18/10/17

Γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν μια παταγώδης αποτυχία

Παντελής Σαββίδης

  • (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
Όταν από τις αιτήσεις δεκάδων ηγετών ξένων χωρών να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο επιλέγεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε, τότε η επίσκεψη είναι παντελώς αποτυχημένη. Τέτοια θετική συγκυρία δεν πρέπει να είχε κανένας Έλληνας πρωθυπουργός, από όσους επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που τον περιβάλλει δεν πέτυχαν τίποτα.
Δύο είναι τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία: Η οικονομία και η ασφάλεια.
Στο θέμα της οικονομίας ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ορισμένες ανέξοδες δηλώσεις για τις ελληνικές προσπάθειες να εξέλθει η χώρα από την κρίση και για το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, αλλά οι διεθνείς επενδυτές ελάχιστα επηρεάζονται από τέτοιου είδους παροτρύνσεις. Στη Μέκκα του καπιταλισμού οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έχουν κάποια σημασία αλλά συνεκτιμώνται με άλλα στοιχεία. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει παίρνει υπόψη του και τις δηλώσεις αυτές. Τίποτε περισσότερο.
Αντίθετα, το ελάχιστο, απτό, οικονομικό όφελος που προκύπτει είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περιχαρής καθώς με τα 2,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των F-16 θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς! Πράγματι, η αναβάθμιση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Lockheed, που σημαίνει ότι κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ΕΑΒ και τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της.

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολύ στο νέο αφήγημά του, το Greek comeback. Με αυτό θέλει να πάει στις εκλογές, δημιουργώντας μια φαντασιακή κατάσταση ευημερίας σε έναν λαό που στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό το αφήγημα θέλησε να ενισχύσει. Δεν είναι σίγουρο ότι το πέτυχε, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αγιογράφων του και των...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

25 σχόλια:

  1. Κανένας δεν ξέρει ακόμη τι συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον, κυρίως στο παρασκήνιο, όπως είθισται διεθνώς και διαχρονικώς. Διότι στο παρασκήνιο είναι το ζουμί.

    Ο Σαββίδης όμως σε λιγώτερο από 24 ώρες έβαλε κάτω την ζυγαριά και απεφάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Ντιμίτρι, είναι δυνατόν να είναι πετυχημένη η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο "βάλτο" και πολα αυτά που λες για τις ΗΠΑ;
      Τι έγινε, τώρα άλλαξες τροπάριο;
      Όταν οι Κούρδοι συνεργάζονται με τους Αμερικανούς είναι προδότες και όταν συνεργάζεται ο Τσίπρας είναι άγιος;
      Μας μπέρδεψες.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον Ντιμίτρι, παραπλανητικός ο τίτλος. Η επίσκεψη του Τσίπρα στην Αμερική μόνο παταγώδης αποτυχία δεν ήταν - για τον Τραμπ. Μόνο για να ξορκίσει "το κακό που θα μας έβρισκε", άξιζε να κοιμήσει τον δικό μας στον Λευκό Οίκο :p
      Σοβαρά τώρα, όταν ο έλληνας Τσίπρας συναντά τον αμερικανό, δε μπορεί να φταίει μόνον ο ένας για τα (μη) αποτελέσματα. Ο αμερικανός Τσίπρας δεν είναι τόσο αστοιχείωτος αλλά εξίσου πρόχειρος και ανερμάτιστος όσο και ο δικός μας. Ανέτοιμοι και οι δυο σε δύσκολους καιρούς για όλους...

      Διαγραφή
    3. Μπροστά στον δικό μας γελωτοποιό ο Τραμπ φαίνεται κάτι μεταξύ Τσόρτσιλ και Ντε Γκολ

      Διαγραφή
    4. Ευριπίδης Μπίλλης
      Οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Ούτε έρχονται διαφημιζόμενες. Έρχονται όταν τις συμφέρει.

      Και στη στεγνή από ρευστότητα ελληνική αγορά οι μόνες επενδύσεις που συμφέρουν, είναι ο τουρισμός που εξαρτάται από την ρευστότητα όχι των Ελλήνων αλλά των ξένων.

      Γενικά μία επένδυση για να μπορεί να επιβιώσει πρέπει στην αγορά της χώρας να μπορεί να πωλεί το 60% των προϊόντων της. Και το υπόλοιπο 40% στο εξωτερικό ανταγωνιζόμενη παρόμοια προϊόντα.

      Συμπέρασμα, η μόνη πλην τουρισμού επένδυση που ευδοκιμεί στη χώρα μας, είναι τα ξεπουλήματα κρατικού πλούτου και κρατικών επιχειρήσεων που ήδη έχουν υποχρεωτικά πελατεία (νερό, ρεύμα κτλ).

      Έτσι από το 2010 έρχονται οι επενδύσεις χωρίς ποτέ να φτάνουν. Όπως χαρακτηριστικά δείχνει το βίντεο:
      Κάθε χρόνο, η ανάπτυξη προβλέπεται... του χρόνου !
      http://www.youtube.com/watch?v=ASO0Gn3iDh8#t=101.
      Που προκαλεί θλίψη και αηδία να το ακούς

      Επενδύσεις θα έρθουν όταν αυξηθεί η ρευστότητα των Ελλήνων που καταστράφηκε με την εσωτερική υποτίμηση, ΜΟΝΟΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΨΝ. Με τις υποχρεώσεις στις τράπεζες να παραμένουν χωρίς "υποτίμηση" και να απομυζούν ότι χρήματα έχουν οι Έλληνες.

      Τώρα πώς μπορεί να αυξηθεί η ρευστότητα αφού οι επενδύσεις είναι τώρα αδύνατες, (συγνώμη για την έκφραση, όσον γελοιωδώς και αγχωδώς εκλιπαρούσε χθες ο κ. Τσίπρας), μπορεί ο καθείς να το αντιληφθεί με την λογική του.

      Εξ άλλου για χρόνια η Ελλάδα αναπτύχθηκε έτσι. Πολλοί το έλεγαν παραγωγικό χαρτονόμισμα.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Καλεντερίδη

      Κατ΄αρχήν σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι ο εναγκαλισμός με τον βάλτο είναι εις βάρος των συμφερόντων μας, αλλά είναι και προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιανδήποτε αλλαγή, ειδικά τώρα που η διεθνής κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Συνεπώς τα εκ του "νόμου" υποχρεωτικά είναι και αναπόφευκτα.

      Είναι επομένως υποχρέωση του κάθε πρωθυπουργού να καλλιεργεί τις σχέσεις με τον βάλτο στην αρχή της ωφελιμότητος, ελλείψει άλλης υλοποιήσιμης στρατηγικής.

      Βέβαια την τελευταία δεκαετία απεδείχθει τοις πράγμασιν ότι ο βάλτος των Βρυξελλών είναι πολλαπλασίως πιό τοξικός από τον αντίστοιχο της Ουάσιγκτον, και κατά μία άποψη το τακτικό πήγαινε έλα στας Βρυξέλλας είναι πολύ πιό ζημιογόνο.

      Η ουσία του σχολίου μου είναι ότι το άρθρο είναι μία βιαστική, ρηχή και επιπόλαιη αξιολόγηση μιάς επίσκεψης που δεν είναι υποχρεωτικό να φέρει πίσω "κέρδη" σε 24 ώρες, και αυτό χάριν μιάς αντιπολίτευσης άνευ νοήματος και ουσίας.

      Ας περάσει λίγος χρόνος και βλέπουμε τι ακριβώς θα προκύψει από την επίσκεψη.

      Διαγραφή
    6. Ρηχή και υποκριτική είναι η προσέγγισή σου και οι δικαιολογίες που προβάλεις.
      Τους Κούρδους τους καθυβρίζεις που συνεργάζονται κι αυτοί με τις ΗΠΑ, ακριβώς πάνω στη δική σου λογική, ενώ τους δικούς μας, τους δικαιολογείς.
      Εις κρίσιν των αναγνωστών.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Καλεντερίδη,

      Ρηχή και υποκριτική είναι η δική σας κριτική και τούτο διότι.

      Συνδέετε δύο παντελώς άσχετα θέματα. Την πολιτική της Ελλάδος έναντι των ΗΠΑ, και πώς κινήθηκε ο Έλλην πρωθυπουργός με αναφορά σε αυτή την πολιτική,που σημειωτέον διαμορφώθηκε μετά το 1945, και την πολιτική των Κούρδων της Β. Συρίας έναντι των ΗΠΑ όπως αυτοί την διαμόρφωσαν μετά το 2014.

      Και βεβαίως είναι προφανές οι Κούρδοι δεν "συνεργάζονται" με τις ΗΠΑ πάνω στην λογική που συνεργάζεται η Ελλάδα, εκτός και εάν το YPG ενετάχθη στο ΝΑΤΟ και δεν το γνωρίζω.

      Συγκρίνοντας επομένως μήλα και πορτοκάλια δεν πρόκειται να προκύψει κανένα συμπέρασμα.

      Αντιλαμβάνομαι ότι σας ενοχλεί η κριτική που κάνω στους Κούρδους της Β. Συρίας αλλά τι να κάνουμε αυτή είναι η άποψη μου. Και η άποψη βεβαίως δεν είναι ύβρις.

      Διαγραφή
    8. Η πολιτική εξαπάτηση έχει γίνει δευτέρα φύσις.
      Έξις δευτέρα φύσις, που έλεγαν οι παλαιοί.

      Διαγραφή
    9. Η συζήτηση κλείνει με ένα υπέροχα τεκμηριωμένο τρόπο.

      Διαγραφή
  2. Ταϋγέτη.

    "Κάποιοι τους εκλέγουμε".

    Ὄχι ἀγαπητέ·Ὁ φουκαρᾶς ὁ Ἕλληνας εἶναι καταταλαιπωρημένος τὶς τελευταῖες 10ετῖες.
    Ποιὸν νὰ διαλέξη ὅταν μπροστά του ἔχει ξενόδουλους ποὺ φροντίζουν μόνο γιὰ τὴν διατήρησί τους στὴν ἐξουσία;

    Τὴν φορὰ αὐτὴ βεβαίως διάλεξαν τοὺς χειρότερους,μιὰ παρέα μπαχαλάκιδων μὲ ἀρχηγὸ ἕναν ἀμόρφωτο βλάκα(διότι μόνο ἕνας βλάκας δηλώνει γιὰ τὸν πρόεδρο τῶν ἨΠΑ,...μὴ μᾶς βρῆ καὶ αὐτὸ τὸ κακό)καὶ καταληψία.
    Μιὰ παρέα τύπου Καρανίκα μᾶς κυβερνᾶ.

    Ποιὸ θὰ εἶναι τὸ μέλλον αὐτῆς τῆς χώρας;
    Ὅταν ἐξαθλιώνης οἰκονομικὰ καὶ ἠθικὰ μιὰ χώρα,τότε ἡ ἐπιβολή τῆς δικτατορίας τοῦ προλεταριάτου εἶναι πανεύκολη.
    Κατάρα ἔπεσε πάνω στὴν χώρα ἀλλὰ ἐμεῖς,ἄλλοι φεύγουν καὶ οἱ μένοντες ἐδῶ δὲν καταλαβαίνουν τίποτα.

    Οἱ Ἀμερικανοὶ πολὺ θὰ γελᾶνε μαζί μας.
    Τὸ ἠλίθιο ὅμως αὐτὸ κατασκευασμα μπορεῖ νὰ μὴ καταλαβαίνη ἀπὸ ρεζίλεμα τίποτα,ἀλλὰ ἐγώ σὰν Ἑλληνίδα καὶ πολὺ ὑπερήφανη γιὰ τὴν καταγωγή μου τί φταίω νὰ μὲ ξεφτυλίζη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραφε τις λεξεις ολοκληρες για να καταλαβουμε τι γραφεις ;
      Ελεος

      Διαγραφή
  3. Σκοτωθηκε ο Στρατηγος Isam Zahraldin δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tsipras, blinded by his visit to the White House, will never realize the failure of his visit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Not to mention LM's generority and the greed of our politicians. What a combination! Right Aki?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ αρχας στατιστικώς εχουμε μια ισοπαλία ως προς τις συμπαθείς των τελευταίων πρωθυπουργών μας.Εννοω Καραμανλής οχι αμερικανό φιλος ΓΑΠ ...( ασχολίαστο) Σαμαράς φίλο Γερμανός παροτι α μερικανοτραφης και έρχεται τούτος δω να ξεπεράσει τον ...ασχολίαστο...
    Και ξεχάστε τις οικονομικές ωφέλειες ως προς την χωρα μας μια και ειναι γνωςτο τοις πασιν οτι τα λεφτά τα βαζουν οι Γερμανοί που με κατι τέτοια μας στρίβουν περιςςοτερο τυς όρχεις...Χρήμα απο αμερικανούς δεν είδαμε και ουτε θα δουμε.Και μην ξεχνάμε οτι μας στείλανε το Δ.Ν.Τ που περαν του ρόλου που έπαιξε μας δάνεισε με επιτόκια που μονο ζημιά δεν του απέφερε σε σχεςη με τους ευρωπαικούς μηχανισμούς.Θυμαμαι την έκφραση του Αμερικάνου υπουργού οικονομικών οταν ο Σόιμπλε του απάντησε ευθέως οτι εγω αυριο κούρευε απο την ελλαδα 50δις εσυ τι βαζεις???

    Ακομη περιμένουμε την απαντηση...
    Αγαπητε Σαββα..
    Πιο δουλοπρεπείς αμερικανοτοιουτος απο τον Τζΐ φρα δεν πρόκειται να ξαναδούμε ,μια και η Ευρώπη θεωρω οτι δεν ειναι διατιθέμενη να χασει το ψάρι μέσα απο το στόμα της και αυτη τη στιγμη βλέπουμε μια Ευρώπη που σηκώνει κεφάλι και αυτο προσδιορίζει τις διεθνείς σχεσεις πολλες φορες κόντρα στην υπερδύναμη.
    Πολλοι θα ισχυριστούν οτι τη σημερινή εποχη η κυβερνηση ειναι τυχερή λογω των κακών αμερικανό τουρκικών σχέσεων ,θεωρωντας ( αυθαίρετα κατ εμε),οτι θα αναπληρώσουμε εμειςτο κενό αυτο και κατα συνέπεια θα είμαστε ασφαλείς...Κούνια που τους κούναγε...Η τουρκια θα επανέλθει στην αγκαλιά αμέσως μετα του σουλτάνου ημέρα που εσυ τουλαχιςτον γνωρίζεις οτι ..ο καιρος γαρ εγγυς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ βιαστικό και άστοχο το άρθρο. Ο Ιγνατίου νομίζω είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι περίμενε ο Παντελής Σαββίδης να πάρουμε δλδ? Και γιατί να μας το δώσουν, επειδή είμαστε ωραίοι?

    Να το πω περιγραφικά. Κάτι δίνεις κάτι παίρνεις.

    Συνήθως όταν ο ένας είναι πανίσχυρος και μεγάλος κι εσύ πεσμένος στα τέσσερα στο καναβάτσο και εξαρτάσαι πλήρως απο τον μεγάλο, δεν θέλω να αναφέρω τι δίνεις και τι παίρνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το 1990 εν μέσω κινούμενων σεισμικών πλακών η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει
    • πανίσχυρο δρώντα που διαθέτει αποτρεπτική στρατηγική και που είναι αξιόπιστος συνομιλητής των άλλων κρατών,
    • ευέλικτο διαπραγματευτή των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ
    • το πιο σημαντικό κράτος του Νότου της Ευρώπης
    • ένα από τα σημαντικότερα κράτη της Περιμέτρου της Ευρασίας
    • οικονομικό άξονα που θα στήριζε την ευημερία και την ασφάλεια των νεοελλήνων συμπεριλαμβανομένων των ενάμιση εκατομμυρίων Ελλήνων της Κύπρου (που είναι και το ισχυρότερο γεωπολιτικό έρεισμα του νεοελληνικού κράτους)
    • ενεργειακό γίγαντα εάν στα πεδία των χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ εφάρμοζε αυτό που της προσφέρει το διεθνές δίκαιο
    • ηγετικό κράτος των Βαλκανίων εάν όταν το 1989-90 όταν οι ΗΠΑ το έτσι το προσδιόριζαν εδώ κύριο θέμα ήταν οι ερωτικές περιπέτειες του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτή την δίνη ανορθολογισμού εάν δεν είχαν κυριαρχήσει όσοι έλεγαν ότι «ήλθε η παγκοσμιοποίηση», «τελείωσε ο πόλεμος», «είναι φαντασιοπληξία η Τουρκική απειλή» (κάποιος Γιάννης Π. στο Βήμα όταν όρισα τα εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους με βάση αμερικανικές τυπολογίες με κοροίδευε με άρθρο με τίτλο για τα «συμφέροντα της Μαριορής»)
    • πυλώνας πολιτισμού που θα έφερνε ισχύ και ερείσματα
    • σημαντικό μέλος της ΕΕ που θα προσδιόριζε την πορεία της τελευταίας (αντί να φαφλατίζουν φλύαρα αναρίθμητοι άσχετοι, ημιμαθείς και τιτλούχοι)
    • ορθολογιστικό κράτος θα ήταν μόνο εάν στο δύσμοιρο νεοελληνικό κράτος δεν κυριαρχούσε ένα μίγμα ΑριστεροΔεξιοΚολονοκιατοΑναρχικοΕξαρχειωτώνΔεξιόστροφων. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια μοιραία ποτέ δεν κατόρθωσε να γίνει Κράτος αλλά ξενοκρατούμενο έρμαιο με πολλούς γενίτσαρους της εξάρτησης να επιδίδονται σε κωλοτούμπες για να εναλάσσονται πάνω σε καρέκλες αξιοθρήνητης εξουσίας όπου εδώ και δύο αιώνες γλείφουν κοκαλάκια.
    • Τώρα, βέβαια, έχουν και κοράκια των τοκογλύφων και κερδοσκόπων που κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις …

    Και πολλά άλλα.

    Τώρα, αν μπει κανείς στις σελίδες μου θα δει ότι αν και οι ΗΠΑ είναι κύριο αντικείμενο των ενδιαφερόντων μου δεν σχολίασα καν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Γιατί να σχολιάσει κανείς αξιοθρήνητες εικόνες που ο καθείς με στοιχειώδη λογική αντιλαμβάνεται ότι δεν πάμε καλά. Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις. Αισθητική μόνο.

    Υστερόγραφο.
    Καλά δεν βρέθηκε κάποιος να προειδοποιήσει τον αντιπρόσωπο του κράτους ότι ο Τραμπ όταν ακούει ΕΕ γελάει. Ήταν ανάγκη να πούμε, μεταξύ άλλων «διαβολικών και που φέρνουν καλό» ότι εμείς θα … σώσουμε την Τουρκία ανοίγοντας τον ευρωπαϊκό της δρόμο; Οι ΗΠΑ για ισχύ ξέρουν και αποτρεπτική στρατηγική. Όχι ζεϊμπέκικα και κουμπαριές ή άλλα ολοφάνερα παραπλήσια.

    Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
    www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr

    Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν κάποιος όντας ...μετρίας αντιλήψεως, δεν έχει μοχθήσει ποτέ πραγματικά στην ζωή σου και ότι έχει πετύχει σε αυτήν, οφείλεται στην ασφάλεια και την προστασία της κομματικής γυάλας, τότε είναι λογικό να μην μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί κατ' ουσίαν είναι ο "τίποτα".
      Κατά συνέπεια η απλή λογική λέει ότι όταν οι τυχάρπαστοι "τίποτα" αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να προσφεύγουν στην συνδρομή ανθρώπων όπως ο κος καθηγητής για να ανταποκριθούν στο καθήκον που αναλαμβάνουν. Όταν όμως προτιμούν ως συμβούλους-συνοδοιπόρους τους αυλοκόλακες επίσης "τίποτα", οι συνέπειες είναι τραγικές.
      Ευθύνη όμως φέρουν και οι ψηφοφόροι ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση την εικόνα, τις ψευτιές και την δημαγωγία, χωρίς να εξετάζουν την κατάρτιση, τον επαγγελματικό βίο και την υπευθυνότητα του κάθε υποψήφιου.

      Διαγραφή
  10. Ένα πιο γλαφυρό σχόλιο χώρων όχι χωρών όπου προ-βαρβαρικές καταστάσεις (προβαρβαρικές όχι προπολιτικές) είναι μια σύγκριση χώρων με πεδία όπου υπάρχουν Σμέρνες:
    ΣΜΕΡΝΑ – κοφτερά δόντια όχι όμως όσο των ανεξέλεγκτων τοκογλύφων, κερδοσκόπων και των τσιρακιών τους.
    Επικίνδυνα αιμοβόρα αρπακτικά οι Σμέρνες. Αλλά όχι τόσο επικίνδυνα αρπακτικά όπως κατάντησαν !!!! δυστυχώς κάποιες τράπεζες ... Οι σμέρνες, εν τέλει, σε κατάσταση της φύσης βρίσκονται. .... (https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB/videos/1037619789712731/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανείς δε σχολίασε τις ανοησίες που επανέλαβε πάλι ο Τσίπρας σε διεθνές ακροατήριο ότι η Ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε λέει από την Αμερικανική! Άλλαξε το τροπάριο, από τον Διαφωτισμό πήγαμε στην Α.επανάσταση, ακόμα χειρότερα δηλαδή!
    Να τα λέμε κι αυτά γιατί έτσι παγιώνονται διάφορες μπουρδολογίες που αλλοιώνουν την ιστορία μας και τα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Υπογείως και εντέχνως περνάνε την προπαγάνδα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο έμπειρος δημοσιογράφος βγάζει συμπεράσματα πριν γίνουν γνωστά τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας (κυρίως για τα 2,4 δις) που αναφερει,όταν διαβάζουμε ότι ο ΥΕΘΑ αναφέρει για 1,1 δις και τα υπόλοιπα είναι επιπλέον βοήθεια και αντισταθμιστικά;
    Δεν γνωρίζει ότι ο ΑΓΕΕΘΑ πάει την άλλη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συζητήσει τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας και αναφέρεται για εκσυγχρονισμό στην ΕΑΒ (η οποία κατασκευάζει το 30% της ατράκτου) με δύο Ελληνικές εταιρείες;
    Επίσης δεν γνωρίζει ότι αναμένεται η παραχώρηση πληθώρας οπλικών συστημάτων(70 ΕΕ/Π ΚΑΙΟΒΑ, μεταφορικά Ε/Π ΣΙΝΟΥΚ και Blackhawk,Aρματων Abraams, Αντιτορπιλικών,ΤΟΜΑ κλπ που έχουν ζητηθεί επισήμως από τα Επιτελεία και τους Αρχηγούς ΓΕΣ,ΓΕΑ,ΓΕΝ).
    Δεν έχει την υπομονή να δεί πού θα καταλήξει η "μπίλια" στα εξοπλιστικά και να βγάλει τα συμπεράσματά του; Εκτός και εάν τον έχουν ενημερώσει οι Αμερικάνοι και μας το κρατάει μυστικό.
    Επίσης έπρεπε να θυμάται ότι το 2007 η 2008 παραλάβαμε τα 30 F-16 περίπου 1,9 δις ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί για 2,7 δις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Που είσαι ρε Κωνσταντίνε Μητσοτάκη που τους είχες πάρει και τα σώβρακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκ πρώτης όψεως και από όσα δημοσίως ανακοινώθηκαν, θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς με τον κ. Σαββίδη ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης ήταν πενιχρά. Πάντως, προκειμένου να σχηματίσω πιο ολοκληρωμένη άποψη, θα περίμενα από εμπειρότερα περί τα στρατιωτικά μέλη του forum κάποιο σχολιασμό / παρατηρήσεις / απαντήσεις στις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αναφέρει παραπάνω ο ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.