11/10/17

Η λεηλασία συνεχίζεται - Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πούλησε και τη βίλα της Φιλοθέης

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων
Βασίλης Γούλας
Πώς πέρασε στα χέρια της κόρης του γνωστού επιχειρηματία Νίκου Κάτσικα - Ποια είναι η Αναστασία Κάτσικα που μέσω της εταιρείας «ΑΧΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ» αγόρασε την πρώην πατριαρχική βίλα έναντι του καθόλα ευκαταφρόνητου ποσού των  1.200.000 ευρώ
Στα χέρια της κόρης του γνωστού επιχειρηματία Νίκου Κάτσικα, Αναστασίας, πέρασε η βίλα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Φιλοθέη.
Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που καλούνταν μέχρι πρότινος να πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΕΝΦΙΑ.


Τον περασμένο Μάρτιο ο αρχιμανδρίτης Δαμιανός, κατά κόσμο Ιωάννης Πάνου, ως ειδικός πληρεξούσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, υπέγραψε τα συμβόλαια πώλησης της πατριαρχικής βίλας στη Νέα Φιλοθέη με αγοραστή την Αναστασία Κάτσικα, κόρη του Νίκου Κάτσικα που με τον αδερφό του Μάριο δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας.

Η Αναστασία Κάτσικα μέσω της εταιρείας «ΑΧΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ» αγόρασε την πρώην πατριαρχική βίλα έναντι του καθόλα ευκαταφρόνητου ποσού των  1.200.000 ευρώ.
Η πώληση στην Ελλλαδα έγινε εν  μέσω των σφοδρών αντιδράσεων από τις Ισραηλινές, Ιορδανικές και Παλαιστινιακές αρχές για την πώληση ακινήτων και εκτάσεων του Πατριαρχείου στο Ισραήλ.



Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα πίεζαν τον «ιερό κορβανά» με αποτέλεσμα οι όποιες αντιδράσεις από τους αγιοταφήτες πατερες που έμαθαν για την πώληση της κατοικίας, να περιθωριοποιηθούν από τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και η πώληση στη Φιλοθέη να προχωρήσει κανονικά.

Πρόκειται για ένα ακίνητο που είχε δοθεί δωρεά στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο το 1980 από την Δωροθέα Χαίνη, και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο αποτελούσε την κατοικία του εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα.

Η πατριαρχική βίλα αποτελειταί από υπόγειο, ισόγειο και τον πρώτο όροφο σε ένα οικόπεδο 803 τετραγωνικών μέτρων στην οδό 25Ης Μαρτίου στη Φιλοθέη.

Το υπόγειο αποτελείται από πέντε αποθήκες, το χώρο του καυστήρα και ανσασέρ. Το ισόγειο διαθέτει σαλόνι, τραπεζαρία, δυο δωμάτια, δυο μπάνια και κουζίνα, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν τέσσερα δωμάτια, γραφεία και τέσσερα wc.  

Το ακίνητο είχε προσημειωθεί σε Τράπεζα για δάνειο 2.500.000 ευρώ το 2008 με το υπόλοιπο σήμερα να έχει φθάσει το ποσό των 315.683 ευρώ που με την πλήρη καταβολή έγινε ολική εξάλειψη της προσημείωσης.

Η πώληση της πατριαρχικής κατοικίας στη Φιλοθέη είναι το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που πουλά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ελλάδα,  που προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για τους σκοπούς του Πατριάρχη Θεοφίλου.

Η εταιρεια «ΑΧΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ» εκπρόσωπος και διαχερίστρια της οποίας είναι η  Αναστασία Κάτσικα ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου του 2017 και σύμφωνα με το συμβόλαιο μεταξύ του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της αγοράστριας εταιρείας η πώλήση έγινε 20 ημέρες μετά.

Η Αναστασία Κάτσικα που κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπικής ζωή, είχε γίνει πρώτο θέμα με τον γάμο-υπερπαραγωγή στην έπαυλή της οικογένειας στη Χαλκίδα το καλοκαίρι του 2010. Τα αδέλφια Νίκος και Μάριος Κάτσικας, ιδιοκτήτες της φαρμακευτικής εταιρείας «Φαράν» είχαν κάθε λόγο βλέποντας τότε την Αναστασία να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας με τον αγαπημένο της. 

Επί τρεις εβδομάδες οι προετοιμασίες στο κτήμα της οικογένειας στη Χαλκίδα μαρτυρούσαν τις «βασιλικές» προθέσεις των πρωταγωνιστών: της Αναστασίας Κάτσικα με τον εκλεκτό της καρδιάς της Γιάννη Γαβριηλίδη, γόνο ευυπόληπτης κυπριακής οικογένειας.  Εκλεκτοί οι παρευρισκόμενοι μια και ήταν εκεί στο σύνολό τους φαρμακοβιομήχανοι, εφοπλιστές και γνωστά ονόματα της υψηλής κοινωνίας. Ξεπέρασαν συνολικά τα 850 άτομα, και κανείς δεν είχε κανένα παράπονο.

Η αγορά του ακινήτου στη Φιλοθέη ικανοποίησε την οικογένεια Κάτσικα όπως και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που είδε 1.200.000 ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του.
Και αν στην Ελλάδα η πώληση της κατοικίας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θεωρείται «ασφαλή κίνηση» δεν ισχύει το ίδιο για τις πωλήσεις ακίνητών και εκτάσεων στο Ισραήλ που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις Ισραηλινές, Παλαιστινιακές και Ιορδανικές αρχές.

Ήδη το θέμα με την περιουσία του Πατριαρχείου απασχολεί έντονα την Ισραηλινή Βουλή μιας και η βουλευτής Ραχέλ Αζαριά έχει καταθέσει σχετική ερώτηση εξ ονόματος 40 βουλευτών. Κατά τη συζήτηση, που έγινε αρχές του περασμένου Ιουλίου,  η κυρία Αζαριά πρότεινε τη θέσπιση νόμου ώστε για κάθε αγοραπωλησία από το Πατριαχείο Ιεροσολύμων να χρειάζεται και έγκριση από αρμόδια επιτροπή της ισραηλινής Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με τις κρυφές πωλήσεις ακίνητης περιουσίας, συζητήθηκαν σε άτυπη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στη βόρεια Ιταλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Την ίδια στιγμή ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε δικαστικό όσο και σε ιερατικό επίπεδο. Ήδη απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, στο οποίο είχε προσφύγει το Πατριαρχείο κατά της μίσθωσης των δύο ξενοδοχείων Ιμπίριαλ και Πέτρα στην παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, στις οποίες είχε προχωρήσει ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ορίζει ότι αυτές οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις είναι έγκυρες και απέρριψε το αίτημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για ακύρωση των συμβολαίων, που είχαν γίνει το 2000.
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Αυτά βλέπουν οι "πιστοί" και γίνονται άπιστοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος! Όποιος είναι πραγματικά πιστός Χριστιανός, πιστεύει στην Διδασκαλία Του και όχι στην ... εκκλησία. Αν γίνεται άπιστος λόγω εκκλησιαστικών σκανδάλων, τότε δεν είναι πράγματι πιστός.

      Διαγραφή
  2. Γιατί ρε mavrokos.... Όταν δεν πληρώνουν το Εμφια και πάλι είσαι δυστυχισμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.