20/11/17

Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση, και θα την κάνουμε εμείς οι νέοι

Του Σταύρου Καλεντερίδη
Στις 27 Νοεμβρίου κάτι σημαντικό πρόκειται να συμβεί στο κέντρο της Αθήνας.
Σε μια εποχή πολιτικής επικράτησης του διχασμού, του μίσους και της οπισθοδρόμησης, ορθώνεται μια φωνή ενότητας και δημοκρατίας.
Σε μία νέα ακόμα περίοδο αναξιοκρατίας και αδιέξοδων επιλογών, από τη μία τους απαίσιους και από την άλλη τους απεχθείς, εδραιώνεται εδώ και έναν χρόνο ένα νέο πολιτικό οικοδόμημα το οποίο διαπνέεται από καινοτόμες για την πολιτική στη χώρα ιδέες. Δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, διαβούλευση.
Οι έννοιες αυτές δεν είναι απλές λέξεις που χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά οι πολιτικοί για να τις αποποιηθούν την εκλογική επομένη, αλλά συγκροτημένη και επαναστατική δημοκρατική ιδεολογία.
Μετά και την τελευταία αποτυχημένη κυβέρνηση, εμείς, οι Έλληνες πολίτες, έχουμε δοκιμάσει πραγματικά τα πάντα. 
Αριστερόστροφους, δεξιόστροφους, ακραίους, μετριοπαθείς και μέτριους. Κόμματα, σωτήρες, συμμαχίες, λυκοφιλίες, νέα πρόσωπα και αρχαία. Ειδικούς, ανειδίκευτους, λαϊκιστές και τεχνοκράτες. 
Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο και ήταν πάντοτε εναντίον μας.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι μια ακόμα φόρμουλα κάποιου δήθεν οικονομικού φωστήρα. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον ανειδίκευτο σωτήρα, να έρθει πάνω στο λευκό του άλογο για να μας «δουλέψει», χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. 
Δεν αποζητούμε ολοκληρωτικές λύσεις (είτε δεξιές είτε αριστερές), ούτε διαφθορά και πολιτικό εκμαυλισμό με τα οποία μας χόρτασε η μάστιγα του δικομματισμού. 
Δεν παρακαλούμε για έναν ακόμα γόνο, να έρθει με τη δύναμη του ονόματός του και τις γνωριμίες των οικείων του για να διαιωνίσει την οικογενειοκρατία. 
Τελειώσαμε με τον μεσαίωνα, τον μεσοπόλεμο, τον διχασμό και τον παλιό κόσμο.
Τα πολιτικά στελέχη της Ελλάδας, χρόνια κομμάτι του προβλήματος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποτελέσουν μέρος της λύσης. 
Αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν εμπόδιο στην απελευθέρωση της κοινωνίας μας, όσο και αν το προσπαθούν, όσα ονόματα και χρώματα αν αλλάξουν στο κόμμα ή στην ξεπερασμένη τους ιδεολογική πλατφόρμα.
Έχουμε ακούσει τα πάντα από τους ίδιους και τα ίδια από τους πάντες, νέους παλιούς και απαρχαιωμένους.
Αυτή η χώρα, χρειάζεται μια επανάσταση. 
Όχι αυτή της βίας και της ανωριμότητας, αλλά μια πολιτική επανάσταση κατά την οποία ο πολίτης θα βρεθεί στο επίκεντρο με ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. 
Μια επανάσταση αναμόρφωσης των αναχρονιστικών και ολιγαρχικών θεσμών, αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, πραγματικής δημοκρατίας και απελευθέρωσης της χώρας.
Στις 27 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στις 19:00, θα λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση του «δέλτα – πολιτική επανάσταση». 
Πρόκειται για την πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, με στόχο την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα του πολίτη. 
Η εκδήλωση αυτή δεν είναι για όσους πιστεύουν σε λύση από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα ή περιμένουν τον Καίσαρα – σωτήρα.
Δεν είναι επίσης για όσους έχουν παραδοθεί και παραχωρήσει τα πολιτικά τους δικαιώματα στην εκάστοτε ομάδα κομματικών ανειδίκευτων που κυβερνά.
Αυτή η εκδήλωση είναι για όσους σταμάτησαν να νιώθουν αδύναμοι και να απελπίζονται. Είναι για όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στη χώρα υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και προκαταλήψεων. Μακριά από κομματικά αφεντικά και τις μικροπολιτικές μηχανορραφίες. Για όσους επιλέγουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τον Οκτώβριο του 2016, παρουσιάσαμε το δ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και δηλώσαμε τα αυτονόητα, αυτά που κανείς δεν τολμάει να πει. 
Έναν χρόνο μετά, ανανεώνουμε τη δέσμευση μας για να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε πραγματική διέξοδο στη χώρα.

2 σχόλια:

  1. Πράγματι, αγαπητέ Σταύρο Καλεντερίδη, η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση, αλλά όχι «μια πολιτική επανάσταση», που περιορίζεται στο επίπεδο του εποικοδομήματος με αντικατάσταση φθαρμένων κομμάτων, προσώπων και «μη θεμελιωδών άρθρων του συντάγματος» από δήθεν ‘νέα προοδευτικά κόμματα’ ‘νέα άφθαρτα πρόσωπα’ και ‘σύγχρονους θεσμούς’, γιατί όλα αυτά δεν αλλάζουν τίποτα ουσιαστικό και καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στην κοινωνία ότι αλλάζοντας από τα πάνω κόμματα, πολιτικούς και ‘εκσυγχρονίζοντας’ θεσμούς και νόμους θα αλλάξει και η ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο, Μόνο που συμβαίνει το αντίθετο και τα πράγματα εξελίσσονται προς το χειρότερο, γιατί οι ανισότητες οξύνονται και μεγαλώνουν, η εισοδηματική ψαλίδα ανοίγει συνεχώς υπέρ των πλουσίων, η ανεργία μεγαλώνει, ο χρόνος εργασίας διπλασιάζεται, το μεροκάματο κόβεται στα δύο, το περιβάλλον συνεχώς υποβαθμίζεται και το μέλλον γκριζάρει.
    Η επανάσταση που χρειάζεται η Ελλάδα, και όχι μόνο, οφείλει να αλλάξει το κυρίως οικοδόμημα, κατά συνέπεια και τα θεμέλια του συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή μπορεί και πρέπει να είναι μια ριζοσπαστική κοινωνική επανάσταση, αλλά αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των νέων. Σίγουρα οι νέοι οφείλουν να είναι οι καταλύτες αυτής της κοινωνικής επανάστασης με στρατηγικό στόχο να μετακινηθούν προς αυτήν μεγάλοι όγκοι των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού.
    Για να συμβεί όμως η αναγκαία μαζική μετακίνηση των κοινωνικών δυνάμεων προς τον διαχρονικό στρατηγικό στόχο τους, δηλαδή, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ισότητας, οφείλουμε να εντοπίσουμε με θάρρος τις αιτίες, τα θεμέλια των οικονομικοκοινωνικών ανισοτήτων που παίρνουν τη μορφή του απάνθρωπου και καταστροφικού καπιταλισμού και απειλούν την ζωή και τον πλανήτη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να εντοπίσουμε και να αποκαλύψουμε την βασική αιτία που δεν είναι άλλη από την ατομική ιδιοκτησία πάνω στα μέσα παραγωγής, η οποία κορυφώνει τον θανάσιμο ανταγωνισμό μέχρι θανάτου του αντιπάλου και προκαλεί τους απάνθρωπους και καταστροφικούς πολέμους, με τους οποίους κάποιοι επιδιώκουν να καταστούν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του πλανήτη και μόνιμοι και παγκόσμιοι ηγεμόνες.
    συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνεχεια

    Η εκλαΐκευση της επιστημονικά έγκυρης και κοινωνικά χρήσιμης γνώσης γύρω από το ζήτημα της κύριας αιτίας της παρακμής, αλλά και των όρων ξεπαράσματός της, είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αποδεσμεύσει τις κοινωνικές δυνάμεις από την πνευματική, ιδεολογική, οργανωτική και πολιτική εξάρτησή τους από την κυρίαρχη ιδεολογία του σκοταδιστικού και εξουσιαστικού ιερατείου και του κεφαλαίου. Στο βαθμό που αυτό θα συμβαίνει στον ίδιο βαθμό οι κοινωνίες θα αχρηστεύουν τα ιδεολογικά οπλοστάσια, αλλά και θα αφοπλίζουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κεφαλαίου σε τοπικό, εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.
    Όσοι ονειρεύεστε κάτι διαφορετικό και έχετε την ψευδαίσθηση ότι ως ‘νέα ηγεσία’ του συστήματος σε επίπεδο πολιτικού εποικοδομήματος θα ξεγελάσετε, ή θα αλλάξετε το σύστημα, ότι θα κάνετε καλύτερο, ηθικότερο, δικαιότερο τον καπιταλισμό, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε την ιστορία, την παλιά, την σύγχρονη και την τρέχουσα, για να αγωνιστείτε μαζί με τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού για μια εκ θεμελίων ριζοσπαστική κοινωνική επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα, ΟΛΑ, από τα κάτω με στόχο την κοινωνική ισότητα στη μορφή της άμεσης δημοκρατίας με περιεχόμενο την αταξική δημοκρατία/κοινωνία. Διαφορετικά θα υποστείτε την μοίρα όσων ‘φιλελεύθερων’, ‘προοδευτικών’, ‘αριστερών’, ‘επαναστατικών’ ατομικών κοσμοδιορθωτών και ‘πρωτοποριών’ που το μόνο που κατάφεραν ήταν να αφομοιωθούν και να σωρεύσουν ερείπια πάνω στα ερείπια.
    Ο πλανήτης μας, ο Ελληνισμός και η σημερινή Ελλάδα, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν και τη δική σας γενιά, γι αυτό ξανασκεφτείτε για το χαρακτήρα και για τους στόχους της σήμερα αναγκαίας και χρήσιμης επανάστασης, γιατί μόνο τότε και έτσι θα μπορέσετε να τα αλλάξετε όλα.
    Καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία και στην παρέμβασή σας της Δευτέρας 27/11/2017.
    Κώστας Λάμπος

    Συμβολή στον σχετικό διάλογο:
    http://classlessdemocracy.blogspot.gr/2017/11/blog-post_16.html,
    http://classlessdemocracy.blogspot.gr/2017/04/blog-post_29.html,
    http://classlessdemocracy.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.