10/10/17

Τα "μυστικά" της εισβολής της Τουρκίας στο Ιντλίμπ - Στο βάθος στραγγαλισμός του Αφρίν και ενσωμάτωση της ΒΔ Συρίας

Παναγιώτης Μπαλακτάρης*
Η Ιντλίμπ είναι μία από τις επαρχίες της Συρίας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Συρίας και συνορεύει δυτικά και βόρεια με την Τουρκία. Η πόλη της Ιντλίμπ απέχει δυτικά από την Τουρκία περίπου 35 χιλιόμετρα και βόρεια περίπου 40. Στην περιοχή αυτή δρούσε έως προσφάτως εναντίον του Άσσαντ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, μία εκ των ισχυρότερων οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Καθοδηγούμενος από το τουρκικό κράτος και σφοδρά μαχόμενος εναντίον του καθεστώτος και των Κούρδων, οι οποίοι ομοίως αντιτάσσονταν στην επέλαση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, εθεωρείτο μια φιλοτζιχαντιστική οργάνωση. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να τον υποστηρίζουν, διότι πρόκριναν την εξουδετέρωση του ΙΚ και όχι την αντικατάσταση του Άσσαντ. Κάπως έτσι εκτέθηκε η Τουρκία. 
Το παιχνίδι στη Συρία, όμως, για να είμαστε ακριβείς άλλαξε από τους Κούρδους και τη Ρωσία. Στην κατά κράτος επικράτηση του ΙΚ έθεσε τέλος η ηρωική αντίσταση των Κούρδων στην Κομπάνι. Εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ΙΚ και τους συμπαθούντες και συνοδοιπόρους. Η ήττα του ΙΚ στην Κομπάνι απέδειξε ότι το ΙΚ δεν είναι ανίκητο και επιπλέον, ότι οι Κούρδοι πρέπει να θεωρούνται αξιόμαχη δύναμη. Αυτές τις δύο εξελίξεις εκμεταλλεύθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες πια μπορούσαν να βασίζονται στο έδαφος στις δυνάμεις των Κούρδων, ήτοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ο πυρήνας αποτελείται από το YPG (Δυνάμεις Λαϊκής Προστασίας). Συγχρόνως, κάποιες καθοριστικές ήττες του ΙΚ στα εδάφη του Ιράκ προσέθεσαν αυτοπεποίθηση στον ιρακινό στρατό και στους πεσμεργκά, με συνέπεια να ολοκληρωθεί το «ξήλωμα του πουλόβερ». Έπειτα, το πέρασμα της Ρωσίας από την θεσμική άμυνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία εναντίον του ΙΚ αποτέλεσε τον καταλύτη των εξελίξεων. Το ΙΚ φάνηκε ανήμπορο να αντέξει την ισχύ πυρός και οι δυτικές δυνάμεις – πιστές στην κούρσα των συμφερόντων – πλειοδότησαν στην αντιτζιχαντιστική ρητορεία. Η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία ένωσε τα κράτη με αντιδυτικό προσανατολισμό, όπως το Ιράν και εσχάτως η Τουρκία. Εμφανίσθηκε ένας δυνατός στην περιοχή ή κάποιος που παρουσιάζεται σα δυνατός και γύρω του στοιχήθηκαν οι ακόλουθοί του. Οργανώθηκε μια παράλληλη της Γενεύης ειρηνευτική διαδικασία στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Κι αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να αλλάξει το γήπεδο επί του οποίου «παίζονται οι καθυστερήσεις» στον συριακό εμφύλιο. Στην Αστάνα, λοιπόν, στις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν η δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, προκειμένου να χειριστούν τις εναπομείνασες τζιχαντιστικές δυνάμεις και ιδίως τον Hayat Tahrir al Sam (Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε), απότοκο της Αλ Κάιντα. Η  καθεμία από τις παραπάνω χώρες θέλει τις ζώνες αποκλιμάκωσης για τους δικούς της στενά συμφεροντολογικούς λόγους. Η Ρωσία διότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις βάσεις που απέκτησε στη Συρία. Το Ιράν διότι συντασσόμενο με το ρωσικό άρμα απωθεί τους σαλαφιστές και γενικά τους σουννίτες μουσουλμάνους, αλλά και τις δυτικές δυνάμεις, ισχυροποιώντας ταυτοχρόνως την Χεσμπολάχ και τις σιιτικές πολιτοφυλακές. Η Τουρκία, τέλος, επιθυμεί εναγωνίως να ελέγξει και να διαχειριστεί την ένωση των κουρδικών καντονιών στη βόρεια Συρία και το ενδεχόμενο της προσέγγισης των Κούρδων στη Μεσόγειο. Εξέλιξη, η οποία όταν συμβεί θα ακρωτηριάσει σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό κορμί της Τουρκίας.
Η συμφωνία στην Αστάνα υλοποιείται με την εγκατάσταση 500 παρατηρητών στην Ιντλίμπ, από κάθε χώρα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή. Ήδη, στις 7 Οκτωβρίου η Άγκυρα άρχισε να μετακινεί στρατεύματα με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για την τάξη στα σύνορα της Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία στο εσωτερικό. Όμως, ο στόχος της Άγκυρας που είναι η περικύκλωση και ο αποκλεισμός του δυτικότερου κουρδικού καντονιού, του Αφρίν, κατά τα φαινόμενα επιτυγχάνεται. Κι αυτή είναι μια εξέλιξη κακή για όλους. Καταρχάς, οι μέχρι τώρα αποδεδειγμένες άνομες σχέσεις Τουρκίας-ΙΚ δεν εγγυώνται ότι η πρώτη θα πολεμήσει το δεύτερο, ούτε ότι θα τηρεί κάθετα αρνητική στάση έναντι αυτού. Ύστερα, η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνον στο Αφρίν και στο ζήτημα ζωής ή θανάτου για την ίδια, που είναι η έξοδος των Κούρδων στη Μεσόγειο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι όταν θα είναι σε θέση να αγκαλιάσει θανάσιμα το Αφρίν, τότε θα έχει επιτύχει τον αντικειμενικό της σκοπό, αυτόν για τον οποίον τόσον καιρό υποκρίνεται ότι συμφωνεί με τη Ρωσία. Μόλις το καταφέρει θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν και δεν θα πειστεί εύκολα να αποχωρήσει από την βορειοδυτική επαρχία της Συρίας.  
Όσοι, μάλιστα, αντιμετωπίζουν με κάποια συμπάθεια την επιχείρηση ελέγχου της Ιντλίμπ από Ρωσία-Τουρκία-Ιράν θα πρέπει να θυμηθούν, ότι τον αέρα στα πανιά των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ τον παρείχε αφειδώς η Τουρκία με διάφορους τρόπους, ένιοι των οποίων έχουν αποκαλυφθεί.
Πέραν όλων των άλλων, η Ιντλίμπ έχει αυτή τη στιγμή πληθυσμό που ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια, δεδομένου ότι έχει μεγάλες μεταναστευτικές μάζες. Αυτές θα αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια της Άγκυρας να εκβιάσει την Ευρώπη με ροές και να απαιτήσει να της δοθούν χρήματα και να ξεκολλήσουν οι βαλτωμένες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους. Και όταν συμβούν αυτά η πατρίδα μας θα είναι για άλλη μία φορά το πεδίο της στανικής μεταφοράς μεταναστών, βάσει σχεδίου από την Άγκυρα.

Όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και αιτία εγρήγορσης από τη χώρα μας και όχι να επιδοκιμάζονται αφελώς από πολιτικούς και πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν γεωπολιτική μυωπία. Όχι. Αυτή πλέον δεν δικαιολογείται. Διέπονται από διάθεση κατανόησης και ακόμη και προώθησης της τουρκικής προπαγάνδας. Κι αυτό λέγεται κάπως…
*Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος 

45 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάλυση. Κατατοπιστική και τεκμηριωμένη.
    Ίσως λοιπόν τελικώς να μην έχει λήξει ακόμη το πρώτο ημίχρονο τού "ματς" .
    Ίδωμεν.
    Πάντως για την πειστικότατη ανάλυση, πολλές ευχαριστίες και στον ινφογνώμονα και (πρωτίστως βεβαίως) στον Παναγιώτη Μπαλακτάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι τόσο χαζή η ρωσία με τα τερτίπια των τούρκων, σίγουρα γνωρίζει και πολύ καλά γνωρίζει τι γίνεται, έχει και αυτή τους λόγους της που κρατά στο παιχνίδι την τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ξήλωμα του ΙΚ δεν άρχισε από το Κομπανί. Είπαμε να υποστηρίζουμε τους Κούρδους στον εν μέρη δίκαιο αγώνα απελευθέρωσης τους αλλά μην το παρακάνουμε. Το ξήλωμα του ΙΚ ξεκίνησε με την παρέμβαση της Ρωσίας, της σύλληψης δεκάδων μελών δυτικών κρατών σε στρατηγία του ΙΚ και τις μυστικές συμφωνίες που έγιναν με αυτές. Αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Ρωσίας και το ξεσκέπασμα του τι είναι το ΙΚ και από ποιους χρηματοδοτείται, εξοπλίζεται και καθοδηγείται, δεν θα απέσυραν οι ΗΠΑ την ενεργό τους υποστήριξη προς το ΙΚ για να βρουν τους νέους τους συμμάχους στους Κούρδους. Χωρίς την επέμβαση της Ρωσίας οι Κούρδοι της Συρίας θα είχαν απλά εξοντωθεί όπως μία μερίδα των Κούρδων Γεζίντι που σφαγιάστηκαν από το ΙΚ και δεν εμπόδισαν οι ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο
      η πρώτη επέμβαση της Ρωσίας έγινε τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
      Μετά από 55 μέρες, τις 24 Νοεμβρίου, η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό Su-24.
      Η πολιορκία του Κομπάνι ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και η πόλη απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2015.
      Η πρώτη, στρατηγικής σημασίας ήττα του ΙΚ, ήταν αυτή και την υπέστησαν από τους Κούρδους, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.
      Μετά ξεκίνησε το ξήλωμα του ΙΚ από το YPG, οι δυνάμεις του οποίου του εξεδίωξαν από το υπόλοιπο καντόνι του Κομπάνι, πολύ πριν αρχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι Ρώσοι, τους οποίους σημειωτέον δεν τους έκαναν εναντίον του ΙΚ αλλά εναντίον των Τουρκομάνων, που υποστήριζαν οι Τούρκοι.
      Γι' αυτό και η κατάρριψη.
      Μην με αναγκάζετε να καταναλίσκω χρόνο για τα αυτονόητα.
      Είναι ψυχοφθόρο και αντικοικονομικό από πλευράς χρόνου.
      Ερευνήστε και μετά σχολιάστε.
      Παρακαλώ.

      Διαγραφή
    2. GeorgeTS Ptol,

      όχι μόνον το ξήλωμα του λεγομένου ΙΚ άρχισε από την ήττα στο Κομπάνι, αλλά εκεί συνέβη και κάτι άλλο σημαντικό.
      Άρχισε η εκτράχυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, διότι οι πρώτες απαίτησαν από τη δεύτερη να ανοίξει τον δρόμο για τον εφοδιασμό των πολιορκημένων Κούρδων.
      Αυτό ήταν το πρώτο ξέφτι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

      Διαγραφή
    3. Κ. Καλεντερίδη, θέλετε να πείτε δηλ. ότι το ΙΚ δεν ανδρώθηκε από τις ΗΠΑ? Δεν παρασχέθηκαν οικονομική, υλικοτεχνική και πληροφοριακή υποστήριξη από αυτές? Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό με αποδείξεις που έχουν δώσει στην δημοσιότητα τόσο η κυβέρνηση της Συρίας όσο και η Ρωσία (και απόρροια της κοινής λογικής φυσικά). Δεν θα το κάνω όμως γιατί είναι ψυχοφθόρο να αναφέρω τα αυτονόητα. Η επίθεση στο Κομπανί και η νίκη τους ενάντια του ΙΚ δεν ήταν παρά μία προειδοποίηση προς τους Κούρδους να συνταχθούν με τις ΗΠΑ. Να κάνουν την βρόμικη δουλειά τους στο έδαφος με ανταλλάγματα φυσικά. Οπλισμό και προστασία από το πιο άμεσο εχθρό τους, τους Τούρκους. Ο καταλύτης της ήττας του ΙΚ που ανάγκασε όλη την Δύση να άρει την υποστήριξή τους προς το ΙΚ ήταν η επέμβαση της Ρωσίας. Μπορεί να σας ξενίζει όταν αναφέρομαι για υποστήριξη της Δύσης στο ΙΚ, αλλά είτε αναφέρω την μετριοπαθή αντιπολίτευση, SDF, Al Nursa και το κακό συναπάντημα είναι το ένα και το αυτό. Μισθοφόροι που δρουν στο έδαφος μίας κυρίαρχης χώρας και αλλάζουν σημαίες όποτε τους δοθεί εντολή από την Δύση. Γι' αυτό και οι Κούρδοι θα πληρώσουν ακριβά την συμμετοχή τους στο SDF και ενάντια στην νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο
      εσύ μιλάς με εκτιμήσεις κι εγώ με πληροφορίες.
      Στο Κομπάνι έγινε αυτό που έγραψα.
      Αυτά που γράφεις είναι εικασίες.
      Ζούσα τη μάχη του Κομπάνι λεπτό προς λεπτό και ξέρω ότι το ΥΝΚ ετοίμασε τις παλέτες με τα όπλα και τα εφόδια σε αεροδρόμιο του Κουρδιστάν, εκβίασε τις ΗΠΑ ότι αποχωρεί από το συνασπισμό αν δεν υποστηριχτεί το Κομπάνι και μόνο τότε οι ΗΠΑ πήραν τις παλέτες, τις μετέφεραν σε αεροδρόμιο του Κουβέιτ και από κει με C-130 τις έριξαν στο Κομπάνι.
      Δυο απο αυτές τις 27 μάλιστα, έπεσαν στα χέρια του Ι.Κ.
      Όσο για την υποστήριξη των ΗΠΑ, εγώ ήμουν ο πρώτος που μετέφρασα το σχετικό δημοσίευμα για τη σύσκεψη στην Ιορδανία, πριν την κατάληψη της Μοσούλης.
      Πάντως ο συλλογισμός σου είναι λάθος και δεν στηρίζεται σε γεγονότα και πληροφορίες αλλά σε εικασίες.
      Αυτό για βρώμικη δουλειά στο έδαφος, είναι ανοησίες και προσβλητικές για τις γυναίκες με τα παιδιά στον ώμο και το καλασνίκοφ στο χέρι που πολεμούσαν.
      Αυτή τη θεωρία που πλάσαραν με τέχνη στην Ελλάδα και την επαναλαμβάνεις, είναι ανόητη και προσβλητική.
      Δηλαδή, ένας ολόκληρος λαός, μικρά παιδιά, γυναίκες, γέροι, πολεμούν και κάνουν βρώμικη δουλειά.
      Απορώ πώς σκέφτεστε αυτά τα πράγματα.
      Τελικά ο ελληνικός λαός έχει χάσει και τις ευαισθησίες του και την ευγένειά του.
      Λυπάμαι Γιώργο.

      Διαγραφή
    5. Κ. Καλεντερίδη δεν ασπάζομαι καμία θεωρία. Διαβάζω, παρακολουθώ και βγάζω τα συμπεράσματά μου. Δόξα τον Θεό έχω τον στοιχειώδη νου να καταλαβαίνω πότε κάποιος προπαγανδίζει και πότε ενημερώνει.

      Αυτά που βαφτίζεται εσείς εικασίες εγώ τα ονομάζω δορυφορικές φωτογραφίες. Έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τόσο από το ιστιολόγιο σας όσο και σε άλλους έγκυρους διαδικτυακούς τόπους. Αποδεικνύουν την σχέση ΗΠΑ και ΙΚ. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο.

      Όσον αφορά τις συγκεκριμένες "εικασίες" που έκανα σε σχέση με τους Κούρδους, μπορείτε να μου εξηγήσετε τι ακριβώς κάνουν στην Deir ez Zor? Τίνος το παιχνίδι παίζουν και γιατί αντί να κατευθυνθούν προς την πόλη και να την απελευθερώσουν φρόντισαν να κατευθυνθούν προς Jafra και τις πετρελαιοπηγές?? Για ποιον λόγο προσπαθούν να αποκλείσουν την κυβέρνηση της Συρίας να περάσει ανατολικά του Ευφράτη και να αποκαταστήσει την ειρήνη και σε εκείνη την περιοχή? Τι ακριβώς κάνουν σε εκείνο το κομμάτι της Συρίας μιας και δεν υπάρχουν Κουρδικοί πληθυσμοί? Αν αυτό δεν είναι το βρόμικο παιχνίδι των ΗΠΑ τότε ποιο είναι??

      Όσο για τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες με τα παιδιά στην πλάτη κτλ που αναφέρετε θα προβώ μόνο στον εξής σχολιασμό:

      Η κυβέρνηση της Συρίας παρείχε σε όλες τις φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες που ζούσαν στην επικράτεια πλήρη ελευθερία. Ήταν η μοναδική μουσουλμανική χώρα με ανεκτικότητα σε όλα τα δόγματα και τους λαούς και εξασφάλιζε μεταξύ αυτών την ειρηνική συμβίωση. Το μοναδικό χρέος που θα είχε κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπροστά στον κίνδυνο του διαμελισμού και της καταστροφής από τους ξένους θα ήταν να συνταχθούν με την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Όχι ενάντια. Αυτό που γράφω δεν είναι ούτε πλασαρισμένη θεωρία ούτε προπαγάνδα. Είναι κοινή λογική.

      Διαγραφή
    6. Γιατί σου είπα οτι είσαι θύμα προπαγάνδας.
      Διαβασε την συνέντευξη αυτή και ξαναγράψε μου.
      https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/10/sdf_10.html

      Απλά, αναρωτιέμαι πώς πέφτει ένας Έλληνας όσο εύκολα θύμα προπαγάνδας του κάθε μ@λ@κα.
      Τόσα χρόνια υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε, φάγαμε τα χέρια μας να μεταφράζουμε και να γράφουμε, για να αποκτήσουν οι Έλληνες κριτική σκέψη και να μην τους δουλεύει ο κάθε μ@λ@κας.
      Απογοητεύομαι ειλικρινά.

      Διαγραφή
    7. Κ. Καλεντερίδη με όλο το σεβασμό που έχω προς το πρόσωπό σας νομίζω πως έχετε άδικο σε κάποια πράγματα. Κατανοώ επίσης την βαθιά σχέση σας που έχετε με τον κουρδικό αγώνα καθώς και με πρόσωπα αυτού του αγώνα, όμως στην περίπτωση της Συρίας, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν έχουν δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποστηρίξουμε την εισβολή των Τούρκων στην Ιντιλμπ, ούτε να σταματήσουμε να στηρίζουμε τον κουρδικό αγώνα στην Τουρκία. Επίσης δεν μπορούμε να λέμε ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν τον ISIS, να θυμίσω ενδεικτικά τις συναντήσεις του γερουσιαστή Μακ Καιην με τον παρουσιαζόμενο ως αρχηγό του ISIS. Εταιρον εκατερον.

      Διαγραφή
    8. Μπράβο πετρακα.συμφωνω απολύτως.απο σεβασμό δεν ήθελα να του το υπενθυμίσω στη απάντηση που έλαβα πάνω.

      Διαγραφή
    9. Πέτρακα
      μάλλον σου διέφυγε ότι ήμουν ο πρώτος που μετέφρασα το άρθρο της κουρδικής Γενί Οζγκιούρ Πολίτικα, που μιλούσε για τη συνάντηση του Αμάν, όπου γράφει το άρθρο ότι Αμερικανοί, σουνίτες του Ιράκ, Τούρκοι, εκπρόσωπος του Μπαρζανί, και λοιποί αποφάσισαν την άλωση της Μοσούλης από το Ι.Κ.
      Δεν είπα πουθενά ότι το ΙΚ δεν υποστηρίχθηκε σε κάποια φάση από τις ΗΠΑ.
      Είπα ότι ποτέ οι ΗΠΑ δεν ήταν δημοσίως υποστηρικτές του Ι.Κ.
      Όμως, γνωρίζουμε ότι το ΙΚ πουλούσε το πετρέλαιο που έβγαζε όχι μόνο στον Ερντογάν αλλά ακόμα και στον Άσαντ.
      Να ξέρουμε τι λέμε και να μετράμε τα λόγια μας.
      Διαβάστε τώρα αυτό και κάντε την αυτοκριτική σας, όλοι όσοι αναμασούσατε την τουρκική προπαγάνδα.
      https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/10/blog-post_503.html

      Διαγραφή
    10. Ο.κ Σάββα .τα ίδια θυμάμαι και εγώ για το Αμμάν κτλ.τωρα ,δεν ήξερα που αγόραζε και ο ασσαδ το ίδιο το πετρέλαιο του από τους ΙΣΙΣ.πως μπορούσαν οι Ρώσοι να ξέρουν ποιο πετρελαίο πήγαινε στους τουρκαλαδες και ισραηλίτες κτλ για να μη θυξει αυτών του ασσαδ που είχε πληρώσει; Μήπως ξέρεις;

      Διαγραφή
    11. Truthteller
      σε συζήτηση να βρισκόμαστε;
      Άστο τώρα.
      Απλά, πριν γράψτετε κάτι, ελέγξτε το και μετά γράψτε.
      Και μην αναπαράγετε προπαγάνδες.

      Διαγραφή
  4. Σάββα,γιατί βοήθησαν οι Αμερικάνοι τους Κούρδους στο κομπανι; Αφού η Αμερική "γέννησε" το ΙΣΙΣ και αυτές τις μέρες η Αμερική ακόμα δημόσια ήταν προστάτης των ισλαμιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν ήταν οι ΗΠΑ δημοσίως προστάτης του Ι.Κ.
      Υπάρχει μόνο ένα δημοσίευμα κουρδικής εφημερίδας που πρόσκειται στο ΡΚΚ, που δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικό με το θέμα, με πληροφορίες που διέρρευσε το Ιράν.
      Όσο για το Κομπάνι, οι ΗΠΑ ήταν αδιάφορες αν θα το έπαιρναν οι τζιχαντιστές του Ι.Κ.
      Αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση, όταν τους εκβίασε η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (ΥΝΚ), του Τζελάλ Ταλαμπανί.
      Φέρεται να τους είπε "αν δεν υποστηριχτεί το Κομπάνι, αποσυρόμαστε από τη συμμαχία".
      Μετά απ' αυτό οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ρίξουν 27 παλέτες με όπλα, που ήταν του ΥΝΚ, στο Κομπάνι και να αρχίσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Κομπάνι, βοηθώντας για πρώτη φορά το YPG.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για την απάντηση, Σάββα.

      Διαγραφή
  5. Πρός όλους τους σχολιαστές
    μην παρασύρεστε από την προπαγάνδα της Άγκυρας για τους Κούρδους.
    Οι Τούρκοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στο θέμα, γιατί φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι μια ελληνοκουρδική συμμαχία.
    Επίσης, έκαναν πολύ καλή δουλειά στο χώρο των αναρχικών και της αριστεράς γενικώς.
    Όλη η συλλογιστική και τα κείμενα των αφισών που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι σαν τα έγραψε το συγκεκριμένο γραφείο της ΜΙΤ.
    Μην αναπαράγετε την προπαγάνδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σημαντικόν αυτό!
      Η Τουρκία φοβάται μιαν ελληνοκουρδικήν συμμαχίαν αλλά η πολιτική μας ηγεσία εν Ελλάδι τε και Κύπρον αγρόν ηγόρασεν.

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή η ανάλυση, αλλά επειδή ανήκω στους "μύωπες", κατά το άρθρο, πολίτες που δεν βλέπουν κατ' ανάγκη αρνητικά την εισβολή των Τούρκων στην Ιντλίμπ, ας δούμε και μερικές ακόμη παραμέτρους.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσα λέει το άρθρο ισχύουν. Αυτός είναι ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας. Όμως από την άλλη ο Άσαντ αυτή τη στιγμή μετά την διαφαινόμενη ήττα του ισλαμικού κράτους (που δικαιολόγησε την αποστολή κάποιου λίγου στρατού και πολλών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ) έχει ανάγκη από όλους τους πιθανούς συμμάχους, ακόμη και ρισκάροντας τη μελλοντική ακεραιότητα της χώρας του. Ειδικά η Τουρκία αποτελεί κεντρικής σημασίας σύμμαχο, έστω και εάν πρόκειται για λυκοφιλία.

    Μην ξεχνούμε ότι ήταν η πρώτη συμφωνία των Ρώσων με την Τουρκία που επέτρεψε την απελευθέρωση του Χαλεπίου και την αποδέσμευση σημαντικών στρατιωτικών μονάδων που εξεστράτευσαν σιγά σιγά στα ανατολικά. Και η δημιουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης επέτρεψε την λύση της πολιορκίας του Ντέιρ Εζζόρ και την απελευθέρωση της κεντρικής Συρίας.

    Το γεωπολιτικό παιχνίδι σε εξέλιξη είναι τεράστιο και υπερβαίνει κατά πολύ την Τουρκία. Σε αυτή τη μεγάλη εικόνα ο Άσαντ βρέθηκε - και είναι ακόμη - σε θανάσιμο εναγκαλισμό με τους εχθρούς του, οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει σε όλους τους στόχους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βάζουν κάτω. Δυστυχώς για όσους συμπαθούμε και τον Άσαντ και τους Κούρδους, τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξανάγκασαν τους Κούρδους να βρεθούν ουσιαστικά απέναντι στον Άσαντ, αν και φυσικά όχι με την ένταση που βρέθηκε το ISIS, η Αλ Κάιντα και η λεγόμενη "μετριοπαθής" αντιπολίτευση (αν και δεν ξέρω καμία "μετριοπαθή" αντιπολίτευση που να διεξάγει εμφύλιο πόλεμο με ξένη χρηματοδότηση και εξοπλισμό και να προσφυγοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους).

    Είναι βέβαιο ότι οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και σε όσους τους διατρέχουν. Το παιχνίδι είναι υπερβολικά περίπλοκο. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σε πλήρη πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τη Ρωσία. Μην ξεχνούμε ότι το αξιόμαχο του τουρκικού στρατού έχει μειωθεί πολύ μετά το πραξικόπημα, χώρια που κράτος με τόσο βαθιά διαίρεση αντιλήψεων του πληθυσμού του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εξωτερικές στρατιωτικές αποστολές, είτε αμυντικές, είτε ακόμη περισσότερο επιθετικές.

    Θεωρητικά, η μόνη περίπτωση για να κάνει πίσω η Τουρκία από τη συμφωνία είναι να παύσει να έχει εξάρτηση από την Ρωσία. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα ξαναγύριζε στην αγκαλιά της Δύσης και θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Δύση θα εγκατέλειπε τους Κούρδους. Οι Τούρκοι είναι σήμερα με όποιον μπορεί να τους βοηθήσει στο θέμα των Κούρδων και σήμερα αυτοί είναι οι Ρώσοι, που επιδιώκουν την ενότητα της Συρίας, άρα είναι εν μέρει κατά των κουρδικών φιλοδοξιών. Αν αύριο οι ΗΠΑ στραφούν εναντίον των Κούρδων, η Τουρκία θα μπορεί να "επιστρέψει" στην αγκαλιά της Δύσης, τότε όμως μια κουρδο-συριακή συμμαχία θα προκύψει η οποία θα αλλάξει πάλι τα δεδομένα στην περιοχή, αν και όχι όσο τα αλλάζει η έστω και λυκο-συμμαχία Τούρκων και Σύρων.

    Εν γνώσει αυτών των κινδύνων, η Συρία δεν κάλεσε επισήμως την Τουρκία να επέμβει στην Ιντλίμπ, παρά μόνον αυτό γίνεται με την ανοχή της κυβέρνησης της Συρίας. Παίρνει ένα ρίσκο η κυβέρνηση της Συρίας, όμως είναι ένα ρίσκο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρει υπό την πίεση των γεγονότων και κυρίως της πίεσης να κλείσει τα πολλά στρατιωτικά μέτωπα τώρα που οι συγκυρίες την ευνοούν. Όταν (και αν) βρεθεί σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, τότε θα έχει κάθε λόγο να μπορεί να εκδιώξει ξένο στρατό από το έδαφός της. Οι δε Κούρδοι, από τη στιγμή που υπερεπεκτάθηκαν στα ανατολικά και νότια, έχουν χάσει εν μέρει για να μην πω εν πολλοίς τη συμπάθεια και τη νομιμοποίηση που είχε αρχικά ο αγώνας τους. Έχουν γίνει εντελώς puppets των ΗΠΑ και αυτό έχει το τίμημά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο άρθρο δεν επιχειρείται η δικαιολόγηση κάποιου δρώντος.
      Παρατίθενται γεγονότα, τα οποία δεν αμφισβητούνται.
      Η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν σφάλλουν που φέρνουν την Τουρκία σε θέση αγκίστρωσης στην Ιντλίμπ, διότι μετά δεν πρόκειται να απαγκιστρωθεί εύκολα.
      Σιγά σιγά, έτσι θα μετατρέψει τα κατεχόμενα από αυτήν εδάφη στη Συρία σε δικά της, με τον α ή β τρόπο.
      Ήτοι, αυτήν τη στιγμή οι δυνάμεις αυτές βοηθούν την Τουρκία να εφαρμόζει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια.
      Σε αυτά δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες υποστηρικτές.
      Σε αυτά, επίσης, καλώς ή κακώς, μας αρέσει δε μας αρέσει, μόνον οι Κούρδοι αποτελούν τροχοπέδη και φόβητρο.
      Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλλίτερο.

      Διαγραφή
    2. Russia and Iran involved the only one they could to keep US and Israel's reaction to the minimum. We call it a mistake for our own reasons, but could someone explain me why the Kurds do not seek a place in a unitwd Syria? That way Turkey wouldn't have the pretexts to occupy parts of Syria's north.

      Διαγραφή
    3. Νικοσ,φερστ οβ ολ,πουτ ον γιορ γκλασες ορ οπεν δη λαϊτς...
      Σεκοντλι,δατς δη ποϊντ...του ντισμαντλ Συρια...αδερ γουαϊζ γουαϊ μποδερ;

      Διαγραφή
    4. Από πότε στόχος της Ρωσίας και του Ιράν είναι οι Κούρδοι και όχι το ΙΚ;

      Διαγραφή
  7. σαββα καλησπερα..Οι Τούρκοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στο θέμα, γιατί φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι μια ελληνοκουρδική συμμαχία.
    Επίσης, έκαναν πολύ καλή δουλειά στο χώρο των αναρχικών και της αριστεράς γενικώς.
    Όλη η συλλογιστική και τα κείμενα των αφισών που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι σαν τα έγραψε το συγκεκριμένο γραφείο της ΜΙΤ.εχουμε παρα πολυ μεγαλο κενο στην ενημερωση οσο αφορα το συγκεκριμένο θεμα..θα ηταν καλο να αφηερωσεις λιγο χρονο για ενα αρθρο σου ωστε τουλαχιστον να διαφωτιστουν καποιες αποριες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που πιθανότατα σχετίζεται με αυτά που αναφέρει το άρθρο:

    https://southfront.org/turkey-supports-ukraine-over-crimea-threatens-to-abort-s-400-deal-with-russia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαυτα ακριβως παιζει η τουρκια.Τωρα,γιατι θελει το νοου χαου των s400

      Διαγραφή
  9. Θα ειμαι και παλι αιρετικος για να πω το εξης:Το ενδιαφερον στην ιστορια ειναι οτι κατα ενα περιεργο τροπο το σχεδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιησουν την τουρκια ως πολιορκητικο κριο κατα της Συριας στο οποιο εφερνε σφοδρη αντισταση η Ρωσια,υλοποιειται τωρα με την ανοχη της τελευταιας...
    Νομιζω δε,οτι αυτο οφειλεται στον εντεχνο εκβιασμο της ρωσιας και παροχης ανταλλαγματων στο μετωπο της ουκρανιας και ισως κιαλλου.
    Αποτελει δε αξιοπεριεργο,το γεγονος οτι οι Συριακες δυναμεις σταματησαν στην ουσια ακριβως επι του Ευφρατη,οπως ακριβως αυτο υπαγορευτηκε απο τις ΗΠΑ,με εξαιρεση ενος "ατυχους" προγεφυρωματος στο Khusham και εχουν εστιασει στην προελαση τους προς νοτον κατα μηκος της δυτικης οχθης του ποταμου.
    Αρα,εχει γινει προς ωρας αποδεκτο απο τους Ρωσους το σχεδιο των ΗΠΑ για διαμελισμο της Συριας.Ισως αργοτερα αλλαξουν τα πραγματα,αλλα προς το παρον οι τουρκοι και κουρδοι κερδιζουν και ο Ασαντ χανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και για να ολοκληρωσω, το Αφριν μαλλον θα το υπερασπιστει η Ρωσια...και αυτο γιατι θελει να κραταει τους κουρδους ζωντανους και φιλικους προς αυτην, σε περιπτωση που η τουρκια υπερβει τα όποια εσκαμμενα...σαυτο δε δεν θαχουν αντιρρηση ουτε οι δυτικοι...

      Διαγραφή
    2. Επισης παρατηρουμε οτι οι κουρδοι σταματησαν την προς ανατολας επεκταση τους επειδη οι ρωσοι τους απειλησαν οτι θα τους χτυπησουν. ειναι προφανες οτι η περιοχη ειναι υπο διαπραγματευση ακομα αν και ολα δειχνουν οτι οι πετρελαιοπηγες στο τελος θα καταληξουν στην κυβερνηση. Τωρα το οτι ο Ασαντ χανει δεν μπορω να κατανοησω με ποια λογικη το λετε μαλλον ειναι ο ποθος σας αυτος γιατι η πραγματικοτητα σας διαψευδει παταγωδως

      Διαγραφή
    3. Ειλικρινα αγαπητε μου,ειμαι με το πλευρο σας...

      Διαγραφή
  10. Ύστερα και τη δια νομοθετήματος παραχώρηση της Θράκης θα ήθελα να ακούσω απόψεις για το πότε προβλέπετε η Τουρκία να κάνει εκεί ο,Τι κάνει και στη Συρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητε Αλεξανδρε,να ρωτησεις το γραφειο ανθρωπινων δικαιωματων εις τας Βρυξελας κιαλλαχου...π.χ. στον ΟΗΕ New York, NY 10017, USA.

      Διαγραφή
    2. Οι Βρυξέλλες τον ψήφισαν τον νόμο δηλαδη;

      Διαγραφή
  11. Στην ουσία η Τουρκία κάνει στην Συρία ότι και στην Κύπρο με τον Αττίλα και ετοιμάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο σε Κομοτηνή-Ξάνθη. Αφού οι Δυτικοί της δίνουν αέρα αυτή συνεχίζει τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως έτσι και όποιος νομίζει ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από εδάφη που κατέλαβε είναι τουλάχιστον ανόητος

      Διαγραφή
  12. Αν οι τούρκοι έχουν αποσύρει δυνάμεις από τον Έβρο, δεν θα ήταν για μας τόσο δύσκολο ή ακριβό να ενισχύσουμε αρκετά το μέτωπο του Έβρου και να πάρουμε επιθετική θέση. Αυτό θα ήταν ένα ξεκάθαρο, έστω συμβολικό, μήνυμα προς τούρκους και κούρδους. Από την στιγμή που οι κούρδοι πολεμούν τους εχθρούς μας και εξυπηρετούν και ζωτικά μας συμφέροντα, οφείλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι...αλλα 1)οπως προειπε ο κος Καλεντεριδης για να κανεις μπουκα με αξιωσεις πρεπει ναχεις πληθυσμο δικο σου να σε περιμενει.
      2)Θα πρεπει ολος ο γηγενης πληθυσμος να κινειται στα ορια του πατριωτικου εντοις πραγμασι(ικανοποιητικη γεννητικοτητα που σημαινει θυσιαζω καριερα για οικογενεια,αντισταση στην αμφιπλευρη μεταναστευση που σημαινει δεν φευγω και δεν αφηνω χωρο σε μεταναστες,δεν υποκυπτω στην τουρκικη προπαγανδα,δεν δειχνω υπεραγαπη σε ξενους παρα μονο αν το συμφερον το επιτασσει,δεν υποτασσομαι σε pax brusselana ή Americana,δεν στηριζομαι σενα μονο κλαδι γιατι μπορει να σπασει,κοιταω να αναπτυξω την αυτοδυναμια μου στα περισσοτερα αγαθα κ.α.)
      3)Συμμαχω με κοινους εχθρους οπως οι κουρδοι που σημαινει οτι παω εκει στην φωτια και πολεμαω μαζι τους, οργανωμενα, τους δινω εκπαιδευση,υποστηριξη και επηρεαζω καταστασεις(σπαω συμμαχιες του εχθρου με δυνητικα φιλους μου π.χ. Συρια ή Ρωσια ή και ΗΠΑ-ισραηλ προσφεροντας τους κατι πολυ σημαντικωτερο...
      4)Δεν αφηνω ελευθερους περπλανωμενους μεταναστες στο εσωτερικο της χωρας μου γιατι αυτοι ειναι η πεμπτη φαλαγγα...
      5)Τελος απευθυνομαι σε φιλλεληνες και τους κερδιζω ψυχικα.Το λιγοτερο που μενδιαφερει ειναι το χρημα.Μαλλον θα πρεπει να πληρωνω εγω...
      6)περιμενω λοιπον την στιγμη που θα εμπλακει βαθυτερα σε αγωνα μεσα στην Συρια ή αλλου και τοτε απλα κανω προληπτικες επιθεσεις σε ζωτικους στοχους,γιατι το να προελασεις στην θρακη τι νοημα θαχει αφου δεν ισχυει το (1) εκτος κιαν εισαι αποφασισμενος να κανεις εθνοκαθαρση, πραγμα αδιανοητο για τον σπαραξικαρδιο νεοελληνα...
      Βλεπεις λοιπον,οτι τιποτα απολα αυτα δεν ισχυει.Τουναντιον επι εικοσιεπταετιας αφησαμε να γινουν ολα τα ακριβως αντιθετα...
      Ολοι κινουμεθα σε ροτα αμεριμνη...τρεχα-γυρευε...κυνηγωντας το χρημα και μονο...
      Και λεω: Ρε σιγουρα δεν φταινε οι ροταριανοι και οι συναυτοις;

      Διαγραφή
    2. Δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα.

      Διαγραφή
    3. Είναι ξεκάθαρο πως οι τούρκοι θέλουν να ενώσουν την Αλ μπαμπ με το αφριν να εκριζώσουν τους κούρδους με την βοήθεια του SFA τον οποίο βοηθούν και να μεταφέρουν εκεί τους τουρκμένους και σουνίτες που θα υποχωρήσουν από το ιντιλμπ ηττημένοι. Ενα δεύτερο τουρκμενιστάν κυοφορείται εκεί.
      Σε ό,τι αφορά την κίνηση στον Έβρο
      1) μίλησα για συμβολική, όσο η τουρκία είναι ακόμη στο ΝΑΤΟ, κίνηση που δεν περνάει απαρατήρητη όμως από τους στρατηγούς. (φέρτε πίσω τα τανκς γιατί η Ανδριανουπολη δεν είναι μακρυά.)
      2) Σε περίπτωση που γίνει το μπαμ (βγει από το ΝΑΤΟ η... περιφερειακή υπερδύναμη) και κρίνουν οι στρατηγοί μας το τι μπορούν και μας συμφέρει (Ίμβρος / Τένεδος) δεν μιλάς με γηγενείς, ούτε περιμένεις να σε υποδεχτούν σαν απελευθερωτή. Απλά εξολοθρεύεις, ό,τι αντισταθεί και δεν μιλάει ελληνικά. Αρκεί να μας δώσει το πεναλτάκι ο ήρως ερντογαν

      Διαγραφή
    4. ναι...εχεις δικιο,το παρακανα,αλλα οι προϋποθεσεις ειναι αυτες που ειπα και στην τρεχουσα φαση πρεπει να ενισχυεις τον κουρδικο αγωνα εμπρακτα προσπαθωντας ταυτογχρονα να εκδιωξεις την τουρκια απο το ΝΑΤΟ...
      θελουν τον ΗΣΤ ΜΕΝΤ;ωραια! εξω η τουρκια απο το ΝΑΤΟ...παλαιοτερα ειχα πει εξω η τουρκια απτακατεχομενα,αλλα ειναι λιγο...

      Διαγραφή
  13. Είτε έτσι είτε αλλιώς η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι πραγματοποιούν μία ακόμη εισβολή στην ιστορία τους κ δεν ιδρώνει το αυτακι κανενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.