26/10/17

Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν: Πάγωμα ζητούν οι Κούρδοι, ακύρωση θέλει η Βαγδάτη

  • (Φωτ.: EPA / Andrea Dicenzo)
Προκειμένου να αποφευχθούν «ο πόλεμος και η καταστροφή του κοινωνικού ιστού», τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το Ιρακινό Κουρδιστάν πρότεινε στη Βαγδάτη το πάγωμα των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, και ταυτόχρονα ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση βάσει του ιρακινού Συντάγματος.
Ωστόσο σήμερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι θα δεχθεί μόνο την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας την πρόταση των Κούρδων. Αυτή η απάντηση ήρθε λίγες μόνο ώρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.
Πληροφορίες από την πλευρά των Κούρδων κάνουν λόγο για «βομβαρδισμό από βαρύ πυροβολικό» στην επαρχία Ζούμαρ, βορειοδυτικά της Μοσούλης κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Φις-Χαμπούρ, μέσα στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα τόσο για την Ερμπίλ όσο και για τη Βαγδάτη καθώς από εκεί περνά ένας αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο προς την Τουρκία.

2 σχόλια:

  1. Το διακύβευμα πλέον δεν είναι το δημοψήφισμα και η ανεξαρτησία, αλλά το καθεστώς αυτονομίας του 2005.

    Αν μάλιστα η κεντρική διοίκηση του Ιράκ βάλει στο χέρι σε όλες τις εισπράξεις του πετρελαίου, τότε η διοίκηση της περιοχής πάει σε όποιον πληρώνει τα κρατικά έξοδα. Δηλαδή στην Βαγδάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβλέπεται πανωλεθρία των ιρακινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.