλλο θέμα για το οποίο οι Τουρκοκύπριοι δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο και ξεχνούν τα όποια επιχειρήματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι ταυτότητες. Εδώ και μερικές εβδομάδες η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, με επικεφαλής των γενικό γραμματέα της Σενέρ Ελτσίλ, έχει αναλάβει πρωτοβουλία «για να εξασφαλίσουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τα παιδιά μικτών γάμων (δηλαδή αυτών που ο ένας γονέας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος έποικος). Σύμφωνα με τον Σενέρ Ελτσίλ, υπάρχει αποφασιστικότητα «να αναληφθούν όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα», καλώντας όλους όσοι επηρεάζονται «να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον αγώνα». Υπολογίζεται ότι στα κατεχόμενα έχουν πραγματοποιηθεί 17 χιλιάδες μικτοί γάμοι από το 1974 και τα παιδιά αυτών των γάμων «δεν έχουν λάβει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω πολιτικών λόγων», όπως είπε ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής.

Θέλει στήριξη της «επιτροπής» ο Ακιντζί 
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την «κυβέρνηση» που θα προκύψει από τις «εκλογές» να εξεύρει τις απαραίτητες πηγές για την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» για να μπορέσει να εργαστεί με πιο γοργούς και παραγωγικούς ρυθμούς. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το λεγόμενο τουρκοκυπριακό πρακτορείο είπε συγκεκριμένα σ’ ό,τι αφορά την «επιτροπή», της οποίας οι όροι εντολής επεκτάθηκαν πρόσφατα για άλλα δύο χρόνια: «Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η "επιτροπή ακίνητων περιουσιών" κατέστη ακόμη πιο σημαντική. Είναι πολύ σημαντικό για την ΕΑΠ να λαμβάνει αποφάσεις με έναν γρήγορο τρόπο και να εφαρμόσουν ό,τι απαιτείται από τις αποφάσεις αυτές. Από μόνη της η επέκταση της θητείας της δεν είναι αρκετή. Το σημαντικό ζήτημα είναι ό,τι γίνεται στη διάρκεια αυτής της θητείας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της ΕΑΠ και υλοποίηση των αποφάσεών της».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ευθύς μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα η τουρκική πλευρά –σε Άγκυρα και κατεχόμενα– είχε κάνει λόγο για σειρά μέτρων που θα λαμβάνονταν ως αντίδραση «στη συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς». Μεταξύ των ενεργειών που ανακοινώθηκαν ήταν και η οικονομική ενίσχυση της «επιτροπής» ώστε να πληρωθούν τα εκατομμύρια των αποζημιώσεων που έχει αποφασίσει για περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Πέραν όμως από τις δηλώσεις δεν έγινε καμιά απολύτως ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.