17/10/17

Η μυστική συμφωνία που φέρεται να υπέγραψε ο υιός Ταλαμπανί με τον ηγέτη της Χάσντι Σάμπι, για το Κιρκούκ

Στο χάρτη φαίνονται οι περιοχές από τις οποίες αποσύρονται οι πεσμεργκά
Το Rûdaw, το οποίο σημειωτέον απηχεί τις απόψεις της πλευράς Μπαρζανί, δημοσιεύει σήμερα καταγγελία του βουλευτή Ιρακινού Κοινοβουλίου, του κουρδικού κόμματος Γκοράν, Mesud Haydar, σύμφωνα με την οποία ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΥΝΚ) Μπαφίλ Ταλαμπανί υπέγραψε μυστική συμφωνία με τον διοικητή των δυνάμεων πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι.
Σύνφωνα με τον Mesud Haydar, η συμφωνία προβλεπει την αποχώρηση των πεσμεργκά από τις θέσεις που κατέχουν σήμερα στις θέσεις που κατείχαν το 2014, τότε που άρχισε ο αγώνας εκδίωξης του ΙΚ από περιοχές που κατέλαβε, ενώ τις είχε εγκαταλείψει ο ιρακινός στρατός, ανάμεσα στις οποίες και το Κιρκούκ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει εννέα άρθρα και υπογράφεται από τους δυο προαναφερομένους.
 Τα άρθρα είναι τα εξής:
-Οι δυνάμεις του Ιράκ θα εγκατασταθούν και πάλι στις περιοχές που βρίσκονται εκτός της συνταγματικά κατοχυρωμένης επικράτειας του Κουρδιστάν, από τις οποίες θα αποχωρήσουν οι πεσμεργκά που τις κατέχουν σήμερα (από το 2014, σ.τ.μ.)
-Συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ, 17 πόλεις και κωμοπόλεις θα παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση.
-Για τη διακυβέρνηση της πόλης του Κιρκούκ θα συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική κοινή διοίκηση. Οι 15 κουρδικές συνοικίες θα διοικούνται από Κούρδους και οι άλλες 25 από άλλες ομάδες.
-Οι στρατηγικές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις του Κιρκούκ θα παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση, ανάμεσα σ' αυτές η στραζτιωτική βάση Κ1 και οι πετρελαιοπηγές.
-Θα ανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανγία.
-Η κεντρική κυβέρνηση θα πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Σουλεϊμανίγιας και του Κιρκούκ.
-Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ θα πληρώνει τους μισθούς των πεσμεργκά της περιφέρειας Σουλεϊμανίγια.
-Θα ιδρυθεί διοικητική υπερπεριφέρεια Χαλέπτσε-Σουλεϊανίγιας-Κιρκούκ.
-Για την νέα υπερπεριφέρεια θα συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση.

Σχόλιο:
Να υπογραμμιστεί ότι από τις επίμαχες περιοχές δεν αποσύρονται μόνο οι πεσμεργκά του ΥΝΚ αλλά και του KDP.
Άρα, επαληθεύεται το χθεσινό μας άρθρο, που μιλά για συνολική συμφωνία των Κούρδων με τη Βαγδάτη.
Όσον αφορά τη συμφωνία του υιού Ταλαμπανί, αυτή είναι ιδιαίτερη συμφωνία, μια που προβλέπει ίδρυση μιας νέας κυβέρνησης.
Η συμφωνία αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, στην ουσία διχοτομεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν και ιδρύει νέα διοικητική δομή.
Αν γίνει αυτό, θα έχουμε μια κυβέρνηση στην Ερμπίλ, με επιρροή Μπαρζανί και μια κυβέρνηση στη Σουλεϊμανίγια, με επιρροή οικογένειας Ταλαμπανί.
Δεν πρέπει να θεωρηθεί απλά ως μια κλασική "κόντρα" των φατριών Μπαρζανί-Ταλαμπανί, δηλαδή KDP-YNK.
Είναι μια απόπειρα της οικογένειας Ταλαμπανί να ελέγξει το ΥΝΚ, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφορες τάσεις.
Επίσης, μέσω αυτής της συμφωνίας και της διαχείρισης της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση, θα επιδιωχθεί να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή του κινήματος Γκοράν, που έχει ξεπεράσει σε εκλογική επιρροή το ΥΝΚ.
Φυσικά υπάρχουν και οι γεωπολιτικές πτυχές, τις οποίες θα δούμε σε επόμενο σχόλιο.
Σ.Κ.

23 σχόλια:

  1. Φαινεται λογικο . Δεν θα μπορουσανε οι Κουρδοι να τα βαλουνε ταυτοχρονα με Ιρακ,Ιραν,Συρια και Τουρκια .

    Φαινεται οτι τα βρηκανε με Ιρακ,Ιραν - το ιδιο εχει συμβει και με τη Συρια.

    Στρατηγικος τους στοχος ειναι παντα η Τουρκια οπου κατοικει το συντριπτικα μεγαλυτερο μερος του πλυθυσμου τους αλλα και βασικοτερο όλων η έξοδος στη θάλασσα.

    Η Τουρκια εχει βρεθει σε δεινη θεση.

    Αλλα αυτα παθαινεις οταν προσπαθεις να τους πληξεις ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη την στιγμη φιλε μου, ετσι οπως εχουν διαμορφωθει τα πραγματα αυτες τις δυο μερες, οι Τουρκοι δεν βρισκονται σε καθοοοολου δεινη θεση.

      -Εχει πατησει ποδι στην Αλμπαμπ
      -Εχει πατησει ποδι στο Ιντλιμπ
      -Οι Κουρδοι εχουν ηδη γινει 3 κομματια που δεν επικοινωνουν μεταξυ τους.

      Αυτα που λεγαμε πριν 2 μερες, εχουν ηδη παει περιπατο.

      Οι Αμερικανοι ειναι αυτοι που βρισκονται σε ιδιαιτερα δεινη θεση. Παταγωδης αποτυχια σε ολα τα επιπεδα. Φοβαμαι πως επαιται και συνεχεια

      Διαγραφή
    2. Οι Ρωσοι αδειαζουν το προξενειο τους στο Ερμπιλ... οτι σημαινει κι αυτο

      Διαγραφή
  2. K.Kαλεντεριδη, μηπως οι ΗΠΑ αρχιζουν και εγκαταλειπουν τους Κουρδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω όλες τις πληροφορίες.
      Το προσπαθώ.
      Πάντως ο Τίλερσον έστειλε επιστολή στον Μπαρζανί τις 23 Σεπτεμβρίου, με την οποία του ζητούσε να αναβάλει το δημοψήφισμα για δυο χρόνια.
      Δεν ξέρω πώς και γιατί έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση ο Μπαρζανί, χωρίς να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις.
      Οπότε, μάλλον στα λάθη των Κούρδων πρέπει να επικεντρωθούμε, πάντα με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα.

      Διαγραφή
  3. Θα το δειξει ο χρονος...Παντως οι τελευταιες εξελιξεις με εχουν προσωπικα απογοητευσει σχετικα με τη δημιουργια κουρδικου κρατους.Γιατι οταν ειναι τοσο δυσκολο να γινει στα ιρακινα εδαφη φανταστειται τι θα γινοταν σε τουρκικα εδαφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σάββα,

    Το εδαφικό μέλλον του Κουρδιστάν είναι η Να Τουρκία.

    Βαση εξορμήσεων προς αυτο με τη μορφή ομοσπονδίας αυτόδιοίκησης είναι το Β.Ιράκ και Η Βόρεια Συρία.

    Οι ΗΠΑ φάνηκε από την αρχή ότι θα κάνουν τους Κούρδους χρήσιμους ηλιθιους. Η Τουρκία δε φεύγει από το ΝΑΤΟ. Μόνη ελπίδα είναι η σύμπραξη Ρωσιας- Κουρδων- Ιράν με συμφωνία να φύγουν οι Κούρδοι από το Ιράν και να τους δωθεί η Νοτιοανατολική Τουρκία με έξοδο στη θάλασσα είτε από λατάκια είτε από Αλεξανδρέττα ( το πιθανότερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι στιγμής οι Κούρδοι είναι ιστορικά αυτοκαταστροφικοι πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ερντογάν είναι κοντά στη φυσική ή πολιτική του εξόντωση όταν μορφοποιηθουν σε μερικούς μήνες τα πράγματα. Εργαλεία υπάρχουν , στην έπαρση του του και στον παθολογικό ναρκισσισμό του νομίζει ακόμα ότι θα επιβιώσει και φυσικά και πολιτικά...μεγάλη ασθένεια ο ναρκισσισμός, και καταστροφή όταν τα απόνερα είναι ψυχές ανθρώπων και σχηματισμοί κρατων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο χαρτης πρεπει ηδη να διορθωθει. Ο Ιρακινος στρατος εχει ηδη παρει το Σιντζαρ. Στην ουσια, οι Κουρδοι του ΙΡΑΚ αποκόπτονται απο τους Κουρδους της Συριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιμένετε, μην βιάζεστε.
    Είναι ένα πισωγύρισμα, αλλά έχουμε να δούμε ακόμα πολλά.
    Πρειμένετε και μην κρίνετε με βάση προκαταλήψεις.
    Αυτό οδηγεί σε λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K.Καλεντεριδη ακουγεται οτι οι Ρωσοι εκκενωσαν το προξενειο τους στην Ερμπιλ, υπαρχει περιπτωση ο στρατος του Ιρακ να επιτεθει και εκει ή θα σταματησουν εδω;

      Διαγραφή
    2. Είναι λάθος η πληροφορία.
      Έγινε διάψευση.

      Διαγραφή
  9. Barzani sacrifized the forest for the tree. I repeat for whose who don't have to read tomorrow's news to know what happened today. Turkey and Israel are playing everybody else so they can once again take control of their resources. That includes Greece and Cyprus. As far as the Kurds, they will remain a tribe until the end of the WwIII. By then no matter will want that land.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Καλεντεριδη, δυστυχως δεν προκειται για... προκαταληψεις. Προκειται για την πραγματικοτητα ετσι οπως δημιουργηθηκε μεσα σε δυο μερες.

    Σημερα επεσε το Σιντζαρ. Αυριο οι Ιρακινοι θα φτασουν στα συνορα με την Τουρκια. Αμεσως το κουρδικο τοξο, εχει διασπαστει. Τρια κομματια οι Κουρδοι. Ενα το περικυκλωμενο Αφριν. Ενα - ή μαλλον δυο, γιατι εκει θα εχουμε αλλα μεταξυ των Κουρδων περαν των αλλων - οι πιεσμενες Ερμπιλ και Σουλειμανιγια.

    Και ενα η Ροζαβα, οπου εκει οι Κουρδοι... "απελευθερωνουν" την ΑΡΑΒΙΚΗ Ρακκα και "κυριευουν" τα ΑΡΑΒΙΚΑ πετρελαια της Ζορ. Μονο τις σημαιες τους δεν αλλαξαν, να κρατανε την αστεροεσσα...

    Και βασιζονται σε ποιους! Μεταξυ τους ειναι απο τεσσερα χωρια χωριατες! Οι Αμερικανοι; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ οι Αμερικανοι! Εχουν στρατό εκει κατω; ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ! Δεν υπαρχουν οι Αμερικανοι εκει!

    Θα κατεβασουν παλι στρατό; Να ξαναμπουν στο ΙΡΑΚ για τριτη φορα; Ετσι στο τσακ μπαμ; Θα παρει ο πορτοκαλένιος έγκριση απ το Κονγκρεσο και δισεκατομμύρια δολλαρια; Εχουν πατηματα στην χερσονησο της Αραβιας οπως παλια; Τους Σαούντ; Μονο το Ισραηλ εχουν πια!

    Εχουν τους Ευρωπαιους; Τους Γερμανους, τους Γαλλους; Εχουν - λεει τους.. Αγγλους! Μα αυτοι ειναι ΕΚΤΟΣ Ευρωπης ηδη! Οι Ευρωπαιοι φοβαμαι τριβουν τα χερια τους! Θα παρουν τα πετρελαια του ΙΡΑΝ αλλα και του ΙΡΑΚ, μεσω Τουρκιας!!! Αυτο θα γινει στο τελος, και αυτο αφορα ΕΜΑΣ!



    Εχουν τελειωσει οι Αμερικανοι απο την Μεση Ανατολη. Και αυτο θα εχει μεγαλο αντικτυπο παγκοσμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη γράφεις πολλά.
      Και μη γράφεις για πράγματα που δεν γνωρίζεις με βεβαιότητα.

      Διαγραφή
  11. Το πρόβλημα με τους κούρδους είναι ότι υπάρχουν άπειροι κούρδοι καπεταναίοι οι οποιοι δεν έχουν καν την ίδια γλώσσα και προτιμούν να πολεμάνε ο ένας τον άλλον παρα να δεχτούν κάποια κοινή ηγεσία.Ο Μπαρζανί ουσιαστικά λειτούργησε όπως ένας Νονός της μαφίας, για το δικό του συμφέρον και τις δικιας του φυλής μονο, όπως λειτουργούν και οι υπόλοιποι άλλωστε.

    Ο κάθε Καπετάνιος έχει και το δικό του πολιτκό σκέλος, συμφέροντα, και στρατό, χωρίς να υπάρχει καμια συνείδηση δημοκρατίας η κοινού συμφέροντος. γιαυτο δεν θα υπάρξει Κουρδιστάν τουλάχιστον στην δικη μας ζωή. Όλα τελειώνουν εδώ, Οι Αμερικανοι θα κηρύξουν "αποστολή εξετελέσθη" με την πτώση της Pακας και θα αποσυρθούν λίαν σύντομως. Κερδισμένοι οι Syria-Τουρκια-Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προφανώς η συμφωνία πρέπει είναι εν γνώση και μάλλον υπό την αιγίδα των Αμερικανών. Η μείωση των εδαφών των κούρδων είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι κούρδοι για την ανεξαρτησία. Περιοριστείτε εδαφικά για την αναγνώριση.
    Για τέτοιες συμφωνίες του παρασκηνίου ήταν πάντα ειδήμων ο Αγγλοσαξωνικός παράγοντας. Θυμίζω τις αντίστοιχες συμφωνίες του μετέπειτα αγγλικού κόμματος στην ελληνική επανάσταση, που οδήγησαν στην απόσυρση από τη Στερεά την παράδοση της διοικησης του στρατού και ναυτικού σε ξένους. Συμφωνία που μαθεύτηκε και διαδόθηκε ως φήμες στο ελληνική επανάσταση, ότι δηλαδή είχε συμφωνηθεί με τους άγγλούς η ανεξαρτησία μόνο της πελοπονήσου, φήμες που αποτέλεσαν βασική αιτία του εμφύλίου πολέμου Στερεοελλαδιτών και Πελοποννησίων.

    Οι κούρδοι δεν θα αποσύρονταν τόσο εύκολα από περιοχές που ελέγχουν , εάν δεν είχαν εξαφαλίσει διπλωματικά την ανεξαρτησία των υπολοίπων. Εάν ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαμάχες που θα προκύψουν από την εύκολη απόσυρση από "απελευθερωμένα εδάφη" τότε σύντομα θα εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος υπό αμερικάνική επιρροή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος του Μπαρζανι και πολλές φορές είχα επικρινει την φιλορουρκικη του στάση αλλά και την μη ουσιαστική επιδίωξη για ανεξαρτησία στο παρελθον. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως αφενός είναι θέμα προδοσίας από το PUK και αφετέρου η όλη κατάσταση είναι απλώς χαρακτηριστική της διάσπασης των Κούρδων γενικότερα, δυστυχώς ο Καραγιλαν υπερεκτίμησε την ικανότητα του λαού του να μάθει από τα λάθη του παρελθοντος.

    Φυσικά δεν έχουμε όλα τα στοιχεία διαθέσιμα αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι το PUK εγκατέλειψε τις θέσεις του και από την αντίδραση του Μπαρζανι φαίνεται ότι τουλάχιστον δεν συμφωνούσε με αυτή τη στάση αλλά δεν ήταν και τελείως έκπληκτος εντέλει.
    Μου φαίνεται πραγματικά παράδοξο αυτή τη στιγμή το ότι προχώρησε σε μια τόσο ριζοσπαστική ενέργεια για ανεξαρτησία χωρίς καμία υποστήριξη γιατί πάντοτε ήταν σχεδόν υποτακτικός και πολύ προσεκτικός με τις σχέσεις του με την Τουρκία και το ιρακ.
    Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη αλλά δεν βλέπω πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής της Ρωσίας και του Ισραήλ για αυτό αναμένω περαιτέρω εξελίξεις ωστόσο δεν βλέπω από αυτές τις εξελίξεις να βγαίνουν κερδισμένοι οι Κούρδοι.
    Όντως αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι χαμένοι φαίνεται να είναι οι αμερικανοί που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει το ιρακ απ το Ιράν, έχουν χάσει τη Συρία από τον Ασσαντ και συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον Ερντογάν ο οποίος φυσικά αποσκοπεί στο να έχει τις ΗΠΑ όμηρο. Δυστυχώς οι Κούρδοι φαίνεται να είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Υπάρχει χρόνος συνεννόησης ακόμα και τώρα αλλά η προδοτική ενέργεια του PUK ήταν βόμβα στα θεμέλια συνεννόησης των Κούρδων. Επιπλέον το POO δεν βοηθάει την κατάσταση αλλά μάλλον την επιδεινώνει. Για τους Κούρδους είναι ή τώρα ή ποτέ ή όλα ή τίποτα. Δεν μπορούν να τα βάλουν με όλους είναι αλήθεια θα πρέπει να θυσιαστούν κάποιες περιοχές πιθανότατα αυτές του Ιράν και οι περισσότερες στην Τουρκία αλλά μπορεί ακόμα να ενωθούν οι περιοχές της Συρίας με αυτές του Ιράκ και πιθανότατα της Αλεξανδρεττας. Αυτοί έχουν απομείνει μόνον στους αμερικανούς αυτοί και οι Τούρκοι για την ακρίβεια και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον είτε οι αμερικανοί είτε οι Ρώσοι θα ήθελαν μια τόσο δυνατή Τουρκία που θα έχει προσαρτήσει εδάφη αντί να απωλέσει. Βέβαια οι Τούρκοι έχουν την ισχύ των όπλων και οι αμερικανοί δεν θα τους εγκαταλείψουν εύκολα θα δούμε πολλά ακόμα αλλά σίγουρα οι Κούρδοι βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους αυτή τη στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χμμμ ΑΡΑ κ. Καλεντεριδη το ΚΙΡΚΟΥΚ ειναι ξανα Ιρακινο έδαφος, αλλα όμως χωρις αυτο, ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΔΕΝ μπορει να επιζησει..... Μηπως αναμενεται γενικη αναφλεξη στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;;; Κι απο αυτη την αναφλεξη θα ξεκινησει η καταστροφη και διαιρεση της τουρκιας σε 3-4 κομματια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μονο βεβαιο : Η τουρκια παραμενει το μακρυ χερι των αμερικανων.Ολα τα υπολοιπα ειναι απλα σταχτη στα ματια των ρωσων.Ο Ερντογαν μεγας παιχτης-πιονι των αμερικανων.
    Η ρηξη με τον γκιουλεν,τριχες.Η ελλαδα καρπαζοεισπραχτορας.Το ιρακινο κουρδισταν,αυτονομο μεστο Ιρακ.Ο μπαρζανι παλι κολληταρι των τουρκων.Το ΡΚΚ στην ημι-παρανομια.Αντε το πολυ-πολυ να μαζευτει στην Συρια.Οσοι κουρδοι της τουρκιας θελουν να ζουν σαν τουρκοι,εχει καλως.Οι υπολοιποι στο Ιρακ ή στην Συρια.Οι ρωσοι θελουν τη βαση στη Συρια και τον αγωγο προς ευρωπη.Πιθανως λοιπον,οντως να μπουν τα αερια του Ιραν,Ιρακ,Αραβικης χερσονησου σε πορεια συναντησης με αυτα του αζερμπαϊτζαν & ρωσιας σε τουρκικο εδαφος.
    Τελος ιστοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι τουρκοι μπουκαρουν στο Αφριν...

      Διαγραφή
    2. Αν απτην αλλη το καλοσκεφτει κανεις,ισως ειναι ευχης εργο η υποχωρηση του PUK ή ANF απο το κιρκουκ.
      Γιατι ετσι δημιουργειται ενα ενιαιο κουρδο-ιρανικο μετωπο...
      Κιαν οι κουρδοι θυμηθπουν οτι ειναι ενας λαος κιοχι φατριες,τοτε θα εχουν την ανεση να στραφουν ολοι μαζι κατα των τουρκων.
      Προταση:Ας μην αφησουν τους ξενους να εκμεταλλευτουν την διχονοια τους οπως εκαναν και με εμας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.