13/11/17

Το αντάρτικο του Πόντου στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο στη Δράμα (βίντεο)

ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΝΤΟΥ
Ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, το αντάρτικο του Πόντουεπιχείρησε να φωτίσει το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Δράμα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από την Ένωση Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας.


Καθηγητές Νεότερης Ιστορίας και ερευνητές μίλησαν για τη δράση των ανταρτών στον Πόντο, την ιστορία τους, την παρουσία τους στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή, αλλά και τους οπλαρχηγούς του Πόντου στο νομό Δράμας.
Στα μόλις δέκα χρόνια λειτουργίας της η Ένωση Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος» έχει καταφέρει να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις σχετικές με τον Πόντο. Φέτος, με τη διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου αποφάσισε να εισχωρήσει πιο βαθιά στην ιστορία. «Πόντος δεν σημαίνει μόνο, λύρα, χορός και τραγούδι. Οπότε ένα επιστημονικό συνέδριο, με επιφανείς του ποντιακού ελληνισμού, θεωρούμε πως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γίνεται μια προσπάθεια να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην ιστορία μας, τόσο στην πόλη μας όσο και πανελλαδικά.
»Στη Δράμα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παρόμοιο συνέδριο για τον Πόντο, ενώ στόχος μας είναι να γίνεται κάθε δύο χρόνια» δήλωσε ο Δημήτρης Τσακαλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Χορευτών Δράμας «Πυρρίχιος».
Θ. Κυριακίδης, Θ. Αλεξιάδης, Δ. Τσακαλίδης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν «Σχόλια και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη αντάρτικων σωμάτων στον Πόντο» από τον Θεοδόση Κυριακίδη, «Το αντάρτικο του Πόντου και η δράση των ανταρτών στον Πόντο» από τον Θωμά Αλεξιάδη, «Η δράση των Ποντίων ανταρτών στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή» από τον Θεόδωρο Παυλίδη και «Οπλαρχηγοί του Πόντου στο νομό Δράμας» από τον Βασίλειο Χατζηθεοδωρίδη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Καψιμάλης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο βουλευτής Δράμας ΝΔ Δημήτριος Κυριαζίδης, η βουλετής Δράμας ΠΑΣΟΚ Χαρά Kεφαλίδου κ.ά.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αναστασία Ευθυμιάδου, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυρόβατου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» Φανή Δημητριάδου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδερού-Δενδρακίων «Ρωμανία» Αθηνά Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροκορδάτου Δράμας « Άγιος Γεώργιος» Ευστάθιος Περσίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Ιωάννης Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λυδίας « Η Τραπεζούντα» Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού-Μορφωτικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα Καβάλας Θεόδουλος Τσοχαταρίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού Δράμας « Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» Γιάννης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιφύτου Δράμας Μιχάλης Θεοδώρου και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.