22/11/17

Τριμερής: Στη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προστίθεται και η Ιταλία

Η Ιταλία θα αποτελέσει το επόμενο μέλος της συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, διευρύνοντας έτσι τους συμμετέχοντες και ενισχύοντας περισσότερο την προσπάθεια για περιφερειακή σύμπραξη επί του ενεργειακού άξονα.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι ηγέτες της τριμερούς συνεργασίας αποφάσισαν να απευθύνουν πρόσκληση προς την Ιταλία για την επόμενη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στην Κρήτη και γίνονται ήδη οι σχετικές διαβουλεύσεις σε διπλωματικό πλέον επίπεδο.
Η συμμετοχή της Ιταλίας στη σύνοδο της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα αφορά στα θέματα ενέργειας. Ως γνωστόν, η Ιταλία συμμετέχει στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας σε υπουργικό επίπεδο σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά.
Η παρουσία της Ιταλίας σε μια τέτοια συμμαχία από μόνη της δίνει μια νέα δυναμική στην όλη προσπάθεια των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι Νίκος Αναστασιάδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, στην οποία καταγράφονται τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την 5η τριμερή συνάντησή τους. Βασικό στοιχείο της Διακήρυξης της Λευκωσίας αποτελεί η παρέμβασή στα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των τριών χωρών κάλεσαν την Τουρκία «να τερματίσει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και να απέχει από ανάλογες ενέργειες στο μέλλον».
Παράλληλα, με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας «επαναλαμβάνεται η αταλάντευτη στήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ουσιαστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση των άλλων περιφερειακών ζητημάτων και ειδικότερα στη Συρία, το Παλαιστινιακό κ.λπ.
Κατά την πέμπτη τριμερή συνάντηση τελέστηκαν τα εγκαίνια του Συνεργατικού Κέντρου Καινοτομίας που δημιούργησαν οι τρεις χώρες και βρίσκεται στο Μποργκ Ελ Άραμπ.
Περισσότερα στον έντυπο Φιλελεύθερο
  Ανδρέας Πιμπίσιης      Στέφανος Κουρατζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.