26/10/17

Διχάζει την Κύπρο ο ανδριάντας του Γρίβα στη Λεμεσό

Χασαπόπουλος Νίκος  
Πολώνεται λίγο πριν τις εκλογές το κλίμα στην Μεγαλόνησο
Και ξαφνικά τα πνεύματα (μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις προεκλογικές εκλογές) άναψαν στην Κύπρο. Αιτία, η πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού να αναγείρει ανδριάντα του Γρίβα Διγενή, του ανθρώπου που ηγήθηκε της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, αλλά και της ΕΟΚΑ Β΄που είχε στόχο την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 38% του κυπριακού εδάφους από τον Αττίλα. Ο Γρίβας είχε διατελέσει και αρχηγός της περίφημης ακροδεξιάς οργάνωσης «Χ» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 
Πρόκειται μια παλιά ιστορία που χρονολογείται από το 2008, όταν το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή έκανε αίτηση για πολεοδομική άδεια για εκθεσιακό χώρο σε ένα ιδιωτικό τεμάχιο. Η τότε αίτηση απορρίφθηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Έτσι προσέφυγε στα δικαστήρια. 

Στο μεταξύ όμως οι αντιδράσεις στην Κύπρο οξύνθηκαν ορισμένοι πολιτικοί, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν: «Δεν είναι μια αντίδραση για τα μάτια του κόσμου. Καταδικάζουμε έντονα να γίνονται μνημεία σε έναν άνθρωπο ο οποίος μαζί με την ΕΟΚΑ Β’ έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο» επισήμαναν πολλοί Κύπριοι οι οποίοι έθεσαν και το ερώτημα: Αν -κατ’ αντιστοιχία- θα επιτρεπόταν η ανέγερση μνημείου στον Κεμάλ Ατατούρκ ή στον Χίτλερ σε ιδιόκτητο οικόπεδο. 

Το θέμα πήρε πάνω του και το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε μάλιστα την έναρξη ηλεκτρονικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών σε παγκύπρια κλίμακα, κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για την παραχώρηση άδειας για ανέγερση μνημείου του Γεώργιου Γρίβα. 

Θεωρώντας την εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού ως μία ακόμη προσπάθεια δικαίωσης της προδοσίας, εξαγνισμού του Γρίβα και δημιουργίας διχασμού και πόλωσης ανάμεσα στην κοινωνία, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκστρατεία και να υποστηρίξουν με την υπογραφή τους το ακόλουθο ψήφισμα: 

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για παραχώρηση άδειας ανέγερσης μνημείου του Γεώργιου Γρίβα είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, η οποία συνιστά βάναυση πρόκληση έναντι της συλλογικής μνήμης του λαού μας, αλλά και της ιστορικής αλήθειας». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει άγαλμα του Γρίβα στην Κύπρο. Το μπρούτζινο άγαλμα του, βρίσκεσαι στη Χλώρακα, στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Γρίβας, λίγο πριν ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα εναντίων των Άγγλων. Τελευταίως όμως άγνωστοι το βεβήλωσαν με μαύρη μπογιά. 
ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Για τον Γ. Γριβα τεριαζει μια κυπριακη παροιμια, εγω σε εκτισα φουρνε μου εγω θα σε χαλασω.Και ουτως εγενετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαζοντας το ρυπαρο αρθρο του καθεστωτικου Βηματος, επιβεβαιωνετε ο αντεθνικος του ρολος. Αναμασα σκοπιμα ιστορικες ανακριβιες. 1) Ο Μακαριος εξελεγει προεδρος με πλειοψηφια 66%,το 1958, στηριζομενος πανω στο αιμα των Ενωτικων και του αρχηγου της ΕΟΚΑ Κυπριου Γ. Γριβα και εναντια στο μονιμα ανθενωτικο και ανθελληνικο ΑΚΕΛ. Οταν ο Μακαριος απεμπολησε την ιδεα της Ενωσης, στις δευτερες εκλογες της βιας και τρομοκρατιας, το 1968, στηριχθηκε απο τον κρατικο μηχανισμο που ειχε δημιουργηση, και το ανθελλληνικο φιλοσοβιετικο ΑΚΕΛ... Ο Γριβας αντεδρασε στις επιλογες του κολοτουμπα, Μακαριου, και παρα την ΑΝΤΙΘΕΣΗ της χουντας δημιουργησε την ΕΟΚΑ Β με 20000 στρατευμενα μελη και 5000 μαχιμους.. Λοιπον η διαμαχη αφορα εναν συμβιβασμενο Μακαριο και πιστο στις αρχες της Ενωσης στρατιωτικο. Προφανως τα λαμογια του Βηματος προωθουν και προτιμουν τους ανθελληνες πολιτικους και τους συμβιβασμενους για να κανουν νταραβερι (βλεπε Τσιπρας, γατα ιμαλαιων ,ψυχαρης κλπ κλπ). 2) Αναφερει ψευδως οτι οι ενεργειες του Γριβα και της ΕΟΚΑ Β΄ "είχε ως αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 38% του κυπριακού εδάφους από τον Αττίλα." Ουδεν ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ. Αυτα τα ανιστοριτα τα αναμασουν οι ανθελληνες κομμουνιστοτραφεις, και οι χωρις αρχες απατριδες αστοι. Ολοι στο ιδιο terrain...Η αληθεια ειναι οτι οταν ο Μακαριος μετα τις συμφωνιες της Ζυριχης, καθυστερημενα διαπιστωσε οτι δεν δουλευει το κρατικο μορφωμα που ηγειτο και επεδιωξε να το αλλαξει με τα γνωστα "Σημεια" οι Τουρκοι αντεδρασαν και συνεχεια απειλουσαν για εισβολη, ειτε στην Κυπρο ειτε στην Ελλαδα...Ειναι παλια αυτη η κολωνια....Τελικα μονο το νομικο αλλοθι, σε μια παρατεταμενη Τουρκικη προετοιμασια για εισβολη την εδωσε ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ Μακαριος, που ντροπιασε τα ρασα του, καλωντας απο του βηματος του ΟΗΕ της εγγυητριες δυναμεις να τον αποκαταστησουν στην εξουσια. Δηλαδη του Τουρκους, γιατι οι gay Βρετανοι ειχαν αλλες προτεραιοτητες...Επισης χρειαζοταν μια εθνικη τραγωδια για να γινει η καθεστωτικη αλλαγη απο την χουντα στον κυνοβουλευτισμο...Αυτα ειναι γνωστα σε ολους. Το αστικο ΒΗΜΑ , καποτε της αστικης δημοκρατιας και αλλοτε του ΕΑΜ, ψεδευται εν γνωση των αληθων γεγονοτων συντασομενο με το ροζ κομμουνιστικο ΑΚΕΛ...Επι τη ευκαιρεια, στην πρωτη εισβολη που χυθηκε Ελληνικο αιμα, οι Τουρκοι ειχαν κατελαβαν το 3-4% του Κυπριακου εδαφους. Το 15 Αυγουστο του 1974,επι κυνοβουλευτισμου, τοτε που ο γερος Καραμανλης ειπε το προδοτικο οτι "η Κυπρος ειναι μακρια" να την υπερασπιστουμε, και την αφησαν αμαχητι στον Τουρκο εισβολεα απο το 4% στο 38%....Οσο αφορα τον χαρακτηρισμο της οργανωσης Χ του Γριβα σαν "ακροδεξια" εντασσεται στο προπαγανδιστικο και επικοινωνιακο πλαισιο των κομμουνιστων. Οσοι αστοι δεν εντασσοντουσαν οικιοθελως ειτε δια της βιας στις γραμμες τους, να χαρακτηριζονται φασιστες, ταγματασφαλητες, ακροδεξιοι κλπ κλπ. Δηλαδη το ΒΗΜΑ υποστηριζει τις τοτε κομμουνιστικες επιδιωξεις για την Ελλαδα... Παντως ο Γριβας στον πολεμο ηταν κατω απο τις ευλογιες της Ελληνικης και Βρετανικης Κυβερνησης...
    Η αντιδραση και αντιθεση του ΑΚΕΛ ειναι ιδεολογικη κυριως γιατι ο Γριβας ηταν αντικομμουνιστης και υπερ της Ενωσης με την Ελλαδα ενω το ΑΚΕΛ αντι-ΝΑΤΟικο, και φιλοσοβιετικο . Σε αυτο το ΒΗΜΑ διαφωνει και συκοφαντει τον Γριβα...Στην κριση σας η αξιοπιστεια του ρυπαρου Βηματος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "πατριωτικό" ΑΚΕΛ πού ήταν και τί έκανε όταν ο Γρίβας Διγενής μαχόταν για την ελευθερία της Κύπρου; Φυσικά όχι στη πλευρά των αγωνιστών. Αυτό αποδεικνύουν τα γεγονότα. Τώρα ποιοί έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο, όσοι έχουν κρίση, γνωρίζουν καλά. Ο νεκροθάφτης του Κυπριακού αγώνα υπήρξε ο Μακάριος. Ναί ο Μακάριος που ήθελε, άν και θρησκευτικός ηγέτης μιάς θρησκευτικής κοινότητας του νησιού, να είναι Πρόεδρος. Δεν τον αποδέχθηκε η άλλη θρησκευτική κοινότητα και τα επακόλουθά τα βλέπουμε και τα ζούμε. Εάν στον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ όλοι οι ελληνοκύπριοι ήταν μονιασμένοι, δεν θα υπήρχε ΕΟΚΑ Β. Τα άλλα περί Χ και Ψ είναι τα κομμουνιστικά καρικεύματα του ΑΚΕΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαστρεβλωνουν τελειως την ιστορια οι δυο ανω λαλησαντες.Δεν μπορειται να δειτε εκτος απο δεξια, γι' αυτο και Κυπρος και Ελλαδα πηγαινουν απο το κακο στο χειροτερο.Πρεπει να διαβαζουμεν ιστοριαν και οχι προπαγανδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την προπαγάντα ξέρουτν καλά και την μεταχειρίζονται οι του ΑΚΕΛ. Όταν πήγα στην Κύπρο, δεν προλάβαμε να τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, και μας έπεσαν στο πλάϊ αυτόκλητοι ξεναγοί, που μύριζαν ΑΚΕΛ. Μη μιλάς λοιπόν για προπαγάτα. Γιατί κρίνεις τον Γρίβα Διγενή και δεν κρίνεις τον "Εθνάρχη" Μακάριο; Τι πολιτική εφάρμωσε, αυτός ο εκλεγμένος ηγέτης; Η πολιτική αυτή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ή των Άγγλων αφεντάδων του Μακαρίου; Υπήρξε συμφωνία Γρίβα - Μακαρίου να γίνει πρόεδρος ο Μακάριος και στη συμψωνία αυτή υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις τις τήρησε ο Μακάριος; Αυτή είναι η ιστορία και εμείς, οι πολύ παλαιοί, τη ζήσαμε, δεν μας την μετέφεραν άλλοι, όπως αυτοί ήθελαν.

      Διαγραφή
    2. Οι εθνικά φρονουντες δεν δικαιούνται κομματικού προσήμου. Άδικα μας χαρακτηρίσετε με δικους ορους.....Ομως δεν αντιλαμβάνομαι την διαφωνία σας στα κυρία mildstone ιστορικά γεγονότα που περιέγραψα.

      Διαγραφή
  5. Αν 'έστω και για λίγο αποφασίσετε να μη εμπλέκεται η πολιτική μισαλλοδοξία στα ιστορικά γεγονότα τότε θα αποδεχθείτε ότι.
    1) Στον αγώνα της ΕΟΚΑ οι κύπριοι αγωνιστές αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν σήμερα δυο ηγετικές μορφές. Τον Εθνάρχη Μακάριο και τον στρατηγό Γρίβα- Διγενή. Για αυτούς τους δυο μιλάνε θετικά μέχρι σήμερα.
    2) Η ακτινοβολία του Γρίβα αμαυρώθηκε συνέπεια της πρωτοβουλίας του για την δημιουργία της ΕΟΚΑ Β,γιατί αυτή η στρατιωτική οργάνωση στρέφονταν κατά της εκλεγμένης από τον Κυπριακό λαό πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    3) Ακολούθησαν τα χειρότερα με το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β (και βέβαια με τον Κίζιγκερ) που ανέτρεψε τον Μακάριο, και τότε εισέβαλαν οι Τούρκοι που κατέλαβαν το 38% του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δυο πρωτες παραγραφου σας Χριστο, περιγραφουν αυτο ακριβως που λεγεται στην παροιμια.Τιποτε περισσοτερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όλοι έκαναν λάθη, και ο Γρίβας και ο Μακάριος αλλα αυτά δεν μειώνουν την προσφορά τους στον Ελληνισμό. Πάντως βλέπω ότι γίνεται της μόδας τα τελευταία χρόνια ένα (ίσως υποκινούμενο) αντι-Γριβικό αίσθημα στην Κύπρο. Από την άλλη δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον Μακάριο, στο κάτω-κάτω το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας προσπάθησε να τον εξοντώσει παρότι ήταν εκλεγμένος από τον Κυπριακό λαό, μετά τι να περιμέναμε από τον άνθρωπο? Αγάπες και λουλούδια για την Χούντα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω κάποια μη αμφισβητούμενα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον Γ. Γρίβα στο χρονικό διάστημα 1940-1967)
    1) Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο Γ. Γρίβας έκανε την οργάνωση Χ η οποία δραστηριοποιήθηκε στον αντικομμουνιστικό αγώνα.
    2) Το 1944 η οργάνωση Χ παρέδωσε στους ναζί φοιτητές της ΕΠΟΝ.
    3) Το 1967 η οργάνωση ΕΟΚΑ Β του Γ. Γρίβα σε μια επίθεση της εναντίον τουρκοκυπρίων σκότωσε 22 από αυτούς. Λίγο μετά (μέσα στο 1967) ο δικτάτορας Παπαδόπουλος απέσυρε
    από την Κύπρο την ιδιαίτερα ενισχυμένη μεραρχία του Ελληνικού στρατού .
    4) Το 1971 η ΕΟΚΑ Β λειτουργούσε ως τρομοκρατική οργάνωση
    5) Το 1974 η οργάνωση ΕΟΚΑ Β συμμετείχε στο πραξικόπημα της Κύπρου με την γνωστή σε όλους εθνική τραγωδία που ακολούθησε. Ο Γ. Γρίβας είχε πεθάνει πριν από 6 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ΚΚΕ κόμμα της προδωσίας και του εγκλήματος. Το ΑΚΕΛ ένα άλλο ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.