12/9/17

Νέος πόνος για την Άγκυρα - Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, λέει ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν 
Ο Ισραηλινός στρατηγός Yair Golan προχώρησε περαιτέρω λέγοντας ότι πίστευε ότι η μόνη θετική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή ήταν η εμφάνιση μιας ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας.
Ένας ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και πιστεύει ότι η δημιουργία μιας «κουρδικής οντότητας» ήταν η μόνη θετική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
Ο στρατηγός Yair Golan έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της διάλεξης του Zeev Schiff Memorial του 2017 στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής των ΗΠΑ.
Ο Γκόλαν έκανε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου ερωτήσεων και απαντήσεων, μετά την παρουσίαση της διάλεξής του με τίτλο: «Νέα σκέψη για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ σε ένα μεταβαλλόμενο περιφερειακό περιβάλλον».
"Μου αρέσει πολύ η ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, βασικά, μου αρέσει ο κουρδικός λαός και ξέρετε ότι είχαμε καλή συνεργασία με τον κουρδικό λαό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Και κοιτάζοντας τη Μέση Ανατολή σήμερα, λέει ότι η μόνη θετική εξέλιξη που αφορά το πεπρωμένο της Μέσης Ανατολής είναι η εμφάνιση κάποιου είδους κουρδικής ανεξάρτητης οντότητας".
Ο Golan περιέγραψε τους Κούρδους ως ένα «μετριοπαθές στοιχείο με θετική επίδραση στους γύρω κόσμους» και είπε «Από την προσωπική μου προοπτική το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».
"Δεν μπορώ να περιγράψω τον τρόπο που θα συμβιώσουν, αν βάλετε μαζί Ιρανούς Κούρδους, Ιρακινούς Κούρδους, Σύριους Κούρδους και Τούρκους Κούρδους και ίσως αυτό να μην υλοποιηθεί στην εποχή μας", ανέφερε.
"Αλλά βασικά κοιτάζοντας το Ιράν στα ανατολικά, κοιτάζοντας την αστάθεια στην περιοχή, μια σταθερή και συνεκτική κουρδική οντότητα στη μέση αυτού του ποταμού, δεν είναι κακή ιδέα", πρόσθεσε ο στρατηγός του Ισραήλ.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα της ομιλίας του Golan, που δόθηκε στην εκδήλωση. Για την πλήρη ομιλία επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ινστιτούτου στην Washington.

Τρομοκρατική οργάνωση ή όχι;

Ο ισραηλινός στρατηγός τόνισε ότι ήταν προσωπική του θέση για το ΡΚΚ.
"Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξετάζω αυτό το θέμα. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική προσέγγιση και δεν εκφράζω εδώ καμία επίσημη θέση του Ισραήλ".
Ωστόσο, δεν εμφανίζεται το ΡΚΚ ως τρομοκρατική ομάδα στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων και ατόμων του ισραηλινού Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το PKK αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Έχει πραγματοποιήσει ένοπλη εκστρατεία κατά του τουρκικού κράτους, για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από το 1984.
Περίπου 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, που επικεντρώνονταν κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς και διάφορες επιθέσεις σε άλλες χώρες της χώρας.
Η ομάδα επανέλαβε την ένοπλη εκστρατεία της ενάντια στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, μετά τη λήξη της διετούς εκεχειρίας, δηλώνοντας την αντίρρησή τους στην κατασκευή των φραγμάτων του κράτους στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Από τότε, η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περισσότερων από 1.200 τουρκικών υπαλλήλων ασφαλείας και αμάχων.

Ενάντια στον ρού;

Τα σχόλια του Γκόλαν έρχονται, ενώ τα περισσότερα σημαντικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των ΗΠΑ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ,για την ημιαυτόνομη κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) στις 25 Σεπτεμβρίου.
Στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της περιφέρειας του Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται επισήμως, θα ψηφίσουν για το αν θα ανακυρήξουν ή όχι την ανεξαρτησία τους από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η Βαγδάτη απέρριψε εντελώς το προγραμματισμένο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συνεχιζόμενη μάχη κατά του Νταές, η οποία παρά τις πρόσφατες ήττες, εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία στο Ιράκ.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την ψηφοφορία αντισυνταγματική.
Μαζί με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα και δεν υποστηρίζουν τη διάλυση του Ιράκ.
Η Άγκυρα δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την κουρδική κοινότητα στην περιοχή, ωστόσο, ανησυχεί ότι το ΡΚΚ και οι συναφείς τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.