10/10/17

Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία - Αν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί στο Αφρίν, να είμαστε έτοιμοι

Σάββας Καλεντερίδης
Στόχος της εισβολής στο Ιντλίμπ είναι η αποτροπή δημιουργίας του Κουρδικού Διαδρόμου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν
Το δημοψήφισμα των Κούρδων του ιρακινού Κουρδιστάν, που είχε ως ερώτημα την ανεξαρτησία, δημιουργεί νέα δεδομένα και κατά τα φαινόμενα και προσδοκώμενα, επιταχύνει τις εξελίξεις στο Κουρδικό και στον ανασχεδιασμό των συνόρων στην περιοχή. Με βάση τα παραπάνω και τη δυναμική των πραγμάτων, πρώτα θα αλλάξουν τα σύνορα στο Ιράκ, μετά θα δρομολογηθούν αντίστοιχες εξελίξεις στη Συρία, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Τουρκία και το Ιράν.
Αυτή είναι η δυναμική των πραγμάτων, η οποία πηγάζει από το ιστορικό βάθος και την πληθυσμιακή δυναμική των Κούρδων και από τη βούληση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να είναι παρούσες στο «μοίρασμα της ενεργειακής πίτας», και όχι μόνο, στην περιοχή.
Στην περιοχή εδώ και 27 χρόνια, από την ημέρα που ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ, είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος, ο οποίος ίσως διαρκέσει άλλο τόσο.
Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται σε τρία επίπεδα:
Στο ανώτατο συγκρούεται κατά βάσιν η Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν είναι θερμός – ή για την ακρίβεια διεξάγεται μέσω αντιπροσώπων. Στόχος είναι το μοίρασμα της πίτας, γεωενεργειακής και γεωπολιτικής.
Στο μεσαίο επίπεδο συγκρούεται κατά βάσιν η Τεχεράνη με το Τελ Αβίβ, το Ιράν με το Ισραήλ. Το Ιράν επιδιώκει να δημιουργήσει έναν διάδρομο στη γραμμή Τεχεράνη-Βαγδάτη-Δαμασκός, ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζει με οπλικά συστήματα και ό,τι άλλο τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και φυσικά θα δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να έχει γεωπολιτική παρουσία στη Μεσόγειο, μέσω των ισχυρών δεσμών με το καθεστώς Άσαντ.
Με τη σειρά του το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης περιοχής, για να μην καταστεί δυνατή η δημιουργία αυτού του διαδρόμου.
Το Ιράν μάχεται στο πλευρό του Άσαντ, μαζί με την Χεζμπολάχ και τη Ρωσία, για να πραγματώσει τον προαναφερθέντα στρατηγικό του στόχο. Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο έδαφος της Συρίας, ενώ χρησιμοποιεί μέσω συμμαχιών με τις ΗΠΑ τους Κούρδους και τους Άραβες σουνίτες για να αποτρέψει τη δημιουργία του σιιτικού διαδρόμου.
Στο κατώτατο επίπεδο ο πόλεμος γίνεται σε δύο πεδία:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

35 σχόλια:

  1. Ισχύει η παρακάτω πληροφορία;

    https://southfront.org/us-reacts-ankaras-idlib-operation-restores-supplies-al-qaeda-affiliated-groups-suspends-non-immigrant-visa-services-turkey/

    Οι ΗΠΑ ανέστειλαν μερικώς την έκδοση βίζσς σε Τούρκους αμέσως μετα την εισβολή στο Ιντλίμπ. Αν αυτό ισχύει και συνδέεται με την εισβολή, τότε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι πια σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάββα, με ενδιαφέρει ένα σχόλιο από σένα για την επίσκεψη του Σαουδάραβα στην Μόσχα. Τι πιστεύεις, ποιος ο λόγος της επίσκεψης του?

      Διαγραφή
    2. Η Σαουδική Αραβία θέλει να εξαγοράσει πολιτική στήριξη από τη Ρωσία, μέσω παραγγελίας οπλικών συστημάτων δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να εξισορροπήσει την επιροοή που ασκεί η Τεχεράνη στη Μόσχα.
      Το έκανε για να αναχαιτίσει την ιρανική επέλαση στον Κόλπο και την Αραβική Χερσόνησο.

      Διαγραφή
    3. Νομιζω οτι η Τουρκια καθος και το Ιρακ,δεν θα προβουν σε καμια πολεμικη κινηση. Λογο οικονομικον προβληματον και τον δυο.Ειναι φανερο πως η ΗΠΑ.Ρωσια εχουν συν αποφασισει για το μελλον της περιοχης

      Διαγραφή
    4. Σάββα, ευχαριστώ για την απάντηση. Με τους αμερικανους όμως τι γίνεται, είναι σύμφωνοι με τέτοια πολιτική γιατί όπως ξέρουμε αντέδρασαν αρνητικά όταν είπε ο Ερντογκάν ότι αγοράζει τα Σ-400 από τους ρώσους? Άκουσα ότι ο σαουδάραβας θέλει και αυτός τα Σ-400 και το συζήτησε με τον Πούτιν τώρα που τον επισκέφθηκε. Ιραν, Τουρκια και τώρα και από τους πιο πιστούς συμμαχους των αμερικανων στην περιοχή θέλουν ρωσικα οπλικά συστήματα? Τι έχουν πάθει όλοι ξαφνικά.

      Διαγραφή
  2. Είναι σωστό το άρθρο αλλά λείπουν σημαντικά εμπλεκόμενα μέρη αλλά και τοποθεσίες όπως είναι η Σαουδική Αραβία τα Εμιράτα αλλά και η Υεμένη που φυσικά είναι μέρος της περιφερειακής αυτής σύγκρουσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραια.Ας κανουμε σεναρια: εστω οτι η τουρκια μπουκαρει στο αφριν.Ποιοι θιγονται;
    Το ισραηλ;
    Οποτε;
    θα πιεσει τις ΗΠΑ να υποστηριξουν τους κουρδους του αφριν;
    Μα αυτους τους υποστηριζουν οι ρωσοι.
    Προφανως λοιπον οι ρωσοι θα κανουν την παπια γιατι ενδιαφερονται να καθαρισει η τουρκια το κεντρικο τομεα του Ιντλιμπ προφανως απο την Jaish al-Nasser...
    Το ισραηλ,ενδιαφερεται κυριως για την περιοχη ανατολικα του ευφρατη.Εκει,οι κουρδοι θα υποστηριχθουν οντως απο το συρφερτο των δυτικων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από που προκύπτει ότι θα αλλάξουν τα σύνορά στην περιοχή ;

    Η Ρωσσία, η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουν καμμία αλλαγή συνόρων.

    Ο μόνος που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο είναι ο καρκίνος της Ουάσιγκτον και τα διάφορα τσιράκια τους στην περιοχή. Ουδείς άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σύνορα θα αλλάξουν, γιατί κακώς δεν δόθηκε κράτος στους Κούρδους τότε που χαράχτηκαν.
      Υπό την έννοια αυτή, τα σύνορα είναι προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η ένωση των Κούρδων και η δημιουργία εννιαίου κουρδικού κράτους.
      Όσο για το ποιος παράγοντας έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο, στη δημιουργία του Κουρδικού, αυτός είναι ο σοβιετικός-ρωσικός, ο οποίος χρησιμοποίησε το Κουρδικό ως μέσο πίεσης-αποσταθεροποίησης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
      Πολύ απλά, τώρα χρησιμοποιούν το Κουρδικό για τα δικά τους συμφέροντα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
      Μη βλέπεις όνειρα και μην απαξιώνεις άλλους λαούς, που δίνουν τον δικό τους εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, κάνοντας τις συμμαχίες που εκείνοι θεωρούν σωστές.
      Ο Ντιμίτρι το 1824 θα έλεγε ότι οι Έλληνες αγωνιστές, ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς, είναι τσιράκια της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
      Όσο για την Τουρκία, αν βγει από τα εδάφη της Συρίας χωρίς πόλεμο, να μου γράψεις.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που διαβάζω είναι υποθέσεις και επιθυμίες, αλλά δεν είναι διαμορφωμένες και ρητά εκφρασμένες πολιτικές από τους άμεσα και έμμεσα εμπελκόμενους αυτή την ώρα στην περιοχή.

      Από μόνοι τους οι Κούρδοι δεν έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν ένα Κουρδικό κράτος, παρόλα όσα δίκαια έχουν. Η ένταξη τους στο στρατόπεδο των Αμερικάνων στην Συρία φυσικά υπήρξε επιλογή τους και δεν υποκινήθηκε από τους Ρώσσους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας (ΝΑΤΟ), όπως ατυχώς υπαινίσεσθε.

      Και δεν πιστεύω ότι με την λήξη του αντάρτικου στην Συρία θα έχουμε διαμελισμό εδαφών όπως επιθυμούν οι Αμερικάνοι που χάνουν τον πόλεμο. Είμαι περίεργος πότε θα τοποθετηθεί πλέον επ΄αυτού και η Σαουδική Αραβία.

      Θεωρώ δε ατυχές, ανιστόρητο και έως ανόητο να συγκρίνονται Έλληνες αγωνιστές του 1821 με τους σημερινούς μισθοφόρους των Αμερικάνων στην Συρία.

      Διαγραφή
    3. Από που ως που μισθοφόροι των ΗΠΑ οι Κούρδοι; Γιατί επιμένεις στην τουρκόφιλη προπαγάνδα;
      Ξεχνάς ότι οι στυγνοί δολοφόνοι του ΙΣΙΣ είναι και ήταν τσιράκια του Ερντογάν; Δεν σε ενοχλεί που τους έβαζε και κατέσφαζαν τους χριστιανούς και τους γεντίζι; Ξεχνάς ότι οι Κούρδοι (μαζί και ο Ασαντ) τους έσωναν από τα τσιράκια του Ερντογάν;
      Μήπως εκτός του σύριζα, σε πληρώνει και η ΜΙΤ;

      Διαγραφή
  5. Κ. Καλεντεριδη, οι Ελληνες αγωνιστες του 21 δεν πηγαν να επιτεθουν σε μη ελληνικες περιοχες οπως κανουν αυτη τη στιγμη οι κουρδοι στη Συρια. Τι δουλεια εχουν οι Κουρδοι στη Ρακκα και τη Ντειρ εζ Ζορ απο τη στιγμη που ο κουρδικος πληθυσμος εκει ειναι της ταξης του 0%; θα επιτειθονταν στις περιοχες αυτες αν δεν υπηρχαν οι πετρελαιοπηγες;
    Αυτα δειχνουν οτι δεν παλευουν για την ανεξαρτησια τους αλλα δρουν καθ εντολη των δυναμεων που τους χρηματοδοτουν ο στοχος των οποιων ειναι ο περιορισμος των πλουτοπαραγωγικων πηγων του συριακου κρατους. Οποιαδηποτε συγκριση με τους αγωνιστες του 21 ειναι εως και προσβλητικη.

    Κωνσταντινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε
      Προσβλητικά είναι αυτά που γράφετε για έναν αγωνιζόμενο λαό, αναπράγοντας ταυτόχρονα την προπαγάνδα της Τουρκίας.
      Ο Ερντογάν είπε προχθές τους Κούρδους "καταληψίες" ξένων εδαφών.
      Όμως η ημιμάθεια χειτοτέρα της αμαθείας.
      Οι Κούρδοι δεν θέλουν α κατλάβουν εδάφη που δεν είναι πλειονότητα.
      Στις περιοχές που καταλαμβάνουν οι Δμηοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, σε κάθε πόλη και περιοχή, εγκαθίστεται ένα Πολιτικό Συμβούλιο και ένα Στρατιωτικό Συμβούλιο, τα μέλη των οποίων είναι αναλογικά από τους λαούς της κάθε περιοχής.
      Η μόνη περίπτωση που θα κρατήσουν εδάφη που δεν είναι πλειονότητα, είναι αυτά που τους εξασφαλίζουν τη συνέχεια των καντονιών και το στόχο της εξόδου στη θάλασσα.
      Όσο για τις πετρελαιοπηγές, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να μείνουν εκεί οι Κούρδοι.
      Μπορεί να πολεμούν ως τμήμα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας εκεί, αυτό όμως γίνεται στα πλαίσια της συμμαχίας.
      Τέλος, προσβλητική δεν είναι η σύγκριση.
      Παρακολυοθώ το θέμα 30 χρόνια από εθνική σκοπιά και ξέρω τι λέω και τι γραφω.
      Και κυρίως δεν αναπαράγω την αηδιαστική προαγάνδα των Τούρκων.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καλεντερίδη

      Εάν ο Ερντογάν αύριο πεί ότι 1+1=2 και εμείς συμφωνήσουμε πάει να πεί ότι αναπαράγουμε την Τουρκική προπαγάνδα ;

      Η Τουρκία στις καταγγελίες της περί των Κούρδων καταληψιών Συριακού εδάφους έχει απόλυτο δίκιο. Βέβαια αυτό δεν την απαλλάσει από τα διαχρονικά της εγκλήματα είς βάρος του ίδιου του Συριακού λαού μέχρι σήμερα, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

      Οι δε περίφημες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που υπερασπίζεσθε είναι το κατ΄ εξοχήν χρηματοδοτηθέν κατσιαπλάδικο των Αμερικάνων που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Κούρδους και μερικούς Άραβες μαιντανούς για τα προσχήματα. Οι δε Άραβες μέχρι πέρισυ χρησιμοποιούνται κυρίως για να πασσάρουν τα Αμερικάνικα όπλα στον ISIS κάτω από το τραπέζι.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν.
      Ανάλυση κάνω.
      Η κάθε μεγάλη χώρα κάνει την πολιτική της
      Η Ρωσία πούλησε στεγνά τον Άσαντ και άφησε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο Ιντλίμπ.
      Βεβαίως και διαδίδεις την τουρκική προπαγάνδα και μάλιστα ξεδιάντροπα.
      Μη μολύνεις το ιστολόγιο με αυτά τα αντεθνικά εμέσματα.

      Διαγραφή
    4. Σάββα συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις και που δεν κάνει κανένα άλλο ιστολόγιο! Μην δίνεις σημασία σε αερολογίες.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Καλεντερίδη
      συγκρατηθείτε και μη προσβάλετε τον οποινδήποτε με ανυπόστατες καταηγορίες περί αντεθνικής προπαγάνδας. Έχετε κάποιο αξιόπιστο μηχάνημα ελέγχου της μόλυνσης ή απλώς δεν πρέπει να γράφουμε την γνώμη μας εφόσον διαφωνείτε ;

      Είμαι το ίδιο πατριώτης όπως εσείς και όλοι οι Έλληνες, απλά δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος για του Κούρδους. Το μόνιμο "Ζήτω οι Κούρδοι" και "Κάτω οι Τούρκοι" δεν είναι καλή βάση για συζήτηση.

      Στην προσπάθειας σας για άκριτη υποστήριξη των Κούρδων γράφετε και βαρύτατες ανακρίβειες όπως ότι "Η Ρωσία πούλησε στεγνά τον Άσαντ" αφήνοντας τους Τούρκους να εισβάλλουν στην επαρχία Ιντλίμπ.

      Διαγραφή
    6. Εσύ ο εθνομηδενιστής συριζαίος που στηρίζεις μετά μανίας την 《Τουρκική Ένωση Ξάνθης 》, εσύ που έβγαλες το κεφάλαιο της γενοκτονίας από τα σχολικά βιβλία, εσύ που επέτρεψες στο προξενείο να ανατρέψει απόφαση της Κεντρικής σας επιτροπής στο ζήτημα της κας Σαμπιχά, εσύ που πιστεύεις ότι η πατρίδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα, εσύ που επέτρεψες να έρθουν χιλιάδες φανατικοί σουνίτες στην Ελλάδα γιατί προσδοκάς στις ψήφους τους όταν τους δώσεις δικαιώματα Έλληνα πολίτη, αυτοχαρακτηρίζεσαι πατριώτης;
      Εγώ πάντως τσιράκι του νεοθωμανισμού θα σε χαρακτήριζα.

      Διαγραφή
    7. Ντιμίτρι
      αναμασάς ή μάλλον εμμέσεις σε εξελιγμένη μορφή την τουρκική προπαγάνδα.
      Ντροπή σου.
      Δεν θέλω αυτές τις αηδίες στο ιστολόγιό μου.
      Είσαι ανεπιθύμητος.

      Διαγραφή
  6. Uniting left over populations / groups from various countries, it is not to our benefit. Status quo something is a better solution.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μαζί με την δημιουργία ( σωστά ) Κουρδικού κράτους θα έλθει και παγκόσμια αναταραχή ! Τα συμφέροντα είναι τόσα πολλά και τόσο μπερδεμένα που πολλές χώρες , τώρα φιλικές αναμεταξύ τους θα έλθουν απέναντι και θα φαγωθούν !! Τώρα η χώρα μας , ένα βατράχι , που απλά θα τρέχει να σωθεί !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Σήμερα 9 Οκτωβρίου διαβάζω την ανάρτηση σας που έγινε σήμερα μεν αλλά ως ημερομηνία ανάρτησης αναγράφετε την αυριανή ημέρα.
    Διαβάζω και τα σχόλια των επισκεπτών της ανάρτησης και βλέπω ότι όλοι οι σχολιαστές φέρονται να έχουν καταθέσει τηο κείμενο τους σήμερα 9-10

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προγραμματισμένο να φαίνεται μέχρι αύριο, γι' αυτό "λάθος" στην ημερομηνία.

      Διαγραφή
  9. Δύσκολο να εισβάλλει η Τουρκία στο Αφριν ! Θελει κότσια.Οι Τούρκοι κάνουν μονο επιχειρήσεις παραλαβής εδαφών οχι κατάληψης.Και στην Κύπρο δεν έκαναν καμια κατάληψη ! Στο άρθρο απουσιάζει η ρωσική θέση για τους Κούρδους στη Συρία,την οποία για να ειμαι ειλικρινής δεν εχω πολυ καταλάβει.Θελουν ναι μεν κουρδικό θύλακα στη Συρία αλλά περιορισμένο και δεν εχουν συμφωνήσει στα σύνορα η δε θέλουν καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δημιουργήσει έναν διάδρομο από Ιντλίμπ σε Αλ Μπαμπ και θα περικυκλώσει από όλες τις πλευρές το Αφρίν.
      Έτσι σταδιακά θα το στραγγαλίσει.

      Διαγραφή
    2. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο πολύ θα πιέσουν οι αμερικανοί και ως που θα φτάσουν για να προστατέψουν τους Κούρδους. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι αμερικανοί αυτή τη στιγμή αισθάνονται όμηροι των ορεξεων του Ερντογάν και έχουν ανάγκη την έξοδο στη Μεσόγειο από τον κόλπο που να είναι προσκείμενη στην Αμερική και υπό τον έλεγχο της. Μένει να δούμε τι διαστάσεις θα λάβει αυτή η κόντρα

      Διαγραφή
    3. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο στο Αφρίν.
      Εκεί υπάρχουν τμήματα της Ρωσίας και παρουσία του στρατού της Συρίας, σε ορισμένα σημεία.
      Δεν μπορούν να προστατέψουν οι Αμερικανοί το Αφρίν, μόνο οι Ρώσοι.

      Διαγραφή
  10. Σάββα, το να είμαστε έτοιμοι, πού στοχεύει? Υπάρχει πιθανότητα γενικότερης σύρραξης? Κινδυνεύουμε κι εμείς από τα απονερα αυτών των πιθανών αλλαγών συνόρων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν οι Τούρκοι εισβάλουν στο Β. Ιράκ και το Αφρίν, τότε η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

      Διαγραφή
  11. Η τουρκια φανταζει σαν ενας βοας...πλησιαζει αργα μετα απο καλο ζυγισμα το ποντικι συνηθως που εχει απεναντι της και αφου το φερει μια γυρα,το καταπινει κιαντε μετα να το βρεις...κιεμεις οι υπολοιποι σαν πιθηκοι,τρεχουμε πανικοβλητοι να σωθουμε στην "μαμα"??? γερμανια που ειναι ενας λιγο μεγαλυτερος βοας που σε στραγγαλιζει πριν σε καταπιει...μπρος η σκυλλα και πισω η χαρυβδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδώ φαίνονται καθαρά οι κίνδυνοι για τη ρωσική πολιτική. Πολλά καρπούζια κάτω από μία μασχάλη. Και με τον Άσαντ και με τους Τούρκους και με το Ιράν και με τη Σαουδική Αραβία και με το Ισραήλ... μπάστα, πού θα πάει όλο αυτό; Δεν τα κατάφεραν οι ΗΠΑ να τα έχουν καλά με όλους και θα καταφέρουν οι Ρώσοι; Βέβαια, οι Ρώσοι ίσως να είναι ειλικρινέστεροι και ίσως τα καταφέρουν όντως καλύτερα, αλλά αυτές οι πολυεπίπεδες συμμαχίες είναι υπερβολικά δύσκολο να γίνει σωστή διαχείρισή τους.

    Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, πιστεύω ότι η ανοχή της εισβολής της Τουρκίας είναι ευφυής κίνηση, διότι θα κρατήσει την Αλ Κάιντα απασχολημένη στο Ιντλίμπ όσο ο στρατός της Συρίας είναι απασχολημένος στα ανατολικά. Το αρχικό σχέδιο ήταν να εφαρμοστεί η εκεχειρία των 4 ζωνών αποκλιμάκωσης, αλλά προφανώς με αμερικανική παρέμβαση τα πράγματα άλλαξαν και χρειάστηκαν πολύ σκληροί βομβαρδισμοί για να "ηρεμήσουν" τα πράγματα στο Ιντλίμπ. Και πάλι όμως χθες η Αλ Κάιντα κατέλαβε ένα σημαντικό χωριό από τον συριακό στρατό.

    Αυτό δείχνει την αδυναμία του συριακού στρατού να διεξάγει τόσο πολυμέτωπο αγώνα. Αυτή τη στιγμή έχει το Μαγιαντίν, έχει το Ντέιρ-Εζζόρ που είναι ακόμη ημικατεχόμενο, έχει σημαντικές μονάδες στο προγεφύρωμα ανατολικά του Ευφράτη, έχει στρατό στα συρο-ιρακινά σύνορα στα νότια που δυσκολεύεται να κινηθεί ανατολικά, πρέπει να ανακαταλάβει τα συρο-ιορδανικά σύνορα όπου επίσης δυσκολεύεται, πρέπει και να κρατήσει ανοικτές τις διόδους τροφοδοσίας του κύριου όγκου των δυνάμεων στα ανατολικά. Και έχει και αιφνιδιασμούς από εν υπνώσει τζιχαντιστές, όπως πρόσφατα στη χριστιανική πόλη Quaryatayn που καταλήφθηκε πρόσφατα αιφνιδιαστικά από το ISIS εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κύρια γραμμή του μετώπου.

    Αν λοιπόν σε όλα αυτά η Αλ Κάιντα κάνει αντιπερισπασμούς στα δυτικά, τους οποίους φάνηκαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διαχειριστούν με τον κύριο όγκο του στρατού στα ανατολικά, τι θα πρέπει να κάνουν; Να παρατήσουν τον πόλεμο στα ανατολικά για να καθαρίσουν με πολλές απώλειες και σε πολύ χρόνο την Ιντλίμπ, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι επιμέρους ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες πλην ΙΣΙΣ;

    Εδώ οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω ότι έχουμε έναν διχασμό. Από τη μια είμαστε στην πλειονότητά μας με τον Άσαντ και τους Ρώσους, συναισθηματικά κινούμενοι, τόσο λόγω του έμφυτου φιλορωσισμού μας, όσο και λόγω της συμπάθειας που μας προκαλεί ο τιτάνιος και πολυμέτωπος αγώνας του φιλικού προς τους Χριστιανούς Άσαντ. Από αυτή την άποψη συναισθηματικά έχουμε στραφεί εναντίον των φιλοαμερικανών Κούρδων, που αυτή τη στιγμή συνεργάζονται με το ΙΣΙΣ για να αρπάξουν όσο γίνεται περισσότερα εδάφη, μαζί και τα πετρέλαια που χρειάζεται η Συρία για τη μεταπολεμική της ανοικοδόμηση.

    Από την άλλη όμως, τα ελληνικά συμφέροντα αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα με την πλευρά των Αμερικανών και των Ισραηλινών, που δυστυχώς υποστηρίζουν σχεδόν ανοικτά το ΙΣΙΣ, παρά το ότι το πολεμούν π.χ. στη Ράκα.

    Εγώ για να ισορροπήσω λογική και συναίσθημα, εύχομαι να κερδίσει ο Άσαντ καθαρά τον πόλεμο, αλλά να κερδίσουν και οι καθαρά κουρδικές περιοχές μιαν αυτονομία.

    Και φυσικά συμφωνώ με τον Σάββα ότι η Τουρκία θα φύγει μόνον με πόλεμο από Ιντλίμπ και Αλ Μπαμπ. Είναι όμως ένα λελογισμένο ρίσκο που πρέπει να πάρει η Συρία, έναν πόλεμο που μάλλον θα χρειαστεί να κάνει έτσι κι αλλιώς στην περιοχή, προκειμένου να συνεχίσει στα ανατολικά απερίσπαστη από το κυριότερο δυτικό μέτωπο. Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι συμφέρει την Ρωσία η δημιουργία Κουρδικού κράτος και ιδιαίτερα αν αποκτήσουν πρόσβαση στην Μεσόγειο, το οποίο είναι εμφανές θα είναι δορυφόρος του Ισραήλ και κατά επέκταση των ΗΠΑ, εν συνέχεια θα διαμελίσουν το Ιράν και την Συρία που κ αυτό δεν είναι προς τα συμφέροντα της Ρωσίας. Πιστεύω πως το μέλλων της Τουρκίας εξαρτάτε καθαρά από τα σχέδια της Ρωσίας και κατά πόσο θα μπορέσουν να τα υλοποιήσουν. Για αυτό μπορεί και μια εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν να έχει την κρυφή υποστηρίξει της Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββα,και γιατί να επιτρέψουμε κράτος τών Κούρδων; αν σκεφτούμε έτσι πρέπει να υπάρχει και ελεύθερη Πόντο και Αρμενία όπως σχεδίασε ο Ουίλσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δε ρώτησε κανένας;
      Οι Κούρδοι για να αποκτήσουν κράτος, αγωνίζονται όλο τον 20ό αιώνα.
      Αν αποκτήσουν, αυτό θα οφείλεται στους αγώνες και τις συμμαχίες που κάνουν, όπως ακριβώς έγινε με την Ελληνική Επανάσταση, το 1821.
      Όσο για τον Πόντο και την Αρμενία, για να γίνει κράτος, το πρώτο που θα πρέπει αν υπάρχει, είναι ο πληθυσμός.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.