7/10/17

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στην Ιντλίμπ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης στην ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς παρατηρείται αύξηση στρατιωτικής κινητοποίησης κοντά στα νότια τουρκικά σύνορα.
"Υπάρχει σε εξέλιξη σοβαρή επιχείρηση στην Ιντλίμπ αυτή τη στιγμή και αυτό θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του 26ου εξαμηνιαίας "συνέλευσης διαβούλευσης και αξιολόγησης" του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στοχεύει στην παροχή ασφάλειας στην Ιντλίμπ.

Η επιχείρηση, η οποία είχε φημολογηθεί για εβδομάδες, έρχεται καθώς η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία προετοιμάζεται να δημιουργήσει μια περιοχή «αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η Ιντλίμπ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ομάδα καθοδηγούμενη από την ηγεσία της πρώην θυγατρικής της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Το HTS δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν για την ασφαλή ζώνη της επαρχίας, μία από τις τέσσερις τέτοιες ζώνες "αποκλιμάκωσης" σε εθνικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι η συνέχεια της επιχείρησης «Ασπίδα Ευφράτη» που έλαβε χώρα στη βόρεια Συρία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τα σύνορα της Τουρκίας από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) και να σταματήσει το Συριακό Κόμμα Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από το να ενώσει τα καντόνια του Κομπάνι και του Αφρίν.
Ο Ερντογάν επανέλαβε τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με τη "δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κοντά στα σύνορα".
"Πρέπει να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που έφτασαν στην Ιντλίμπ αφού έφυγαν από το Χαλέπι. Το απαραίτητο βήμα έγινε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία ", ανέφερε, προσθέτοντας ότι μπορούν να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες μετά την επιχείρηση στην Ιντλίμπ.
Μετά από την ομιλία του, ο Ερντογάν ρωτήθηκε για το αν οι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στον Ιντλίμπ για την επιχείρηση, στην οποία απάντησε λέγοντας ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) διεξάγει την επιχείρηση αυτή τη στιγμή.
"Ο FSA διεξάγει τη λειτουργία αυτή και οι στρατιώτες μας δεν είναι εκεί", δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το όνομα της επιχείρησης θα ανακοινωθεί αργότερα.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) υποστηρίζουν την επιχείρηση από τα εσωτερικά τουρκικά σύνορα και σημείωσαν ότι η Ρωσία παρέχει αεροπορική υποστήριξη.
Ο Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης για το κατά πόσον η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στην Ιντλίμπ θα είναι παρόμοια με την επιχείρηση της «Ασπίδας του Ευφράτη».
"Δεν μετράτε γροθιές όταν κάνετε πυγμαχία", είπε.
Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Τουρκία ενεργούν από κοινού για την προστασία των ανθρώπων στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προσφέρει ασφάλεια στους εσωτερικούς χώρους της Ιντλίμπ και ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τις εξωτερικές και παραμεθόριες περιοχές.
Όλες οι προφυλάξεις και οι προετοιμασίες έχουν ληφθεί σε περίπτωση εισροής προσφύγων από την Ιντλίμπ στην Τουρκία, σημείωσε ο Ερντογάν.
Η επιχείρηση εγκωμιάστηκε από τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα υποστηρίζει τον Ερντογάν στο θέμα αυτό.
"Ως MHP είμαστε μαζί με τον πρόεδρο όσο συνεχίζονται αυτές οι συνεπείς πολιτικές", δήλωσε ο Μπαχτσέλι στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν "παρακολουθεί το ζήτημα με πολυδιάστατο τρόπο και ενεργεί αποφασιστικά".
"Ευχόμαστε καλή τύχη", δήλωσε ο Μπαχτσέλι.
Νωρίτερα στις 7 Οκτωβρίου αναδείχθηκαν αναφορές σχετικά με τη βαριά στρατιωτική επέμβαση κοντά στα συριακά σύνορα, με στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό να φθάνουν στην περιοχή Ρέυχανλι της νότιας επαρχίας Χατάι, όπου βρίσκεται η συνοριακή πύλη Τζιλβέγκιοζου.

3 σχόλια:

  1. Αφιερωμενο στους ρομαντικους που πιστευουν τους καλους Ρωσους ενω οι κακοι ειναι οι Αμερικανοι.
    Στυγνα συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον κουρδικο διαδρομο αλλα και για τα κοινα συμφεροντα ρωσιας-τουρκιας εχω ξαναπει. Το μπλεξιμο ηταν αναποφευκτο, η απαγκιστρωση θα ειναι δυσκολη. Η τουρκια βρισκει καθε ευκαιρια, σαν το σαρακι, να μπαινει λιγο λιγο. Ο ρωσος χαζος δεν ειναι. Τωρα αρχισαν με ιντλιμπ, που πανε ανατολικα στα πετρελαια οι κουρδοι? Πιστευω οτι παιζονται πολλα για να πιεστουν καλυτερα οι κουρδοι και να παρουν το μυνημα. Το αφριν θα περασει δυσκολα και μακαρι να καταλαβουν ποσα καρπουζια χωραει η μασχαλη τους γιατι η εξελιξη θα ειναι χειροτερη. Καλοι οι συμμαχοι τους ισραηλ, αμερικη αλλα τελικα κουμαντο κανει οποιος πολεμαει κατω κι εχει πολλα να χασει. Κι αυτοι ειναι κυριως οι συριοι και η χεζμπαλα με βοηθους τους ρωσους που μπαρουτοκαπνιζονται λιγο λιγο ενω τα αμερικανακια μονο βλεπουν εκ του ασφαλους. Μακαρι η Συρια να επανελθει κι ολοι οι ασχετοι να πανε σπιτακι τους αλλα δεν το βλεπω να ξαναυπαρξει Συρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά και τις άγνωστες ακόμη συμφωνίες Ρωσσίας - Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι άρχισε η μεγάλη τελική επιχείρηση εξαύλωσης των τζιχαστιστών μισθοφόρων της Ουάσιγκτον στην Συρία. Η Τουρκία φαίνεται ότι πήρε το οκ για να εκκαθαρίσει την επαρχία Ιντλίμπ και να απελευθερώσει δυνάμεις του Συριακού στρατού για το ανατολικό μέτωπο.

    Επόμενο βήμα η ουδετεροποίηση και ο αφοπλισμός των Κούρδων μισθοφόρων στη Βορειοανατολική Συρία, αφού προηγηθεί η κατάληψη όλων των πετρελαιοπηγών ανατολικά του Εφράτη.

    Τελευταίο πεδίο μάχης η ζώνη των 100 χιλ στα σύνορα με την Ιορδανία και η εκδίωξη των Αμερικάνων από την περιοχή.

    Οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ρώσσων θα ενταθούν, γιατί από ότι φαίνεται έχει συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο για μετά την λήξη των συγκρούσεων, άρα όλα πρέπει να τελειώσουν σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.