17/10/17

Η χώρα που δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της...

Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα αξιολόγησης προτεραιοτήτων και αντικειμενικής αντίληψης των πραγμάτων. Επιπλέον μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες ως ένα βαθμό είναι θεμιτές, συνήθως προβάλλονται με τέτοια θέρμη και διχαστικό τρόπο που έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Στο διεθνή ειδικό τύπο τελευταία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι εκθέσεις για τις δυνατότητες του νέου, πέμπτης γενεάς, πολεμικού αεροσκάφους F-35 έναντι των παλαιότερων μοντέλων όπως τα F-16 και Μιράζ 2000 που διαθέτει η αεροπορία μας.
Οι συγκρίσεις είναι αποκαρδιωτικές για την αποτρεπτική ισχύ που χρειάζεται η χώρα μας και στον αέρα προκειμένου να διατηρεί την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Τα νέα αεροσκάφη φέρονται να έρχονται σε θέση να καταρρίψουν τα παλιά πριν γίνουν αντιληπτά από αυτά.
Η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα F-35 το 2019 ενώ μέχρι το 2023 θα έχει μια πλήρη μοίρα τέτοιων αεροσκαφών τα περισσότερα από τα οποία θα είναι συμπαραγωγή της αμερικάνικης Lockheed Martin και της TAI (Turkish Aerospace Industries).
Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο ασχολούμαστε με άλλα σπουδαία θέματα όπως αν θα πρέπει να πληρώνουμε κάποιο παράβολο για να καλλιεργούμε χασίς σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή από ποια ηλικία κάποιος θα πρέπει να έχει δικαίωμα να αλλάζει φύλο στην ταυτότητα. Δεν υποτιμώ πως τα παραπάνω ζητήματα είναι κομβικής σημασίας για κάποιους συμπολίτες μας αλλά δεν νομίζω πως πρέπει αυτά να αποτελούν τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης για μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται με το ένα πόδι στον τάφο και η αμυντική της ισορροπία απειλείται με ολική ανατροπή.
Κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος εισπράττει περί τα 55 δισ. ευρώ από φόρους.
Στη χώρα μας οι φορολογούμενοι καταβάλουν κάθε μήνα περί το 600-700 εκατ. ευρώ σε πρόωρες συντάξεις που δόθηκαν έναντι ψήφων.
Στην Ελλάδα καταβάλουμε κάθε μήνα σε 800 χιλ. εργαζόμενους στο δημόσιο μισθούς οι οποίοι είναι κατά 40% υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα για παραγόμενο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει το 10-20% του προσωπικού αυτού, αλλά δεν θεωρούμε πως έχουμε τα περιθώρια να θωρακίσουμε την άμυνά μας ανάλογα των εξελίξεων.
Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Πραγματικα, ο Στουπας ειναι εντελως ασχετος σε θεματα αμυνας, αλλα εχει το θρασος να εχει αποψη και για αυτα, οπως για την οικονομια. Ενας ανθρωπος που δε ξερει, τι ειναι το P-3 Orion και ποια η δουλεια του, εχει αποψη και κρινει.
    Οσο για τις ιδιωτικοποιησεις, της ΕΑΒ που αναφερει, ας μας πει για την αντιστοιχη των ναυπηγειων του Σαφα, τα 200 εκ δωρο του σωτηρα Βενιζελου, που αγνοουνται ακομα.
    Τετοια ασχετα κειμενα, μαλλον απο καπου θα πληρωνονται.
    Τουλαχιστον, ας μαθει και καποια πραγματα για τα οπλικα συστηματα, για να μη ξεφτιλιζεται αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον υμνητή του νεοφιλελευθερισμού κ. Κ Στούπα που έχει προνομιακή θέση στις αναρτήσεις του Antpik τολμώ εγώ ο ταπεινός επισκέπτης να καταθέσω τις παρακάτω ερωτήσεις πάνω σε αυτά που αναφέρονται στην πέμπτη παράγραφο του άρθρου του.
    α)Πως κατανέμονται κατά Υπουργείο οι 800 χιλιάδες εργαζόμενοι- κατά τον κ. Στούπα- στο δημόσιο;
    β) Μεταξύ αυτών των 800 χιλιάδων συμπεριλαμβάνει και αυτούς του Υπ. Άμυνας καθώς και αυτούς του Υπ. δημόσιας τάξης (προστασίας του πολίτη);
    γ)Αν οι υπάλληλοι του δημοσίου έχουν 40% υψηλότερες αποδοχές από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, και δεδομένου ότι οι μισθοί στο δημόσιο μόνο υψηλοί δεν είναι τότε πως καταφέρνουν να ζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;
    δ) Αν στον ιδιωτικό τομέα οι αποδοχές είναι τόσο χαμηλές πως σχολιάζει O κ. Κ .Στούπας τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα;
    ε) Με ποια στοιχεία εκτιμά ο κ. Κ. Στούπας ότι το παραγόμενο έργο στο δημόσιο θα μπορούσε να προσφερθεί με το 10-20% του προσωπικού ( δηλαδή με 80-160 χιλιάδες);
    στ) Πόσα χρήματα στοιχίζει η «θωράκιση της άμυνας » όπως επιθυμεί ο... ειδικός!!!! και επί αυτών κ..Κ. Στούπας;
    z) Πως σχολιάζει ο κ. Κ. Στούπας το ενδεχόμενο να κληθούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι ως χορηγοί για να καταβάλουν τα απαιτούμενα δις για την αμυντική θωράκιση με χρήματα που έχουν έβγαλαν παράνομα στο εξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.