14/10/17

Για όσους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μη ελληνική κυπριακή εθνική ταυτότητα στην Κύπρο

 1928: Ένα αεροπλάνο αγορασμένο από τους Κερυνειώτες, δώρο στην Πολεμική Αεροπορία της μητέρας Ελλάδος - Εμείς ως αντίδωρο δώσαμε πίκρα στους Κερυνιώτες και πουλήσαμε εν ψυχρώ την Κερύνεια στους κ@λότουρκους.
  • Ο μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος Μυριανθεύς, στη φωτογραφία με την άσπρη γενειάδα και τη στολή πιλότου
1928: Ένα αεροπλάνο αγορασμένο από τους Κερυνειώτες, δώρο στην Πολεμική Αεροπορία της μητέρας Ελλάδος. Πρωτοστάτης, επικεφαλής του εράνου στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, ο τότε μητροπολίτης Κυρηνείας Μακάριος Μυριανθεύς. Υπήρξε το 1912-1913 εθελοντής πολεμιστής στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους.

Το 1931 στην εν Κύπρω εξέγερση των Οκτωβριανών, για Ένωση με την Ελλάδα και την πυρπόληση του βρετανικού κυβερνείου στη Λευκωσία, οι Εγγλέζοι εξόρισαν και τον Κυρηνείας Μακάριο.
Επανήλθε στην Κερύνεια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Μακάριος Β΄. Απέθανε το 1950, αφού πρωτοστάτησε και στο ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950. Όταν βρισκόταν εξόριστος στην Αθήνα, μετά το 1931, πέταξε και του λόγου του με το αεροσκάφος «Κυρήνεια» της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας. Στην Κύπρο (ίσως το 1946) τυπώθηκε και διανεμήθηκε μια μικρή αφίσα με φωτογραφία του αεροσκάφους «Κυρήνεια».
Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα εξής: «Το πρώτον κυπριακόν αεροπλάνον δώρον της μητροπολιτικής περιφέρειας Κυρήνειας προς την μητέρα Ελλάδα». Στην μπροστινή όψη του εντύπου, στο κέντρο, είναι τυπωμένη η φωτογραφία του αεροπλάνου «Κυρήνεια» και εκατέρωθεν είναι γραμμένα τα εξής: «Οι συλλεγέντες εν τη Μητροπολιτική Περιφερεία Κυρηνείας έρανοι από 4 Ιουλίου 1926 – 11 Δεκεμβρίου 1928 ανήλθον εις £ 2.800. Λεπτομερής κατάλογος εδημοσιεύθη εν καιρώ. (Βλέπε και όπισθεν)».
Στην οπίσθια πλευρά γράφει: «Εδαπανήθησαν δια την συλλογήν εράνων, δημοσιεύματα κ.τ.λ. £ 130. Το υπόλοιπον εκ £ 2.670 εστάλη εις την Αεροπορικήν Άμυναν Ελλάδος και εχρησιμοποιήθη δια την αγοράν του αεροπλάνου». Στο κέντρο υπάρχει φωτογραφία του αεροπλάνου «Κυρήνεια», χρώματος μπλε, με διαστάσεις 17,5 εκ. μήκος και 12 εκ. ύψος σε αυγοειδές σχήμα, η οποία εκατέρωθεν πλαισιώνεται από τα πιο πάνω αναφερθέντα κείμενα.
Στο κάτω μέρος είναι γραμμένοι οι φλογεροί-εθνικοί-πατριωτικοί στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Ιωάννη Π. Περδίου (1881-1930):
«Με το Ράσο της Κερήνειας που φουσκώνει στον αγέρα. 
Και με του Λαού την φλόγα που την Κύπρον πυρπολεί.
Δώσαμε το πρώτο Δώρο στην Χρυσή μας την Μητέρα.
Κι’ είθε πρώτο να μας φέρη το δικό της το φιλί!». 
Ι. Π. ΠΕΡΔΙΟΣ. ΤΥΠΟΙΣ «ΚΟΣΜΟΣ» ΙΩ.& Θ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.
Στο πίσω μέρος είναι τυπωμένος ο κατάλογος εράνων, κατά αλφαβητική σειρά, όλων των χωριών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κερύνειας, στην οποία φαίνεται η εισφορά της εκκλησίας και των κατοίκων του κάθε χωριού, εκφρασμένη σε λίρες Κύπρου, σελίνια και γρόσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν του εράνου που ανερχόταν σε 2.800 λίρες αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην Κύπρο.
Όμως η φιλοπατρία και οι άρρηκτοι ψυχικοί δεσμοί του Ελληνισμού της Κύπρου, και ιδιαίτερα των Κερυνειωτών, κατέστησαν δυνατή την αγορά και δωρεά του αεροπλάνου «Κυρήνεια» στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας. Μια πράξη που θα φωτίζει και θα καθοδηγεί πάντοτε τη σκέψη και τους προσανατολισμούς των Ελλήνων της Κύπρου.
  • Πηγή: Facebook / Λάζαρος Μαύρος.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σάββα,

    Είναι δυνατόν χωρίς το οκ της Ρωσίας να επιχειρείται περικύκλωση του Αφριν στο οποίο η Ρωσία εχει δυνάμεις?

    Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δυνατόν.

    Η Ρωσία φαίνεται να ξεπουλά τη Συρία σε ότι αφοράβτο Ιντλιμπ και την Αl Bab. Ήδη υπάρχει διαμαρτυρία της συριακής κυβέρνησης.

    Επειδή όμως το παιχνίδι είναι για πολύ μεγάλα παιδιά, ίσως είναι μοχλός πίεσης της Ρωσίας προς τους Κούρδους να αφήσουν τα αμερικανικά κολλητηλικια και ίσως είναι στο μέλλον πρόφαση να εναντιωθεί στην Τουρκία.

    Όλα παίζουν, πάντως η Αστάνα τείνει να γίνει μια αστειοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγνωστες σελίδες της ιστορίας αυτές, από εκείνες που όσο και αν ψάξουμε δεν τις συναντήσουμε παρά μόνο σε κάποια σκονισμένα βιβλία ιστορίας, για τα σχολικά βιβλία ιστορίας εννοείται ούτε λόγος γι΄αυτές δυστυχώς! Κάποιοι φρόντισαν όλα αυτά να βρίσκονται πίσω από ένα πέπλο λήθης, οι ίδιοι διαχρονικοί προδότες του ελληνισμού, οι κατασκευαστές χαμένων πατρίδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1931, την εν Κύπρω εξέγερση των Οκτωβριανών, για Ένωση με την Ελλάδα και την πυρπόληση του βρετανικού κυβερνείου στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, καταδίκασε σκληρά, αποκαλώντας την ... παρεκτροπή ταραξιών (!!).

    "Ο μαχητικός διπλωμάτης (Κύπριος) Αλέξης Κύρου αναλαμβάνει (1930) το γενικό προξενείο μας στην Κύπρο και προσπαθεί να συνδαυλίσει το μαχητικό φρόνημα των ντόπιων Ελλήνων, αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν τον επισκέπτεται ομάδα διαπρεπών Κυπρίων, αφού "απεκήρυξε τον σωβινιστήν πρόξενον τους συνέστησε να παραμερίσουν αδιστάκτως και αποφασιστικώς ανεδαφικάς ελπίδας, πολιτευόμενοι εφεξής ως νομιμόφρονες, πιστοι και αφασιωμένοι υπήκοοι της προοδευτικής και φιλελευθέρας Αγγλίας"....."Το Foreign Office του διαβιβάζει τις ευχαριστίες του (φυσικά!) Και ο Βενιζέλος στη Βουλή μέμφεται, με οργίλο ύφος, "τους πολιτικούς της Μεγαλονήσου, οίτινες δεν συνεκράτησαν τον εθνικόν πόθων των Ελλήνων εντός νομίμων ορίων (!) [...] Ανησυχώ σφόδρα μήπως διαταραχθή η πατροπαράδοτος μεταξύ των δύο εθνών φιλία. Και οφείλω να υπογραμμίσω ότι είναι αδύνατον διά το ελληνικόν κράτος να αναλάβη την υποστήριξιν των πόθων των Κυπρίων και των Δωδεκανησίων (!)" (εδώ). O ... εθνάρχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα άγαλμα, καμμία πλατεία, λεωφόρο "Βενιζέλου" στην Κύπρο δεν θα βάλουν, αν δεν εχουν να τους δώσουμε από την μητέρα Ελλάδα. Έχουμε χιλιάδες!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.