10/10/17

Ανοιχτή επιστολή του Θ. Καρυώτη προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα: Την ΑΟΖ και τα μάτια σου

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για ένα από τα πιό κρίσιμα ταξίδια για σας και για την πατρίδα μας. Εύχομαι να έρχεστε καλά προετοιμασμένος γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι απόλυτα ενημερωμένος και έτοιμος να ζητήσει για άλλη μια φορά παραχωρήσεις από την Αθήνα χωρίς να δώσει ανταλλάγματα, όπως έχουν κάνει όλες οι προηγούμενες οι αμερικανικές κυβερνήσεις.

Είμαι σίγουρος ότι θα θέσετε στο τραπέζι πολλά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κρίσιμο θέμα της ενέργειας, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι αμερικανικές επενδύσεις, και η γεωπολιτική σημασία της χώρας σε μια ασταθή περιοχή.
Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν την γεωστρατηγική αξία του ελλαδικού χώρου και ενδιαφέρονται να υπάρξει άμεση και μακροχρόνια συμφωνία για την βάση της Σούδας, που είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη βάση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει όμως να είστε έτοιμος να ζητήσετε ανταλλάγματα.
Να ξεκαθαρίσετε με επιμονή στον Πρόεδρο Τραμπ ότι το κύριο αντάλλαγμα που ζητείτε είναι να μας επιτρέψουν οι Αμερικανοί να ανακηρύξουμε την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Θα αναρωτηθείτε, βέβαια, «Μα, μας έχουν απαγορεύσει οι Αμερικανοί να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ μας;»
Δυστυχώς αυτό ισχύει από τότε που δημιουργήθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 (ITLOS), επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Από τότε οι Αμερικανοί δεν μας επιτρέπουν να ανακηρύξουμε ΑΟΖ προτρέποντας μας «Βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία και μετά κάνετε ανακήρυξη ΑΟΖ». 
Πρέπει να αναφέρετε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις «παίζουν το ίδιο βιολί», 35 χρόνια τώρα, διαμηνύοντας στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς να συμφωνήσουν πρώτα με την Τουρκία, προσποιούμενες ότι δεν γνωρίζουν πως η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι πάντα μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έκαναν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί το 1983.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία απερίφραστη αμερικανική παρέμβαση έγινε, στις 27 Ιουλίου 2011, από τον τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην Αθήνα, έκανε μια απαράδεκτη δήλωση, που για τους Αμερικανούς ισχύει μέχρι και σήμερα: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πρέπει να είσθε ενήμερος, όπως είναι οι ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Η Αμερική έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (equidistance), που τόσο αντιπαθεί η Τουρκία, με την Ρωσία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις Μπαχάμες και την Κούβα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις περί ευθυδικίας.
Έτσι, οι Αμερικανοί αποδέχονται ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. 
Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών από το 1982, που πρέπει, επιτέλους, να ανατραπεί.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέπληξε τις φιλόδοξες και παράνομες προσπάθειες κατασκευής νησιών της Κίνας στην Σινική Θάλασσα λέγοντας, στην παρθενική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Κίνα πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει τις απειλές στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Όπως γνωρίζετε η Τουρκία ακολουθεί το κινεζικό παράδειγμα και πρέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιπλήξει και τον Ερντογάν που συμπεριφέρεται όπως οι Κινέζοι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω την δήλωσή σας, στις 23 Ιανουαρίου 2013 στην πρώτη επίσκεψή σας στην Ουάσιγκτον: «Στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Εμείς δυστυχώς όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά παρακολουθούμε άπρακτοι τις ανακηρύξεις και οριοθετήσεις των ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από ένα λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές του.
Κρατάτε στα χέρια σας το μέλλον της πατρίδας μας.
Μη φύγετε από την Ουάσιγκτον με άδεια χέρια.
Ο μεγάλος μου δάσκαλος Ανδρέας Παπανδρέου, που τόσο θαυμάζετε τελευταία, δεν θα έφευγε ποτέ με άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο.

Θεόδωρος Καρυώτης, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

        ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Πηγή: Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα: Την ΑΟΖ και τα μάτια σου… http://mignatiou.com/2017/10/anichti-epistoli-pros-ton-prothipourgo-tis-elladas-alexi-tsipra-tin-aoz-ke-ta-matia-sou/

7 σχόλια:

  1. Ποιος θα φυλάει την ΑΟΖ μωρέ αυτός που δε βλέπει σύνορα στη θάλασσα έχει διώξει τους Έλληνες από τη χώρα και έχει φέρει όλο το ισλαμ; Έλα τώρα μωρέ έλεος υπάρχει και ένα όριο στις πόσες βλακείες μπορεί να διαβάσει κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Alexandrε", ἔχει ὅριο- δέν νομίζετε; - καί καί ἡ ἀπό σᾶς ὑπονόμευση τῶν εὐστόχων σκέψεων τοῦ ἀνωτέρω ἀρθρογράφου. Διότι δέν μᾶς λέτε, ἄν συμφωνήσουν οἱ ΗΠΑ καί ἀνακηρύξῃ τήν ΑΟΖ της ἡ Ἑλλάδα, τότε θά τολμήσουν οἱ Τοῦρκοι νά πᾶνε κόντρα στίς ΗΠΑ;
      Ἤ, ἄν ἐπιχειρήσουν κάτι οἱ Τοῦρκοι, καί ἄς ποῦμε πηγαίνῃ ὑπέρ τους ἡ κατάσταση, νομίζετε ὅτι οἱ ΗΠΑ θά μᾶς ἐγκαταλείψουν στήν προστασία τῆς Ρωσίας;
      Ἔχουμε γωνιακό οἰκόπεδο γεωπολιτικά, πού μόνο ἐπειδή εἶναι αὐτό πού εἶναι ἔχει κάποια ἀξία καί τό τουρκικό γιά τήν λεγόμενη Δύση.....
      Ἡ ανακήρυξη τῆς ΑΟΖ μας θά κολλήσῃ, ἄν κολλήσῃ, νά τό ξέρουμε, στό ὅτι κάποιοι στίς ΗΠΑ μᾶς θέλουν ὡς οἰκονομικῶς καταστρέψιμο ἀνά πᾶσα στιγμή κράτος. Ὄπως, πολύ περισσότερο τοῦτο, καί τήν Τουρκία.
      Τό πραγματικό λοιπόν συμφέρον τῆς Τουρκίας, οἰκονομικό καί γεωπολιτικό, εἶναι μιά ἰσχυρή οίκονομικῶς Ἑλλάδα, μέ ἄμεσα ἀνακηρυγμένη τήν ΑΟΖ της.
      Τό δέ πραγματικό συμφέρον τῶν ΗΠΑ, εἶναι νά μήν ἐπιτρέπουν στόν ἑαυτό τους δύο μέτρα καί δύο σταθμά, ἀρχή στήν ὁποία παλαιότερα στηρίζονταν καί ὑπακούονταν ἀσμένως καί ὄχι ἀπό φόβο. Διότι ὅταν ὁ φόβος περάσῃ ἤ μετριασθῆ....
      Συνεπῶς, καί οἱ ΗΠΑ ἔχουν συμφέρον ἀπό τήν ἀνακήρυξη τῆς ΑΟΖ τῆς Ἑλλάδος (συμφέρον ἠθικό, ἀλλά καί οἰκονομικό συμφέρον τώρα, διότι ἀργότερα δέν θά ἔχῃ νόημα....), καθώς ἄλλωστε καί ἀπό τήν ἐγκατάλειψη τῆς θεωρίας τῶν κατεστραμμένων κρατῶν, πού στηρίζεται σέ στοχευμένα ἐσφαλμένη ἀνάγνωση τῆς ἱστορίας παλαιοτέρων αὐτοκρατοριῶν, ὥστε νά καταρρεύσουν οἱ ΗΠΑ σύντομα.

      Διαγραφή
  2. If the issue of AOZ is on Tsipra's agenda to be discussed with Mr. Trump, it would be wise to engage Mr. Kariotis either as a special advisor or the expert to explain the topic and its challenges. Given Mr. Kariotis long term interest and understanding of the Greek AOZ it is an opportunity for us to be more effective and achieve something from this visit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The problem may be that, just like Tsipras, Karyotis made it known that would support Hillary and not Trump even after admitting that Hillary would have been worse for the Greek/Cypriot interests that Trump.

      Διαγραφή
  3. Ρε δεν παει να πνιγει κιη ουασινγκτον...παμε κινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην ανακηρύσσουμε ΑΟΖ διαχρονικά και διακομματικά, δύο τινά μπορεί να σημαίνει. Είτε να μην συμφέρει την Ελλάδα (ή τους πολιτικούς της) ακόμη να το κάνει, είτε να το έχουμε συμφωνήσει και κλείσει το θέμα μυστικά με την τουρκία.
    Εσάς τι σας λέει αυτή η εκκωφαντική σιωπή όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, σχετικά με τα αλίπεδα μας; Αν υποθέσουμε ότι τα 'χουμε βρει και τα μοιράσαμε πριν καν ανακηρυχθεί η κυπριακή ΑΟΖ, τι διαφορετικό θα έλεγε ο σημίτης και η ντόρα από αυτό που είπαν στο σχωρεμένο τον τάσο και φάνηκε παράξενο, σχετικά με το Καστελόριζο και την χάραξη των ορίων με την Αίγυπτο;
    Κατευνασμός, ρεαλισμός, πόνος για την ελληνίδα μάνα μην χάσει το παχύσαρκο καλομαθημένο τέκνο της σε πόλεμο, που, αν επιτρεπόταν, θα πλήρωνε πακιστανό να κάνει την θητεία του γιόκα της. Το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα είναι σπορ για βάρβαρους λαούς. Ούτε τούρκικο UAV δεν καταρρίπτουμε αν δεν πάρουμε άδεια από την τουρκία. Αν ρωτήσεις τους πολιτικούς μας κατ' ιδίαν θα στο πουν ευθέως : καθίστε στα ωά σας μην χάσουμε και την Εύβοια. Γίναμε ευρώπη, πατριώτη. Φωνάξτε όσο θέλετε κ. Καρυώτη.
    (κοινώς, Μάνα μας κλέψαν το τρακτέρ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.