24/12/17

Βαρυσήμαντη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στη Λευκωσία: Το Σ.Α. να εγγυάται τη λύση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εγγυάται τη δίκαιη και συνολική εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας επανένωσης του νησιού. Αυτό ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.  Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως το σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων αποτελεί έναν αναχρονισμό.
«Η παρουσία ξένων στρατευμάτων επίσης δεν αποτελεί στοιχείο στήριξης της σταθερότητας», είπε στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο: «Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη διατήρηση της εντολής της, χωρίς αλλαγές. Θεωρούμε ότι οι «κυανόκρανοι» του ΟΗΕ οφείλουν να διαδραματίσουν τον σταθεροποιητικό τους ρόλο και στο μέλλον».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Μόσχας σε μια μελλοντική Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει σε μια δίκαιη και ολόπλευρη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού». Για την πώληση του συστήματος S-400 στη Τουρκία, ο κ. Οσάτσι είπε πως «τα συγκεκριμένα θεωρούνται αποκλειστικά αμυντικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς. Δεν αποτελούν καμιά απειλή για τα γειτονικά κράτη».
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Όχι κύριε πρέσβη.
    Το είδος της "λύσης" πρέπει να εγγυάται τον ευαυτόν της. Τον ΟΗΕ τον είδαμε το 1974, πριν και μετά.
    Και η λύση πρέπει να οδηγεί σε πραγματικό δημοκρατικό κράτος όχι ρατσιστικό κράτος.
    Διαφορετικά με τον ΟΗΕ που λέτε, οδηγούμαστε σε "Αλεξανδρέττα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρός κ. Ἄν-Νόουν:
    Συνέβη νά δῶ πρῶτα τό σχόλιο καί ὕστερα διάβασα τό τί εἶπε ὁ πρέσβυς τῆς Ρωσίας.
    Δέν νομίζω ὅτι ἀπέκλεισε μέ ὅσα εἶπε, τό ὅτι "η λύση πρέπει να οδηγεί σε πραγματικό δημοκρατικό κράτος όχι ρατσιστικό κράτος", ουτε τό ὅτι "το είδος της "λύσης" πρέπει να εγγυάται τον ευαυτόν της".
    Ὕστερα, πρός τί νά ἀφίσουμε ἐμεῖς τό πλαίσιο τοῦ ΟΗΕ; Δέν εἶναι ἀπό μόνο του ἀποτελεσματικό, ἀλλά σίγουρα, καλλίτερο δέν εἶναι οὔτε τό πλαίσιο τῆς ὑπονομευμένης πενταμεροῦς, οὔτε τό πλαίσιο τῆς διζωνικῆς διά διαπραγματεύσεων μεταξύ τῆς Ἑλληνοκυπριακῆς Κοινότητας καί τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Τουρκίας ἐπί τῆς Κύπρου, Ἀκιντζί.
    Τί τό κακό ἤ τί τό χειρότερο ἔχει ὁ ΟΗΕ;
    Ἐγγυήσεις τοῦ ΟΗΕ, μπορεῖ νά σημαίνει καί ὅτι στό "παιγνίδι" μπαίνει ἡ Ρωσία μέ τίς ΗΠΑ, καί βγαίνει, ἄν ὄχι τελείως ἡ Ἀγγλία, πάντως ἡ Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.