21/12/17

Μήπως υπάρχει τελικά “Θεός της Ελλάδας”… το κοίτασμα είναι 4πλάσιο!


Τετραπλάσιο, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, καθώς τα βεβαιωμένα αποθέματα, τα οποία πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο, είναι 10,7 εκατ. βαρέλια έναντι 3 εκατ. που ήταν η εκτίμηση κατά την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός. 


Αυτό ανέφεραν πηγές της Energean, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ο σχεδιασμός της εταιρίας προβλέπει τη διεξαγωγή γεωτρήσεων το 2019, ενώ τον Αύγουστο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος και έχει υποβληθεί προς έγκριση η περιβαλλοντική μελέτη.

Στην Ελλάδα, η εταιρία δραστηριοποιείται επίσης στον Πρίνο όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 40 εκατ. βαρέλια συν 20 εκατ. επιπλέον δυνητικά όπως επίσης στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα η Ισπανική Repsol που συμμετέχει με 60% στις έρευνες έχει ξεκινήσει τη σεισμική έρευνα, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στην Repsol.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν, επίσης, ότι η Energean έχει υποβάλει πρόταση στην Κυπριακή κυβέρνηση για διοχέτευση των αποθεμάτων του κοιτάσματος της Αφροδίτης μέσω υποβρύχιου αγωγού στον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί ση θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ για την εξαγωγή των αποθεμάτων από τα κοιτάσματα Karish και Tanin που, επίσης, έχει αναλάβει Κοινοπραξία με συμμετοχή της Energean.

Η λύση αυτή θεωρείται από την εταιρία φθηνότερη σε σχέση με την επιλογή της μεταφοράς του αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται για να εξαχθεί. Η συνολική επένδυση στο Ισραήλ για την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων θα φθάσει στο 1,5 δισ. δολάρια και η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, η Energean θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Παράλληλα, το 2018 τίθενται σε εφαρμογή διοικητικές αλλαγές στον όμιλο: ο Δημήτρης Γόντικας, διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της Energean στην Ελλάδα ενώ Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean παραμένει ο κ. Μαθιός Ρήγας.

6 σχόλια:

  1. ΧΑ ΧΑ.Και σε ποιόν θα τα χαρίσουν οι ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O LAOS TELIKA OFELITE SE TIPOTA ANTITHETOS TA KAFSIMA THA EKTOXEFTOUN KE PALI STA IPSI MAS INE ADIAFORO LIPON EAN I ELLADA I I TOURKIA OFELITHI APO TA KITAZMATA EMIS PINAME KE THA PINAME EOS OTOU ERTHI STIN ELLADA ENAS ELLINAS NA KIVERNISI PRAGMA POLI DISKOLO GIATI INE SIGOURI I DOLOFONIA TOU TOSI KE TOSI ELLINES PIGAN HAMENI TO MEGALITERO KIKLOMA MAFIASITAN ITAN INE KE THA INE STIN ELLADA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι αλλα αν ειναι να τα παρουν οι αμερηκανοαγκλογερμανογαλλοι να τα κρυψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, όμως κάποιος θα πρέπει να εργασθεί για να βγει το ριμαδιασμένο ορυκτό, αυτό αυτομάτος δεν είναι όφελος να πάρει η ευχή να πάρει. Πόσες φορές πρέπει να λέμε μην κοιτάτε το δέντρο αλλά πίσω απ αυτό υπάρχει ολόκληρο δάσος. Τα κοιτάσματα που έχουν διαπιστοθεί σήμερα είναι σε κάποιες περιοχές διπλάσιες του Κατάρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια ποιά είναι τα κέρδη τής Ελλάδας από τα κοιτάσματα τής Θάσου εδώ και35 χρόνια πουτσες μπλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πληκτρολογόντας στην αναζήτηση 'ζακυνθος πετρελαιο' & βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=0iuuc2Z2f-I βλέπετε τον χημικό Σωτήρη ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ το 1999. Σημειώνουμε για την ιστορία ότι καταδικάστηκε για το κατ'εξακούθηση έγκλημα της παραγωγής αργού πετρελαίου περί τα τέλη της δεκαετίας του '70 από Ελληνικό δικαστήριο διότι ο Εβερτ παράλειψε σκόπιμα να νομοθετήσει ως αρμόδιος υπουργός. Εδώ στην φωτό http://www.xorisorianews.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-1806-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%BD/ Κουρής Καρατζαφέρης και Τράγκας σε επιτόπιο ρεπορτάζ που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.