1/12/17

Να δούμε ποιοι θα πνιγούν στα κύματα που έρχονται σαν τσουνάμι

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Ειδικά όταν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα βρίσκονται οι Ταγίπ Ερντογάν και Ρεζά Ζαράμπ.Άρχισε η δίκη.Ο Ιρανός Ζαράμπ δεν είναι πλέον κατηγορούμενος

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δίκη του αιώνα. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα γίνει και ταινία. Το Hollywood δεν χάνει τέτοια σενάρια action. Ειδικά όταν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα βρίσκονται οι Ταγίπ Ερντογάν και Ρεζά Ζαράμπ. Άρχισε η δίκη. Ο Ιρανός Ζαράμπ δεν είναι πλέον κατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη. Είναι μάρτυρας. Εθελοντής μάρτυρας με συμφωνία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα κελαηδήσει σαν αηδόνι.

Δηλαδή, θα αποκαλυφθεί το μυστικό των εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν στα κουτιά από τις μπότες. Η πώληση στην παρέα του Ερντογάν φτηνού πετρελαίου που βρισκόταν λάφυρο στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Ο χρυσός της Σομαλίας. Οι οδηγίες στον γιο του Ερντογάν για να κρύψει εκατομμύρια δολάρια. Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος των τραπεζών. Οι περιπέτειες των γεμάτων με όπλα φορτηγών που πήγαιναν από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος. Όλα θα αποκαλυφθούν ένα προς ένα. Ενόσω αποκαλύπτονται αυτά θα πέφτει συνεχώς η τουρκική λίρα. Θα γίνει χώμα με την πλήρη έννοια της λέξης. Ετοιμαστείτε από τώρα. Αν μπορείτε να ετοιμαστείτε. Αυτή η δίκη θα προκαλέσει σεισμό. Δεν φαίνεται δυνατόν να το ξεπεράσει αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια μέχρι σήμερα με ψέμα και απάτες. Δεν πιάνουν σε αυτό το δικαστήριο ασυνάρτητες δικαιολογίες όπως «ξεγελάστηκα», «οπαδοί του FETO» και «μονταρισμένη κασέτα». Αυτά περνάνε στην Τουρκία. Δεν περνάνε στην Αμερική. Δεν περνάνε καν στην Κύπρο. Μόνο οι ανόητοι και οι βλάκες τα πιστεύουν.

Όταν άρχισε η δίκη, ο δικαστής Berman διάβασε στους ενόρκους, που αποτελούνται από 12 βασικά και 6 αναπληρωματικά μέλη, τον κατάλογο των προσώπων τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε αυτή τη δίκη. Είναι ένας πολύ μεγάλος κατάλογος. Αφού διάβασε τον κατάλογο, ο δικαστής ρώτησε τα μέλη το εξής: «Αν ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι τους οποίους γνωρίζετε και με τους οποίους έχετε επαφή, πέστε το από τώρα, να βγείτε από τον κατάλογο». Δεν υπήρξε κανείς που γνώριζε κάποιον. Και άρχισε η ακροαματική διαδικασία. Φυσικά, σε αυτή την υπόθεση ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του εμπάργκο που επέβαλλε η Αμερική στο Ιράν. Η Αμερική έχει συμφωνίες και με την Τουρκία, όπως με άλλες χώρες, στο θέμα του εμπάργκο. Σε όποιον επιβάλλει εμπάργκο η Αμερική είναι και αυτή υποχρεωμένη να επιβάλλει εμπάργκο. Η Τουρκία δεν εφάρμοσε αυτή τη συμφωνία.

Ο Ζαράμπ εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Ως μάρτυρας. Μεταφέρθηκε στην αίθουσα με χειροπέδες στα πόδια και με ρούχα φυλακισμένου. Κάθισε στο εδώλιο του μάρτυρα. Εξήγησε τέλεια πώς και χάρη σε ποιους παραβιάστηκε το εμπάργκο στο Ιράν. Πήγε, λέει, στον τότε υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν. Συμφώνησε για διεξαγωγή εμπορίου χρυσού. Έδωσε στον Τσαγλαγιάν ρουσφέτι 40-50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τσαγλαγιάν του ζήτησε να μοιραστούν μισά-μισά το κέρδος από το εμπόριο με το Ιράν. Θυμάστε τον Τσαγλαγιάν. Εκείνον τον υπουργό ο οποίος καυχιόταν για το «δώρο» ρολόι χειρός των 700 χιλιάδων λιρών. Βοήθησε τον Ζαράμπ στο θέμα της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο και ο Χακάν Αττίλα, βοηθός γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάλκμπανκ, ο οποίος δικάζεται στο ίδιο δικαστήριο ευρισκόμενος υπό κράτηση αυτή τη στιγμή. Ο Ζαράμπ είπε το εξής για τον Αττίλα χθες στο δικαστήριο: «Είναι το άτομο που γνώριζε καλύτερα απ’ όλους στην τράπεζα τους κανόνες των κυρώσεων. Συνέβαλε για να φαίνεται συμβατή με τις αμερικανικές κυρώσεις η δομή που φτιάξαμε». Ο οπαδός του Ερντογάν δημοσιογράφος Τζεμ Κιουτσιούκ είχε πει το εξής σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχε στις 31 Μαρτίου 2017: «Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι άνθρωπος της κυβέρνησής μας. Είναι άνδρας του έθνους. Έκανε δουλειές με οδηγίες του Ταγίπ Ερντογάν». Ο Ερντογάν του ανέθεσε καθήκοντα. Να φτιάξει μια οργάνωση που θα έσπαζε το εμπάργκο στο Ιράν. Χάρη σε αυτό, λέει, ο Ζαράμπ απέφερε εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα Χάλκμπανκ και στην Τουρκία. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια στο δικαστήριο και αυτά τα λόγια του Τζεμ Κιουτσιούκ.

Η δίκη μόλις άρχισε. Και αυτές είναι προς το παρόν οι φουρτούνες που ξέσπασαν την πρώτη ημέρα. Έρχονται κύματα κύματα. Σαν τσουνάμι. Να δούμε ποιοι θα πνιγούν σε αυτά τα κύματα. Μια τρομερή οικονομική και πολιτική κρίση περιμένει την Τουρκία. Δεν φαίνεται καθόλου καλό το τέλος του Ερντογάν και της παρέας του που αποτέλειωσαν τη χώρα. Φυσικά, θα επηρεαστούμε πολύ και εμείς στην Κύπρο απ’ αυτό. Το 2018 θα είναι χειρότερό από το 2017. Θα πιάσουν πάτο όσοι πληρώνονται σε τουρκικές λίρες και πληρώνουν σε συνάλλαγμα. Τώρα σωπαίνουν τα αηδόνια μας που κάποτε υμνολογούσαν τον Ερντογάν. Αλλά πολύ σύντομα μπορεί να του δώσουν κλοτσιά στον πισινό! Αυτή είναι η ιστορία του κόσμου. Μήπως τυχαία οι πολίτες στον δρόμο φωνάζουν ότι «Ο Αλλάχ είναι ο μόνος που δεν πέφτει»;

Πηγή: politis.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.