5/12/17

Έρχεται το τέλος του Ερντογάν;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Παρασκευή μεσημέρι, το δράμα του Ερντογάν τείνει στην κορύφωσή του, αφού ο Ιρανοαζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, στον οποίο ο Ερντογάν έδωσε αριστίνδην την τουρκική υπηκοότητα και τον υπερασπίστηκε σθεναρά όταν τον συνέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ, στις 19 Μαρτίου 2016, ήδη στη χθεσινή του κατάθεση στο δικαστήριο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν ήταν εκείνος που του άνοιξε τις πόρτες στις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, για να κάνει εμπόριο χρυσού με το Ιράν και να διευκολύνει την κυβέρνηση Αχματινετζάντ σε τραπεζικές συναλλαγές, παραβιάζοντας το εμπάργκο.
Πού και γιατί καίει η κατάθεση του Ζαράμπ τον Ερντογάν;
Είπε στο δικαστήριο ότι ο Ζαφέρ Τσαγλαγιάν τον διαβεβαίωσε ότι έχει εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν για να προβεί σε αυτή την πράξη.
Δεν γνωρίζουμε δικονομικά αν αυτή η αναφορά από μόνη της είναι ικανή να βάλει στο «κάδρο» τον πρόεδρο της Τουρκίας. Όμως θεωρούμε αδύνατο, αν είναι αληθινή η δήλωση Τσαγλαγιάν, να μην διαθέτουν οι αμερικανικές Αρχές και άλλα στοιχεία για την εμπλοκή Ερντογάν στην παραβίαση του εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Πάντως χθες, ο Ερντογάν, με τη δήλωσή του ότι η Τουρκία δεν παραβίασε το εμπάργκο αλλά είχε εμπορικές δοσοληψίες με το Ιράν παίρνοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στην ουσία είναι ομολογία ενοχής!
Την ίδια ώρα που γίνονται αυτά, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση αποκάλυψης από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στοιχείων και ντοκουμέντων που αφορούν την υπόθεση μεταφοράς εκατομμυρίων δολαρίων από άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Ερντογάν σε offshore εταιρεία της νήσου Μαν.
Μετά την πρώτη αποκάλυψη από τον ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις πανταχόθεν να παραδώσει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα.
Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, πρόταση που απορρίφθηκε από το AKP, το οποίο έδειξε τη Δικαιοσύνη, η οποία όμως ελέγχεται ασφυκτικά από τον Ερντογάν.
Κατόπιν αυτού και επειδή υπάρχει φόβος να κουκουλωθεί η υπόθεση, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την Παρασκευή έδωσε φάκελο με όλα τα στοιχεία στα τουρκικά ΜΜΕ, ελπίζοντας ότι έτσι θα είναι πιο δύσκολο το έργο εκείνων που επιδιώκουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Ο βουλευτής Μπουλέντ Τερτζάν, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη συνέντευξη Τύπου, πριν μοιράσει στους δημοσιογράφους το αποδεικτικό υλικό, μεταξύ άλλων είπε:
«Επί τέσσερις ημέρες, χρησιμοποιώντας το στρατό των ΜΜΕ έκαναν ψυχολογικό πόλεμο για να κλείσουν το στόμα και να τρομοκρατήσουν την αντιπολίτευση. Δεν το πέτυχαν. Αφού είδαν ότι ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

10 σχόλια:

  1. Το τέλος του ερδογάν είναι ακόμη πολύ μακρυά. Όταν το δω όμως, θα σε ενημερώσω πρώτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρα ειναι ο ανθρωπος,μην εκπλαγουμε αν κληρονομησει και τον Πουτιν.

      Διαγραφή
  2. Αν κρινουμε απο το τι λεει το σαουθφροντ σαυτο το αρθρο-βιντεο: https://southfront.org/syrian-war-report-december-4-2017-israeli-iranian-tensions-gain-momentum/
    οπου ρωσοι υποστηριζουν τους κουρδους,ενω αφηνουν το ισραηλ να βομβαρδιζει τους ιρανους,η τυχη του ερδο ειναι εντελως δευτερευον ζητημα.
    Πρωτευον,νομιζω, ειναι η τυχη της τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Σάββα,

    Θα ήμουν πιο αισιόδοξος σε κάθε περίπτωση. Καταρχάς, 15 χρόνια ερντογανισμού-νεοοθωμανισμού έχουν κάνει βαθιά "δουλειά" στο συλλογικό υποσυνείδητο της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η επιστροφή στο μακρινό 2002 από απόψεως συλλογικής πορείας της Τουρκίας να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι εφικτή.

    Ακόμη δηλαδή και να κερδίσει π.χ. αύριο τις εκλογές το CHP δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να ξανακάνει την Τουρκία κεμαλική δηλαδή: προσανατολισμένη προς τη Δύση.

    Όπως και να το κάνουμε, η αυτοκρατορική συνείδηση της οθωμανικής Τουρκίας ούτε εξαφανίζεται σε δυο-τρεις γενιές, ούτε είναι κάτι που μπορεί να το αγνοήσει ο σύγχρονος Τούρκος, όταν μάλιστα ο αραβικός κόσμος δεν έχει βρει βηματισμό μετά την απαλλαγή του από την οθωμανική κυριαρχία. Στο μυαλό του Τούρκου η οθωμανική περίοδος είναι μακράν πιο ένδοξη από την κεμαλική περίοδο. Στην κεμαλική περίοδο βίωσε μια "ένδοξη άμυνα" απέναντι στην υπαρξιακή για τον τουρκισμό απειλή της Μικρασιατικής μας εκστρατείας και την προσκόλληση στη Δύση που της απέφερε τη μισή Κύπρο, όταν εμείς από βλακεία αφήσαμε τον Μακάριο να το παίζει αδέσμευτος εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Αυτά όμως δεν συγκρίνονται με την τεράστια σε έκταση και επιρροή οθωμανική αυτοκρατορία.

    Άρα, ο σύγχρονος Τούρκος μπορεί να βλέπει την κεμαλική περίοδο ως ένα εύλογο "διάλειμμα" μεταξύ της παλιάς και της νέας οθωμανικής περιόδου.

    Η Τουρκία δύσκολα θα φύγει από το νεοοθωμανικό μονοπάτι. Δεν είναι τυχαία η υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων στον Ερντογάν. Το MHP δεν είναι τυχαίο κόμμα, είναι το μοναδικό ακροδεξιό κόμμα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο που θεωρείται "φυσιολογικό" να υπάρχει και θεωρείται τμήμα του όλου πολιτικού συστήματος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν με αδιανόητη για εμάς τους υπόλοιπους μονομανία μόνον την δόξα της Τουρκίας τους στο μυαλό τους. Και η δόξα αυτή σήμερα εξυπηρετείται μόνον από τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις.

    Προς τα εκεί λοιπόν θα πορευθεί αναγκαστικά και η τουρκική πολιτική, διότι δεν θα υπάρχουν πολιτικοί που θα πρεσβεύουν κάτι άλλο. Αυτό θέλει η Τουρκία βαθιά μέσα της.

    Αυτή η πολιτική θα είναι φύσει αντίθετη με τα συμφέροντα του Ισραήλ και φύσει ανεξάρτητη σε σχέση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και μόνον που υπάρχει η Τουρκία έχει πάψει να είναι ο βολικός κεμαλικός σύμμαχος με τον δυτικό προσανατολισμό. Ο δυτικός προσανατολισμός έχει πάψει να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο βλακεια οι κ. Καραμανλης και ο υπουργος του Αβερωφ συνεταξαν τις συμφωνιες Ζυριχης με τους τους τουρκους ομολογους τους τ0 1955.Απο βλακεια η τοτε Ελλαδα αναπνεοντας με ενα αμερικανο και εναν αγγλικον πνευμονα δεν ηθελαν την ενωση.
    Απο βλακεια η Ελλαδα απεσυρε την μεραρχιαν απο την Κυπρο. Απο βλακεια μπηκεν η Ελλαδα κατω απο την Χουντα εφτα χρονια .Απο βλακεια κανατε το πραξικοπημα το 1974.Απο βλακεια σε βλακεια φτασατε και εσεις στην Ελλαδα και εμεις στην Κυπρο στα χαλια μας.Απο βλακεα θα σας παροθν και την δυτικην Θρακη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πατριώτη, αυτό το "θα σας πάρουν" δεν το καταλαβαίνω. Εμείς τί είμαστε; Δικά "μας" είναι.

      Διαγραφή
    2. >Απο βλακεια η τοτε Ελλαδα αναπνεοντας με ενα αμερικανο και εναν αγγλικον πνευμονα δεν ηθελαν την ενωση<

      Η Ελλάδα δεν ήθελε την ένωσιν; Ποιος έριξε στο τραπέζι την ιδέα τής ανεξαρτησίας; Ο Καραμανλής, ή ο Μακάριος; Ποιος έμπασε τούς Τούρκους στο παιχνίδι, ενώ είχαν παραιτηθεί παντός δικαιώματός των επί τής Νήσου από το 1924;

      >Απο βλακεια μπηκεν η Ελλαδα κατω απο την Χουντα εφτα χρονια<

      Αυτό υπονοεί ότι μπήκαμε κάτω από την χούντα με την ... θέλησή μας...

      >Απο βλακεια κανατε το πραξικοπημα το 1974<

      ΕΜΕΙΣ το κάναμε; Μάς ρώτησε κανείς; Δικτατορία είχαμε, αν θυμάσαι.

      Μην επαναλαμβάνεις τόσο συχνά το "Απο βλακεια", διότι ήδη έχεις γράψει πολλές.

      Διαγραφή
  5. Kominos,

    Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται κεμαλικούς για να τα βρούνε με την Τουρκία, τα είχαν βρει με τον σουλτάνο μας έτσι στο παρελθόν.

    Δεύτερων, ο Μακάριος δεν μας έφταιξε καθόλου.οι δικοί μας προδότες και βλάκες έφεραν το πέρας στη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να τελειώσει ο Ερντογάν πρέπει να βρεθεί κάποιος εσωτερικός να τον τελειώσει. Ό κιλιντζαρογλου δεν φαίνεται ικανός οπότε δε νομίζω ενώ οι Τούρκοι ισλαμιστές είναι πολύ ενωμένοι και αφιονισμενοι οπότε δε βλέπω να έχει θέμα μα πουλήσει σανο. Επιπλέον, με την εισβολή στη Συρία ο κόσμος έχει το μυαλό του εκεί πως θα φάει κάποιον που επεκτείνει την Τουρκία έστω και αν είναι και κλέφτης; Σίγουρα δημιουργεί κακο παράδειγμα για τους Τούρκους αν και δεν είμαι σίγουρος πως σκέφτονται οι Τούρκοι ισλαμιστές αλλά δε νομίζω ότι κινδυνεύει η καρέκλα του απλά δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με αυτά που θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ερωτημα ειναι το πιο ενδιαφερον ...Ποιος θα τελειωσει τον Τσιπρα εδω ??
    Πιθανοτατη απαντηση ""οι πλειστηριασμοι"" η ενας πολεμος με τον καλεσμενο...Το πρωτο ειναι λιγο πιθανοτερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.