15/10/17

Ο τουρκικός στρατός αναπτύσσεται βαθύτερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας

  • (Φωτ. αρχείου: Flickr / Turkish Armed Forces)
Ο τουρκικός στρατός αναπτύσσεται βαθύτερα στη βόρεια Συρία με στόχο να περικυκλώσει έναν κουρδικό θύλακα και να περιορίσει τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Ιντλίμπ βάσει της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, ανακοίνωσαν σήμερα Σύροι αντάρτες.
Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Συρία από ένα σημείο κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Μπαμπ αλ Χάουα την Πέμπτη, για πρώτη φορά από πέρυσι, οπότε η Άγκυρα ξεκίνησε μια μεγάλη χερσαία και εναέρια επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας-Τουρκίας.
Τουλάχιστον τέσσερις αυτοκινητοπομπές, που μετέφεραν πολλά άρματα μάχης και εξοπλισμό, έχουν λάβει θέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ανάπτυξης του τουρκικού στρατού που αναμένεται να προχωρήσει πιο βαθιά στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, όπως δήλωσαν πηγές των Σύρων ανταρτών.
«Σχεδόν 200 στρατιώτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές που χωρίζουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο κουρδικών στρατευμάτων και αυτά που ελέγχονται από οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ιμπραχίμ αλ Ιντλίμπι ένας στρατιωτικός σύμβουλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι τουρκικοί εκσκαφείς εργάζονται όλο το 24ωρο κάνοντας οχυρωματικά έργα και δημιουργώντας θέσης παρατήρησης.
Και άλλα τουρκικά άρματα μάχης και επιπλέον προσωπικό έφτασε στα συριακά σύνορα χθες Σάββατο και πήρε θέσεις στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, όπου ελπίζει να εμποδίσει τις φιλοδοξίες των Κούρδων να ενώσουν την απομονωμένη περιοχή Αφρίν, στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ, με την υπόλοιπη αυτόνομη περιοχή που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις της στην περιοχή γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη τον προηγούμενο μήνα με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για τον περιορισμό των συγκρούσεων μεταξύ των Σύρων ανταρτών και της συριακής κυβέρνησης.
Η Δαμασκός κατήγγειλε χθες την τουρκική εισβολή τονίζοντας ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και ζήτησε από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό επισημαίνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προελάσει βαθύτερα στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να αναγκαστούν να υποχωρήσουν προς τα νότια.
Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μιας συνεχόμενης λωρίδας γης που θα εκτείνεται από την Μπαμπ αλ Χάουα ως την πόλη Τζαραμπλούς, στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, και νότια ως την πόλη Μπαμπ, διευρύνοντας τον θύλακα στα βόρεια σύνορα της Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.