9/11/17

Ελληνοαλβανικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης στην Κρήτη

 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος   
Αναζητείται μία λύση – πακέτο με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υποδεχθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο (10 και 11 Νοεμβρίου)
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υποδεχθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο (10 και 11 Νοεμβρίου) για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί των ακανθωδών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί, κατά την πάγια τακτική του, σιγήν ιχθύος επί του θέματος – σε αντίθεση με λαλίστατες πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει πει, αναζητείται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μία λύση – πακέτο με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πρόκειται ως γνωστόν για παλαιότερη ιδέα της ελληνικής διπλωματίας ήδη από την υπουργία του Ευάγγελου Βενιζέλου που ωστόσο δεν έχει αποδώσει καρπούς. Είναι σαφές – και αυτό είναι κάτι που ασπάζονται τόσο διπλωματικές όσο και κυβερνητικές πηγές – ότι η απόπειρα έναρξης ενός γενικευμένου διαλόγου με τα Τίρανα σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα τηρεί σκληρή ως και προκλητική στάση σε σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα συνιστά τουλάχιστον παρακινδυνευμένη (κατα ορισμένους λανθασμένη) κίνηση. 

Άλλωστε, οι προηγούμενες απόπειρες του κ. Κοτζιά να υπερπηδήσει το υψηλό εμπόδιο που έχει ορθώσει ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν αποτύχει χαρακτηριστικά, με κυριότερο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του ιδίου στην αλβανική πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2016. Ο κ. Ράμα δεν είχε τότε διστάσει να φωτογραφηθεί με τον κ. Κοτζιά κάτω από ένα χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας με την ελληνική αντιπροσωπεία να συλλαμβάνεται κοιμώμενη.

Η ελληνοαλβανική ατζέντα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα και τα πρόσφατα γεγονότα στη Χειμάρρα δεν βοηθούν στη διαμόρφωση ομαλού κλίματος, παρά το γεγονός ότι η επίσημη Αθήνα απέφυγε επιμελώς να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των κατεδαφίσεων ελληνικών περιουσιών. Η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, το εμπόλεμο, η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας, οι περιουσίες, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς επίσης (όσο κι αν το αρνείται η ελληνική πλευρά) η εισαγωγή από τα Τίρανα, με επίμονο τρόπο, του θέματος των Τσάμηδων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη επιτροπών που συζητούν διάφορα ζητήματα με την Αλβανία. Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι τα θέματα αυτά, ποιοι συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, αν έχουν ποτέ συνεδριάσει και αν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να απαντήσει. Παράλληλα, δεν είναι σαφές αν ο κ. Κοτζιάς θα επαναφέρει στον κ. Μπουσάτι την παλαιότερη ιδέα για μία τροποποίηση του παλαιότερου Συμφώνου Φιλίας που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Κάρολου Παπούλια.
ΒΗΜΑ

16 σχόλια:

  1. Καιρός να φύγουν οι Αλβανοί από την ΕΛΛΆΔΑ,παρανομοι ΛΑΘΡΟ είναι.Μόνοι οι Βορειοηπειρότες να μείνουν.Η Ελλάδα δεν είχε ΜΑΦΙΑ,μόνο τους πολιτικούς της.Τώρα έχει ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ που καθαρίζει ψεκάζει σκουπίζει.Τι θα κανει ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ όταν το Συνταγμά μας ορίζει ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά να πάρουν και τις καταθέσεις τους. Βέβαια δεν ξέρω αν θα αρέσει στις τράπεζες αυτό. Δε βαριέσαι όμως. Και τα παιδιά τους από τα σχολεία να πάρουν. Εκεί όμως θα δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα καθώς θα κλείσουν κάτι εκατοντάδες δημόσια σχολεία. Επίσης είναι ένα θέμα το ποιος θα δουλεύει στα χωράφια. Αλλά θα μου πεις θα εισάγετε Πακιστανους. Ασε που θα αδειάσουν οι πόλεις και θα μείνουν δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα ξενοικιαστα. Είπαμε όμως όπως θα κάνουμε κι αυτή τη θυσία.😎

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ επιασε ο πονος για τα σχολεια και τα χωραφια μας κι εσενα... Δικα μας ειναι ολα αυτα, οτι θελουμε τα κανουμε. Απο εσενα περιμενουμε να ακουσουμε τι προτεινεις για την βια, την μαφια, τους χαρτες της ... "μεγαλης Αλβανιας", το ενθελληνικο μενος απο μερους παρα πολλων - αν οχι των περισσοτερων πια - Αλβανων που διαμενουν στην χώρα μας. Οφειλετε να καθαρισετε εσεις οι ιδιοι την κατασταση, να δειξετε τον απαιτουμενο σεβασμο σ αυτη την χωρα που σε γενικες γραμμες σας δεχτηκε αναιμακτα και με σχετικη αξιοπρεπεια (οταν οι "φιλοι" σας Ιταλοι σας πετουσαν στην θαλασσα να πνιγητε) σε εκεινους τους δυσκολους - και για εμας - καιρους. Και σου το λεει αυτο ενας ανθρωπος, που εχει γνωρισει αξιοπρεπεις, ωραιους, οικογενειαρχες και δουλευταραδες Αλβανους. Και τους σεβεται απεριοριστα - αυτους, ως ατομα. Εχετε την ευθυνη να αποδειξετε οτι δεν αποτελειτε κινδυνο για τους Ελληνες, μεσα στο σπιτι μας. Αλλοιως, καποια στιγμη, θα παρει η μπαλα πολλους, δικαιως ή αδικως. Ετσι ειναι τα πραγματα, αυτη ειναι η κουβεντα στην οποια οφειλετε να συμμετασχετε και οχι για το τι, πως και γιατι θα σπυρουμε τα χωραφια μας. Οι καιροι ειναι δυσκολοι και θελουμε δεν θελουμε ΟΛΟΙ, θα μας οδηγησουν ολους σε συγκεκριμενα μονοπατια. Το θεμα ειναι αν - τουλαχιστο οσοι ζειτε εδω - βαδιζετε το ιδιο μονοπατι με εμας ή ροβολατε γι αλλου. Σε καθε περιπτωση, να εισαι σιγουρος, πως... δεν μας ενδιαφερουν σε καμια περιπτωση τα... "λεφτα" σας...

      Διαγραφή
    2. Μένος εμείς εναντίον σας? Καθόλου μα καθόλου. Και αυτό στο λέει κάποιος που έζησε Ελλάδα 18 χρόνια και που παρότι είχα και έχω την δυνατότητα να πάρω την Ελληνική ταυτότητα προτιμησα να μην την πάρω διότι ουδέποτε θα μας δεχτείτε ως ίσους. Εκείνο το 11χρονο κοριτσάκι που δέχτηκε τραμπουκισμο όταν σήκωσε την Ελληνική σημαία από την ΧΑ μόνο και μόνο επειδή ήταν Αλβανιδα καταδεικνύει πολύ ωραία το ποιος έχει μένος εναντίον ποιου. Αν οι Αλβανοί είχαν θέμα μαζί σας θα είχαν κάνει γκέτο και δεν θα ελληνοποιουνταν με την θέληση τους. Οι Αλβανοί φίλε δεν σας μισούν. Και αυτό φαίνεται χρόνια τώρα. Μην μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν σε συμφέρει.

      Πάω στοίχημα αν είχες κόρη ή γιο θα ήσουν κατηγορηματικος στο να παντρευτεί Αλβανό ή Αλβανίδα. Το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Όχι επειδή σας λατρεύουμε και νιώθουμε κατώτεροι σας αλλά επειδή ρατσιστές σαν εσάς δεν είμαστε.

      Διαγραφή
    3. Τα σχολεία μας ,τα σπίτια μς και τα χωράφια μας αφορούν εμάς.Εσείς στον τόπο σας αρκετά

      Διαγραφή
    4. Κ.μπεγκο
      Υπαρχει μια διαφορα ελληνων κι αλβανων...αφανης στο ματι.Ολα οσα λες εδω ειναι...απαριθμισεις υλικων πραγματων...ενοικια...καταθεσεις...εργατικα χερια...σπιτια....κλπ.Μπορει για πολλους αλβανους αυτα ναναι οι μονες αξιες...ισως οι υπερτατες...Τοχω δει και σε αλλους αλβανους αυτο...φαινεται ειναι οι μονες ...Αυτη ειναι η διαφορα μας.Ξερεις στον τοπο αυτον εδω...υπηρξε πιλιτισμος μεγαλος...με ιστορια 5000 ετων...εδω εκτος απο υλικα αγαθα...βρηκαν κι αλλες αξιες...μεγαλυτερες...επιστημες ..τεχνες...πολιτευματα...φθλοσοφιες ..λογο...και λογικη...μαθηματικα....εννοιες...του νου...και της ψυχης...αρετες...κλπ..Παρ ολη την υλικη προοδο..το φαι...το χρημσ..την διασκεδαση...βρηκαν αξιες ανωτερες...παγκοσμιες...αορατες ισως....Παρ ολη την διαφθορα των τελευταιων ετων...καπου μεσα μας .αυτη η φυλετικη μνημη εχει γραφει στο ντι εν εη...μας ..Εχουμε μια παραδοση μεσα μας...οσο υλιστες κι αν γιναμε τελευταια...Αγαπαμε τοβ πολιτισμο...και πολιτισμος δεν ειναι τα λεφτα...το φαι...και τα ενοικια...Ας πουμε ερχεται μια στιγμη που λεμε...στα αυτα μας τα λεφτα...Δεν ξερω τι λετε εσεις... Μην λες σε εναν λαο λοιπον ιστορικο αυτο το παραμυθι...τι θσ χασει σε χρημα αν φυγουν οι αλβανοι....διοτι ..δεν θα χασει τιποτε απ την πνευματικη προσφορα τους....που ειναι ανυπαρκτη για αιωνες στο πνευμα... Πες κατι καλυτερο αν εχεις...κι ευχαριστως το ακουμε....αν στεκει....Πες μου...τι θα χασουμε σε πολιτισμο αν φυγετε..??Γιατι τα αλλα που λες...μπορει και να μας ειναι μεν δυσκολα για λιγο...αλλα ειναι πολυ λιγα...και δεν θαναι παρα προσωρινα...

      Διαγραφή
    5. Η ίδια καραμέλα του πολιτισμού. Ρε φίλε μου είναι παντελώς αδιάφορο αυτό που λες. Να φύγουν οι Αλβανοί από αυτό το τόσο πολιτισμένο έθνος που δεν ανέχεται καν να σηκώσει την σημαία στην παρέλαση μια 11χρονη μόνο και μόνο επειδή είναι Αλβανίδα. Το τι πολιτισμό είχαν οι Πρόγονοι σου είναι τελείως άσχετο με το θέμα μας. Οι Αλβανοί κατεμε καλά θα κάνουν αν φύγουν. Να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σε ένα ρατσιστικό έθνος όπως η Ελλάδα δεν έχουν δουλειά. Ο καθένας σπίτι του. Και όσο για τις συνέπειες που θα είχε, μάλλον η Ελλάς θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι του πιο ενεργητικού και σημαντικού πληθυσμού που στις μέρες μας κρατάνε πολλά ελληνικά νοικοκυριά σε ζωή. Αλλά είπαμε λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
    6. Ο πολιτισμος δεν ειναι καραμελες...εκτος αν εσυ εχεις βγαλει την σχολη τυφλων.Ουτε ασχετος με το θεμα ειναι...Σε ρωτησα τι θα χασουμε σε πνευμα....τι πνευματκο προσφερατε εδω αλλα και στον εαυτο σας... ειπα επισης οτι διαφθαρηκαμε τα χρονια αυτα πολυ...αλλα υπαρχει καπου η μνημη της φυλης....δεν ειναι ερημος στο νου μας...Εσεις τι μνημες εχετε...στις επιστημες..στα γραμματα...στις τεχνες...σε οχι υλικα πραγματα...?? Δεν ειμαστε ρατσιστες...διοτι εμεις φτιαξαμε την λεξη ανθρωπισμος.. εσεις ποια ιδια λεξη φτιαξατε..??..την δικη μας..?? Αυτα τα περι..ρατσισμου...πες τα αλλου...ειναι αστεια αν αναλυθουν...ειναι συνθηματα κραχτες...για χαζους.... Η σημαια...εχεις δικιο...δεν ειναι δειγμα καλο...αλλα ειπαμε...διαφθαρηκαμε τελευταια...Ομως αφυπνιζομαστε σιγα σιγα...δεν θαναι παντα ετσι... Οσο για τις συνεπειες αν φυγετε...στην Ελλαδα...ναι θαχουμε προσωρινα...Ομως εισαι μονομερης...οπως βλεπεις εμεις το συζηταμε οτι θαχουμε...το βλεπουμε...Αν θες αυτη ειναι η ιστορικη διαφορα μας...Διοτι εσυ δεν βλεπεις καν...τις συνεπειες που θαχετε εσεις...αν φυγετε.... Δεν σου περασε καν απ το μυαλο ποσες συνεπειες και ποιες θαχει σε σας...Μονο τις δικες μας ειδες...Εε αυτο ειναι το ιστορικο μας χασμα...η μνημη....και η σφαιρικη εξεταση των θεματων ολων... πριν κρινουμε τελικα τα υπερ και τα κατα....Κοιτα μην ειναι πιο πολλες σε σας....

      Διαγραφή
    7. Τι φτιάξατε λέει? Τον ανθρωπισμο? Νάσαι καλά Ρε συ με κάνεις και γελάω. Ο Χριστός ήταν εκείνος που επινόησε τον ανθρωπισμο, εσείς σκοτωνοσασταν μεταξύ σας. Το εθνικό σας σπορ ήταν ο εμφύλιος. Όσο για τον πολιτισμό σας δεν βλέπω κάτι χειροπιαστό τι σήμερον ημέρα. Δεν βλέπω κάποια μέγιστη εκδήλωση πολιτισμού, δεν έχετε καμία διαφορά από όλους τους άλλους ανθρώπους. Μη σου πω πως σε πολλά είστε αρκετά πίσω. Το τι κάνανε οι πρόγονοι σου δεν έχει καμία σχέση. Το αν μαθαίνεις από αυτά είναι το σημαντικό. Δεν είστε τίποτα το ιδιαίτερο. Οπότε η ερώτηση σου είναι άκυρη. Δεν τίθεται καθόλου θέμα πολιτισμού. Είναι καθαρά οικονομικό.

      Οι Αλβανοί σίγουρα πως θα χάσουν κι αυτοί. Αλλά κι εσύ όπως κι εγώ επιθυμούμε να τελειώσει αυτό το θέατρο του παραλόγου. Αφού δεν μας χωνευετε το καλύτερο είναι οι Αλβανοί να πάνε σπίτι τους ή τέλος πάντων κάπου αλλού.

      Διαγραφή
    8. Γελασε οσο θελεις...ετσι κανουν οι νεοφωτιστοι παντα...νομιζουν οτι ταμαθαν ολα σε ενα λεπτο..κι εσυ εδω νομιζεις οτι ταμαθες ολα...Τον ανθρωπισμο τον εκαναν πι Ελληνες χιλια χρονια προ Χριστου...ρωτα κανεναν ευρωπαιο...οπως και την λεξη ανθρωπος...Ο Χριστος...εκανε την λεξη..αγαπη..συγνωμη...κλπ..Σε θεματα..φιλοσοφιας και ιστοριας εισαι ασχετος. .κατι ακουσες εδω...κατι εκει...και νομιζεις οτι ...κατσε καλα....ανοιξε κανενα βιβλιο...διοτι οπως πας...θα νας πεις οτι ...βρηκες και την φιλοσοφικη λιθο...Σε θεματα σοβαρα..που θελουν περισυλογη και σκεψη δεν γελανε...μιλανε σοβαρα...μονο ασοβαροι δεν ξερουν ποτε ειναι ωρα γελιου....Γελασε οσο θες...ισως δεν εχεις αλλο τροπο...αυτον καταλαβαινεις..
      Κανει μπαμ ποσα λιγα γνωριζεις...αλλιως δεν θασουν τοσο επιπολαιος...

      Διαγραφή
  3. Εν τω μεταξυ οι αλβανοι γκρεμιζουν συνεχως σπιτια και περιουσιες Ελληνων.
    Οταν βεβαια θα εχουν ισοπεδωθει ολα δεν θα εχει νοημα η ευρεση λυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ενημερωθεί καλά. Σε σχέση με τα χιλιάδες σπίτια Αλβανών που έχουν κατεδαφιστει προς ανάπλαση των πόλεων, οι Έλληνες δεν έχουν πάθει σχεδόν τίποτα. 13 οικοδομές από τα οποία μόνο τα 2 έχουν χαρτιά δεν το λες και πολύ σοβαρό. Μόνο στα Τίρανα πριν δύο μήνες μια ολόκληρη συνοικία από 100 σπίτια κατεδαφιστηκαν για να περάσει νέος δρόμος. Σε σύγκριση με την Χιμάρα που παρότι χωρίς χαρτιά που είναι ο Ραμα θα δώσει αποζημίωση σε αντίθεση με την Αλβανική νομοθεσία, εκείνοι στα Τιρανα δεν πήραν ούτε ευρώ. Απλά το μειονοτικό κόμμα θέλει να επωφεληθεί και γιαυτό βάζει άτομα να κάνουν φασαρίες.

      Διαγραφή
    2. Το τι κανουν εκεινοι στα Τιρανα, δεν μας ενδιαφερει. Αν ειναι χεσμενοι και δεν αντιδρουν στην αδικια, δεν μας ενδιαφερει. Θα μας ενδιεφερε, αν αντιδρουσαν και επιζητουσαν το δικιο τους. Αυτο που μας ενδιαφερει αμεριστα, ειναι το δικιο των συνελληνων.

      Διαγραφή
    3. Όταν λέω πως παρασύρεστε και πιάνετε φωτιά χωρίς λόγο...

      Οι Έλληνες της Χιμάρας ήδη βγήκαν τα ποσά που θα πάρουν προς αποζημίωση μετά από φαστ τρακ νομιμοποίηση των σπιτιών τους, διότι πιο πριν δεν τους άφηνε το Μειονοτικό κόμμα για να κάνουν φασαρίες μετά. Ενώ στην υπόλοιπη Αλβανία όσοι δεν είχαν χαρτιά κατεδαφιστηκαν τα σπίτια τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλλον μια χαρά τους φερθηκαμε σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Αλβανούς. 9 χιλιάδες σπίτια και οικοδομές έχουν κατεδαφιστει τα τελευταία 3 χρόνια. Ενώ οι Έλληνες για 10 σπίτια και πήραν και χρήματα.

      Γιαυτό η προπαγάνδα καλά κρατεί και την τρώτε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα γεγονότα όμως αλλιώς έχουν.

      Διαγραφή
    4. @ Aris Beqo.
      Η λογικη σου φιλε μοιυ ειναι ασυλληπτη.
      Εσυ 'εξαφανιζεις' και τις εικονες απο την τηλεοραση.
      Υ.Γ. Εχεις δει πολλους να κλαινε και να διαμαρτυρονται εφ'οσον,οπως μας λες,εχουν τσεπωσει αποζημιωσεις ;.

      Διαγραφή
    5. Οι Αποζημιώσεις έγιναν αυτή την εβδομάδα. Αυτά που είδες εσύ ήταν για τα κτήρια που όπως παραδέχτηκε ο Κοτζιάς δεν είχαν ιδιοκτήτη πέρα από το Βενζινάδικο που του δόθηκε άδεια να χτίσει λίγο παραπέρα. Τα άλλα 12 κτήρια που δεν κατεδαφιστηκαν και που είναι κατοικημενα αποζημιωθηκαν αυτή την εβδομάδα. Κατάλαβες?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.