24/10/17

Και θα ροδίζει αειθαλώς δόξα ηρωική Ροδίωνος Κύπρος και Σαράντα

Το πρωτοσέλιδο της έκδοσης «Αρχείον Ροδίωνος Π. Γεωργιάδη», από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου που επιμελήθηκε ο Γ. Ν. Χατζηκωστής.
Του Λάζαρου Μαύρου
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ η εκδήλωση που προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη 25η Οκτωβρίου, 7μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου: Για έναν από τους ηρωικότερους αποφοίτους του.
– Τον εξοντωθέντα στις ναζιστικές φυλακές του Βραδεμβούργου το 1944, κορυφαίο πολεμιστή του Έπους του Σαράντα, ψυχωμένο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, διαπρεπή φιλόλογο, εκπληκτικά αποτελεσματικό ιστορικό ερευνητή, πρωτοστάτη οργανωτή υποδούλων στους Ναζιστές Κυπρίων των Αθηνών, μόλις 27χρονο το 1944, Ροδίωνα Προκοπίου Γεωργιάδη.

ΕΥΛΟΓΙΑ  υπήρξε το 1995 η έκδοση του εμπεριστατωμένου βιβλίου του γυμνασιάρχη Γιώργου Ν. Χατζηκωστή «ΕΠΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟ – Οι Κύπριοι ήρωες του αλβανικού έπους και της εθνικής αντίστασης: Ροδίων και Μιλτιάδης Γεωργιάδης».
– Απ’ εκεί μάθαμε, μ’ εξαντλητικές λεπτομέρειες, τα καθέκαστα αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας και της υποδειγματικής ηρωικής δόξας για τον κυπριακό Ελληνισμό κι ολόκληρο το έθνος, που ενσάρκωσαν με την δράση και κορύφωσαν με την θυσία τους αυτοί οι δύο ηρωομάρτυρες, το Μνημείο των οποίων κοσμεί τα προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
ΕΥΛΟΓΙΑ επιπρόσθετη υπήρξε το 2008 η έκδοση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, του τρίτομου έργου, 1081 σελίδων «Αρχείον Ροδίωνος Π. Γεωργιάδη», που επίσης επιμελήθηκε ο κ. Γ. Ν. Χατζηκωστής. Πόσα επιτεύγματα πρόλαβε σε τόσο σύντομο, ηρωικό και τραγικό βίο, ο Ροδίων Γεωργιάδης! Εθνικές παρακαταθήκες για τις επόμενες ελληνικές γενιές.
ΗΡΩΙΚΟ ΚΛΕΟΣ του Ελληνικού Στρατού: Έσπευσε από την 28η Οκτωβρίου 1940, με 45 άλλους Κύπριους φοιτητές των Αθηνών και κατατάγηκε Εθελοντής Πολεμιστής. Τοποθετήθηκε στο 39 Σύνταγμα Ευζώνων. Πολέμησε κατά των Ιταλών εισβολέων στη Βόρειο Ήπειρο. Προήχθη για την ανδρεία του σε Δεκανέα και προτάθηκε, επί του πεδίου της μάχης, από τον Διοικητή του συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα, για το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων.
– Στην Αθήνα της γερμανικής κατοχής, πρωτοστάτησε στην οργάνωση της «Εστίας Κυπρίων» και του «Κοινόν Κυπρίων», δίδασκε σε σχολεία, διεκπεραίωσε την ιστορική έρευνα στα αρχεία του κράτους για την συμμετοχή των Κυπρίων Αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και παράλληλα συγκρότησε την μυστική αντιστασιακή οργάνωση «Εθνικόν Επαναστατικόν Κομιτάτον» εναντίον των Κατακτητών.
– Γι’ αυτή του την δράση συνελήφθη το 1943 μαζί με τον αδελφό του από την Γκεστάπο. Καταδικάστηκαν σε 10ετή ειρκτή, φυλακίστηκαν στις φυλακές της Αίγινας, απ’ όπου μεταφέρθηκαν τρεις μήνες μετά στην Καισαριανή για το εκτελεστικό απόσπασμα. Γλύτωσαν ως… υπεράριθμοι. Και μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο 1944 σιδηροδέσμιοι στις γερμανικές φυλακές του Βραδεμβούργου. Εκεί ο Ροδίων εξέπνευσε από φυματίωση 16η Οκτωβρίου 1944 και εκεί χάθηκαν αργότερα τα ίχνη του αδελφού του Μιλτιάδη, έκτοτε αγνοούμενου.
ΥΠΗΡΞΑΝ ΓΙΟΥΔΕΣ του Προκόπη Γεωργιάδη, από τη Λεμεσό, ο οποίος ήταν Εθελοντής Πολεμιστής στον Ελληνικό Στρατό, στους Βαλκανικούς Απελευθερωτικούς Πολέμους του 1912-13. Και για την ανδρεία του στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των Ιωαννίνων είχε προαχθή σε λοχία.
– Ο Προκόπης Γεωργιάδης σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά 1944 της Αθήνας.
– Η τραγική μάνα τους, Θέκλα Γεωργιάδη, θυγατέρα του Δημήτρη Χατζηγιώργη Τσιαούση από το Δίκωμο, αφού έχασε τέσσερα παιδιά και τον σύζυγό της έζησε μόνη περισσότερα από 20 χρόνια. Τελεύτησε στην Κερύνεια τον Ιούλιο του 1969. Το τάφο της Ηρωοτόκου Μάνας στο ελληνικό κοιμητήριο Κερύνειας, βανδάλισαν οι Τούρκοι μετά την εισβολή του 1974.
ΤΟ  ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ Γυμνάσιο δείχνει τον τρόπο του πρέποντα και ουσιαστικού εορτασμού της 77ης Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ κ. ΜΑΥΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.