16/10/17

Εξαπλώνεται η κατοχή της Τουρκίας στη Συρία - Στόχος πρώτα οι Κούρδοι του Αφρίν και μετά το Χαλέπι

Ο τουρκικός στρατός επεκτείνει την ανάπτυξή του στη βορειοδυτική Συρία με στόχο να περικυκλώσει τους μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην επαρχία Ιντλίμπ, ως μέρος μιας συμφωνίας για τη μείωση των συγκρούσεων.
Η Τουρκία δημιουργεί έναν φραγμό ενάντια στη φιλοδοξία του YPG να ενώσει τις δυνάμεις του στην απομονωμένη περιοχή Αφρίν, βόρεια της Ιντλίμπ, με τις υπόλοιπες θέσεις του στο Τζεντάρις στα βουνά Μπαρακάτ.
Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης και πυραύλους Stinger, υποστηριζόμενους από δέκτες και ένα σύστημα πληροφορικής υψηλής τεχνολογίας, στην Ιντλίμπ. Ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίσης, πραγματοποιούν πτήσεις επιτήρησης.
Μια συνοδεία τουρκικών στρατευμάτων εισήλθε στη Συρία κοντά στη διέλευση των συνόρων Μπαμπ αλ Χαβά στις 12 Οκτωβρίου. Ήταν η πρώτη τέτοια επέκταση από πέρυσι, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε σημαντική επίθεση από εδάφους και αέρος για να εκκαθαρίσει το YPG και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) από το τελευταίο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία.
Τουλάχιστον τέσσερα κομβόι που έφεραν σωρεία τεθωρακισμένων οχημάτων και εξοπλισμού έχουν εγκατασταθεί σε αρκετές τοποθεσίες στην πρώτη φάση ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να εμβαθύνει στο εσωτερικό της ανταρτοκρατούμενης Ιντλίμπ, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.
"Σχεδόν 200 στρατιώτες βρίσκονται σήμερα σε περιοχές που χωρίζουν την περιοχή υπό τον έλεγχο των κουρδικών ομάδων και ομάδων της αντιπολίτευσης", δήλωσε ο Ιμπραχίμ αλ Ιντλίμπι, στρατιωτικός σύμβουλος στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης (FSA), ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι τουρκικές μπουλντόζες δούλευαν όλο το εικοσιτετράωρο, σκάβοντας οχυρώσεις και δημιουργώντας θέσεις παρακολούθησης.
Μια νέα ανάπτυξη τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού έφτασε στα συριακά σύνορα στις 14 Οκτωβρίου, τοποθετημένη στην τουρκική πλευρά, δήλωσαν μάρτυρες.
"Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση προόδου και ανάπτυξης", δήλωσε ο Μουσταφά αλ Σετζάρι, αξιωματούχος του FSA.
Η Τουρκία αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις της, μαζί με τον FSA, αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με τη Ρωσία και το Ιράν στο Καζακστάν για τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και της συριακής κυβέρνησης.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοβουλίου Ίσμαηλ Κάχραμαν δήλωσε στις 14 Οκτωβρίου ότι η Άγκυρα και η Μόσχα εργάζονται σε "στενό συντονισμό" στη Συρία.
"Η πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής μας πολιτικής. Είμαστε σε στενό συντονισμό και στη Συρία, "
Δήλωσε ο Κάχραμαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βιτσασελάμ Βολόντιν.
Η Συρία στις 14 Οκτωβρίου καταγγέλλει την τουρκική κίνηση, λέγοντας ότι ήταν μια καταφανής παραβίαση της κυριαρχίας της και απαιτώντας από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Οι ομάδες ανταρτών του FSA δήλωσαν ότι ο στόχος της εκστρατείας ήταν να προωθηθεί βαθύτερα στην επαρχία με την επέκταση των γραμμών εφοδιασμού και των παρατηρητηρίων. Οι τζιχαντιστές θα υποχωρούσαν πιο νότια σε μια σταδιακή απόσυρση.
"Οι Τούρκοι θα αναλάβουν θέσεις 40 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στην Ιντλίμπ, όπως συμφωνήθηκε", δήλωσε ο Ιντλίμπι.
Ο στόχος είναι τελικά να δημιουργηθεί μια συνεχόμενη έκταση που πηγαίνει από το Μπαμπ αλ Χάβα μέχρι την πόλη Ιεράπολη, δυτικά του ποταμού Ευφράτη και όσο πιο νότια είναι η πόλη της αλ Μπαμπ, διευρύνοντας έναν θύλακα των βόρειων συνόρων υπό τον έλεγχο των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Πολλοί κάτοικοι στις πόλεις της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άφιξη τουρκικών στρατευμάτων, ανέφερε το Reuters.
Θεωρούνται ως προπύργιο ενάντια στον βαρύ βομβαρδισμό του ρωσικού και του συριακού στρατού για τη συντριβή των ανταρτών στην επαρχία που θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές και πολλούς αμάχους θύματα.
"Οι Τούρκοι παρείχαν στις παρατάξεις του FSA την στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη έτσι ώστε η Ιντλίμπ να αποδράσει από τη μοίρα της Ντερ εζ Ζορ ή τη Ράκκα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμντούλ Τζαμπάρ Ακάιντι, διοικητής του FSA στο βορρά.
Η πυκνοκατοικημένη Ιντλίμπ αποτέλεσε στόχο εκατοντάδων βομβαρδισμών από τις αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας το τελευταίο έτος, που σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και κατέστρεψε νοσοκομεία και κέντρα πολιτικής άμυνας.
Έξι μήνες σχετικής ειρήνης υπό την τουρκική-ρωσική αντίληψη που έδωσε προσωρινή αναστολή σε χιλιάδες ανθρώπους κατέρρευσε, όταν η Ρωσία επανέλαβε μια εντατική εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης τον περασμένο μήνα όταν οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν μια επίθεση κατά των θέσεων του συριακού στρατού.

http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-army-expands-deployment-in-syrias-northwest-120895

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.