25/11/17

Ένας γκιαούρης ενώπιον του οθωμανικού μεγαλείου

Απόστολος Αποστολόπουλος
Ο Ερντογάν αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα σε λίγες μέρες, τον Δεκέμβριο. Στις σχέσεις μας με την Τουρκία επικρατεί φόβος. Ο δικός μας φόβος ότι η Τουρκία κάποια στιγμή δεν θα περιοριστεί σε απειλητικές διακηρύξεις  αλλά θα θελήσει να πάρει με βία αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι δικό της στο Αιγαίο ή/και στη Θράκη. Ο φόβος δεν ήταν εξαρχής το χαρακτηριστικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σταδιακά, όμως, η ελληνική ελίτ και ακολούθως ο κόσμος, πήραν την κάτω βόλτα, το δρόμο του εγωισμού, της αδιαφορίας για τα κοινά, της απάτης, και τελικά της παρακμής ενώ αντίστροφα στην Τουρκία, με τους κεμαλιστές και τον Ερντογάν, σχηματιζόταν ο πυρήνας μιας εθνικής αστικής τάξης.
Μοιραία η σχετική ισορροπία με την Τουρκία στην Οικονομία και στην στρατιωτική ισχύ κατέληξε στις σημερινές  ανισότητες, ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Η αρχικά σθεναρή στάση της Ελλάδας μεταστράφηκε σε φόβο, ως μεταδοτικό νόσημα από την πολιτική και κοινωνική ελίτ σε όλο το σώμα της ελληνικής κοινωνίας.
      Το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι απλό: Καμία απαίτηση της Τουρκίας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την Ελλάδα χωρίς απώλεια εθνικού χώρου. Τελεία και παύλα. Τέτοια θέματα λύνονται μόνο με πόλεμο, από αρχαιοτάτων χρόνων. Η εναλλακτική λύση είναι η προδοσία, η παράδοση χωρίς μάχη. Και πάλι τελεία και παύλα. Γι’ αυτό όλες οι επισκέψεις και επαφές κάθε είδους στο ανώτατο επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι μεν άχρηστες αλλά δεν έδωσαν κάποια λύση, έστω προσωρινή. Ούτε αυτή η επίσκεψη θα δώσει, με την εξαίρεση των δυο περιπτώσεων που μόλις ανάφερα, τον πόλεμο ή την προδοσία.  Ο λόγος της επίσκεψης Ερντογάν μάλλον κρύβεται στις πρόσφατες συνομιλίες Τσίπρα-Τραμπ όπου, κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι ο Ερντογάν είναι φίλος του. Φίλος; Με τέτοιους φίλους ο Ερντογάν δεν χρειάζεται εχθρούς. Η Τουρκία τείνει να ενταχθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο από τις ΗΠΑ αν και ακόμα υπάρχουν απειλές αλλά όχι ρήξη. Ας κρατήσουμε εδώ ότι τα δυο στρατόπεδα συγκροτούν από τη μια η Ρωσία και Ιράν-Ιράκ-Συρία με την Τουρκία να συγκλίνει και απέναντι οι ΗΠΑ με τη Σ. Αραβία (όπου ο πρίγκιπας/διάδοχος Σαλμάν συνέλαβε την αφρόκρεμα της ηγεσίας του κράτους), το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τους Κούρδους κλπ. Η Ελλάδα (ως βοηθητική, δευτερεύουσα, δύναμη) εντάσσεται σ’ αυτήν την πλευρά.  
Κανείς δεν αρνείται ότι η Τουρκία με τις απαιτήσεις της δημιουργεί εντυπώσεις στο διεθνές πεδίο. Αλλά ας μην υπερβάλλουμε. Εντυπωσιάζονται  μόνο όσοι θέλουν να εντυπωσιαστούν για λόγους σκοπιμότητας. Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν σαφές ότι δεν θα παραχωρήσουν απολύτως τίποτα και ασκούσαν σε όλη την επικράτεια τη νόμιμη εξουσία τους τότε το δίλημμα αν θέλουν ή όχι πόλεμο θα το είχαν η Τουρκία και οι ξένοι. Αλλά η ελληνική ελίτ φοβάται και με τον Σημίτη το διαλάλησε σε όλη την Υφήλιο.
  Όσο η Τουρκία αυξάνει τις απαιτήσεις της τόσο σπρώχνει σε πολεμική σύγκρουση καθώς δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο. Η Τουρκία αν διεκδικεί χωρίς να πράττει θα θεωρηθεί απλώς «λογού», άτολμη κλπ. Λογικά, κάποια στιγμή, η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή την πολιτική, θα μας επιτεθεί. Η ελληνική πλευρά νομίζει ότι μπορεί να αποφύγει τη σύγκρουση μέσω διολίσθησης, κάνοντας, δηλαδή, συνεχείς  υποχωρήσεις χωρίς άμεση πρακτική επίπτωση, αλλά κάνει μεγάλο λάθος. Η ένοπλη σύγκρουση   με τα σημερινά δεδομένα είναι αναπόφευκτη διότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα πρέπει να μετατρέψει τις λεκτικές απαιτήσεις σε απτό κέρδος, όπως στην Κύπρο. Το ζητούμενο είναι η αφορμή και οι κατάλληλες συνθήκες. Η ελληνική πλευρά  έχει αφήσει στην Τουρκία την απόλυτη πρωτοβουλία ως προς την επιλογή του πεδίου, του χρόνου και του είδους της σύγκρουσης.
      Η θεωρία ότι αν η Τουρκία έχανε έδαφος και πληθυσμό στην περιοχή των Κούρδων θα είχε, ως αποζημίωση, κέρδη στο Αιγαίο/Θράκη δεν έχει λογική. Πρώτον επειδή το Αιγαίο/Θράκη δεν μπορεί να παραχωρηθούν αλλά μόνο να κατακτηθούν με πόλεμο καθιστώντας αυτή την περιοχή παραγωγής/διέλευσης πετρελαίου/αερίου ανασφαλή, όπερ άτοπον. Δεύτερον επειδή η Ελλάδα, η πιο υπάκουη χώρα των Βαλκανίων, φαίνεται ότι μένει εκτός ανακατατάξεων. Όχι απλώς επειδή είναι υπάκουη αλλά επειδή, επιπρόσθετα, συγκροτεί  μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα «μετόπισθεν»  της Δύσης έναντι της Ρωσίας αλλά και παράγοντα περιορισμού της τουρκικής αυθάδειας. Τρίτον επειδή, ως φαίνεται, τα σχέδια διαμελισμού της Τουρκίας(απώλεια εδαφών υπέρ των Κούρδων) εξόκειλαν μαζί με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τέταρτον: Για ποιο λόγο οι ΗΠΑ θα  ήθελαν να χάσουν το μονοπώλιο κυριαρχίας στο Αιγαίο υπέρ της άστατης Τουρκίας; Ούτε η Ρωσία έχει λόγους περαιτέρω ενίσχυσης του Ερντογάν.
      Η σημαντική διαφορά από το παρελθόν είναι ότι στην Τουρκία αναπτύσσεται μια «εθνική αστική τάξη» φιλόδοξη, ριψοκίνδυνη και επιθετική αλλά όχι απρόσεκτη και αστόχαστη, όπως πχ ήταν η ελληνική με τον Βενιζέλο. Αλλά όπως επί Βενιζέλου έτσι και η τουρκική εθνική αστική τάξη φαίνεται διαιρεμένη, υπέρ και κατά του Ερντογάν, αντιμάχονται κοσμικοί και ισλαμιστές. Κάτι που, βέβαια, υπονομεύει την προοπτική της. Η ελληνική ελίτ δεν θέτει  στον εαυτό της θέμα αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Αντίθετα, προσφεύγει ανεπαισθήτως στη  σκέπη του ισχυρού γείτονα, ένας «γκιαούρ» ενώπιον του Οθωμανικού Μεγαλείου.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως αυτοτελούς παράγοντα ισχύος στην περιοχή είναι πλέον υπόθεση των ισχυρών της περιοχής, ΗΠΑ, Ρωσίας, ενδεχομένως της Κίνας, ασφαλώς και της Αγγλίας. Κάτι σαν τις παραμονές της ναυμαχίας του Ναυρίνου που έσωσε την Επανάσταση όταν  έπνεε τα λοίσθια. Εμείς θα υποτονθορύζουμε περί περασμένων μεγαλείων. Αν και οι εθνομηδενιστές έχουν αναλάβει το έργο να απαλείψουν τα περασμένα Μεγαλεία από τη μνήμη μας για να μην κλαίμε και στενοχωριόμαστε. Το πώς θα τους ανταμείψουμε για τον κόπο τους θα φανεί στις εκλογές. 

13 σχόλια:

  1. Νούς!!! συγκρότηση,ανάλυση,διαλεύκανση,τακτοποίηση. Να΄σαι καλά άνθρωπέ μου!

    ΄....Τ΄άκουσες γκραίκο???
    Για να μην κρύβεσαι αδικαιολόγητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ελληνική ελίτ δεν θέτει στον εαυτό της θέμα αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Αντίθετα, προσφεύγει ανεπαισθήτως στη σκέπη του ισχυρού γείτονα, ένας «γκιαούρ» ενώπιον του Οθωμανικού Μεγαλείου."
    Διαφωνω.
    Η ελληνικη ελιτ,προ πολλου καθοδηγειται απο την Ουασιγκτον μιας και αντιλαμβανεται οτι ειναι παντελως αδυναμη για καποια αλλη δραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαυμάσιο άρθρο και ανάλυση. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέψου να δολοφονηθεί επί ελληνικού εδάφους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πιό θερμά και ειλικρινή Συγχαρητήρια (με κεφαλαίο Σ) για την ανάλυση!
    Μια μόνο αμφιβολία/διαφωνία: Υπάρχει πραγματικά ελληνική ελίτ;
    Αυτό το δυσώδες παχύρρευστο μεταβλητό υλικό που απλά προσπαθεί να προλάβει τον επόμενο πολιτικά ισχυρό και να τον λιβανίσει, μπορεί πράγματι να λέγεται “ελίτ”;
    Οι ελίτ έχουν οντότητα, θέσεις, απόψεις, “αρχές/αξίες” και καθορίζουν ή έστω επηρεάζουν τις εξελίξεις. Εδώ;
    Ένας συρφετός νεοπλούτων που αντικαθιστούν προηγούμενους νεόπλουτους, μέχρι να αντικατασταθεί και αυτός από κάποιους επόμενους, μιάς νέας αρπαχτής. Μεγαλοϊδιοκτήτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να τιμωρήσουν, λέγανε (το επιβεβαιώνουν τα ποσοστά του Τσίπρα στις περιοχές που κατοικούν τέτοια φρούτα) για να τιμωρήσουν την Ν.Δ. που έβαλε ΕΝΦΙΑ.
    Το να μαζεύονται κάπου - κάπου κάποιοι “έχοντες” και “θέσεις κατέχοντες” σε κάποιες κλειστές λέσχες και να συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα κάποιες αρνητικές (γι’ αυτούς) παρενέργειες κάποιων μέτρων ή κάποιων εξελίξεων, δεν τούς καθιστά “ελίτ” . Τυχάρπαστοι, κοντόφθαλμοι , εαυτούληδες, φιλοτομαριστές, μικροσυμφεροντολόγοι είναι και παραμένουν, χωρίς εσωτερική αλληλεγγύη, αφού νοιάζονται διαρκώς καθ’ ένας μόνο για τον εαυτό του, με αποκλειστική έγνοια τους να επιβεβαιωθούν και να επικρατήσουν έναντι των “άλλων” ˙ έτσι, εννοείται, δεν παράγουν ταξική άποψη, δεν φθάνουν να συγκροτήσουν «σώμα ελίτ». Πιθανότατα να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και η συχνή εναλλαγή προσώπων, η ρευστότητα και η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζουν τα οικονομικώς ισχυρότερα στρώματα τής Ελληνικής Κοινωνίας και να είναι αυτός ένας βασικός λόγος που δεν έχει ως τώρα συγκροτηθεί ισχυρός πυρήνας κοινωνικής ελίτ .
    Αυτό δεν αλλάζει από την ύπαρξη “κύκλων / ομάδων” κάποιων κλειστών λεσχών, αφού και εκεί τα κριτήρια συγκρότησής τους είναι τέτοια που οδηγούν πάλι σε εφήμερους και επιφανειακούς δεσμούς και καταλήγουν συνήθως (αν όχι πάντα) σε σύντομη/ταχεία αντικατάσταση αύριο, προσώπων που θεωρούνταν χθες “ισχυρά”.
    Εν κατακλείδι πολύ αμφιβάλλω για το κατά πόσον οι παροδικά επιπλέοντες, κοντόφθαλμοι εγωιστούληδες , ευνοημένοι κάποιας νέας αρπαχτής αποτελούν “ελίτ” .
    Και τελικά ίσως αυτό να είναι σημαντικά επιζήμια έλλειψη για την Ελλάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κριτωνα
      90 ο/ο στον στοχο εισαι...Δεν υπαρχει ιστορια στην δηθεν ελιτ...ειναι ολοι απο χωριο...συχνα ορεινο... Απ τις καλυτερες αναλυσεις ...ελιτ...εκανες. Εδω οπως ολα ειναι. ."ΒΛΑΧΟΡΟΚ.".. δεν το λεω σνομπαροντας αλλα βλεποντας την αληθεια γυμνη.Αυτος ειναι και ο λογος που αυτοι οι τυχαρπαστοι ..δενειζονται τα παντα απ εξω...ολα...γλωσσα..στυλ..κουλτουρα..τροπο ζωης..ντυσιμο..διασκεδαση..ολα και τα πσντα.Τιποτε ντοπιο ...γιατι δεν εχουν ..ιστορια..δικη τους...ειναι Τιποταδες...σπο χωριο..δεν ειναι αυτο τσξη...ουτε συνομοταξια...κινουμενος χυλος ειναι...Αδικα φωνσζει το ΚΚΕ για πλουτοκρατια...αλλιως λεγεται.....Της ποπης το καγκελο..

      Διαγραφή
    2. Aλλα τόσα συγχαρητήρια για σένα αγαπητέ συνελληνα.Απόλυτο δίκιο.Δεν υπάρχει ελιτ στην Ελλάδα,δ υ σ τ υ χ ώ ς.Υπάρχουν μόνο ανθρωπάρια λιμασμένα για δυο ψίχουλα εξουσίας δοτής κι αυτής και τίποτε άλλο.Ο κ.Γιανναράς δημοσιοποιεί απόψεις αναστροφής από την προς γκρεμόν πορεία κι ο κ.Καλεντερίδης με τους συνεργάτες του.

      Διαγραφή
  6. δυστυχώς τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λες , όμως, ένας ασθενής ( εμείς δηλαδή )όταν δεν καταλαβαίνει οτι είναι άρρωστος τότε το πρόβλημά του είναι πολύ σοβαρό !! Μια ζωη δούλοι , μια ζωή φοβιτσιάρηδες !!! Οι Τούρκοι πήραν τ απάνω τους και εμείς ... αντί να εμψυχώσουν τον λαό .... τα βόδια !! Από το Ελληνικό στοιχείο έμεινε κάτι λίγο , αν δεν το σώσουμε τώρα ... τώρα εμείς, θα χαθεί μια για πάντα ! 400 χρόνια σκλάβοι , 400 χρονιαααααααααααααα και τώρα ήλθαν οι ανθέλληνες, έφεραν όλους τους τσιπλάκιδες εδώ και αν δεν κάνουμε κάτι σε 20 χρονιά θα βλέπεις μελαψό θα τον ρωτάς "από που είσαι ;" και θα σου λέει " γω Ελληνα "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα καμώνονται,φτιάχνουν και ωριμάζουν ....στην ώρα τους φυσικά...θα εκραγούν.
    Στην ΩΡΑ που πλησιάζει έντονα και ....προκαθορισμένα,γιατί προηγήθηκαν πολλά-αρκετά γεγονότα.
    Για να μην ξεχνιόμαστε φυσικά .
    Είναι δυνατόν η ΧΩΡΑ μας να μην είναι ο κεντρικός κορμός της ΕΞΕΛΙΞΗΣ???
    "Έλληνες αεί ΠΑΙΔΕΣ αεί φιλοσοφούντες".
    ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ Σ΄αγαπώ.Πεθαίνω για Σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πολύ βαθυστόχαστο συμπέρασμα περί μεγάλων που θα αντιμετωπίσουν το θηρίο την κατάλληλη στιγμή (όπως το 74) μας καθησύχασε.
    Ξέχασε όμως να μας πεί ως αντικειμενικός μελετητής, ότι 500 δις€ είναι μέχρι το 2014(που έχουν ελέγξει οι αρμόδιες υπηρεσίες) τα αδηλωτα εισοδήματα και τουλάχιστον 50 δις€ η φοροδιαφυγή.Δηλαδη τα μισά εάν πήγαιναν στην άμυνα θα ειχαμε υπεροπλία σε όλους του τομεις.
    Το άλλο πόρισμα περί υποβάθμισης του Στρατεύματος έναντι των Τουρκομογγολων τη παρούσα περίοδο δεν αντέχει σοβαρής αντιμετώπισης αν αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς τα "μπερεκετια" των τελευταίων δεκαετιών ολοκληρώθηκαν και εντάχθηκαν επιχειρησιακά (με διαλυμένο Σκαραμαγκά) τα καλύτερα συμβατικά Παγκοσμίως συμβατικά Υ/Β, παρελήφθησαν επιτέλους τα πυρομαχικά και είναι πλήρως επιχειρησιακά τα καλύτερα άρματα, προχθές κατέφθασαν (μετά από ένα χρόνο)και συμπλήρωσαν τα 9 από τα αναμενόμενα 15 Ε/Π Σινουκ για να μπορούν κάποιες Ταξχιες να αερομεταφερονται (αντίστοιχα πέρασαν 2 δεκαετίες για κάποια άλλα που ακόμα αναμένονται και έπεσε πολύ χρήμα), μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η συμφωνία ( με ελάχιστα χρήματα, κάτι λιγότερο από αυτά που θα επερναν από τα άχρηστα πυρκα) για 70 ΕΕ/Π Καιοβα,για τους Αεροπόρους ας ρωτήσει ο υπόψη κύριος την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στην τελευταία πολυεθνική άσκηση κλπ.
    Για το θηρίο όπως θέλει να μας παρουσιάσει τους Τουρκομογγολους ας ρωτήσει καλύτερα τους Κούρδους η καλύτερα τον διευθυντή του υπόψη ιστολογίου να τον πληροφορήσει για το Αφριν,τον Πόντο κλπ.
    Όσο για τούς Κατσαπλιαδες και τον "ακροδεξιό"(που συγκυβερνά) θα κάνουμε ταμείο στο τέλος και εάν ισχύουν αυτά πού λέει ο έντιμος μας αναλυτής θα πληρωθούν και θα επανέλθουν από εκεί που ξεκίνησαν, αλλά εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι μέχρι τώρα η ληστεία γινόταν με τις αγορές πολεμικού Υλικού (πχ άρματα χωρίς πυρκα,Υ/Β χωρίς τορπίλες,Α/Φ χωρίς συστήματα ασφαλείας κλπ) και μάλιστα εις διπλούν γι αυτό έσπαγαν τις προμήθειες, τώρα μας λένε ότι αυτοί τα αρπάζουν πουλώντας άχρηστα τα οποία σε λίγα χρόνια θα χρειαζόταν δεκάδες εκατομμύρια να καταστραφούν όπως γινόταν με τις νάρκες που στο τέλος τις στελναν Αφρική και δεν ανησυχούσε κανένα λαμογιο ούτε ευαίσθητος Συριζαιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nαι...χωρις ηγεσια το ποπολο δεν παει πουθενα...μαλλον παει στην ξενιτια οπως παντα.
    Κιεπειδη η ηγεσια στην εν λογω χωρα περνει ντιρεκτιβες απευθειας απο τους επικυριαρχους,στην τρεχουσα φαση,οπως ειπε κιο φιλτατος καπουτσιδης,ας αφησουμε κε ALEXANDROU τις περικεφαλαιες,γιατι το μελλον της ελλαδος ειναι οι τρανσ-αντιρατσο-ποικιλομορφοι διεμφυλικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας αραιώσουμε από τις όμορφες εκφράσεις και τις διαπιστώσεις και ας γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες. Διάσημοι και λιγότερο σημαντικοί υπάρχουν αρκετοί και ασήμαντοι (με την έννοια των άγνωστων) υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι είναι έτοιμοι να συναθροίσουν τις κοινές τους ανησυχίες.

    Οι διαπιστώσεις και οι καλές αναλύσεις καθώς και οι αέναες και "άνευρες" πολιτικές κινήσεις μοιάζουν να κομίζουν γλαύκα εις Αθήνα.

    * Παρακινούνται οι γνωστοί στο κοινό συγγραφείς -και όχι μόνο- όχι για να γίνουν αυτοί αντικείμενο ειρωνείας αλλά ακριβώς διότι είναι μέσω μιας άλλης πολιτικής πρακτικής πιο απαραίτητοι στην αντιμετώπιση όλων αυτών που ορθώς κατακρίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.