24/10/17

Ποιος θα ελέγξει το Ιράκ; Κομπίνες, διαφθορά και πολιτικοί ελιγμοί από παντού

Qui va contrôler l’Irak ? Magouilles, corruption et manœuvres politique tous azimut
Μια μεγάλη παρτίδα πόκερ παίζεται στο Ιράκ. 
Ποιος θα ελέγξει τελικά αυτή τη χώρα; Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αμπαντί πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες (22/10/17) στη Σαουδική Αραβία, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές.  
Όλο τυχαία, ανακάλυψε ποιος τον περίμενε εκτός από τον βασιλιά Σάλμαν, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.


10927279lpw-10927361-jpg_4654989
Καλύτερα από αυτό! Με τη πρόοδο της επίσκεψης του Αμπαντί αποδείχθηκε, ο Τίλερσον ήταν ο νονός των συμφωνιών που συνάχτηκαν. Μάθαμε επίσης ότι ο Τίλερσον πήγε κρυφά στο Ιράκ σήμερα, σίγουρα για να κτυπήσει το σίδερο όσο είναι ζεστό.  
Ποιοι είναι οι στόχοι όλων αυτών των σαουδο-αμερικανικών κινητοποιήσεων, την παραμονή της πλήρους ήττας του Ντάες στο Ιράκ;
Οι Αμερικανοί που εκπαίδευσαν τους ηγέτες του Ντάες στη φυλακή του Abu Ghrib έκαναν τα πάντα με την Σ.Α. για να αποτρέψουν τη πανωλεθρία του Ντάες. Μη μπορώντας να σώσουν το Ντάες, οι Αμερικανοί έβγαλαν το πολλοστό σχέδιο "β" τους που θα προσπαθήσει να εκτελέσει ο Σαουδάραβας υπεργολάβος. Αυτό το σχέδιο "Β" είναι δομημένο γύρω από τρεις στόχους, για να πούμε το λιγότερο φιλόδοξο.
Ο πρώτος στόχος είναι  να  εγχύσουν χρήματα της Σαουδικής Αραβίας δήθεν για την ανοικοδόμηση, αλλά στην πραγματικότητα για να εξασφαλιστεί η επανεκλογή του Αμπαντί. Πρέπει να ξέρετε ότι ο Αμπαντί είναι ο Γελτσίν της CIA στο Ιράκ. Πολλά καμουφλάζ γίνονται για να τον κάνουν έναν εθνικιστή. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς ιρακινούς ηγέτες έχουν βγει από το νηπιαγωγείο του MI6 από την εποχή που ζούσαν στο Λονδίνο.
2ος στόχος  : «να λιβανοποιηθεί » το Ιράκ διαφθείροντας βαθιά την πολιτική του τάξη. Οι Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, η ατμόσφαιρα είναι ήδη ανθυγιεινή στην Πράσινη Ζώνη. Στο κόρφο της ιρακινής πολιτικής τάξης, δωροδοκίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι διαπραγματεύονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, ένας Ιρακινός βουλευτής δήλωνε στον δίαυλο Al Mayadeen ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του.
Το πιο σοβαρό είναι ότι οι διοικούντες κύκλοι του στρατού είναι και αυτοί γαγγραινοί, εκτός από μερικούς επικεφαλής μονάδων. Είναι εξάλλου αυτός ο λόγος που επέτρεψε την κεραυνοβόλη επέκταση του Ντάες στο Ιράκ, την εύκολη κατάληψη των Μοσούλης, Ραμάτι, Φάλλουγιας, κ.λπ.
Οι Αμερικανοί δεν άφησαν το Ντάες να πάρει τη Βαγδάτη, θα μπορούσαν χάρη στη συνενοχή των 5ων Στηλών μεταξύ των υπερασπιστών. Εν πάση περιπτώσει, ήταν απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ρόλος για τους πράκτορες που λειτουργούσαν στη Πράσινη Ζώνη και παρείχαν τη πολιτική κάλυψη.
3ος στόχος  : να αποσαθρωθεί νόμιμα το Χασντ Χαάμπι. Αυτός ο αντισυμβατικός και βαθιά παθιασμένος στρατός είναι ένας εφιάλτης. Είναι ένας εφιάλτης όχι μόνο για τη CIA και το Πεντάγωνο, αλλά και για το Ισραήλ και το Ριάντ. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι το Χαστ αποτελείται από Ιρανούς, συγκεκριμένα τους Επαναστατικούς Φρουρούς.
Το Χαστ δημιουργήθηκε μετά από μια φάτβα (θρησκευτική προτροπή) του Σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Σιστανί. Ήταν αρχικά ένα σύμπλεγμα Σιιτών εθελοντών, με τους οποίους ενώθηκαν Σουνίτες, Γιαζίντι, Χριστιανοί και άλλοι. Οι άγριες φρικαλεότητες του Ντάες εναντίον αμάχων και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων ώθησαν τους ανθρώπους να ενταχθούν στο Χασντ Χαάμπι. Το Χασντ Χαάμπι είναι επομένως ένα μωσαϊκό μη συμβατικών δυνάμεων που αποφάσισαν να σταματήσουν το Ντάες και να απελευθερώσουν τη χώρα.
Μέσα στο Χασντ Χαάμπι βρίσκουμε εξάλλου συνιστώσες υπό την επίδραση του MI6 μέσω του Moktada Sadr ή του Amar Hakim. Αλλά ο σκληρός πυρήνας του Χασντ Χαάμπι, ο οποίος πολέμησε σκληρά το Ντάες και ξέφυγε από όλους τους ελιγμούς των ΗΠΑ, είναι προ-ιρανικός.
Είναι η αποσάθρωση αυτού του σκληρού πυρήνα που απασχολεί σήμερα τους Αμερικανούς, τους πράκτορές τους στη Βαγδάτη και τους Σαουδάραβες. Θα καταφέρουν να νικήσουν στο «finish» τους φοβερούς Ιρανούς στρατηγιστές; Προσωπικά αμφιβάλω.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι το πλαίσιο ενός ανελέητου μυστικού πόλεμου μεταξύ των δυνάμεων που μάχονται για τον έλεγχο αυτού του φτωχού Ιράκ. Οι Ρώσοι που δεν είχαν ακόμα χρόνο να εγκατασταθούν πραγματικά στο Ιράκ θα ικανοποιηθούν προς το παρόν στο να μετρήσουν τους πόντους.

Μετάφραση από τα γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

Διαβάστε περισσότερα στο reseauinternational.net/


4 σχόλια:

  1. Αυτό το άρθρο πρέπει να διαβαστεί από όλους...
    Και μάλιστα να ενημερωθούν όλοι του Ινφογνώμων.... ενυπογράφως...
    Συγχαρητήρια...που βγάζετε τόσες αλήθειες στον αέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικα απο οτι φαινεται,οι χωρες αυτες δεν προκειται να ησυχασουν ποτε.
    Θα σφαζονται διαρκως μεταξυ τους.
    Δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό άρθρο Σάββα. Σχεδόν πλήρες. Οι Αμερικανοί (Χίλαρυ κ.λ.π) που σχεδίασαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν το Νταές, τώρα το αποσύρουν έντεχνα και εμπλέκουν την Σαουδική Αραβία που πρίν λίγο καιρό την είχανε χαρακτηρίσει αποδιοπομπαίο τράγο. Το Ιράκ θα υποφέρει σύντομα από έναν άλλου είδους πόλεμο. Οι Σιίτες δεν το βάζουν κάτω και οι Φρουροί της επανάστασης θα είναι παρόντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό άρθρο, πολύ ενημερωτικό, βαθιά ενημερωτικό θα έλεγα.

    Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η σταθερή πολιτική των Ιρανών και η προσήλωση στον στόχο τους. Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει πρώτα από όλα ήταν η γενική συναίνεση των Αμερικανών ότι ήταν πολύ δύσκολη η στρατιωτική εισβολή, όταν την μελετούσαν πριν από μερικά χρόνια (την εποχή που βγήκε η ταινία "300" για να ντοπάρουν το παγκόσμιο χολυγουντιανό κοινό ενόψει πιθανού πολέμου). Μετά έκαναν τη συμφωνία για τα πυρηνικά που όλοι παραδέχονται ότι είναι υπέρ του Ιράν και τώρα βλέπουμε το Ιράν να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το Ιράκ, να κερδίζει στη Συρία, να ελέγχει τον Λίβανο δια της Χεζμπολάχ και να κερδίζει και στην Υεμένη. Και να μένουν οι Σαουδάραβες με το χρήμα.

    Αυτά όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε σχετικά λίγο χρόνο και αφού κατέρρευσε η δυτική πολιτική ελέγχου του κρίσιμου χώρου της Μεσοποταμίας (Ιράκ), που από το 2011 αφέθηκε ανοήτως στην ιρανική επιρροή, πράγμα που τους ανάγκασε να μεθοδεύσουν και τον πόλεμο στην Συρία.

    Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι έθνη με αυτοκρατορική συνείδηση όπως οι Πέρσες δεν τη χάνουν εύκολα. Να βλέπουμε τώρα πώς ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην κάποτε μοναδική υπερδύναμη οι Πέρσες, βγαλμένοι πάλι από τα κατάβαθα της ιστορίας. Και εμείς αυτοκρατορική συνείδηση έχουμε, από τον 14ο - 15ο αιώνα όμως και έπειτα η αυτοκρατορική μας συνείδηση έγινε "και διηγώντας τα να κλαις" και είναι σήμερα περισσότερο σύμπλεγμα κατωτερότητας παρά ηθικό εφόδιο.

    Πρέπει να κλάψουμε, να θρηνήσουμε το κατάντημά μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι έθνη με αυτοκρατορική παράδοση όπως η Ελλάδα είναι φτιαγμένα μόνον για μεγάλα πράγματα. Ή θα τα πετύχουμε ή θα εξαφανιστούμε από την ιστορία. Πιστεύω όμως ότι θα τα πετύχουμε. "Ότι η μοίρα μας όρισε πάντοτε ολίγους", που έλεγε και ο στρατηγός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.