9/10/17

Συμφέρει τους Χριστιανούς η δημιουργία κουρδικού κράτους;

Γιώργος Θεοχάρης 
Αυτές τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές διεξάγονται επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Ίντλεμπ, περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία κυριαρχείται από τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα. Όπως ήδη έχει δηλώσει η τουρκική Κυβέρνηση, στόχος μετά το Ίντλεμπ είναι και το κουρδικό καντόνι του Αφρίν.
Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας συνασπισμός Ιράν – Τουρκίας – Ιράκ – Συρίας εναντίον των Κούρδων, στον οποίο πιθανόν έχει προσχωρήσει και η Ρωσία, παρότι παλαιότερα είχε εκδηλωθεί υπέρ των Κούρδων και μάλιστα ρωσική δύναμη είχε εγκατασταθεί στο καντόνι του Αφρίν για να εμποδίσει τουρκική επίθεση.

Από την άλλη πλευρά την δημιουργία του Κουρδικού Κράτους υποστηρίζει φανερά το Ισραήλ (οι Κούρδοι την ημέρα του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν κυκλοφορούσαν με σημαίες του Ισραήλ) και ανεπίσημα φυσικά οι ΗΠΑ, παρότι φανερά είχαν πάρει θέση εναντίον του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας των Κούρδων.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, η κουρδική ανεξαρτησία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο, και οι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή σίγουρα δικαιώνουν αυτούς τους φόβους.
Πέραν όμως από τις γεωπολιτικές διαστάσεις, οι οποίες είναι ασφαλώς τεράστιες, το θέμα έχει και την πνευματική του διάσταση και αυτήν θα εξετάσουμε τώρα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής θα έβγαιναν ωφελημένοι από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.
Εάν παραμερίσουμε τους καθαρά πολιτικούς συσχετισμούς και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά θετική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτήν την στιγμή τα πιο ανεκτικά απέναντι στους χριστιανούς κράτη στη Μέση Ανατολή, εάν εξαιρέσουμε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, είναι ο Λίβανος, η Τουρκία και η Συρία του Μπασάρ Άσσαντ.
Στο Λίβανο μπορεί ένας μουσουλμάνος να γίνει χριστιανός, χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά και να μείνει στην χώρα, εκτός εάν οι δικοί του είναι πολύ φανατικοί μουσουλμάνοι, αλλά και πάλι το κράτος έχει υποχρέωση να τον προστατεύσει.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Τουρκία.
Στη Συρία του Άσσαντ η προσχώρηση ενός μουσουλμάνου στον χριστιανισμό πριν τον πόλεμο δεν τιμωρούνταν από το Κράτος ούτε απασχολούσε τις κρατικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, εάν οι συγγενείς ήταν φανατικοί, μπορούσαν να τον σκοτώσουν και το κράτος το πιθανότερο θα έκανε τα «στραβά μάτια», για να μην προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή».
Πολύ πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για έναν μουσουλμάνο που θα αποφάσιζε να γίνει χριστιανός στο Ιράκ, στο Ιράν, στην Ιορδανία, και φυσικά ακόμη χειρότερα στις χώρες του Κόλπου, με χειρότερη την Σαουδική Αραβία, η οποία κυβερνάται ακόμη από ένα αιμοσταγές θεοκρατικό καθεστώς, που απολαμβάνει την πλήρη ανοχή της Δύσης.
Από την άποψη αυτήν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους μόνο θετικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει για τους χριστιανούς, καθώς οι Κούρδοι γενικά δεν φημίζονται για την προσήλωσή τους στο Ισλάμ.
Ήδη ο Ερντογάν τους έχει κατηγορήσει δημόσια ότι δεν είναι καλοί μουσουλμάνοι και αυτή είναι η αλήθεια για ένα πολύ μεγάλο μέρος των Κούρδων.
Άλλωστε και μόνο το ανέμισμα ισραηλινής σημαίας με το αστέρι του Δαβίδ από τους Κούρδους αποτελεί ικανή απόδειξη για αυτό, διότι μία τέτοια πράξη θα ήταν αδιανόητη για έναν πιστό μουσουλμάνο, καθώς αβυσσαλέο μίσος χωρίζει τις δύο θρησκείες, Ισλάμ και Ιουδαϊσμό.
Πολλοί Κούρδοι που έρχονται πρόσφυγες στην Ευρώπη ασπάζονται τον χριστιανισμό, ενώ πολλοί θα ήταν και εκείνοι που θα γίνονταν χριστιανοί ακόμη και στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή, εάν υπήρχε προσπάθεια προσέγγισής τους απο τις χριστιανικές Εκκλησίες.
Οι Κούρδοι καταναλώνουν αλκοόλ, έχουν πολλά μη ισλαμικά έθιμα, ενώ στις περιοχές τους ειναι διάσπαρτοι και πολλοί Γιεζίντι, μία θρησκεία που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ, αλλά αντίθετα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φανατικούς μουσουλμάνους.
Στις περιοχές των Κούρδων οι χριστιανοί είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και προστατεύονται από τις αρχές.
Από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία ενός Κουρδικού Κράτους στη Μέση Ανατολή θα είχε, από καθαρά θρησκευτική πλευρά, ωφέλιμες συνέπειες για τους χριστιανούς της περιοχής, καθώς ο φιλελευθερισμός που θα επικρατούσε στην θρησκευτική πολιτική του θα ευνοούσε αναμφίβολα την ανάπτυξη του χριστιανισμού.
Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί και εθνικοί ανταγωνισμοί θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο.
Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

12 σχόλια:

  1. Πολύ απλά τα βλέπει τα πράγματα ο αρθρογράφος. Μην αγιοποιησουμε κιόλας τους Κούρδους, ας μην ξεχνάμε το ρόλο του κουρδικού ιππικού στη Σμύρνη το 1922. Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε το αγώνα του ΡΚΚ για να δημιουργούμε προβλήματα στους Τούρκους αντιθέτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως να μην γνωριζετε τοσο καλα την ιστορια γιαυτο και εγω σας ενημερωνω πως μια μικρη μεριδα Κουρδων ελαβαν μερος στον πολεμο της Σμυρνης. Πολιτικη της Τουρκιας ειναι να αφανισει ολοκληρους λαους οπως οι Αρμενιοι, Ασυριτσοι και Ελληνες . Μονο οι Κουρδοι σταθηκαν εναντια σε αυτη την πολιτικη με τον αγωνα τους. Το θεωρω αδιανοητο να κατηγορουμε ενα ολοκληρο λαο για μια μικρη μεριδα ατομων.

      Διαγραφή
    2. Και σκότωσαν και γυναικόπαιδα στην πορεία τους ως πρόσφυγες στην Συρία ιδιαίτερα στην deir εζζορ που ακούμε καθημερινά.

      Επιπρόσθετα,οι Κούρδοι έχουν ήδη σκοτώσει και διώξει χρηστιανους στη ΒΑ Συρία πρόσφατα.

      Διαγραφή
  2. Κάποιοι βιάζονται να προβλέψουν την παράδοση της Σμύρνης στους κούρδους, για να πάρει "βάθος" ο διάδρομος τους. Υπολογίζουν χωρίς τους Έλληνες και ξεχνούν τους παλιούς λογαριασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφέρει δεν συμφέρει πρέπει να γίνει το Κουρδικό κράτος !! Τα δικά μας είναι μαλακά και τα δικά τους καρύδια και πονάνε ; Όποιος κατάλαβε κατάλαβε ! Δυο μέτρα και δυο σταθμά για την ύπαρξη ενός λαού με δικά του σύνορα δεν διαπραγματεύεσαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Πετρακας Ισως να μην γνωριζετε τοσο καλα την ιστορια γιαυτο και εγω σας ενημερωνω πως μια μικρη μεριδα Κουρδων ελαβαν μερος στον πολεμο της Σμυρνης. Πολιτικη της Τουρκιας ειναι να αφανισει ολοκληρους λαους οπως οι Αρμενιοι, Ασυριτσοι και Ελληνες . Μονο οι Κουρδοι σταθηκαν εναντια σε αυτη την πολιτικη με τον αγωνα τους. Το θεωρω αδιανοητο να κατηγορουμε ενα ολοκληρο λαο για μια μικρη μεριδα ατομων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε μικρή ομάδα, οι Κούρδοι δεν συμμετείχαν σε σφαγές Ελλήνων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
    Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φυλές (asiret) των Κούρδων στα Συντάγματα Χαμιντιέ, που είχε συγκροτήσει ο Αβδούλ Χαμίτ, τα οποία τα έστρεψε εναντίον των Ασσυρίων χριστιανών, των Αρμενίων και των Κούρδων που αρνήθηκαν να συμμετέχουν σ' αυτά.
    Αυτή ειναι η ιστορική αλήθεια.
    Τα άλλα είναι προπαγάνδες που πέρασαν εδώ και δεκαετίες οι Τούρκοι και τις αναμασούν διάφοροι εδώ κι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω εχω ακουσει πως το 74 οι πιο βαρβαροι στον Τουρκικο στρατο ηταν οι Κουρδοι. Αληθευει?
      Εν πασι περιπτωσι στα κατεχομενα υπαρχουν αρκετοι Κουρδοι. Δεν βλεπουμε να εχουν καμια διαφορα απο τους Τουρκους. Παντρευονται Τουρκους, μιλουν Τουρκικα και δεν βλεπουμε να εχουν διαφορετικη εθνικη συνειδηση. Μηπως τελικα η εθνικη τους συνειδηση εξαρταται απο την περιοχη που διαμενουν?
      Πως νιωθουν οι Κουρδοι της Κωνσταντινουπολης? Γιατι δεν εχουμε μαζικες λαικες εξεγερσεις εκει?
      Οπως θα εχετε διαπιστωσει, κυριε Καλεντεριδη, υπαρχει αρκετη αντιδραση απο την πλειοψηφια των αναγνωστων αναφορικα με την προσπαθεια ωραιοποιησης του Κουρδικου στοιχειου. Τα πιο πανω που εχω γραψει ειναι καθαρα ερωτηματα, χωρις υπονοουμενα. Αν περιπεσει στην αντιληψη σας το σχολιο μου, παρακαλω απαντηστε τα. Η ειλικρινης και σφαιρικη ενημερωση για το Κουρδικο στοιχειο θα διωξει την προκαταληψη γι αυτούς. Εγω παντως τους φοβαμαι. Οχι τωρα, αλλα οταν και εφοσον αποκτησουν ισχυ.

      Διαγραφή
  6. Εντάξει τώρα. Βρήκαμε να κατηγορήσουμε τους Κούρδους. Γιατί δεν λέμε τίποτα και για τον παπά - Ευτήμ; Υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το πως λειτουργεί το κράτος/ποινικός κώδικας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις δεν κατηγορει τους Κουδρους ειδικα την συγκεκριμενη στιγμη που η προσπαθεια τους να αποκτησουν κρατικη οντοτητα ειναι σε εξελιξη.
      Απλως υπαρχουν ιστορικα μελανες στιγμες απο τις συμφορες που υπεστη ο Ελληνισμος απο τους τουρκους που δεν μπορουν να διαγραφουν απο τις μνημες των Ελληνων.
      Και με τους Ιταλους ειμαστε φιλαρακια αλλα δεν μπορουμε να διαγραψουμε απο την Ιστορια την ανθελληνικη σταση των Ιταλων στην δημιουργια της Αλβανιας και τον θανατο της Β.Ηπειρου.
      Εκτος των αλλων,βεβαια,μας συμφερει η αποδυναμωση της τουρκιας.

      Διαγραφή
    2. Από δω μέσα έμαθα για την υπερήλικη κυρία που γεννήθηκε Στον πόντο, στον Αγ. Αντώνη όπως έγραφε στο βιβλίο τη "Ούτε τ όνομα μου" ήταν 14 ετών και θυμόταν οτι οι πρώτοι μουσουλμάνοι που έφτασαν στο χωριό τους και άρχισαν τις σφαγές ήταν Κούρδοι

      Διαγραφή
    3. Σωστά.το έχω διαβάσει και είναι όπως το λες.οι Κούρδοι αυτοί έφτασαν κρυφά κρυφά απο ημερα με την αλλη σαν τα τσακαλια.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.