18/12/17

Η Διεθνής Πολιτική δεν αποδέχεται το Κενό: Η Ρωσία σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Ο Τζέιμς Σταυρίδης σε άρθρο του στο Foreign Policy τον Φεβρουάριο του 2016 είχε υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται νέος Ψυχρός Πόλεμος. Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και νυν κοσμήτορας του Φλέτσερ έχει δίκιο. Ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός και το διεθνές σύστημα σήμερα δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με το «παθιασμένο» tango doble των δυο υπερδυνάμεων στη μεταπολεμική αρένα. 
Στο ίδιο άρθρο ο Σταυρίδης διατυπώνει επίσης την άποψη ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από μια Ρωσία που αισθάνεται αδύναμη, επομένως είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερα ρίσκα ώστε να βελτιώσει τη θέση της στη διεθνοπολιτική κλίμακα ισχύος, παρά από μια Ρωσία που είναι ισχυρή και πατά γερά στα πόδια της. 
Σε αυτό το σημείο είναι φανερό ότι και ο Σταυρίδης, όπως και ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού συστήματος δεν είχε κατανοήσει ότι η Ρωσία πατά πλέον πολύ καλά στα πόδια της, ισχυροποιεί την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιδείξει τη σύνεση που υπονοεί ο  Σταυρίδης ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται την παρουσία της στο εδραιωμένο πολυπολικό διεθνές σύστημα του 21ου αιώνα.

Για τη συνέχεια kathimerini

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στο ιστολόγιο!
    Εξαιρετικής σπουδαιότητας άρθρο του Καθηγητή Λίτσα ΠΑΜΑΚ & ΑΔΙΣΠΟ.
    Χρήζει ανάγνωσης με ξεκούραστο μυαλό γιατί έχει πολλά συμπυκνωμένα νοήματα.
    Εξαιρετική η παρατήρηση του καθηγητή για τον κυριώτερο λόγο που η Ρωσία δείχνει αυτή την υπερ-δραστηριότητα
    στην Ανατολική Μεσόγειο....
    Ευχαριστούμε πολύ 😊😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Οι ΉΠΑ είναι ένα sui generis κράτος από πολλές απόψεις. Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη η κοινή γνώμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Λόφο του Καπιτωλίου ή στο Λευκό Οίκο αντιστοίχως.) Ζω στην Αμερικη 45 χρονια και την "κοινη γνωμη"που επικαλειται ο καθηγητης,δεν την εχω συναντησει ακομα!Ο μεσος Αμερικανος δεν εχει μυρωδια απο εξωτερικη πολιτικη,ουτε καν που βρισκονται στο χαρτη οι χωρες που αναφερονται στο αρθρο!Βασιλικωτερος του Βασιλεως ο κυριος καθηγητης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα η "κοινη γνωμη" που αναφερεται ο καθηγητης ειναι τα διαφορα λομπι της Ουασιγκτον.. ενα παραδειγμα ειναι η αναγνωριση της Ιερουσαλημ σαν πρωτευουσας του Ισραηλ απο τον Τραμπ, σε δηλωση του μετα ειπε οτι το εκανε γιατι του το ζητησαν οι αμερικανοι πολιτες...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.