20/11/17

Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει κύριοι της κυβέρνησης;

Η ανακοίνωση χτες της χορήγησης έκτακτου επιδόματος βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τον Πρωθυπουργό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, θετικές από αυτούς που πρόκειται να το λάβουν, αρνητικές για αυτούς από τους οποίους αντλήθηκε το πλεόνασμα για να δωθεί.
Η δουλειά μας δεν είναι ο σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν θα λάβουμε θέση σε μια διελκινστίδα απόψεων που λέει από την μια μεριά να δώσουμε έκτακρο επίδομα σε ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να ανασάνουν οι τελευταίες, και στην άλλη που λέει να μειωθεί η φορολογία προκειμένου να ανασάνουν αυτοί από τους οποίους έχει προέλθει το πλεόνασμα. Αυτό ας το κρίνει ο κάθε αναγνώστης με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις, και δεν μας αφορά, τουλάχιστον τόσο ώστε να αναφερθούμε στο περιοδικό μας.
Ο λόγος που έχουμε μείνει στις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ο απλός ένας. Μήπως, για να το πούμε λαϊκά, να δώσουμε «κανά φράγκο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις;
Όσοι μας παρακολουθούν εδώ ή στο περιοδικό τακτικά, και μοιράζονται μαζί μας τις ανησυχίες τους για το μέλλον της ελληνικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ικανότητας, πιθανότατα να έχουν τις ίδιες απορίες… δεν υπάρχει δυνατότητα να δωθούν λίγα χρήματα για τον επανεξοπλισμό/εκσυγχρονισμό του υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό εισακτέων στις παραγωγικές σχολές; δεν μπορούμε να δώσουμε, έστω και εκτάκτως, ένα ποσό στους ανθρώπους που μοχθούν για την ασφάλειά μας, σε πλοία με 9 μποφόρ κάπου στα θαλάσσια σύνορά μας, σε προκεχωρημένα αεροδρόμια ή τραβώντας 9g, σε φυλάκια και στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς και κρατούν ζωντανές μονάδες που απαιτούν 900 άτομα με 150; Είναι δύσκολο;
Για να εξηγούμαστε. Τα στελέχη των ΕΔ δίνουν τα τελευταία χρόνια ακόμη έναν ατελείωτο αγώνα, στερώντας από τις οικογένειές του για να κρατήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μάχιμες στο κομμάτι που τους αντιστοιχεί. Και πιστέψτε μας, ασχέτως του τι γράφουν τα fake news sites, το καταφέρνουν. Κανείς δεν νοιάστηκε για αυτούς, και το μόνο που έχουν πάρει είναι κοροϊδία. Θα ήταν τόσο απαγορευτικό ένα και μοναδικό έκτακτο επίδομα, που αν μη τι άλλο θα τους έδειχνε ότι η υπόλοιπη κοινωνία νοιάζεται;
Πάμε λίγο παρακάτω. Μαθαίνουμε πως η απόκτηση των OH-58D Kiowa κάνει 45 εκ. δολάρια και «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού» για να τα αποκτήσουμε. Η απόκτηση 5 επιπλέον CH-47D κάνει 80 εκ δολάρια. Πόσο θα κόστιζαν μερικά ΤΟΜΑ, είτε M2A2 Bradley, είτε Marder, πόσο ένας αριθμός 20-40 UH-60; Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των MLRS; Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται εκσυγχρονισμό χτες, με νέα όπλα και νέα ραντάρ. Πόσο κοστίζουν 4 SMART-L και η αγορά νέων ESSM Mod 2; Τα υποβρύχιά μας θα ρίξουν τορπίλες με ηλικία όση τα στελέχη που τα επανδρώνουν, ενώ με 40-80 εκ. θα μπορούσαμε να είχαμε νέες τορπίλες. Πόσο κοστίζουν ένας αριθμός JSOW C-1 και επιπλέον ΑΙΜ-120 και IRIS-T;
Προφανώς όχι τόσο πολύ όσο φαντάζεται κανείς. Θα μπορούσαν ΟΛΑ τα παραπάνω να είχαν γίνει με το περσινό και φετινό «κοινωνικό μέρισμα» και θα περίσσευαν αρκετά.
Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολλούς να μας χαρακτηρίσουν κοινωνικά «ανάλγητους», «στυγνούς μιλιταριστές», ακόμη και αντικυβερνητικούς (σε κάθε κυβέρνηση μας θεωρούν αντικυβερνητικούς, γιατί όχι και σε αυτή;). Επαίτες διαφημίσεων μας θεωρούν «υπαλλήλους», και πάει λέγοντας. Το τι είμαστε το ξέρετε όλοι εσείς, που μας διαβάζετε και μας εμπιστεύεστε. Εμείς είμαστε απλά η ΠΤΗΣΗ. Και θα παραμείνουμε.


2 σχόλια:

  1. "Πάμε λίγο παρακάτω. Μαθαίνουμε πως η απόκτηση των OH-58D Kiowa κάνει 45 εκ. δολάρια και «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού» για να τα αποκτήσουμε. Η απόκτηση 5 επιπλέον CH-47D κάνει 80 εκ δολάρια. Πόσο θα κόστιζαν μερικά ΤΟΜΑ, είτε M2A2 Bradley, είτε Marder, πόσο ένας αριθμός 20-40 UH-60; Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των MLRS; Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται εκσυγχρονισμό χτες, με νέα όπλα και νέα ραντάρ. Πόσο κοστίζουν 4 SMART-L και η αγορά νέων ESSM Mod 2; Τα υποβρύχιά μας θα ρίξουν τορπίλες με ηλικία όση τα στελέχη που τα επανδρώνουν, ενώ με 40-80 εκ. θα μπορούσαμε να είχαμε νέες τορπίλες. Πόσο κοστίζουν ένας αριθμός JSOW C-1 και επιπλέον ΑΙΜ-120 και IRIS-T;
    Προφανώς όχι τόσο πολύ όσο φαντάζεται κανείς. Θα μπορούσαν ΟΛΑ τα παραπάνω να είχαν γίνει με το περσινό και φετινό «κοινωνικό μέρισμα» και θα περίσσευαν αρκετά".

    Αυτά συζητούσα χθές με έναν φίλο μου. Τα ίδια ακριβώς!

    Ποιος ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την άμυνα της χώρας?

    Στη θητεία μήπως κάναμε καμιά σοβαρή εκπαίδευση? Εκτός αν θεωρούν σημαντική εκπαίδευση να μαθαίνεις στο ΣΠΕΝ ανάμεσα στα άλλα πως να παρουσιάζεσαι ουρλιάζοντας έξω από την σκηνή. Και όποιος επέμενε να παρουσιάζεται ήρεμα(όχι χαμηλόφωνα αλλά ούτε φωνάζοντας) κουνούσε ο επιλοχίας ΕΠΟΠ το χέρι.Μας το έπαιζε και ράμπο ο χοντρός. Κι ένας που ούρλιαξε του είπε ένας ανθυπίλαρχος(που δεν συμπαθούσε και πολύ εμάς των σωμάτων) σε έναν δικό του:

    "Μπράβο ρε!".

    "Μπράβο αγόρι μου, έτοιμος για Αγιά Σοφιά" είπα από μέσα μου.."να δούμε αν θα έχεις αρ... και ψυχή αν κάτσει μάχη με ισλαμικό γουρούνι".

    Περισσότερος χρόνος αφιερώθηκε σε αυτό(γκαρίσματα παρουσίασης) παρά στο πως στήνουμε την σκηνή. Πάλι καλά που κάποιοι ξέραμε και βοηθήσαμε τους άλλους.
    Χαλασμένο σχοινί και χαλασμένο το ένα πασαλάκι..πατέντα με 2 αορτήρες, 1 πέτρα και ένα μικρό ξυλάκι...πέρασε ο σκληρός, ο ράμπο, ο λουκυ λουκ, ο τακλμπέρυ, ο υπέρτατος στρατάρχης αυτοκράτωρ ανθυπίλαρχος:

    -"Τι είναι αυτό?"...

    -"Greek patenta κ. ανθυπίλαρχε"

    Το κοιτούσε με ένα βλέμμα σαν να έβλεπε δεν ξέρω τι. Το έπιασε, το κούνησε, είδε που ήταν σταθερή η σκηνή, δεν μπορούσε να πει τίποτα.

    - "Από ποια μονάδα είστε εσείς ρε?"(4 άτομα)...

    - "...ΤΥΠ, λόχος διοικήσεως κ. ανθυπίλαρχε"

    Με το που άκουσε ΤΥΠ σαν να του πατούσες το πόδι :)

    Τη μονάδα μας τη θεωρούσε "χύμα"...κάτι σαν ταινία "police academy".

    - "Τι ειδικότητα έχετε?"

    - "Μάγειρας" απάντησε ο ένας.

    - " Τεχνικός αποθηκάριος γραφέας" ο άλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - " Οδηγός" ο άλλος

    - "Γραφέας" ο άλλος

    Δεν του άρεσαν και πολύ οι ειδικότητες...δεν είχε έναν "απλό" τυφεκιοφόρο, έναν "γνήσιο" απόγονο του Ράμπο να ορμήσει να πάρει την Αγιά Σοφιά χωρίς καν διαταγή από το ΓΕΣ.

    Η βολή και το πυρ και κίνηση με "ενθουσίασε"... 4 άσφαιρα πριν ξεκινήσει το τρέξιμο!(Ούτε καν με άσφαιρα το πυρ και κίνηση!) και 10 κανονικά σε βολή και όλα από ξαπλωμένη θέση ακόμα και τα 4 άσφαιρα.

    Πάντως το "χύμα" ΤΥΠ έπιασε στη βολή 10/10 ο Κρητικής καταγωγής μάγειρας, 9/10 ο Ηπειρώτικης καταγωγής τεχνικός αποθηκάριος γραφέας, 9/10 ο Ποντιακής καταγωγής οδηγός, 7/10 ο Πελοποννήσιος γραφέας. Οι "επίλεκτοι" του "ράμπο" ανθυπίλαρχου που ούρλιαζαν το 90% έπιασε 4-7/10.

    Εξαρτύσεις(που αν αυτό λέγεται σύγχρονη εξάρτυση...) στους μισούς (ασχέτως μονάδας) να λύνονται πάνω στο τρέξιμο 100-150 μέτρων(άλματα "εφόδου"), υδροδοχείο να φεύγει και ο ανθυπίλαρχος (φοβήθηκε μην γυρίσω για υδροδοχείο! Ναι αν ήταν πόλεμος και γινόταν χαμός θα με ενδιέφερε το υδροδοχείο που έπεσε)από ντουντούκα να μου φωνάζει:

    - "Ομαδάρχης! Μην γυρίσεις πίσωωω!"

    (από μέσα μου εγώ ενώ τρέχαμε): "Άσε μας ρε μαλάκα και συ βρήκες ώρα, άντε να τελειώνουμε με τη παρωδία εφόδου, γαμώ τη λογική σας".

    Την ώρα που κάναμε το πυρ και κίνηση-έφοδο(θεός να το κάνει χωρίς πυρά) την ομάδα μας είδε ο επικεφαλής ταγματάρχης(μπλε μπερέ και φαινόταν καλλιεργημένος, σοβαρός άνθρωπος). Του άρεσε από τις ομάδες που είδε τη δικιά μας. Όταν μας σταμάτησε μετά και μας ρώτησε από ποια μονάδα κτλ ο ανθυπίλαρχος "χαρά".

    Το φύσαγε και δεν κρύωνε ο 24χρονος ανθυπίλαρχος...
    Οι 4 "γιωτάδες"(στη λογική του) των σωμάτων, οι 4 αντιπρόσωποι του "χύμα" ΤΥΠ που είχε τον καλύτερο μάγειρα, τους καλύτερους αρτοποιούς που έφτιαχνε το καλύτερο φημισμένο ψωμί και είχε το καλύτερο συνεργείο επισκευών(με στελέχη δυνατά στις επισκευές αλλά και στις πατέντες), δυνατό περίπολο και 2 σκυλιά κέρβερους(που σχεδόν κάθε βράδυ ακούραστα από μόνα τους έρχονταν "εθελοντικά" στο περίπολο και ειδοποιούσαν με γαβγίσματα σε περίπτωση εξωτερικής εφόδου ή περαστικής...γάτας) πολύ "δεμένα" με τους φαντάρους.

    Οι 4 ήρεμοι 25-28αρηδες αντιπρόσωποι του ΤΥΠ που του ήρθαν με φραπέδες και τσιγαράκι μέσα στην καναδέζα τους, αυτοί οι "άθλιοι" χημικοί, χημικοί μηχανικοί, γεωπόνοι,μαθηματικοί να βγουν καλύτεροι από τα 19-24χρονα "κομμάντα" του?
    Οι 4 "παππούδες" του ΤΥΠ?! :)

    Αίσχος! Το μαύρο του σκουφί ντροπιάστηκε, τα λέοπαρντ έβγαλαν καυσαέρια από το θυμό τους :)
    Σκηνές για την επόμενη ταινία Λούφα και παραλλαγή:
    "Λούφα και παραλλαγή Evros Frontline" και σήμα ταινίας ο Έβρος και ένας φραπές από πάνω :)

    Δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί και οι μισθοί. Το πρόβλημα τους στρατού είναι η εκπαίδευση. Αυτό δεν είναι εκπαίδευση. Αυτό δεν είναι θητεία. Η μόνιμη αγωνία είναι ποιος θα αδειάσει κουβαδάκι και πως θα βγουν οι υπηρεσίες. Έλεος.

    Πάρτε μερικά G3 Airsoft κάθε ταξιαρχία και οργανώστε η κάθε ταξιαρχία ένα πεδίο για εξάσκηση 2 λόχων(αφού προπονηθούν σε επίπεδο ομάδας και διμοιρίας) σε διαφορετικούς ρόλους. Κάντε το πρώτο τους πυρ και κίνηση με αυτά.
    Μετά με κανονικά G3 και άσφαιρα πυρομαχικά και μετά με κανονικά.

    ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΓΓΑΡΕΙΟΜΑΧΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.