9/3/19

Ύψωμα 731 - Ο ήρωας Ταγματάρχης Δημ. Κασλάς

Α Π ’ ΤΙΣ διηγήσεις του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, ενός από τους πρώτους 46 Κυπρίους φοιτητές, εθελοντές πολεμιστές τής 28ης Οκτωβρίου 1940, στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, που ενισχύοντας την 8η Μεραρχία του Κατσιμήτρου στην Ήπειρο, εκδίωξαν τους Ιταλούς εισβολείς απ’ τα ελλαδικά εδάφη και, καταδιώκοντάς τους, μπήκαν ελευθερωτές στη Βόρειο Ήπειρο, όπου απέκρουσαν με απίστευτο ηρωισμό την εποπτευομένη αυτοπροσώπως απ’ τον Μουσολίνι Εαρινή Επίθεση 12 ιταλικών μεραρχιών από Κυριακή 9η Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 25η Μαρτίου 1941, ακούσαμε 1η φορά για τις εκατόμβες τών ιταλικών απωλειών στο άπαρτο Ύψωμα 731 που υπεράσπιζαν, αποφασισμένοι να πεθάνουν ως τον τελευταίο, κάποιοι Ημίθεοι Θεσσαλοί πολεμιστές τού 2ου Τάγματος τού 5ου Συντάγματος Τρικάλων τής 1ης Μεραρχίας. Ο Γιαλλουρίδης κι οι άλλοι Κύπριοι πολεμούσαν εκεί δίπλα για την κορυφογραμμή Γκόλικο και στις εκ του συστάδην μάχες κατάληψης του υψώματος Δόντι της τοποθεσίας Λέκλι.
Δ Ε Κ Α ΕΝΝΕΑ ιταλικές επιθέσεις, με όγκο πυρών πυροβολικού που συγκρινόταν μόνο με το μακελειό στο Βερντέν (21/2-18/12/1916) του Α΄ Παγκ. Πολέμου, υπέστησαν απ’ την πλευρά της Τρεμπεσίνας και τις απέκρουσαν οι Υπερασπιστές του 731.
Πιτσιρικάδες, είχαμε διαβάσει 1η φορά τις ηρωικές σελίδες του άπαρτου, αιματοβαμμένου Υψώματος - Θρύλου Εφτά Τριάντα Ένα, στο βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Ελληνική Εποποιΐα 1940-1941», έκδοση του 1964.
- Απ’ εκεί εννοήσαμε γιατί το 731 είχε χαραχθεί στα μάρμαρα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα.
Δ Ε Ν ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ όμως, ακόμα,
τ’ όνομα του γίγαντα αξιωματικού
επικεφαλής στο 731 και την διαταγή του
τής 09.00-9.3.1941 που κατέληγε:
«Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
Το μάθαμε χθες από την ελλα-δική μας ΝΕΤ, που πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Στην Κόψη της Ιστορίας».
Όπως ακριβώς «απ’ την κόψη του σπαθιού την τρομερή»:
Την ηρωική μα και τραγική ιστορία του Διοικητή του II/5 Τάγματος στο Ύψωμα 731, Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά (1901-1966) απ’ το Πουρί Πηλίου τού Βόλου.
Ενός ηρωικού ανθυπολοχαγού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πού ‘γινε γίγαντας ταγματάρχης στο ανυπέρβλητης δόξας 731, ύστερα στην Εθνική Αντίσταση, πρώτα με τον ΕΔΕΣ και κατόπιν με τον ΕΛΑΣ, ο οποίος, μετά την απελευθέρωση εκτοπίστηκε 1945-1948 στη Σέριφο στην Ικαρία και στη Σαντορίνη ως… «συμπαθών το ΚΚΕ».
Η δοξασμένη και τραγική ιστορία ενός γίγαντα Κασλά, όμοια με τη δοξασμένη μα και τραγική – εμφυλίως - ιστορία του ελληνικού ημών έθνους.
Κι όσοι δεν το είδατε στην ΝΕΤ, μπείτε στο διαδίκτυο και πληκτρολογήστε: Δημήτρης Κασλάς. Πληκτρολογήστε:
Ύψωμα 731. Την ύψιστη δόξα και την ανείπωτη τραγωδία μας.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Μπράβο κασλα! Σε ελεύθερη μετάφραση τα ίδια είπε ο Μουσταφά Κεμάλ στους Τούρκους για να διώξουν τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς από τα μέρη της Καλλίπολης το 1915. Οι Αυστραλοί είχαν σκαρφαλώσει μέχρι την κορυφή την ΠΡΏΤΗ μέρα επίθεσης και οι Τούρκοι ήσαν σε άτακτη φυγή μέχρι να φτάσει εκεί αυτός ο διάβολος Κεμάλ.απο εκεί τους καθυστερησε μέχρι να φύγουν εθελοντικα.ετσι δεν πάρθηκαν τα Δαρδανέλια, δεν έπεσε η Κωνσταντινούπολη, δεν έφτασαν οι σύμμαχοι στη Ρωσία να τους βοηθήσουμε και μετά έμεινε ο Κεμάλ ένδοξος!

    Σάββα,αν βλέπεις τα προαναφερθέντα ασκετα μετά την μετάφραση κόψτε το όπως θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άμυνα της χερσονήσου της Καλλιπολης την σχεδίασαν γερμανοί αξιωματικοί σύμβουλοι του σουλτάνου. Επίσης ή ανατολική θρακη και ή χερσόνησος της Καλλιπολης ήταν κατά μείζονα λόγο ελληνικές σε πληθυσμιακά και ιδιοκτησιακά μεγέθη όπως ήταν και ειναι και ή βόρειος ήπειρος. Επομένως ο παραλληλισμός είναι ελαφρώς άστοχος...

      Διαγραφή
    2. Τα όσα είπες τα γνωρίζουμε.οχι μόνο Γερμανός αλλά Γερμανό Εβραίος von sanders.
      Ο παρραληλισμος είναι μόνο για τα όσα είπε ο Κεμάλ.τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που μπορούσε να αφαιρεθεί από τον Σάββα αν ήθελε.

      Διαγραφή
  2. Η ιστορια του ταγματαρχη Κασλα ειναι μια απο τις πολλες μικρες ιστοριες που κανουν αυτη την πατριδα ιδιαιτερη. Ο φον γιοσμας αξιολογηθηκε και του απονεμηθηκαν τιτλοι και αξιωματα,επιθεωρητης εκπαιδευσης Ε περιφερειας Θεσσαλονικης!!!
    Σκληρη με καποιους,γλυκια με τους αλλους... την αγαπαμε ομως και ελπιζουμε οτι καποτε θα ειναι τοσο ψηλα που δεν θα ξεχωριζει αριστερους και δεξιους,βενιζελικους και βασιλικους,μαλιαρους και αρχαιολαγνους ,αλλα τους σπουδαιους απο τους ασημαντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπήρξε ο σημαντικότερος αξιωματικός του Β πολέμου. Αποζημειώσεις στους απογόνους του τώρα.

    Η δράση του από τις πρώτες ημέρες τhς Ιταλικής εισβολής παραμένει άδικα άγνωστη. Δεν έχει μόνο το απίστευτο 731 στην πλάτη του, το οποίο άλλαξε το ρου του Β πολέμου. Ας μελετήσουμε περισσότερα για τις αντεπιθέσεις που αυτός άρχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.