16/10/17

Κορύφωση της υψηλής πολιτικής από τη Ρωσία - Κρατά "ομήρους" Συρία, Τουρκία και Κούρδους

Σάββας Καλεντερίδης
Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον διαχρονικό στρατηγικό στόχο που κληρονόμησε η Ρωσία από τη Σοβιετική Ένωση, δηλαδή την αποδυνάμωση της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα της επιτρέψει να «αναπνεύσει» από το βραχνά που στήνει στον ευρωπαϊκό της περίγυρο το ΝΑΤΟ, ο οποίος, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σταδιακά μέσω της επέκτασης της Ατλαντικής Συμμαχίας την περισφίγγει, με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό της κυρίως από τις θάλασσες.

Επίσης, το προηγούμενο άρθρο μας είχε σταματήσει στην περίτεχνη παγίδα που έστησε η Ρωσία στην Τουρκία, με ένα πλέγμα οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων και απαγορεύσεων, που προκάλεσε πλήγμα στην τουρκική οικονομία.
Μπορεί να τονίζαμε δε ότι το κερασάκι σε όλα αυτά, αν τα θεωρήσουμε ως… τούρτα,  ήταν η παραχώρηση άδειας λειτουργείας στη Μόσχα σε Γραφείο Αντιπροσώπευσης στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (YPG) των Κούρδων της Συρίας, όμως αυτό που σήμανε συναγερμό και οδήγησε τον Ερντογάν στην κυριολεξία γονυπετή στον Πούτιν, μόλις λίγους μήνες μετά την κατάρριψη, ήταν η δήλωση του Ρώσου ηγέτη ότι ήλθε η ώρα των Κούρδων.
Βλέποντας ο Ερντογάν ότι μετά τις ΗΠΑ, που έχουν στην ουσία υιοθετήσει το αυτόνομο Κουρδιστάν, στο Β. Ιράκ, και τα δυο κουρδικά καντόνια στη Συρία, του Κομπάνι και του Τζεζίρε, έρχεται και η Ρωσία να υιοθετήσει το καντόνι του Αφρίν, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου, έκανε το μεγάλο βήμα. Εγκατέλειψε τις ΗΠΑ, και στα μέσα Ιουνίου 2016 έστειλε μια ταπεινωτική επιστολή στον Πούτιν, με την οποία στην ουσία έδινε το δικαίωμα στον Ρώσο ηγέτη να καθορίσει εκείνος τους κανόνες του παιχνιδιού και το πλαίσιο των σχέσεων των δυο χωρών.
Ακολούθησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου 2016, όπου θα λέγαμε ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ των δυο ηγετών και των χωρών τους.
Τις μέρες εκείνες οι Κούρδοι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, καταλάμβαναν την Ιεράπολη (Μένπετζ), κωμόπολη στρατηγικής σημασίας, και επέμεναν μόνο 15-20 χιλιόμετρα για να ενώσουν οι Κούρδοι τα καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν, ολοκληρώνοντας έτσι τον περίφημο Κουρδικό Διάδρομο. Μετά έμεναν περί τα 20-30 χιλιόμετρα για να βγουν στη θάλασσα.
Εκεί η ρωσική υψηλή πολιτική έφθασε στην κορύφωσή της. Η Ρωσία έδωσε την άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και να καταλάβει την Αλ Μπαμπ, παίρνοντας στην κυριολεξία τη μπουκιά απ’ το στόμα των Κούρδων και των συμμάχων τους Αμερικανών.
Όμως η άδεια είχε… συντεταγμένες! Όταν η Τουρκία στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 τις παραβίασε και επιχείρησε να προχωρήσει πέραν των συμφωνηθέντων, όπως συνήθως πράττει, ένα αεροσκάφος «άγνωστης» ταυτότητας βομβάρδισε κτήριο που χρησιμοποιούσε ο τουρκικός στρατός ως τοπικό επιτελείο. Αποτέλεσμα: τρεις αξιωματικοί νεκροί και εννιά τραυματίες!
Όταν η Τουρκία σταθεροποιήθηκε στην Αλ Μπαμπ, άρχισε να κάνει επιχειρησιακά σχέδια εναντίον του καντονιού του Αφρίν.
Τότε η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στο Αφρίν, τα οποία σήκωσαν ρωσικές σημαίες. Έτσι η Τουρκία ήταν αδύνατον να επιχειρήσει εναντίον του Αφρίν, γιατί στην ουσία θα ήταν σαν να επιχειρεί εναντίον των Ρώσων, οι οποίοι έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι και με τους Κούρδους, από τους οποίους απαιτούσαν την άδεια να εγκατασταθούν στρατεύματα της Συρίας στο Αφρίν, για να αποκλειστεί μια τουρκική επίθεση!
Παρέλειψα να αναφέρω ότι όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία ήταν αρωγός στις προσπάθειες της Συρίας και της Ρωσίας για την απελευθέρωση του Χαλεπίου, που....
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

45 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ.Καλεντερίδη

    Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Με ποια εδαφική διευθέτηση πιστεύετε ότι οι Κούρδοι θα έβγαιναν στη θάλασσα εάν δεχτούμε ότι καταλάμβαναν με την βοήθεια των ΗΠΑ και την Ιντλιμπ; Αν δεν κάνω λάθος θα παρέμενε εμπόδιο στο δρόμο τους η Λατάκεια όπου υπάρχει και ρωσική παρουσία ..
    Γενικότερα ποια είναι η εκτίμηση σας για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα; (έξοδος των Κούρδων στην θάλασσα)
    Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της Αλεξανδρέττας που είναι τουρκικό έδαφος. Πιστεύετε ότι αν οι Κούρδοι έφταναν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την θάλασσα(έχοντας καταλάβει όλη την Ιντλίμπ) θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν με τον Άσαντ την έξοδο στη θάλασσα με αντάλλαγμα την ακύρωση πιθανού σχεδίου αυτονόμησης/ανεξαρτητοποίησης της Ροζάβα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι θα έπαιρναν διέξοδο από τη Συρία-Ρωσία, με ανταλλάγματα εδάφη στην Αν. Συρία.
      Όσο για την Αλεξανδρέττα, αυτό θα γίνει στο μέλλον, οι Κούρδοι θα ελέγχουν όλη την περιοχή μέχρι τα Άδανα - Ταρσό - Μερσίνα.

      Διαγραφή
    2. Οταν λετε Μερσινα εννοειτε την περιφερεια ή την πολη; Αν προκειται για την περιφερεια, μιλαμε σχεδον ολη την ακτη απεναντι απο την Κυπρο. Υπαρχουν εκει τετοιοι πληθυσμοί Κουρδων ικανοι για κατι τετοιο;

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτική ανάλυση όπως πάντα.Μια ερώτηση μόνο.
    Κ.Καλλεντερίδη,πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί η σύρραξη αυτή;Απο την μεριά τους οι Αμερικάνοι δεν θα κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν,να διασφαλίσουν την συνοχή της πτέρυγας;Έχοντας υπόψιν και τα χάλια των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι στόχος των ΗΠΑ που ούτως ή άλλως και με κάθε κόστος πρέπει να επιτευχθεί, τότε θα δούμε πράγματα στο μέλλον.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για την διδακτική ανάλυση.

    Τώρα μάς απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κομνηνέ.
      Τώρα κατάλαβες τις ανοησίες που έλεγαν διάφοροι, ανακυκλώνοντας εκόντες άκοντες την τουρκική προπαγάνδα;

      Διαγραφή
    2. Τώρα κατάλαβα και να πω ότι επειδή ενημερώνομαι για τα θέματα αυτά κυρίως από ξένες ιστοσελίδες, καμία ξένη ιστοσελίδα δεν έχει τη σφαιρικότητα της προσέγγισης που έχει η δική σου ανάλυση, αγαπητέ Σάββα.

      Μακάρι να μπορούσαν να τα διαβάσουν αυτά και ξένοι αναλυτές, να καταλάβουν και αυτοί συνολικά τι παίζει.

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλή ανάλυση, αλλά η διαμορφούμενη κατάσταση στο έδαφος και οι αντιδράσεις των αντιμαχόμενων μερών (ρωσσία/τουρκία/συρία/ισλαμιστές του ιντιλμπ/κούρδοι) μπορούν να ερμηνευτούν και ως εξής :
    1. Οι ρώσσοι έχουν συμφωνήσει με τους τούρκους, οι τελευταίοι να καθαρίσουν την Αφρίν από το κουρδικό στοιχείο
    2. να σχηματίσουν οι τούρκοι στο Αφριν μια ημι-αυτόνομη περιοχή που θα υποδεχθεί την εγκατάσταση των σουνιτών και τουρκμένων της συριακής αντιπολίτευσης όταν αυτοί υποχωρήσουν από το ιντιλμπ και από εκεί η πιο ανυπάκουη ισλαμιστική μάζα να προωθηθεί ως μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, όποτε κρίνει η Τουρκία κατάλληλο).

    Σε ό,τι αφορά την έξοδο των κούρδων στην Μεσόγειο, αν ποτέ αυτή γίνει, θα γίνει με αιχμή του δόρατος το PKK, για να μην δημιουργηθεί ενδο-νατοϊκό ζήτημα για τις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκτροπε
      με κάνεις να νοιώθω ότι ο κόπος μου πάει χαμένος.

      Διαγραφή
    2. θα διαφωνήσω, οι αναλύσεις σας και η εμπειρία πεδίου που διαθέτετε και μας μεταφέρετε, μέσα από τα κείμενα σας, κάνουν τα πράγματα εξαιρετικά ξεκάθαρα (ακόμη και για μας τους ερασιτέχνες).

      Διαγραφή
    3. "Πολύ ωραία ανάλυση αλλά" και μετά λες τα δικά σου.
      Εκτός τόπου και...τρόπου...

      Διαγραφή
    4. τα δικά μου, τα δικά του και τα δικά σου και όποιου άλλου είδους αναλύσεις επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται επί του πεδίου, κυρία Νέμεσις. Πριν μιλήσεις αναλύεις και διασταυρώνεις τα δεδομένα από όλες τις ανοικτές πηγές και όσες άλλες ιδιαίτερες διαθέτεις για την περιοχή ενδιαφέροντος και μετά επιχειρείς να ερμηνεύσεις. Το ιστολόγιο το θεωρώ μια από αυτές τις ανοιχτές πηγές, αξιόπιστο στις πληροφορίες και τις προθέσεις του, γι'αυτό και συμμετέχω. Έκανα μια πρόβλεψη συγκεκριμένη για την πορεία των εξελίξεων που περιλαμβάνει την καταστροφή του Αφρίν από τους τούρκους σε περίπτωση που δεν λάβουν οι ρώσσοι αυτό που θέλουν από τους αμερικάνους που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί από τις εξελίξεις και δεν ασχολήθηκα, ούτε να θίξω κανένα, ούτε να κάνω βούρτσα σε κανένα, άσχετα με το πόσο εκτιμώ ή όχι την πορεία του και τον λόγο του.
      Μακάρι στη ζωή να επικρατούσε ειρήνη, μπέσα και φιλία μεταξύ ανθρώπων και λαών αλλά άλλο οι ευχές και άλλο τι δείχνει η κατάσταση στο έδαφος.
      Γι αυτό κυρία Νέμεσις μην σπαταλάς τον χρόνο σου και τον υπερπολύτιμο δικό μου σε αντεγκλήσεις αν δεν έχεις να πεις κάτι λογικό, όταν μου απευθύνεσαι γιατί θα ήταν καλύτερα για σένα να πας να πλύνεις κανένα πιάτο και για μένα να πάω να ασχοληθώ με τις μπίζνες μου.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Καλεντεριδη,

    Τουρκία και Κουρδιστάν δεν γίνεται να έχουν τον ίδιο αφεντη( US = NATO).

    Πρέπει κάποια στιγμή να διαλέξουν ποιον θ αφήσουν και ποιον θα στηρίξουν.

    Η Ρωσία θα είναι η μόνη κερδισμένη μιας και το παίζει διπορτο. ( Τουρκία αλλά και Κουρδιστάν).

    Η καυτή πατάτα των αποφάσεων είναι στα χέρια την ΗΠΑ.

    Για πολλούς γεωγραφικούς και άλλους λόγους ποντάρω ότι οι Κούρδοι εντέλει θα πάνε με τη Ρωσία. Οι Κούρδοι ήδη έχουν παίξει ηθελημένα ή άθελα το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου όταν ξεφεύγουν στις κατεχόμενες τους περιοχές σε χώρους που δεν υπάρχει πληθυσμιακό και ιστορικό έρεισμα.

    Πιστεύω ότι ο Πούτιν στο παρά ένα θα αδειάσει την Τουρκία, απλά επειδή οι Κούρδοι θα δώσουν καλύτερο και ποιο ελεγχόμενο buffer zone εναντίον της προσπάθειας εισχώρησης του ΝΑΤΟ στο Ιράν και στις Νότιες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Περιμένω και κωλοτουμπα Αζέρων υπέρ του Ιράν.

    Εκτός εάν εξουδετερωθεί φυσικά η πολιτικά ο Ερντογάν. Σ αυτή την περίπτωση το Κουρδιστάν θα χάσει. Με την αντζεντα Ερντογάν το ανεξαρτητο Κουρδιστάν πλησιάζει.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί
      Ελλάδα και Τουρκία, με τόση έχθρα, πώς έχουμε το ίδιο "αφεντικό" όπως λες;
      Οι μεγ΄λες δυνάμεις μπορούν να έχουν σχέσεις με χώρες που μεταξύ τους είναι εχθρικές.
      Κοίτα τη Ρωσία, έχει και με τους Κούρδους και με την Τουρκία, και με το Ιράν και με τη Σ. Αραβία.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχουν παγιωθεί όμως οι χώρες. Το Κουρδιστάν όταν γίνει χωρα αποκλείεται να μην έχει ισχυρό κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας θα είναι είτε η Αμερική και το Ισραήλ είτε η Ρωσία.

      Όταν μορφοποιηθουν τα σύνορα και οι νέες χωρες σαφώς θα υπάρχουν αξιοπρεπείς διακρατικές σχέσεις. Η όλη κατάσταση θα τελειώσει με ένα χερσαιο Ναυαρίνο, μέχρι τότε ποιοι θα είναι με ποιους και πώς θα χαραχθούν τα σύνορα είναι νωρίς ακόμα.

      Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας πάντως και σας ευχαριστώ για το έργο σας, τόσο στο στρατιωτικο- επιχειρησιακό όσο και στο πρόσφατο συγγραφικο- αφυπνιστικο.

      Διαγραφή
    3. Σάββα,η έχθρα μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας από που προκύπτει;
      Τουλάχιστον σε επίπεδο "εντολοληπτών", πολιτικών δηλαδή, φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια και αλληλοεξυπηρέτηση.
      Επέτρεψε μου να συμφωνήσω με τον φίλο,ότι υπάρχει ίδιο "αφεντικό.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη
    δεν πρόκειται οι Ρώσοι να θυσιάσουν τους Κούρδους του Αφρίν.
    Είναι το χαρτί τους, γιατί να το κάψουν;
    Όσο για τους Κούρδους, ειδικά εκείνοι προέρχονται από το ΡΚΚ, είναι σκληρά καρύδια, δεν τους φοβάμαι.
    Όσο για τις ΗΠΑ,αν εγκαταλείψουν τους Κούρδους στη Συρία, εξαφανίζονται από την περιοχή.
    Είναι κι αυτοί εγκλωβισμένοι σε συμμαχία με τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ολα ωραια κιολα καλα ως το σημειο που λετε οτι η ΗΠΑ θα υποστηριζαν τους κουρδους του αφριν να εκδιωξουν την αλκαϊντα απο την Ιντλιμπ.
    Αυτο το τελευταιο θα πρεπει ναναι ενα σχεδιο καποιων τρελλων του πενταγωνου.Καποιων ονειροπαρμενων παχυλομισθων που φτιαχνουν σχεδια που οι αμερικανοι τα χανουν...
    Ειδικωτερα,πως υπολογιζαν ή υπολογιζουν να εξοπλισουν τους μαχητες ή καλυτερα να στειλουν τις αναλογες δυναμεις στο αφριν;
    Χρειαζονται προφανως την ανοχη των Συριων,Ιρανων και Ρωσων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κ.Καλεντερίδη. Πάρα πολύ καλή ανάλυση. Έχω να σας κάνω 2 ερώτησεις. Πόσο πιθανό είναι όλα να στραβώσουν και στο Ιρακινό Κουρδιστάν(να δεχτεί εισβολή από Ιράν-Ιράκ-Τουρκία)αλλά και στο Συριακό Κουρδιστάν να μην καταφέρει ποτέ να ενώσει την περιοχή του Αφρίν και να οδηγηθεί σε πολεμική σύγκρουση με τον Ασαντ?Έχοντας δεδομένο ότι τελικά οι Κούρδοι δεν θα εγκαταληφθούν από τις Η.Π.Α πόσο πιθανό βλέπετε μια εισβολή του Ισραήλ στην Συρία για στήριξη τους?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς Σάββα ,όταν η γενιά μου πήγαινε σχολείο, μικρός-νεαρός θυμάμαι,οι περισσότεροι,δεν θέλαμε να αυτοσυγκεντρωθούμε και να προσέχουμε και να εμβαθύνουμε σ΄αυτά που ο δάσκαλός μας προσπαθούσε και επεδείκνυε με σαφήνεια, που ήταν γνώση επεξεργασμένη όχι μόνο απ΄τον δάσκαλό μας αλλά κι απ΄το ΣΧΟΛΕΙΟ... και την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, και την ΙΣΤΟΡΙΑ πολιτική,οικονομική,εθνολογική,κλπ.
    Έτσι αντί να μάθουμε ακούγοντας και μελετώντας,προβάλαμε τις "ΣΟΦΙΕΣ" μας(καθένας κι ο χαβάς του,κοροϊδεύοντας και εκτονώνοντας την ανία μας ) και μέχρι που μεγαλώσαμε...δεν απαλλαγήκαμε απ΄αυτήν την καθυστέρηση...
    ΟΡΑ!!! και ΤΣΙΠΡΑΣ και γενιά ΤΣΙΠΡΑ-ΓΑΠ.
    Δυστυχώς...για όλους αυτούς! Η αλήθεια της γνώσης είναι κτήμα αυτών που μελετούν με σύνεση-αρετή ακατάπαυστα, και δεν μένουν αρακτοί και μακάριοι..... στο τίποτα το μηδέν....για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λόγο.
    Με τέτοια κατάσταση πως να προσεγγίσεις την εξέλιξη της ζωής.
    Η Ελλάδα σώνεται με την πνευματική ανέλιξη των πολιτών της και την ηθική κατάρτισή τους,βασική προϋπόθεση του ηρωισμού των Ελλήνων.
    Αυτά για να μήν ξεχνιόμαστε....φίλοι μου αγαπημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε,οι καθηγητες ειχαν βαρεθει την ζωη τους...οι μαθητες παλι,οσοι ησαν βαθμοθηρες παρισταναν τους καλους παπαγαλους.Οι αλλοι αγρον ηγοραζαν...
      μακαρι να υπηρχαν κιοι εξυπνακηδες, γιατι θα ανεβαινε κατα πολυ το επιπεδο του ενδιαφεροντος και αρα της διδασκαλιας...
      Αυτοι οι τελευταιοι ομως(οι εξυπνακηδες),απεβαλοντο δια της πορτας στο προαυλιο,αν με πιανεις...

      Διαγραφή
  10. Τι θα γίνει με την Συρία και τον Ασάντ;

    Εφόσον το πάνω χέρι το έχουν οι Ρώσοι και οι Κούρδοι στην Συρία ο Ασάντ έχει συμβιβαστεί με την απόσχιση του Αφριν από την Συρία; Όταν τελειώσουν με ΙΚ θα διώξουν τους Ρώσους για τα είχαν συμφωνημένα εξαρχής Ασάντ και Πούτιν;

    Όσο για την Τουρκία είναι έρμαια τον αποφάσεων και συμφερόντων των Ρώσων και έπειτα των Αμερικάνων, όπως είμαστε και εμείς έρμαια των Αμερικάνων και Γερμανών!

    Τι θα πράξει η Ρωσία όταν ξεσπάσει το κουρδικό και στο Ιράν ιδιαίτερα αν συμμαχήσουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί στο πλευρό τους. Έχει πολύ δρόμο ακόμα η Μέση Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Theo δεν νομίζω πως ο Ασσαντ θα συμβιβαστεί ποτέ με απόσχιση των εδαφών στο Αφρίν, βέβαια εξαρτάται άμεσα από τους Ρώσους οι οποίοι έκαναν τόσα πολλά για να στηρίξουν τη Συρία, δε νομίζω να έχουν κατά νου μια Συρία κολοβωμένη, ίδομεν βέβαια...

      Διαγραφή
    2. Αν και δεν ειμαι ο καλεντε...οι απαντησεις μπορει ναναι:Οι ρωσοι θα εκβιαζουν τους κουρδους για την συμπεριφορα τους ως προς το ιραν με τον θυλακα του Αφριν,αλλα ισως και την Ροτζαβα μεσω των τουρκων,ουτως ωστε να μην εκτεθει ο Ασαντ.
      Οσον αφορα αυτο καθεαυτο το Αφριν θα παραμεινει σε καθεστως αυτονομιας εντος του Συριακου κρατους με προεδρο τον Ασαντ.
      Οσον αφορα την ροτζαβα,το να κηρυξει ανεξαρτησια ειναι το πιο πιθανο,μπορει ομως λογω προτερας καλης σχεσης Ασαντ-Κουρδων να υπερισχυσει η φιλοσυριακη τους συμεριφορα μιας κιοι ισραηλινοι πολυ οψιμα θυημηθηκαν τους κουρδους,αφου κυνηγησαν πρωτα τον Οτσαλαν εντοπιζοντας τον και πιεζοντας Συριακη και Ελληνικη κυβερνηση να παραδοθει στους τουρκους.

      Διαγραφή
    3. Elias Cavadas,

      Και οι Αμεικη με το Ισραήλ που είναι σε όλο αυτό που περιγράφεις? Χλωμό η Ρωσία να είναι πατρωνας και της Τουρκίας και του Κουρδιστάν...Για αυτό λέω κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν αποφάσεις οι Αμερικανοί στάβλο οι, για αυτό λέω ότι όλα θα τελειώσουν με ένα χερσαιο Ναβαρίνο..Ιδωμεν

      Διαγραφή
    4. το ισραηλ; το ειπα :πουθενα αλλα ταυτογχρονα παντου(πως εγινε κλουμπηθροξυλα η Σουρια;)...η αμερικη ; στην ροτζαβα οπως ηταν και στο ιρακ...εδωσε εξοπλισμο,εθελοντες και το ιρακ ειναι τωρα υπο την "υψηλη κυριοτητα" του Ιραν...οντως,ιδωμεν...προφητης μονον ο Μωαμεθ :)

      Διαγραφή
  11. Οι Κούρδοι οσονούπω ολοκληρώνουν την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και παράλληλα την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του ρου του Ευφράτη, στην περιφέρεια Ντερ εζ Ζορ.

    Οι Κούρδοι δεν θα προλάβουν να κατέβουν στις πετρελαιοπηγές του Ομαρ. Εκτός εαν έχουν γίνει συμφωνίες μεταξύ Συριας/Ρωσίας και SDF/USA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε παιδες,λετε τελικα ναχε δικιο ο ομπαμιας που ελεγε οτι το ISIS τοφτιαξε ο Ασαντ;

      Διαγραφή
  12. Εύγε Σάββα. Ακόμη μία εξαιρετική ανάλυση.
    Παρατηρούμε ένα πολύπλοκο διαρκώς εναλλασσόμενο πλέγμα συμμαχιών και εχθροτήτων, εντός του οποίου το κάθε κράτος προσπαθεί να ενισχύσει την θέση του. Εκείνο που με θλίβει βαθύτατα, είναι ότι η Ελλάς είναι εντελώς απούσα και ανύπαρκτη από το σκηνικό αυτό. Όμως τώρα νομίζω ότι παρουσιάζεται μία ευκαιρία για τον Ελληνισμό. Πως λοιπόν θα μπορούσε να ελιχθεί και να ενισχύσει την παρουσία του στην Μέση Ανατολή;
    Νομίζω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην περιοχή, ως φορέας ανθρωπισμού, πολιτισμού και οικονομικής δημιουργίας. Θα πρέπει να στήσουμε έναν πολιτιστικό – εμπορικό άξονα, Ελλάς – Κύπρος – Συρία – Ιράκ – Κουρδιστάν. Αυτό θα μπορούσε αρχικά να υλοποιηθεί με τις εξής κινήσεις:
    Μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύριους και τους Κούρδους, κάθοδος Ελληνικών επιχειρήσεων, ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών με τους ντόπιους και τους Ελληνορθόδοξους.
    Αυτή η πολιτική μπορεί να προσδώσει το αναγκαίο «στρατηγικό βάθος» για την επιβίωση του Ελληνισμού, μακροοικονομικά μπορεί να αποτελέσει οικονομική διέξοδο για την πατρίδα μας και τέλος θα ακυρώσει τις επιδιώξεις του νεοθωμανισμού για υποταγή του Ελληνισμού.
    Στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ), υπάρχουν ελληνορθόδοξοι που είναι και ήταν τα μεγαλύτερα θύματα των συγκρούσεων αυτών. Καθόλου τυχαίο.
    Ο τουρκικός ισλαμοεθνικισμός έχει ως βασικό στόχο τον εγκλωβισμό του Ελληνισμού αρχικά στα όρια του κράτους μας και στην συνέχεια διαμέσου της αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης στην δορυφοριοποίηση και εξόντωσή μας. Γι’ αυτόν το λόγο, διακινεί χιλιάδες λαθρομετανάστες και έβαλε τους τζιχαντιστές να εξοντώσουν τους Ελληνορθόδοξους του Ιράκ και της Συρίας. Το αυτό πράττει και με το υποχείριό του τον τουρκαλβανό Ράμα, με τους Έλληνες της Β. Ηπείρου. Και πραγματικά αισθάνομαι ντροπή που αφήνουμε τους Ελληνορθόδοξους εκτός των συνόρων στην τύχη τους. Μετά ακολουθεί η σειρά μας.
    Οι κινήσεις για την επιστροφή του Ελληνισμού στις προαιώνιες κοιτίδες του, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τους κυβερνώντες (ισλαμο)αριστερούς που συμμαχούν με τον σουλτάνο για τα ψηφαλάκια στην Θράκη. Ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση (παρότι έχει σαφώς πιο πατριωτικό προσανατολισμό), μου φαίνεται ικανή για κάτι τέτοιο.
    Η πρωτοβουλία της επιστροφής μπορεί να ληφθεί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που επιμένουν να δημιουργούν και να αναπτύσσονται στην εγχώρια σοβιετία, στην Εκκλησία, στο Ποντιακό κίνημα, σε κάποιους διανοούμενους ίσως κλπ. Σε αυτούς προσβλέπω πραγματικά.
    Πέραν όμως των γεωπολιτικών και οικονομικών προεκτάσεων, η παρουσία μας στην Μέση Ανατολή είναι θέμα εθνικού καθήκοντος προς τους διωκόμενους Ελληνορθόδοξους, προς αυτούς που γενοκτονήθηκαν από το 1915 έως το 1922 (ο παππούς μου ήρθε από την Αντιόχεια της Σελεύκειας – μέχρι εκεί υπήρχαν Έλληνες) και προπάντων προς τις επόμενες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Παντελής Λαζαρίδης αυτό που μ΄άρεσε και γέλασα με την καρδιά μου από το σχόλιο σου ήταν αυτό το "...Ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση (παρότι έχει σαφώς πιο πατριωτικό προσανατολισμό), μου φαίνεται ικανή για κάτι τέτοιο...." ο μόνος προσανατολισμός της αντιπολίτευσης είναι το να είναι αρεστή στους Γερμανούς οικονομικούς επικυρίαρχους...Τώρα όσο για τις πρωτοβουλίες επιστροφής στις προαιώνιες κοιτίδες του Ελληνισμού, εντάξει για ποια επιστροφή μιλάς και που; Σε περιοχές με εκατομμύρια μουσουλμάνων; Εκτός αν δεχτούμε τις ιστορίες περί...κρυπτοχριστιανών και τα σχετικά οι οποίες δε λέω ως παραμύθια καλές ακούγονται, πιστεύω πως χρειάζεται και λίγη επαφή με την πραγματικότητα όμως.

      Διαγραφή
    2. Δεν διακιούσαι δια να ομιλείς κουκουλοφόρε συριζοτρόλ. Όπως αποδείχτηκε από την πολιτική σας, οι πλέον ξενόδουολοιθ προσκυνημένοι είσαστε εσείς.
      Όσο για το εάν υπάρχουν ελληνορθόδοξοι, ευτυχώς φρόντισαν ο Άσαντ και οι Κούρδοι και γλίτωσαν πολλούς απο τον "προστάτη" σας τον Ερντογάν.

      Διαγραφή
    3. >Οι κινήσεις για την επιστροφή του Ελληνισμού στις προαιώνιες κοιτίδες του, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τους κυβερνώντες (ισλαμο)αριστερούς που συμμαχούν με τον σουλτάνο για τα ψηφαλάκια στην Θράκη<

      Θα μού επιτρέψεις, Παντελή, να παρατηρήσω ότι όλα τα κόμματα, πλην ΧΑ, πασχίζουν να βάλουν στα ψηφοδέλτιά των μουσουλμάνους υποψηφίους που τυγχάνουν τής εγκρίσεως τού διαβόητου Προξενείου.

      >Ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση (παρότι έχει σαφώς πιο πατριωτικό προσανατολισμό)<

      Απορώ πού τον είδες τον ... πατριωτικό προσανατολισμό! Δεν φάνηκε όταν επί 40 χρόνια κυβερνούσε την Ελλάδα.

      Δεν υπάρχει, πολύ φοβούμαι, Παντελή, καμμία ελπίδα επιστροφής στις χαμένες πατρίδες. Ήδη από το 1928, ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να το ξεκαθαρίσει αυτό με τον Ισμέτ Ινονού και στην συνέχεια να το καταστήσει σαφές στους Πόντιους και λοιπούς εξ Ανατολών Έλληνες. Εδώ τον ελληνισμό τής Β. Ηπείρου δεν μπορούμε (= ενδιαφερόμαστε) να βοηθήσομε κι εσύ περιμένεις επιστροφή στην προ 100 χρόνων πατρώα γη;

      Διαγραφή
    4. @ Παντελής Λαζαρίδης 16 Οκτωβρίου 2017 - 2:42 μ.μ. εάν υπάρχει εδώ στο μπλογκ όντως έλεγχος των σχολίων και μετριασμός όπως διατείνεται...το σχόλιο σου το οποίο είναι κατάπτυστο και υβριστικό δεν θα έπρεπε να περάσει! Αναμένω να δω τι θα πράξει η διαχείριση των σχολίων...

      Διαγραφή
    5. @Αγαπητέ Natvist
      1. Μάλλον δεν διάβασες καλά. Όταν λέω επιστροφή δεν εννοώ μετανάστευση των Ελλήνων στην Μέση Ανατολή. Εννοώ οικονομική και πολιτιστική επαναφορά.
      2. Δεν δέχομαι ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τους (ισλαμο)αριστερούς στον πατριωτισμό. Πρόσφατη απόδειξη: Επί Σαμαρά φυλάγονταν τα θαλάσσια σύνορα, έγινε ο φράχτης στον Έβρο και εισήλθαν 75.000 λαθρομετανάστες. Με τον εθνομηδενιστικό συρφετό στην εξουσία εισήλθαν 850.000 Μόνο αυτό τα λέει όλα. Χωρίς επαναλαμβάνω η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα, να είναι σύμφωνη με τις δικές μου αξιώσεις.
      3. Δεν αφήνω το μονοπώλιο του πατριωτισμού στην ΧΑ. Είναι λάθος η θέση σου αυτή. Να σου θυμίσω ότι η χούντα Παπαδόπουλου της οποίας συνέχεια αυτοχαρακτηρίζεται η ΧΑ, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την προδοσία της Κύπρου.
      @Αναζητητής
      Δεν χρησιμοποίησα ούτε μία βρισιά. Τα αποκαλυπτήρια του ρόλου σου εδώ μέσα, τα χαρακτηρίζεις υβριστικά σχόλια; Θα σε συμβούλευα να αλλάξεις κουκούλα (ψευδώνυμο) τώρα, γιατί εκτείθεσαι.

      Διαγραφή
    6. Φίλε Παντελή,

      Στο 1 μάλλον δεν σε κατάλαβα καλά.

      Στο 2, όμως, δεν είναι ένδειξη πατριωτισμού το αυτονόητο. Εννοείται ότι οι σημερινοί κυβερνώντες ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει, αλλά τουλάχιστον δεν έκρυψαν ποτέ ποιοι είναι. Και βέβαια δεν μπορεί να είναι η στάση τής ΝΔ στα εθνικά θέματα, ούτε κανενός άλλου κόμματος, τέτοια, που να χαρακτηρισθεί πατριωτική. Γεμάτη "μεσαιοχωρίτικα" ζουμπούλια ήταν και είναι και δαύτη.

      Τέλος, για το 3, εγώ έγραψα ένα γεγονός. Τίποτε άλλο. Και είναι γεγονός! Κάνεις επίσης ένα ιστορικό λάθος. Η χούντα Παπαδόπουλου δεν φταίει σε τίποτε για την Κύπρο. Αναγκάστηκαν να τον ανατρέψουν, για να φέρουν τον Ιωαννίδη, ο οποίος εκτέλεσε το έγκλημα, νομίζοντας ότι δρα προς το εθνικό συμφέρον. Μην μπερδεύεις, όμως, την ΧΑ μ' αυτούς. Ειδικά στο θέμα τής Θράκης και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι η μέρα με την νύκτα. Καμμία σχέση.

      Διαγραφή
  13. Το ρήγμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα είναι δεδομένο αν οι κούρδοι επιχειρήσουν τη σύγκρουση με το τουρκικό στρατό για να αποκτήσουν διέξοδο στη θάλασσα, θα το κάνουν όμως; Και θα τους βοηθήσουν οι αμερικανοί σε αυτό ερχόμενοι σε απευθείας σύγκρουση με τους - για την ώρα - συμμάχους τους τούρκους στο νατο, ρισκάροντας την διάλυση της συμμαχίας; Δεν είναι πιθανό ολο αυτό το κουβάρι να οδηγήσει σε συνολική απευθείας διαπραγμάτευση Αμερικανούς και Ρώσους όμως με μεγαλύτερη και γενικότερη ατζέντα, κάτι που παίζει να ήθελαν οι Ρώσοι από την πρώτη στιγμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πραγματα στην Ν.Α πτερυγα του ΝΑΤΟ ειναι μπαχαλο.Πολυ φοβαμαι οτι εδω ερχομαστε κιεμεις...οι αμερικανοι θα δωσουν ο,τι εχουν στους τουρκους για να γυρισουν τα πραγματα υπερ τους δηλ. εμας...Αλλα και τοτε μπορει να μην βγει τιποτε...αυτο να μας απασχολει...εμεις ειμαστε τα μονιμα θυματα...

      Διαγραφή
  14. Προς το παρόν αυτοί που φαίνεται να είναι κερδισμένοι είναι μόνο οι Τούρκοι οι οποίοι μπήκαν σε ξένο κράτος χωρίς να κουνηθεί ούτε ένα φύλλο και επι πλέον υπάρχει και η δυνατότητα να ξεδοντιάσουν και τις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται όχι μόνο μέσα στην Τουρκία αλλά και στη Συρία ενώ για μέσα στο Ιρακ έχουν την συμπαράσταση της Βαγδάτης. Όλα τα άλλα παραμένουν είτε ασαφή είτε και πάλι κέρδη της Τουρκίας ή τέλος πάντων αν συμβούν και με προϋποθέσεις θα γίνουν σε ένα άδηλο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και ιδού η Ρόδος ... Αν οι ΗΠΑ επιδιώκουν να "καταπραϋνουν" την Τουρκία τότε ας κάνουν με ευκαιρία την συνάντηση Τραμπ και Τσίπρα την δήλωση ότι παραχωρούν στην Ελλάδα δύο με τρία αντιτορπιλικά Arleigh Burke, και αναφορά ότι με σημαντική χρηματοδότηση τους πρόκειται να μας παρέχουν με προτεραιότητα την αναβάθμιση σημαντικού αριθμού f16, και γιατί όχι, δύο μοίρες από F-35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και ειρησθω εν παροδω: οι ιρακινοι μπουκερνουν στο ιρακινο κουρδισταν.https://southfront.org/overview-of-clashes-for-kirkuk-iraqi-army-captures-k1-airbase-enters-city-photos-videos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. It is sad to see the Iraqi Kurds abandoning Kirkuk to Iraq and the Iranians and blaming each other for their inability to fight.
    As predicted the Americans are silent watching their allied Kurds being overrun by the Iranians and the Iraqi forces. Strangely the Turks are missing from Kirkuk or they are waiting for the opportunity to invade ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτικό άρθρο που θα έπρεπε να μελετάται και να διδάσκει όλους τους Έλληνες πολιτικούς το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Yiannis,

    Οι Κούρδοι είναι φοβεροί μαχητές. Δε μιλάμε για στρατιωτική ήττα , μιλάμε για οπισθοχώρηση του κουρδικου στρατού και τουλάχιστον προσκαιρη αποκουρδοποιηση του Ερμπιλ, πάλι λόγω εντολών των πατρώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.