6/10/17

Δήλωση των ΗΠΑ με αποδέκτη την Άγκυρα: Αν επιτεθείτε στον Μπαρζανί, θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και...

Μια δήλωση που προέρχεται από τις ΗΠΑ, έρχεται να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά στην Άγκυρα, η οποία στην κυριολεξία ταναλίζεται από το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας των Κούρδων, που έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Συγκεκριμένα, το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, Steve King, μιλώντας στο Rûdaw, δήλωσε ότι επικρατεί ανησυχία στις  ΗΠΑ λόγω των κινήσεων που γίνονται από πλευράς Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, για στρατιωτική επέμβαση στο ιρκαινό Κουρδιστάν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος, αφού ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση στρατιωιτκής επέμβασης εναντίον του Κουρδιστάν, είπε:
 “Εδώ και αρκετές μέρες συζητάμε με τον ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον, ο οποίος θα κάνει δήλωση για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν τις επόμενες μέρες".
Συνεχίζοντας ο Steve King είπε:
“Κατά την άποψή μου, σε περίπτωση που η Τουρκία ή κάποια άλλη γειτονική χώρα, χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον του Κουρδιστάν, αυτό θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει. Επίσης, με τα εμπάργκο και τους αποκλεισμούς, δεν πρέπει να τιμωρούμε τους λαούς που επιζητούν την ελευθερία τους. Αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές και τις αξίες των ΗΠΑ. Γι' αυτό θα πρέπει να τερματιστούν αυτοί οι αποκλεισμοί".

12 σχόλια:

  1. Πιστεύω, ότι εφόσον οι ΗΠΑ πήραν σαφή θέση υπέρ των Κούρδων (έναντι σε μία χώρα συμμάχου και μέλος του ΝΑΤΟ) και δεν ακολούθησαν την γνωστή πρακτική κατευνασμού και διαλόγου, η Ρωσία θα βρει την ευκαιρία να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην αποδόμηση του ΝΑΤΟ. Σύντομα θα δούμε να δίνει ευλογίες η Ρωσία στην Τουρκία για επιθέσεις σε Κουρδικούς στόχους στην ευρύτερη επικράτεια της Συρίας και ίσως όχι μόνο εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όχι μόνο.....βλέπω τους γείτονες των Κούρδων τελικά να τους επιτίθενται και οι Αμερικάνοι να κοιτούν από μακριά. Οχι γιατί δεν θέλουν αλλά μάλλον πλέον δεν έχουν και τόσο ισχύ. Πολύ φοβάμαι άσχημες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον!

      Διαγραφή
    2. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμη ισχύ. Μην ξεχνάς ότι σε αντίθεση με την Ρωσία, που δεν έχει κανένα σύμμαχο που να είναι διατεθειμένο ή να έχει την απαραίτητη ισχύ να την βοηθήσει στρατιωτικά, οι ΗΠΑ έχουν ολόκληρη την Δύση. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και το Ισραήλ. Βέβαια οι Κούρδοι, όπως το βλέπω εγώ, παίζουν διπλό και τριπλό παιχνίδι. Προσπαθούν τουλάχιστον. Στην Β. Συρία το παίζουν καλοί με την Κυβέρνηση της Συρίας. Στα Ανατολικά παίζουν το τσιράκι των ΗΠΑ ενάντια της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας. Αυτά είναι ορατά στις μεγάλες δυνάμεις που δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για αυτούς που προσπαθούν να το παίξουν σε πολλά "ταμπλό". Κάποια στιγμή αφού κάνουν την δουλειά τους Ρωσία και ΗΠΑ θα ρίξουν τους Κούρδους στα "σκυλιά".

      Διαγραφή
    3. takis tolias, Τι εννοείς δεν έχουν ακόμα ισχύ; Ποιος δεν έχει ισχύ; Η χώρα που έχει περισσότερα αεροπλανοφόρα απ'ότι όλες οι άλλες μαζί(χωρίς να αναφέρω την τεχνολογική υπεροχή σ'αυτά); Με αμυντικό προυπολογισμό 700 δις απέναντι στα 80 δις π.χ. της Ρωσίας (η οποία πιέζεται κιόλας για αυτά τα νούμερα) Κι απλά αναφέρω ένα κομμάτι. Πως τα λέτε αυτά;

      Το μόνο θέμα είναι κατά πόσο θεωρεί πως είναι στρατηγικά ωφέλιμο να βοηθήσει εδώ.

      Διαγραφή
  2. Οι Αμερικανοι θα εξοπλισουν τους κουρδους μεχρι το κοκκαλο, για καθε προβλημα που θα τους παρουσιαστει σε ανοιχτο πολεμο θα εχουν την δυνατοτητα καταλληλου εξοπλισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο οι Ισραηλινοί θα στηρίζουν τους Κούρδους και είναι δεδομένο ότι θα τους στηρίζουν, κυρίως εξαιτίας του Ιράν, θα τους στηρίζουν και οι Αμερικανοί. Δεν γίνεται διαφορετικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εν θέματι Steve King που είναι απλώς ένας Γερουσιατής της Iowa και όχι αξιωματούχος, εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και φυσικά αυτές δεν είναι και οι θέσεις των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του αφορούν το περιεχόμενο μιάς επιστολής που έστειλε στον υπουργό Τίλερσον. ΧΨΚΑ.

    Από τα όσα έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, είναι πολύ φανερό ότι είναι λομπίστας του Κουρδιστάν, ομιλεί περίπου ώς Κούρδος και μάλιστα έχει επισκεφθεί την περιοχή την οποία και έχει χαρακτηρίσει παράδεισο. Κάτι είναι και αυτό δεδομένου ότι η μισή Γερουσία τουλάχιστον αδυνατεί να βρεί το Κουρδιστάν στον χάρτη.

    Δεν νομίζω ότι ο τύπος έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος στο βάλτο της Ουάσιγκτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας μιλησουμε με δεδομενα..
    ΠΡΩΤΟΝ Ουδεποτε οι Κουρδοι θα εκαναν δημοψηφισμα αν δεν ειχαν το ξεκαθαρο οκ πρωτυτερα απο ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΗΠΑ ειτε αρεσει ειτε οχι εξακολουθουν να ειναι επικυριαρχοι ΑΚΟΜΗ στην πλανητη
    ΤΡΙΤΟΝ ΗΠΑ και ΙΣΡΑΗΛ θελουν ενα Κουρδικο κρατος που να ξεκινα απο την ΜΕΣΟΓΕΙΟ και να καταληγουν τα χερσαια συνορα του στο ΙΡΑΝ (που τοσο ενδιαφερει ΗΠΑ και Ισραηλ..) ουτως ωστε να ξεφορτωθουν τον εκβιαστη τουρκο που μεχρι τωρα εκανε τα τσαλιμια του απεναντι τους και ειναι ασταθης και αναξιοπιστος...οι Κουρδοι αντιθετως θα ειναι για πολλες γενιες υποχρεοι σε ΗΠΑ/ΙΣΡΑΗΛ...
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η τουρκια πιαστηκε σε θανασιμη φακα, απο την μια ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ απο την αλλη (και χειροτερη..) εγκλωβιστηκε μεταξυ Ρωσσιας και Αμερικης, με την Ρωσσια να τους χρησιμοποιει απροκαλυπτα για να διαλυσει την ανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ και απο την αλλη τις ΗΠΑ να εχουν πλεον απηυδησει μαζι τους και να εχουν παρει αποφαση εδω και καιρο οτι δεν μπορει να στηριζονται πλεον σε αυτους (Ιντσιρλικ - Ερντογαν - Νεο-Οθωμανικα ονειρα θερινης νυκτος) και προτιμουν ενα πιο ΠΙΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΟ που θα τους χρωστα και την υπαρξη του (ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ) διαθετοντας μαλιστα και ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ....
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΘΡΟΙΣΕΙ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΑΝΑΛΥΣΗ γρηγορα θα καταλαβει οτι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ερχεται συντομως τοσο το ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ οσο και η διαλυση (συνθλιψη καλυτερα) αυτου του κτηνωδους κρατικου μορφωματος με τον ονομα τουρκια...
    Αυτα τα πραγματα εχουν δρομολογηθει πια και παρα τις οποιες μικρες λεπτομερειες, καθυστερησεις η μικροαλλαγες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΤΑΡΑΠΟΥΝ Η ΑΝΑΒΛΗΘΟΥΝ.
    Το ποσο εμεις θα ειμαστε σε θεση να εκμεταλλευτουμε ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ αυτη την κατασταση ειναι θεμα του τι κυβερνηση και ποιον πρωθυπουργο θα εχουμε τοτε (στο ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ εννοω..) γιατι με αυτην την κυβερνηση πολιτικων απατεωνων και μισοτρελλων κομμουνιστογενων ΗΛΙΘΙΩΝ ειμαστε σε θεση να βρεθουμε και χαμενοι απο πανω...
    ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ , Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ (1918 - 2018) τοτε την χασαμε...ελπιζω ΤΩΡΑ επιτελους να την αξιοποιησουμε και να φτασουμε ΣΤΟ ΠΟΘΗΤΟ (και οποιος καταλαβε καταλαβε) !
    Προς το παρον ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (που για πολλους λογους θα πρεπει να το αναγνωρισουμε ΠΡΩΤΟΙ απο ολες τις αλλες χωρες) και ΖΗΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΩΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ....οι καιροι το ζητουν , η Ιστορια μας ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ! Εμπρος λοιπον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το τρίτο κράτα μικρό καλάθι. Οι υπερδυνάμεις σε τόσο ευαίσθητες πλουτοπαραγωγικές περιοχές δεν επιδιώκουν μεγάλα αυτόνομα και ισχυρά κράτη (και στην συγκεκριμένη περίπτωση έθνη). Θέλουν μικρά κατακερματισμένα κρατικά μορφώματα εύκολα στην χειραγώγηση και στην υφαρπαγή των ορυκτών πλουτοπαραγωγικών πηγών που αυτά διαθέτουν. Πρόσφατα παραδείγματα, Ιρακ, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία. Υπό αυτό το πρίσμα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πράγματι προστατεύουν τους Κούρδους αλλά πολύ φοβάμαι ότι ουδέποτε θα τους επιτρέψουν να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα μεγάλο Κουρδιστάν. Αυτό δεν το θέλει ούτε η Ρωσία, ούτε και καμία άλλη δύναμη της περιοχής.

      Διαγραφή
    2. Ωραία Φωκά, αλλά μένει κοτσια θα τα κάνει η Ελλάδα αυτά;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.