11/10/17

Σ. Καλεντερίδης: Βαθύτερη η ρήξη ΗΠΑ-Τουρκία - Τι σημαίνει η κρίση για Κύπρο και Ελλάδα (ηχητικό)


Βαθύτερη η ρήξη πλέον ΗΠΑ με την Τουρκία εκτιμάει ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας  Καλεντερίδης , μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και εξηγώντας ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει στη γεωπολιτική συγκυρία, προς όφελος όλου του ελληνισμού για όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Μάλιστα προτείνει πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων για συγκρότηση εθνικής στρατηγικής στο θέμα, ειδικά εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ.

21 σχόλια:

  1. Σάββα ... πολύ καλή η πρόταση σου ... εύχομαι να σε ακούσει ο ΣΥΡΙΖΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η ανάλυση , δεν είσαι τυχαίως , αλλά έχω απορίες .
    α) Η Αμερική δεν βοήθησε την χωρα μας ποτέ , γιατί να το κάνει τώρα !! Την Τουρκία εχει μεγαλύτερη ανάγκη , εμάς μας έχουν για φτύσιμο ! Υπάρχει η περίπτωση να δώσει γη και ύδωρ η Αμερική στην Τουρκία για να πάρει αυτό που θέλει ;
    β) Υπάρχει πολιτική ηγεσία στην χωρα μας που να μπορεί να δει και να σχεδιάσει το μέλλον της ;
    γ) Αν επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα η κατάσταση και το πρόβλημα της χωρας μας τελειώνει !!! Ποιος το θέλει αυτό (απο τους ξένους εννοώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο
      αυτά που έγραψες για να απαντηθούν θέλει ολόκληρο βιβλίο και δεν αστειεύομαι.

      Διαγραφή
    2. Σάββα κατά την γνώμη σου, τι πήγε στραβά στις σχέσεις Ερντογκάν-Γκιουλέν?? Από ότι γνωρίζω ο Γκιουλέν ήταν πάντοτε υποστηρικτής του κόμματος AKP.

      Διαγραφή
    3. Ο Γκιουλέν προόριζε τον Νταβούτογλου για διάδοχο του Ερντογάν, για να ελέγξει εξ ολοκλήρου το παιχνίδι.
      Ο Πόντιος αποδείχτηκε πιο έξυπνος, μέχρι στιγμής.

      Διαγραφή
    4. α) Στο πρώτο ερώτημα: Η Αμερική μας βοήθησε ακόμη και κατά της Τουρκίας το 1964. Αλλά εμείς δεν το αξιοποιήσαμε και στράφηκε μετά μονομερώς υπέρ της Τουρκίας.

      Στο δεύτερο ερώτημα: Αυτό που έχουν ανάγκη είναι ο χώρος της Τουρκίας και όχι την Τουρκία ως κράτος. Το Ιντσιρλίκ π.χ. το ελέγχουν αν φτιάξουν κουρδικό κράτος. Τα Στενά δεν τα έκλεισαν ούτε στον ψυχρό πόλεμοα και άρα η στρατηγική τους σημασία είναι μειωμένη, αν κάποιος άλλος ελέγχει το Αιγαίο (βλ. παρακάτω). Γενικά, η βασικότερη εναλλακτική σε μια εχθρική Τουρκία είναι ο διαμελισμός της Τουρκίας. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή της σιωπής.

      Στο τρίτο ερώτημα: Ασφαλώς και υπάρχει περίπτωση, αλλά η Τουρκία θέλει νεοοθωμανικό ρόλο. Η Τουρκία ήταν χρήσιμη όσο ήταν δυτικοποιημένη, από το 1923 δηλαδή μέχρι τον Ερντογάν. Από τη στιγμή που ξαναβλέπει τον εαυτό της ως αφεντικό της Μ. Ανατολής, η Τουρκία είναι πρόβλημα και όχι χρήσιμη.

      β) Οι εξελίξεις αυτές έχουν το καλό ότι μπορούν να τρέξουν και ερήμην μας. Δεν χρειάζεται καν πολιτική ηγεσία για να τις δει και να τις σχεδιάσει. Το ταξίδι Τσίπρα αυτό ακριβώς τον ρόλο έχει, δεν είναι κάτι που το κέρδισε ο Τσίπρας, είναι κάτι που το χρειάζεται ο Τραμπ.

      γ) Αν οι ΗΠΑ θέλουν να στριμώξουν τη Ρωσία, τότε μπορούν να ωθήσουν τη χώρα να επεκτείνει στα 12 μίλια, έτσι ώστε να ελέγχεται περισσότερο το ποιος περνάει από το Αιγαίο και ποιος όχι. Δεν είναι πολύ γνωστό ότι η Ρωσία ήταν από τους βασικότερους εχθρούς της επέκτασης στα 12 ν.μ. Οι ΗΠΑ, για αυτόν ακριβώς το λόγο, μπορούν να γίνουν υποστηρικτές της επέκτασης.

      Όλα αυτά κινούνται αυτή τη στιγμή στη σφαίρα του "αν" μεν, του ρεαλιστικού "αν" δε.

      Διαγραφή
    5. Πολύ σωστα νομίζω γράφετε. Να συμπληρώσω μονο και κάποια άλλα. Οι ΗΠΑ βοηθησαν την χώρα μας και σε άλλες περιπτώσεις και θα τις βοηθούσαν ακόμα περισσότερο αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ο πλέον επικίνδυνος εχθρός μας, για παράδειγμα όταν αμέσως μετά τον μεγάλο πόλεμο αντι να ξανα συγκροτήσουμε την χώρα μας κσι να κλείσουμε τις πληγές μας τότε ακριβώς βρήκσμε την ευκαιρια να αλληλοσφαζόμαστε.

      Ωστόσο ακόμα και έτσι ενω εμεις είχαμε εμφυλιο σπαραγμό τότε οριστικά πήραμε τα δωδεκάνησα και αν ειχαμε μυαλό θα πέρναμε ακόμα περισσότερα. Θα μου πείτε ότι το αξίζαμε διότι πολεμήσαμε και κάναμε θυσίες αλλά ωστόσο και οι δυτικότεροι σύμμαχοι στάθηκαν σωστοί απέναντι μας.

      Επίσης αν η Ελλάδα βγήκε και απο τον εμφυλιο πόλεμο μισοπεθαμένη και παρά ταύτα μέσα σε λιγα χρόνια μπόρεσε να ανοικοδομήσει την εντελως κατεστραμμένη υποδομή της και αυτό το μπορέσαμε οχι διοτι είμαστε "μάγκες" αλλά διότι κάποιοι μας βοήθησαν.

      Έχει κανένας επιζήσει από εμάς διότι στηριζόταν βιολογικά να ζήσει από τα σχολικά συσσίτια του μεταπολέμου;

      Γνωρίζει κανένας από εμάς για τον πακτωλό χρημάτων, που όχι ως δανεικά αλλά ως βοήθεια, έλαβε η χώρα μας με το σχέδιο Μάρσαλ (Τρουμαν); Πακτωλό βοήθειας που συχνά τότε οι δικοί μας πολιτικοί ταγοί έπεσαν σαν όρνια επάνω του για να τον "τσεπωσουν" (βλ. την ομοιότητα με το Μνημόνιο Paul Porter). Αν δεν υπήρχε αυτο το σχέδιο βοήθειας και αν οι ΗΠΑ τότε για τα δικά τους έστω συμφέροντα δεν βοηθούσαν την Ελλάδα, σήμερα θα μοιάζαμε υπο τη σκέπη του πατερούλη Στάλιν και του ΚΚΕ κάπως χειρότερα από την Αλβανία.

      Και τέλος αν οι Αμερικανοί δεν ήθελαν την Ελλάδα μέσα στον πυρήνα της Ενωμένης Ευρώπης, δεν θα μπαίναμε σε αυτήν στον αιώνα τον άπαντα, και για να προλάβω τον οιονδήποτε θα έλεγε πως οι δυτικοί μας έκαναν αυτό το καλο για τα συμφέροντα τους επειδή και εμεις τους εξηπηρετούσαμε, υπάρχει και η πραγματικότητα - απάντηση που λέει οτι και η Τουρκία από ότι ξέρουμε τους εξυπηρετούσε και μάλιστα περισσότερο αλλά στην Ε.Ε. δεν θα μπει στον αιωνα τον απαντα.

      Ποιά άλλη χώρα διαχρονικά στήριξε την Έλλαδα; Μήπως μας στήριξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ή μήπως το έκανε η Γερμανία, ή μήπως μας στήριξε η σοβιετική ένωση βλέπε δηλαδή Ρωσία, που αυτή όταν εμείς πεθαίναμε έβρισκε τότε την ευκαιρία να υποκινήσει έναν εμφύλιο πολεμο διότι απλα ηθελε να βγει στο Αιγαίο;

      Όλα αυτά για να ξέρουμε τι λέμε σε μία χώρα που παρ'όλα αυτά τα θετικά βήματα εμεις οι ίδιοι εν τέλει την καταντήσαμε ζητιάνα, και αν υπάρχει ενας μεγάλος εχθρος μας τότε αυτός είναι ο εαυτός μας. Και όλα αυτά σε μία χώρα που η πιο συνεπής επέτειος είναι η πορεία που κάποιοι ανεγκεφαλοι με κοκκινες σημαιες την καταλήγουν παντοτε για διαμαρτυρία στην Αμερικανικη πρεσβεία, όπου παλαιότερα της καίγαμε και την σημαία.

      ΥΓ. Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα ήθελα να γραψω σχετικά αλλα δεν θα εφτανε ενα ολοκληρο βιβλιο για να το κάνω αυτό.

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ με πολλά . Όμως η Αμερική δεν είναι φίλοι και εμείς έχουμε συμφέροντα.εγω ακόμα δεν ξέχασα τα κακα που μας έφεραν.το Μάρσαλ σχέδιο δεν φτάνει να τα σβήσει και ακόμα εξακολουθεί να να μας βλάπτει.

      Διαγραφή
  3. Μου άρεσε πάρα πολύ.ελπιζα να πεις και λίγο για το μιλλι γκουρούς και την Τσετσενία.η απάντηση για ελεύθερη ναυσιπλοΐα ήταν ωραία,όπως παίρνουν όλα τα πλοία από τα Δαρδανέλια ας περάσουν και από τα ελληνικά δώδεκα μίλια! Πάντως νομίζω η κυβέρνηση θα αστοχίσει και θα πουλήσει την Σούδα πολιτική φτηνά.

    Δεν κατάλαβα για την ελεύθερη Κρήτη.πιστευεις σοβαρά που θέλουν οι Αμερικάνοι να μας πάρουν όλη την Κρήτη παρασκηνιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα την Τουρκία να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ,εκτιμώ ότι κάποια πράγματα μπορούν να μας δώσουν τα οποία εξαρτώνται και από το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θα βάλει η ελληνική πλευρά, δεν έχω εμπιστοσύνη δυστυχώς στην ευστροφία του πρωθυπουργού ,οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θεωρούν χαμένη την Τουρκία για να πάρουν επιπόλαιες αποφάσεις , το πρώτο τους μέλημα θα είναι να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν , αν δεν το πετύχουν και δούμε έργο ΙΡΑΝ με Χομεινί τότε ίσως αλλάξουν ρότα , όμως η μέρα αυτή εκτιμώ ότι δεν είναι πολύ κοντά λόγω του μεγέθους της Τουρκίας και της γεωπολιτικής της σημασίας για αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @NIKOS, αν και συμφωνώ ότι στην σημερινή ελληνική "πραγματικότητα" υπάρχει αμφιβολία ως προς την αμφισημία που δείχνουν οι ΗΠΑ στην χώρα μας, ωστόσο αν και η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ απλά κοιτούν και δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους άλλο τόσο είναι βέβαιο πως αν αυτές αφήνονταν συναισθηματικά να λειτουργήσουν τότε αυτές θα στήριζαν την Ελλάδα με "χίλια".

    Συνεπώς μάλλον ο πλέον επικίνδυνος εχθρός της χώρας μας είναι όπως διαχρονικά αποδεικνύεται η ελληνική πολιτική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nομιζω οτι δεν θα πρεπει να υποτιμαμε τες "παναχραντους" πρεσβειες...
      Ο ρολος τους ηταν παντα καταλυτικος,συμφωνα τουλαχιστον με τους ιστορικους.
      Οι ελληνικες κυβερνησεις ηταν μονιμως κατω απο πιεση...
      Υπαρχουν βεβαια και οι όποιοι καλοθεληταδες οι οποίοι ομως απλα διευκολυνουν τα πραγματα για τους ξενους.
      Στην τρεχουσα φαση,μας το λενε και καταμουτρα, οτι δηλ. ειμαστε υπο επιτροπια (για πολλοστη φορα στην ιστορια μας),αλλα εμεις αρνουμαστε να το δουμε.
      Περαν λοιπον του οτι εκβιαζομαστε,δεν ειμαστε αμερικανοδουλοι απλως,ειμαστε και ξενοδουλοι γενικωτερα .Ευπιστοι στο οτι φταινε οι πολιτικοι,δυσπιστοι ομως στο οτι φταινε κιοι ξενοι.

      Διαγραφή
  6. Απο την στιγμη που δεν φευγει η ΗΠΑ απο το ιντσιρλικ και η τουρκια παραμενει στο ΝΑΤΟ,΄καμμια σοβαρη ρηξη Τουρκιας-ΗΠΑ δεν μπορει να θεωρηθει σοβαρη...
    Η ολη υποθεση ειναι φτιαχτη εκ των ενδον...βλεπε:CIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το ίδιο πιστεύω.οι Αμερικάνοι μπορεί να βάλουν δικό τους άνθρωπο μετά τον Ερντογάν και να ξαναφιλιουνται με την Τουρκία.

      Διαγραφή
  7. Κατ αρχας ουτε η Ρωσσια πιςτευει οτι θα πέσει στην αγκαλιά της η τουρκια,ουτε η Αμερική οτι θα χασει την τουρκια...Αν δε αποπειραθεί να εκβιάσει τραβώντας υπέρμετρα το σκοινί, τοτε οι μερες του σουλτάνου θα γίνουν πολυ λίγες και υπαρχουν πολλες αιτίες για να χασει κανεις μεχρι και τη ζωή του.
    Ομως Αγαπητε Σαββα καλον ειναι να σκεφτόμαστε την μετα σουλτάνο εποχη που δεν ειναι μακριά δεδομενου οτι μια νεα κυβερνηση στην τουρκια,θα επαναφέρει το κοπάδι στο μαντρί,με ολα τα χατήρια και χαρές που θα τις κανουν οι φίλοι μας σύμμαχοι...Αν δεν υπήρχε το ισραηλινής έμπνευσης σχέδιο κουρδικού κρατους ο σουλτάνος θα ηταν μέλι γάλα με τους φίλους μας..Ας διδαχθούμε απο το τελευταιο συμβάν με ολόκληρο αμερικανό πρέσβη και την αντιμετώπιση που ειχε το θεμα απο την Ουάσιγκτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κιο αγιατολαχ στο ιραν πηγε κοντρα στην αμερικα και το μονο που εγινε ειναι να εκδιωχθει ο Σαχης...μα ποσο αμερικανοδουλοι ειμαστε ;

      Διαγραφή
    2. Πως να μην είμαστε, και μικρή χώρα είμαστε και χωρίς ηγεσία. Γι'αυτό πάντα θα αναζητούμε μια μεγάλη αγκαλιά...!

      Διαγραφή
    3. το προβλημα δεν ειναι το τι ειμαστε,αλλα το τι μας εχουν πεισει να πιστευουμε οτι ειμαστε...ολα ειναι θεμα μαρκετιγκ...

      Διαγραφή
  8. Προϋπόθεση επιτυχών διαπραγματεύσεων, δια τα εθνικά μας θέματα, είναι ο πατριωτισμός, η ανδρεία, η ευφυΐα, η πίστη στο δίκαιο των αιτημάτων μας και η βοήθεια του Θεού.
    Με αυτούς τους γενικά άθεους και "πολυπολιτισμικούς" πολιτικούς μας είναι δυνατόν, είς τον αιώνα τον άπαντα, να προκύψει κάτι καλό για την χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ο Γκιουλέν προόριζε τον Νταβούτογλου για διάδοχο του Ερντογάν, για να ελέγξει εξ ολοκλήρου το παιχνίδι.
    Ο Πόντιος αποδείχτηκε πιο έξυπνος, μέχρι στιγμής."

    Ειρωνικό που πίσω από των γκουλεν είναι και άλλοι δύο Ελληνοαμερικανοι γενίτσαροι πράκτορες...και νεοσυντηρηκοι ισραηλίτες φυσικά.τα ονόματα των γενίτσαρων τυποθηκαν σε αλλά μέσα ενημέρωσης.αν θέλει κανείς να τα μάθει ρωτήστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.