11/10/17

Συρία: Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία της Αστανάς - Ανανεώνει τη συμμαχία της με την Αλ Κάιντα

Moon of Alabama
Χθες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν από τα δυτικά στο συριακό κυβερνείο της Ιντλίμπ. Η κίνηση αποτελεί επίσημα μέρος μιας διαδικασίας εποπτείας αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Συρίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Ένα σημείο της συμφωνίας είναι να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της Αλ Κάιντα στη Συρία, που επιχειρεί σήμερα με το όνομα Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ταχρίρ αλ Σαμ («Απελευθέρωση του Λεβάντε»). Η HTS ελέγχει μεγάλα τμήματα του κυβερνείου της Ιντλίμπ.
Αυτό επιβεβαιώνεται στην  επίσημη τουρκική επεξήγηση για την επιχείρηση στην Ιντλίμπ.  «Για να εκκαθαριστούν τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά του Ντάες, του PKK/PYD-YPG  και της HTS  από την περιοχή», περιγράφεται ως ένας από τους στόχους της δύναμης αποκλιμάκωσης.
Αλλά οι τουρκικές δυνάμεις έχουν κάνει  μια συμφωνία  με την HTS. Όταν οι ομάδες αναγνώρισής τους μπήκαν στο Ιντλίμπ χτες , συνοδεύονταν από βαριά εξοσπλισμένες δυνάμεις της HTS ( video ). Σύμφωνα με τη συμφωνία τους με τους τρομοκράτες, οι τουρκικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν μόνο τρεις θέσεις. Όλες θα συνορεύουν με το κουρδικό θύλακα Efrin (Afrin).

Ένας δημοσιογράφος (αντι-κυβερνητικός) αναφέρει:
Hassan Hassan - Verified account @hxhassan - 5:22 PM - 8 Oct 2017
 1. Η Τουρκία έβαλε τρία σημεία ελέγχου στο Darat Izzat, δυτικά του Χαλεπίου, σε συντονισμό με την HTS.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της HTS λέει στον @MousaAlomar ότι οι  τουρκικές δυνάμεις δεν θα είναι παρούσες οπουδήποτε εκτός από εκείνους τους σταθμούς ελέγχου "για τώρα".
2. Ο Mousa ρωτάει μια σειρά ερωτήσεων προς τον επίσημο της HTS:
 Ε. Θα εισέλθει ο τουρκικός στρατός σε αντάρτικες περιοχές;
 Α. Ναι (αλλά όχι πέρα ​​από τους τρεις τομείς που συμφωνήθηκαν με τη HTS)
 Q. Καμιά επικείμενη μάχη στην Ιντλίμπ;
 Α. Όχι. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα είναι καλά, εκτός αν η Τουρκία αλλάζει τη θέση της. Οι δικές μου πηγές επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια να διατηρηθούν ειρηνικά τα πράγματα μεταξύ Τουρκίας και HTS είναι μέχρι στιγμής επιτυχής.
Ο σκοπός αυτής της Τουρκικής εισβολής είναι προφανώς όχι να αντιμετωπίσει την Αλ Κάιντα / HTS, αλλά μόνο να περικυκλώσει τον θύλακα που κρατείται από τους Κούρδους γύρω από το Efrin.

Μια επιθετική τουρκική κίνηση μπορεί τώρα να προσπαθήσει να αποκόψει την κουρδική περιοχή του Εφρίν (κίτρινο) από τις περιοχές της κυβέρνησης της Συρίας (κόκκινο), συνδέοντας την τουρκική ελεγχόμενη περιοχή των ανταρτών στο βορρά (μπλε) με τον ελεγχόμενο από την Αλ Κάιντα κυβερνείο του Ιντλίμπ (πράσινο). Μια τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε έντονη αντίσταση όχι μόνο από τα κουρδικά στοιχεία και τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και από το Ιράν. Βοηθητικά ιρανικά στρατεύματα κρατούν τον κυβερνητικό διάδρομο μεταξύ του Χαλεπίου και του Εφρίν για να προστατεύσουν μερικά σημαντικά χωριά των Σιιτών στην περιοχή.

Από τη μία πλευρά μπορεί κανείς να κατανοήσει την τουρκική κατάργηση των καθηκόντων της στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αστανάς. Ο Ερντογάν  φοβάται  την τοπική αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική μάχη εναντίον της HTS. Αλλά ήταν η Τουρκία που δημιούργησε το χάος, προμηθεύοντας την Αλ Κάιντα στη Συρία με άνδρες και αγαθά για σχεδόν έξι χρόνια. Είναι καθήκον της να σκοτώσει το τέρας που δημιούργησε. Πρέπει επίσης να τηρεί τις διπλωματικές συμφωνίες της.

Η Τουρκία έχει αποδείξει ξανά ότι δεν είναι αξιόπιστη. Ο Ερντογάν μπορεί να ελπίζει ότι θα τον καλύψει το ΝΑΤΟ αν υποστεί νέα ρωσική οργή για την παραβίαση της εμπιστοσύνης και την κατάργηση της συμφωνίας αποκλιμάκωσης. Όμως, η  διεύρυνση της οργής  μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και η χαμηλή τουρκική θέση στους πληθυσμούς του ΝΑΤΟ, δεν αποτελούν καλό πόντο για οποιοδήποτε στοίχημα σε αυτή τη συμμαχία.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 10.10.2017
Δημοσιεύτηκε από b στις 9 Οκτωβρίου 2017 στις 05:35 πμ | Permalink


3 σχόλια:

  1. Πολύ σοβαρή είδηση που αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε ο Σάββας Καλεντερίδης που προειδοποιούσε και άδικο εμείς οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα τα περι αναξιοπιστου ερδογαν νομιζω οτι ειναι εντελως μα εντελως φρουδες(φλουδες και μαλιστα μπανανοφλουδες).Ειναι σιγουρο δε,οτι προκυπτει απο την μεγαλη προσκολληση πολλων στις ΗΠΑ...
    Ακομη πιστευετε οτι οι ΗΠΑ ειναι ο ευγενικος γιγαντας του 40-45;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω να εκπλήξει κανένα σοβαρό αναγνώστη αυτό το νέο.ξερεται την παροιμία. Ο λύκος και αν γεράσει.....

    Τώρα εγώ απορώ,οι Ρώσοι το περίμεναν,και δεν τους ενδιαφέρει γιατί θέλει να σπάσει την κουρδική λωρίδα προς Μεσογείου η της ήρθε τάβλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.