26/10/17

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης: Τα πρωτοσέλιδα της 27 Οκτωβρίου 1912

Ο ελληνικός Τύπος θα υποδεχθεί με ενθουσιασμό την είδηση στις 27 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης.
Από τα μεσάνυχτα ακόμη της 26ης Οκτωβρίου είχαν εισέλθει τα πρώτα τμήματα των μακεδονομάχων πολεμιστών με επικεφαλής τον Κων. Μαζαράκη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μια ίλη του 1ου συντάγματος Ιππικού υπό τον ίλαρχο Βερύκιο έφτασε ως την πλατεία Ελευθερίας. Τμήματα της έβδομης μεραρχίας κατέλαβε το Διοικητήριο και άλλα δημόσια κτίρια, ενώ ο Θεσσαλονικιός Αλέξανδρος Ζάννας ύψωσε με τη βοήθεια ενός ναυτόπουλου την ελληνική σημαία στον ιστό του Λευκού Πύργου.
Το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου μπήκαν επίσημα στην πόλη, υπό δυνατή βροχή, τα πρώτα τμήματα του ελληνικού στρατού που έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από χιλιάδες Θεσσαλονικείς που πανηγύριζαν για την απελευθέρωσή τους. Μεταφέρουμε από το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου: «Το Μεγάλο άλμα, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», ένα απόσπασμα από μια πολύτιμη μαρτυρία του παλιού πολεμιστή Χαρίλαου Χαρίση από τις πρώτες ώρες του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Η είσοδος των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων προκάλεσε μοναδικές εκρήξεις χαράς και ρίγη έξαλλου ενθουσιασμού. Έχουμε πολλές περιγραφές από αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε η πόλη, από δημοσιογράφους, λογοτέχνες και στρατιωτικούς, ενώ εντυπωσίαζε το γεγονός πού είχαν βρεθεί σε λίγες μόνο ώρες αμέτρητες ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν υψωθεί στα μπαλκόνια.
Οι πανηγυρισμοί κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Οκτωβρίου, όταν έφθασε στις 11 το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό ο αρχιστράτηγος διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος. Του έγινε μεγαλειώδης υποδοχή και έφιππος επικεφαλής της 1ης μεραρχίας κατευθύνθηκε στο Διοικητήριο όπου δέχτηκε τις αρχές της πόλης και τους ξένους προξένους στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά.

ΠΑΤΡΙΣ: «Χριστός Ανέστη - Η Θεσσαλονίκη κατεκτήθη χθες δια του ξίφους»

ΑΤΛΑΝΤΙΣ: «Η Θεσσαλονίκη εκυριεύθη»

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν, Πανέλληνες»

ΕΜΠΡΟΣ: «Εν τηλεγράφημα περί καταλήψεως της Θεσσαλονίκης - Ο Βασιλεύς μεταβαίνει δι' εκτάκτου τραίνου»

ΣΚΡΙΠ: «Ζήτω το έθνος! Κατελήφθη η Θεσσαλονίκη μας»

ΚΑΙΡΟΙ: «Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη»

ΧΡΟΝΟΣ: «Η παράδοσις του στρατού της Θεσσαλονίκης»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ζήτω η Ελευθερία»
Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου

5 σχόλια:

  1. Παρατηρώ ότι καμμία εφημερίδα δεν μιλάει περί απελευθερώσεως αλλά περί καταλήψεως της πόλης.
    Όποιος μπορεί να το ερμηνεύσει, ας κάνει τον κόπο. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερμηνεία: Ο τουρκοπροσκυνημένος πράκτορας προσπερνάει το γεγονός ότι οι εφημερίδες είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και στέκεται στο ότι μιλάνε για κατάληψη αυτό εντυπωσίασε τον βαθυστόχαστο κουκούτσι του.
    Εντυπωσιακή, ιδιαιτέρως, η ελαιογραφία με την ταπείνωση και το πάτημα της τούρκικης κουρελούς και την υπόκλιση και παράδοση του ξίφους από τον ηττημένο πασά, στο Έλληνα αξιωματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως τα 450 περίπου χρόνια τουρκικής κατοχής; Πάντως οι Καιροί γράφουν ότι ο Βασιλεύς σπεύδει εις την ελευθερωθείσαν πόλιν. Και η Μακεδονία γράφει Ζήτω η Ελευθερία προφανώς διότι ως απελευθέρωση της πόλης γινόταν αντιληπτο το γεγονός. Επίσης πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στην στρατιωτική ορολογία να μιλούν για κατάληψη κάποιας πόλης παρά για την απελευθέρωσή της, γιατί ο στρατός αυτό κάνει, καταλαμβάνει με μάχη την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο στρατος καταλαμβάνει η πολιτεία ελευθερώνει..Ειναι αξιοσημείωτη η κατευθυνση που δειχνει ο Κωνσταντινος στο σκιτσο τση γκαζέτας Καιροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ειναι αξιοσημείωτη η κατευθυνση που δειχνει ο Κωνσταντινος στο σκιτσο τση γκαζέτας Καιροι"
      Ναι.
      Kαι ποιά ιερή σκιά καλπάζει δίπλα του.....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.