24/12/17

Σημαντικές δηλώσεις - Λαβρόφ: Λύση στο Κυπριακό με εμπλοκή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας
Μανώλης Καλατζής

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο
Την ανεπιφύλακτη στήριξη της Μόσχας στα αιτήματα της Λευκωσίας για το Κυπριακό, εκφράζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε  συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις προσπάθειες έξωθεν επιβολής έτοιμων αποφάσεων στο Κυπριακό και εμμένει στην άποψη ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού (ασφάλεια και εγγυήσεις) πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.
Απορρίπτοντας ασυζητητί την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Λαβρόφ η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, θα αποτελέσει το κλειδί και για διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων για τα διαρρεύσαντα mails της δεύτερης τη τάξει της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου, Ελένης Λοϊζίδου και την πολύκροτη υπόθεση Μπράουντερ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την απογοήτευσή του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Μόσχας και εκστρατεία κάποιων κυπριακών ΜΜΕ, που σκοπό έχει τη δυσφήμιση των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας. Εκφράζει παράλληλα την ευχή οι κυπριακές Αρχές να προχωρήσουν αμερόληπτα κι’ ευσυνείδητα τη δικαστική εξέταση στην υπόθεση Μπράουντερ. 
Τέλος ο Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να θέτουν τη Ρωσία σε «στάση προσοχής» και να πάψουν να ακολουθούν ολιγάριθμη ομάδα χωρών με ρωσοφοβικές τάσεις.
Πρώτο Θέμα

10 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Το πρόβλημα δεν είναι το σύστημα ασφαλείας αλλά λύση που να οδηγεί σε πραγματικό δημοκρατικό κράτος με όλα τα συστατικά ενός κράτους. Διαφορετικά η Κύπρος με τους εποίκους της τουρκίας θα γίνει ντε φάκτο Αλεξανδρέττα. Οι τούρκοι είναι "μάνες" σε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/12/5.html#more ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η «ΕΛΒΕΤΙΑ» (στην Ελβετία βασικά ο νυν πρόεδρος πρόσφερε την Κύπρο στην Τουρκία, ακολούθησαν οι γνωστές δηλώσεις περί ομφάλιων λώρων που πρέπει να κοπούν και στην Μεγαλόνησο καλλιεργούνται έντονα νοοτροπίες Λεβαντινισμού)
    Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου αξιωματούχου εκτιμάται ότι είναι πολύ σημαντικές. Υπό το εξής πρίσμα, μεταξύ άλλων:
    1. Η Ρωσία επιθυμεί στο πλαίσιο πάγιων στρατηγικών να αυξήσει την παρουσία της νότια σε περιοχές των «θερμών νερών» έστω και εμμέσως μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του οποίου είναι μόνιμο μέλος.
    2. Ο Ερντογάν σχοινοβατεί, είναι σε κάτι περισσότερο από στρατηγική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ σίγουρα εξετάζουν εναλλακτικές στάσεις επί πολλών ενώ μελετούν και το πώς θα είναι μια μελλοντική άλλη Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν ενδέχεται να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό (σίγουρα επιδιώκοντας πολλά θολά τοπία «διευθετήσεων»).
    3. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για αποχώρηση των στρατευμάτων σταδιακή και υπό επίβλεψη … Κάτι θα ήξερε. Έστω και αν ο υπογράφων διαφωνεί κάθετα θεωρώντας ακραία επικίνδυνη την παραμονή ακόμη και ενός Τούρκου στρατιώτη πριν «την λύση» οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ σε συνάρτηση με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι κάτι υφαίνεται στις αθέατες ζώνες της διπλωματίας.
    4. Εάν υποθέσουμε (απλή υπόθεση) ότι η Τουρκία υπό το βάρος μεγάλων εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων θα ρισκάρει μια διέξοδο μια μόνο λογική θα έχει: Ότι αυτό που θα «χάσει» με την σταδιακή έστω αποχώρηση των στρατευμάτων και την αντικατάσταση των «εγγυήσεων» από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα το διατηρήσει ως κεκτημένο με την «λύση» που ο ίδιος ο νυν Κύπριος πρόεδρος πρότεινε στην Ελβετία. Δηλαδή διευθετήσεις που αφήνουν τους έποικους, δημιουργούν ένα διαστρεμμένο κρατίδιο στο οποίο καμιά απόφαση δεν θα είναι εφικτή και μέσω των ανθρώπων της η Άγκυρα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει την Μεγαλόνησο σε Ιράκ, Συρία ή Λιβύη.
    5. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όπως και οι στρατηγικές εξελίξεις στην περιφέρειά μας αλλά και ευρύτερα είναι καταιγιστικές. Η Κύπρος για ακόμη μια φορά σχοινοβατεί επικίνδυνα. Παραδόξως όμως θα μπορούσαν να ανοίξουν και κάποιο παράθυρο ευκαιρίας βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εάν στην Κύπρο χάσει ο δράστης της Ελβετίας και στις προεδρικές εκλεγεί υποψήφιος με που θα διασφαλίζει αντί-ανανική συσπείρωση: ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ή ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ; Καμιά χαμένη ψήφος. Ο επικρατέστερος υποψήφιος του αντί-ανανικού μετώπου θα πρέπει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. https://wp.me/p3OlPy-1Jh
    6. Ποιο όμως είναι το παράθυρο ευκαιρίας. Εάν τους επόμενους μήνες και χρόνια ηγείται της Κύπρου ένα αντί-ανανικό μέτωπο θα μπορούσε εάν η Τουρκία εκτροχιαστεί να κάνει τις σωστές κινήσεις και να επιτύχει μια βιώσιμη λύση ταυτόχρονα και να τερματιστεί η Τουρκική παρουσία.
    7. Οι δράστες Οδοιπόροι προς τα Σούσα της Ελβετίας πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντικατασταθούν από ένα αντί-ανανικό μέτωπο το οποίο α) θα ανακόψει κάθε προσπάθεια παράδοσης της Κύπρου στα πεδία της τουρκικής επικυριαρχίας και β) θα εκμεταλλευτούν μια πιθανή ευκαιρία βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραλληλα,ενω αντιλαμβανομαι,αν και δεν κατανοω την αντιρωσικη υστερια των αγγλοσαξωνων, αυτη δεν θα πρεπε να μας αφορα ουτε στο ελαχιστο.
    Εξαλλου,το ιδιο αν οχι περισσοτερο υπευθυνους απο τους ρωσους, θαπρεπε να θεωρησουμε τους αγγλοσαξωνες για τα παθηματα μας.
    Αυτη η περιβοητη προσηλωση μας στη δυση ειναι εντελως ακατανοητη.
    Οπως και απολυτα ακατανοητη η φιλοτουρκικη υστερια των δυτικων που μονο απο ενα ακραιφνη ανθελληνισμο θα μπορουσε να δικαιολογηθει.
    Ετσι, θα ειχαμε καθε δικιο να "προδωσουμε" τους δυτικους μιας και πλειστακις προδοθηκαμε απο αυτους,οσο κι'αν δεν θελουμε να το δουμε.
    Για αλλη μια φορα,αφησαμε ενα κενο που το κατελαβε αστραπιαια η τουρκια...
    Και τωρα τι;
    Προσβλεπουμε σ΄ενα πυρηνικο αλληλοσπαραγμο των Μ.δυναμεων;
    Ακατανοητα πραγματα...
    Ας ελπισουμε, στις μυστικες διαπραγματευσεις ν'αμαστε πολυ πιο εξυπνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευριπίδης Μπίλλης

    Ρωσία με Τουρκία.
    Τουρκια εναντίον ΗΠΑ.
    Τουρκία εναντίον Ισραήλ.
    ΗΠΑ με Ισραήλ.
    Κυπρος υπό απειλή εξαφάνισης από Τουρκία.
    Ελλάδα υπο τις απειλές Τουρκίας.
    Συνεπώς Κύπρος και Ελλάδα ..... θέλει ρώτημα ότι είναι μεγάλη ευκαιρία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορουσε ναταν Ρωσια,Ισραηλ,ΗΠΑ,Ελλαδα,Κυπρος,Αρμενια,Κουρδοι εναντιον της τουρκιας...κιοχι Μ.Βρετανια,Ρωσια υπερ της τουρκιας και ισραηλ,ΗΠΑ εναντιον του ερδο μεχρι ναρθει καποιος αλλος στην εξουσια για ναναι ολοι υπερ της τουρκιας εκτος της Ρωσιας...

      Διαγραφή
  5. Ευριπίδης Μπίολλης
    Λαβρόφ:"Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, υποδεικνύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνη οδό για εξεύρεση ενός συστήματος ασφάλειας στην Κύπρο".

    Το πρόβλημα δεν είναι το σύστημα ασφαλείας αλλά λύση που να οδηγεί σε πραγματικό δημοκρατικό κράτος με όλα τα συστατικά ενός κράτους.

    Διαφορετικά η Κύπρος με τους εποίκους της τουρκίας θα γίνει ντε φάκτο Αλεξανδρέττα. Οι τούρκοι είναι "μάνες" σε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν βρει η Ελλαδα την δυναμη να προσεγγισει την Ρωσια θα σωθει. Σε καθε αλλη περιπτωση θα εξαφανιστει. Οι δυτικοι ειναι προαιωνιοι εχθροι. Ειδικα οσον αφορα τους αγγλους, εκει το μισος κατα της χωρας μας ειναι διαχυτο και στην κω..κοινωνια τους.
    Δειτε προσεκτικα τι λεει ο Πουτιν στο παρακατω βιντεο.
    Στο βιντεο αυτο συνοψιζονται συνολικα οι αρχες της μεγαλης Ρωσιας. Της μονης εγγυησης για την ανθρωποτητα..
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=137&v=FZpvltqgv20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγες μόνο ελπίδες υπάρχουν να διασωθεί η Ελλάδα ανεξάρτητη και να μην παγιδευτεί με την Κύπρο ενταγμένη πλέον στην Τουρκική σφαίρα επιρροής. Οι λίγες αυτές ελπίδες εξαρτώνται εάν επιτέλους γίνει κατανοητή η φυσιογνωμία του διεθνούς συστήματος και ο ανελέητος κρατοκεντρικός του χαρακτήρας που δεν σηκώνει ερασιτεχνισμούς και συναισθηματισμούς. Στην διεθνή πολιτική η πολιτική ηθική είναι μηδενική - ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. http://wp.me/p3OlPy-1bH - ω και οι διεθνισμοί κάθε είδους σαπουνόφουσκες ή καλύτερα σανός για ιθαγενείς και εξώθησή τους σε εμφύλιες καταστάσεις.
    Ιδιαίτερα επικίνδυνες θέσεις είναι αυτές που δεν εκτιμούν σωστά τον χαρακτήρα της ηγεμονικής διαπάλης. Εάν τώρα σταθούμε πάνω στην περίμετρο της Ευρασίας υπάρχει προβολή τάσεων τεσσάρων αιώνων και παγιωμένες σταθερές του ανταγωνισμού μεταξύ ναυτικών και ηπειρωτικών δυνάμεων. ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU .
    Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι η ωμή εκτίμηση της κατανομής ισχύος, η συγκριτική εκτίμηση της ισχύος μεταξύ ναυτικών και ηπειρωτικών δυνάμεων σήμερα και η σωστή ερμηνεία των στάσεων όσων ηπειρωτικών δυνάμεων δεν μπορούν να κατέβουν στα θερμά νερά αλλά προχωρούν σε κατατριβή και μεταφορά βαρών. Έτσι στήνονται Συμπληγάδες μέσα στις οποίες οδηγείται κανείς εάν φορά παρωπίδες (ή και εάν είναι άτυχος). Εμείς μάλιστα έχουμε και τα δύο.

    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνέχεια προηγουμένου

    John Mearheimer
    1. Νομοτέλεια: Ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμιος ηγεμόνας.
    2. Όπως και στο παρελθόν:
    a. Αγώνας για παρεμπόδιση άλλων ηγεμονικών δυνάμεων να καταστούν ηγεμονικές δυνάμεις.
    b. Αγώνας για ευνοϊκή κατανομή ισχύος και συμφερόντων
    3. Αμερικανική υπεροχή/μονομερής ή εξεζητημένος παρεμβατισμός (® «μέχρι εκεί που φθάνουν τα όπλα μας...»)
    4. Ουσιαστικά: Αγώνας δρόμου διαμόρφωσης κατανομής ισχύος και συμφερόντων πριν την επόμενη ηγεμονική σύγκρουση.
    5. Κλασική περίπτωση στρατηγικής υπερεξάπλωσης που ιστορικά ρίχνει τις ηγεμονίες και αναδεικνύει άλλες.
    6. Παγίδευση ΗΠΑ στην ίδια την ρητορική της (Κίνα: δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη, ειρήνη κτλ)
    7. Επιβεβαίωση βαθύτερων αιτιών πολέμου: ηγεμονικές διενέξεις
    8. Ματαίωση ευγενικών (αλλά και ουτοπικών προσδοκιών) για ένα «ανθόσπαρτο» διεθνή βίο.
    Κλασικές στρατηγικές μεγάλων δυνάμεων έναντι αλλήλων και τρίτα λιγότερο ισχυρά κράτη – ανταγωνισμός ασφαλείας, φόβοι επιβίωσης – Χαρακτηριστική μεταψυχροπολεμικής στρατηγικής ΗΠΑ.
    a. Κύριο κριτήριο: εκτιμήσεις για την κατανομή ισχύος και εκτιμήσεις δικής τους ισχύος και των άλλων. Κονδύλης: «Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213) –βλ. εικόνα ...
    b. Κύρια εισροή στην στρατηγική: Υπολογισμοί κόστους – οφέλους εναλλακτικών ενεργειών / φόβος μή επιβίωσης
    c. Προσπάθεια μεγιστοποίησης το μέγιστου πλούτου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους
    d. Μεταφορά βαρών: προσπάθεια ανάληψης αναχαίτισης από τρίτον όχι κατ’ ανάγκη «σύμμαχο», ενώ το ίδιο παραμένει θεατής Ενθάρρυνση, υποκίνηση ... Μεθόδευση ...
    e. Εξισορρόπηση: Δέσμευση αναχαίτισης επιτιθέμενου αντιπάλου κατόπιν διακρατικής συμμαχίας και εμπράκτων μέτρων και δεσμεύσεων.
    f. Εκβιασμός: απειλή χρήσης βίας (μπλόφα ή μέτρα για κόστος κατά μικρών και αδυνάμων ...)
    g. Πρόκληση πολέμου για κατατριβή τρίτων: εξασθένιση «εχθρών» και/ή «φίλων» με πρόκληση μακροχρόνιων συρράξεων και πολέμων
    h. Κατατριβή τρίτων: Μέριμνα ούτως ώστε εμπλοκή κάποιου αντιπάλου σε πόλεμο θα οδηγήσει σε μακροχρόνια κατατριβή και αποδυνάμωση.
    i. Αποτροπή περιφερειακής ηγεμονίας άλλων μεγάλων δυνάμεων στην δική τους περιφέρεια (υπερπόντια εξισορρόπηση ...)
    j. Μεγιστοποίηση του ελεγχόμενου πλούτου και των αναπτυξιακών πόρων (Οικονομική δύναμη είναι η βάση της στρατιωτικής δύναμης).
    k. Παρεμπόδιση άλλων μεγάλων δυνάμεων να έχουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους
    l. Προσπάθεια πυρηνικής υπεροχής ή τουλάχιστον πυρηνικού μονοπωλίου.
    m. Απόκτηση ισχύος με πόλεμο.
    n. Διευκόλυνση διείσδυσης με αποδυνάμωση του φρονήματος άλλων κοινωνιών και της πίστης τους στην κυριαρχία («κριτικοί κονστρουκτιβιστές» ... Σόρος ... Βιβλία ιστορίας στα Βαλκάνια ... Μεταεθνική εποχή Cy ...
    o. Προσωρινή παραχώρηση ισχύος σε αυριανούς εχθρούς για να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος (Βοήθεια ΕΣΣΔ Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ...)
    p. Κατάκτηση και προσωρινός έλεγχος πόρων
    Στρατηγικές και συλλογισμοί προς αποφυγή
    1. Κατευνασμός (Μόναχο ...). Πάντα οδηγεί στον πόλεμο ...
    2. Πρόσδεση στο άρμα του αντιπάλου (Στάλιν-Χίτλερ ...)
    3. Οι δημοκρατίες δεν πολεμούν ...
    4. Η οικονομική αλληλεξάρτηση φέρνει σταθερότητα και ειρήνη.
    Διεθνές σύστημα 21ου αιώνα
    1. Μεγάλα κράτη διατηρούν επιθετικές δυνάμεις ...
    2. Διεθνής αναρχία, διεθνείς θεσμοί εξαρτημένες μεταβλητές ισχύος.
    3. Αποτελεσματικότητα διεθνών θεσμών: Υπό την αίρεση συμφωνίας μεγάλων δυνάμεων .... Βίσμαρκ ...
    4. Πρόβλημα μέσων μαζικής καταστροφής μάλλον στην αφετηρία.
    5. Κύριο κριτήριο στρατηγικής μεγάλων δυνάμεων: Επιβίωση κατά άλλων μεγάλων δυνάμεων
    6. Παγκόσμια ηγεμονία παντελώς ανέφικτη
    7. Στρατηγικές παρεμπόδισης άλλων ηγεμόνων να καταστούν περιφερειακές ηγεμονικές δυνάμεις κύριο γνώρισμα ...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αντιπροοδευτικος. Το σχολιο εμβριθεστατο. Μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.