1/9/17

O Ρωσικός κομμουνισμός ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής

Ένας από τους βασικότερους συντελεστές της τελικής ήττας του Ελληνικού στρατού και της συνεπακόλουθης Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε η σημαντική μπολσεβικική υλικοστρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι Ρώσοι κομμουνιστές στον Κεμάλ. Ήδη από τις αρχές του 1919 χάρις την γεωμετρική αριθμητική αύξηση του Κόκκινου στρατού και την πετυχημένη στιβαρή ηγεσία του Τρότσκι, η αντεπανάσταση των "Λευκών" είχε ουσιαστικά αποτύχει όπως και η συμμαχική εκστρατεία στην Ουκρανία στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε με μια μεραρχία. Έτσι το νέο κομμουνιστικό καθεστώς κατάφερε να στερεωθεί στο εσωτερικό και ξεκίνησε τις επεμβάσεις στο εξωτερικό υποβοηθώντας κομμουνιστικές εξεγέρσεις στην Γερμανία (Σπαρτακιστές) και στην Ουγγαρία το 1920 (Μπέλα Κουν).
Η αντιιμπεριαλιστική εκστρατεία του Λένιν ταίριαζε απόλυτα με το πολιτικό πρόγραμμα του Κεμάλ που ουσιαστικά στρεφόταν κατά των νικητών του Α΄παγκοσμίου πολέμου. Ταυτόχρονα το νεοπαγές κομμουνιστικό καθεστώς είχε βρεθεί σε Διεθνή απομόνωση και αναζητούσε ερείσματα και διεθνή
διπλωματικά στηρίγματα, ενώ είχε προκαλέσει οργή στους Ρώσους κομμουνιστές η Ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία της Ουκρανίας την οποία είχαν χαρακτηρίσει ως ιμπεριαλιστική. Έτσι τα δύο καθεστώτα ήρθαν σε συννενόηση και διαπραγματεύσεις ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 1920, και υπέγραψαν το πολύ σημαντικό Τουρκοσοβιετικό Σύμφωνο Φιλίας (3 Μαρτίου 1921).
Το σύμφωνο αυτό ουσιαστικά διένειμε ανάμεσα στις δύο χώρες τα έδάφη του "Αρμενικού κράτους" το οποίο είχε ιδρυθεί "στα χαρτιά" της Συνθήκης των Σεβρών χάρις την Αμερικανική επιμονή. Σύμφωνα με την σημαντική αυτή διμερή συμφωνία η Κεμαλική Τουρκία κρατούσε το Κάρς και το Αρδαχάν ενώ οι Ρώσοι κομμουνιστές διατηρούσαν υπό τον έλεγχο τους το Βατούμ, ενώ οι δύο χώρες αποκτούσαν πλέον κοινά σύνορα. Eπίσημες αναφορές του Υπουργείου Eξωτερικών της σοβιετικής Pωσίας o Κεμάλ με Ρώσους ιθύνοντες καταγράφουν με λεπτομέρειες την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έδωσε ο Λένιν στο Mουσταφά Kεμάλ. Ιδού ελάχιστα από τα τεκμήρια από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα από το προσωπικό αρχείο του Λένιν. 

H πρώτη δόση ήταν το καλοκαίρι του 1920. O Γ. Oρτζονικίτζε παρέδωσε σε αντιπροσώπους της M.E.T. 6 χιλιάδες όπλα, 5 εκατομμύρια σφαίρες και 17.600 οβίδες. Tο Σεπτέμβριο παραδόθηκαν στο Eρζερούμ 200,6 χιλιόγραμμα χρυσού σε ράβδους. Tο Nοέμβριο του 1920 διακόπηκε προσωρινά η παράδοση χρυσού και όπλων εξαιτίας της εισβολής του κεμαλικού στρατού στην Aρμενία. Tο Δεκέμβριο επαναλήφθηκε η παράδοση χρυσού και όπλων. Tον Iανουάριο και Φεβρουάριο του 1921 παραδόθηκαν στον Tουαψή για λογαριασμό της κεμαλικής κυβέρνησης 1.000 βόμβες, 1.000 εγκαιροφλεγείς πυροσωλήνες, 1.000 γομώσεις, 1.000 σωλήνες στροφαλοτριβής, 4.000 χειροβομβίδες και 4.000 εγκαιροφλεγείς σφαίρες. Aυτές οι παροχές ήταν το πρόγευμα για το μεγάλο φαγοπότι που υπογράφτηκε στις 16 Mαρτίου 1921. Tότε ο Λένιν προσέφερε 33.275 τυφέκια, 57.986.000 φυσίγγια, 327 πολυβόλα, 54 τεμάχια πυροβολικού, 129.479 οβίδες, 1.500 σπάθες, 20.000 αντιασφυξιογόνες προσωπίδες και μεγάλες ποσότητες άλλων στρατιωτικών ειδών. H σοβιετική κυβέρνηση συνέχισε να βοηθά το Mουσταφά Kεμάλ ως το τέλος της μικρασιατικής περιπέτειας. Στις 23 Mαρτίου 1921 η κυβέρνηση του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν έστειλε δωρεάν για τις ανάγκες του κεμαλικού στρατού 30 δεξαμενές με πετρέλαιο, 2 δεξαμενές με βενζίνη και 8 δεξαμενές με κηροζίνη. 

Tον Aπρίλιο του 1921 η σοβιετική κυβέρνηση προσέφερε στον Tουρκικό Eρυθρό Σταυρό 30.000 χρυσά ρούβλια για τις ανάγκες των πληθυσμών που είχαν πληγεί από τους κατακτητές (εννοούσε τους Έλληνες). O M. Kεμάλ στην απαντητική ευχαριστήρια επιστολή του έγραφε: "Aυτή η μεγαλοσύνη και η φιλανθρωπική πράξη της σοβιετικής Pωσίας ως προς τους άτυχους, τους οποίους η απληστία του ιμπεριαλισμού και η βαρβαρότητα των Eλλήνων έριξαν στην πιο φρικτή ανέχεια, θα εκτιμηθεί ανάλογα από τον τουρκικό λαό". Στις 29 Iουνίου 1921 δόθηκε η δεύτερη δόση των 5.000.000 χρυσών ρουβλίων. 

Από το Σαρίκαμις ο Pούσντι ενημέρωνε, στις 19 Mαρτίου 1922, το γενικό πρόξενο της κεμαλικής Tουρκίας στο Bατούμ και τον αντίστοιχο εκπρόσωπο της Tιφλίδας για την τέταρτη νηοπομπή που ξεκίνησε από το Kαρς και μετέφερε "2.000 βλήματα για πυροβόλα των 10,5 εκατοστών τα οποία ελήφθησαν τοποθετημένα σε 494 κιβώτια, σε επτά φορτηγά βαγόνια, καθώς επίσης ελήφθησαν, σε ένα βαγόνι, τοποθετημένα μέσα σε 52 κιβώτια, 2.000 σραπνέλ (μύδροι) και σε 5 κιβώτια 2.200 τεμάχια τα οποία θα μεταφερθούν για μελέτη και δοκιμές στην Άγκυρα. Eκτός από αυτά έφερε σε 8 κιβώτια έτοιμα βλήματα Pωσίας για πυροβόλα των 12 εκατοστών και 20 τεμάχια... Σ' ένα βαγόνι 103 κιβώτια άκαπνης πυρίτιδας και σε ένα άλλο βαγόνι 288 τεμάχια δυναμίτιδας, 828 πήχεις καλώδια, 289 τεμάχια κονταρόξυλα, 190 τεμ. καθίσματα, 180 τεμ. λουριά για χαλινάρια και 170 λουριά για τουφέκια, 288 λουριά, 210 λουράκια, 126 ζώνες, 269 τεμ. λουριά για νίγλες, 136 τεμ. λίγο μεταχειρισμένα εφίππια, 97 περιαυχένια, 528 τεμ. αγκράφες και αναρτήρες.". 

Tον Aπρίλιο του 1922 η Mόσχα ενίσχυσε οικονομικά την αγορά όπλων για τους Kεμαλικούς από τη Γερμανία. O οπλισμός αυτός μεταφερόταν στην Άγκυρα με πλοία, ως την Aγία Πετρούπολη, και από εκεί με τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Pωσίας. Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και για αγορά οπλισμού από τη Γαλλία "Επειδή δεν έφτασαν οι 760 χιλιάδες φράγκα, δεν μπορούσε να γίνει η αγορά στο Παρίσι και ο Nουρή μπέης ζητεί να του επιτραπεί να ξαναπάει εκεί, για να αποφασίσει επί τόπου με ποιον τρόπο θα είναι δυνατόν να κλείσουμε τη συμφωνία για την πραγματοποίηση της εμπορικής συναλλαγής με περισσότερο ευνοϊκούς όρους ή για την αγορά τουλάχιστον ενός μέρους των απαιτούμενων πραγμάτων". Επομένως χάρις στον M. Φρούντζε οι Kεμαλικοί ενισχύθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες στρατιωτικού υλικού, το οποίο αξιοποιήθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή του ελληνοκεμαλικού πολέμου.

H νίκη των Kεμαλικών στο Σαγγάριο ήταν πρωτίστως νίκη των σοβιετικών όπλων. Tο σοβιετικό σύνδρομο στην Eλλάδα δεν επέτρεψε την ανοιχτή παραδοχή ότι ο ελληνικός στρατός στη Mικρά Aσία δε νικήθηκε από τον γυμνό κεμαλικό στρατό, αλλά κατά πρώτον από τα σοβιετικά όπλα και τους σοβιετικούς συμβούλους και κατά δεύτερον από τα ιταλο-γαλλικά συμμαχικά όπλα και την ανθελληνική συμμαχική διπλωματία. Το πλησίασμα των δύο καθεστώτων μέσα στο 1920 θορύβησε τους Αγγλογάλλους που είχαν ως πολιτικό στόχο να δημιουργήσουν μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από την Ρωσία ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού, που τότε είχε πρωτοεμφανιστεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και οι δραστηριότητες του προκαλούσαν δέος στα αστικά καθεστώτα της Ευρώπης. Ο φόβος για μια προσχώρηση του Κεμάλ στο ιδεολογικό στρατόπεδο του κομμουνισμού, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις καθώς η περιοχή που ήλεγχε στο κεντρική Μικρά Ασία εμπόδιζε την ασφαλή διακίνηση των αντλούμενων κοιτασμάτων πετρελαίου από την Μοσούλη και τον Καύκασο και δημιουργούσε έτσι διεθνείς οικονομικές περιπλοκές. Έτσι η Ελληνική παρουσία στην Σμύρνη αποτελούσε πλέον μια ενοχλητική σφήνα για πολλούς Διεθνείς παράγοντες και κυβερνήσεις και η τύχη της ήταν προδιαγεγραμμένη.




Ι. Β. Δ. 


Πηγές:
-Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Περί Μπολσεβίκων, ιστορικών και συλλογικής μνήμης, άρθρο στα Νέα 
-Δημήτριος Τσάκωνας, εμβάθυνση στις αιτίες της αποτυχίας της Μικρασιατικής εκστρατείας, περιοδικό ΤΟΤΕ τεύχος 4 

-Δημήτριος Χονδροκούκης, Η Αθέατη πλευρά της Τουρκίας, εκδόσεις κέδρος

28 σχόλια:

  1. Μεγάλο θέμα ανοίγετε.Να δούμε πρώτα ποιοι έκαναν την Οκτωβριανή Επανάσταση.Ηταν Ρώσοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λένιν ήταν ρώσος αλλα συνεργάστηκε με τους Γερμανούς για να αρπάξει την καρέκλα εκμεταλλευόμενος το οτι οι Γερμανοί ήθελαν να αποδυναμώσουν τη συμμαχία Αγγλίας Γαλλίας Ρωσίας

      Διαγραφή
  2. Άλλος έπρεπε να είναι ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου:
    Γιατί η τότε ελληνική πολιτική ηγεσία δεν δέχθηκε τον μυστικό απεσταλμένο των Μπολσεβίκων -βλέπε: μαρτυρία Γ.Κορδάτου στην Ιστορία της Ελλάδος Τ. 13 Σελ 567 - που επεδίωκε να μεσολαβήσει για να περισώσει τον Ελληνικό και όχι μόνο, Μικρασιατικό πληθυσμό. Φυσικά, για τους δικούς τους λόγους και δεν το έκρυβαν, το είπαν καθαρά. Διέβλεψαν την στροφή του Κεμάλ προς τη Δύση και αναζητούσαν συμμάχους για να σταματήσουν τη λεηλασία των πρώτων υλών της Μ. Ανατολής από τους Ιμπεριαλιστές.
    Ε, λοιπόν, προτού γεμίζεται σελίδες επί σελίδων μπούρδες συμβουλευτείτε και κάποιο σύγγραμα που ασχολείται επισταμένα και περιληπτικά με το θέμα.
    Απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους να απαντήσει κάποιος, γιατί η ανιστόρητη αντικομμουνιστική υστερία χτυπάει κόκκινο!

      Διαγραφή
    2. ΟΛΟΣ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΝΔ,ΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΞ ΤΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
      ΧΟΝΤΡΟΔΟΥΛΕΜΑ Ο ΔΗΘΕΝ ΚΑΥΓΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.
      ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΚΕ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ.
      Παριστάνουν τα κόμματα οτι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ΑΛΛΑ όλοι είναι UNA FATSA UNA RATSA
      ΄...Τον Απρίλιο του 2009, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ψήφισμα με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός».
      Με το ψήφισμα καταδικάζονταν όλα τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων του εικοστού αιώνα. Τόσο των φασιστικών όσο και των κομμουνιστικών. 553 ευρωβουλευτές (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους) ψήφισαν υπέρ, 44 κατά και 33 απείχαν.
      Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές ούτε ένας δεν ψήφισε υπέρ.
      Του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά.
      Της ΝΔ απείχαν επειδή «η αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί αποκλειστικό έργο των ιστορικών και όχι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»!
      Έχετε καταλάβει πού ζούμε;...΄

      Διαγραφή
    3. Σχετικά με αυτό που γράφει ο κ. Κατσιούλης, οφείλω να παρατηρήσω ότι το ζήτημα θίγεται αποκλειστικά από τον Κορδάτο. Δεν έχει βρεθεί η παραμικρή πληροφορία ούτε στα Ελληνικά ούτε στα Ρωσικά αρχεία ως τώρα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν κάτι τέτοιο, αν έγινε, είχε εντελώς ανεπίσημο χαρακτήρα. Η Ελληνική πλευρά ήταν αδύνατο να αλλάξει προσανατολισμούς στην εξ. της πολιτική. Θα ήταν επίσης ανόητο καθώς όπως αποδείχθηκε λίγους μήνες μετά, ο Λένιν δεν είχε την παραμικρή επιρροή στον Κεμάλ. Μόλις λίγους μήνες μετά, ο Κεμάλ ήρθε σε συμφωνία με τους Δυτικούς αφήνοντας τον σύμμαχο του στα κρύα του λουτρού. Ο συγγραφέας του άρθρου Φιλίστωρ ΙΒΔ

      Διαγραφή
    4. Ειναι τρομακτική η ιστορική αμορφωσιά των αριστερών στην Ελλάδα πραγματικά τρομακτική όπως τρομακτικές ειναι και οι παρωπίδες που φοράνε. Πάρτε το χαμπάρι σύντροφοι οι σύντροφοι του Σοβιέτ ποτε δεν ήθελαν το καλό σας όπως και οποίος ψάχνει για προστάτες η άλλους για να κάνουν τις δουλειές που πρεπει να κάνει ο ίδιος ειναι απλώς ανόητος και εθελοντης σκλάβος

      Διαγραφή
    5. Κύριε Φιλήστωρ, βεβαίως το ζήτημα αναφέρεται μόνον από τον Γ.Κορδάτο που είναι και ο αποκλειστικός σύνδεσμος του Μπολσεβίκου απεσταλμένου στην Αθήνα. Ο Γ.Κορδάτος, Γραμματέας τότε του ΚΚΕ,του είπε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει, αλλά ο σοβιετικός απεσταλμένος επέμενε να δεί το Στράτο αρχηγός, τότε, της αντιπολίτευσης. Ο Γ.Κορδάτος επισκέφθηκε το Στράτο που τον άκουσε με πολύ προσοχή και του λέει: «Αν σχηματίσω κυβέρνηση θα σας ειδοποιήσω αφού μελετήσω τους Φακέλους του υπουργείου των Εξωτερικών και ιδώ ότι δεν υπάρχει ανυπέρβλητον εμπόδιο από τους Άγγλους και Γάλλους, θα σας ειδοποιήσω να με φέρετε εις επαφήν με τον Ρώσον απεσταλμένον. Κρίνω όμως καλόν, άν σας είναι εύκολο να κάνετε βολιδοσκόπησιν εις τον κ. Αντώνιον Καρτάλην τον συμπολίτην σας. Ο Γ. Κορδάτος πήγε στον Καρτάλη και του έκανε νύξεις για τη μεσολάβηση της Σοβ. Ρωσίας « με έβρισε και με έδιωξε».(μαρτυρία Γ. Κορδ. Σελ 568 στην Ιστ. της Ελ. τ. 13).
      Αυτά αγαπητέ μου δεν τα παρατάν στην άκρη για να ειπωθούν άλλες αμέτρητες μπούρδες. Τουλάχιστον ο «Μεγάλος» Καρτάλης γιατί δεν δεχόταν μεσολάβηση τών σοβιετικών και εξεδίωξε τον Γ.Κορδάτο κακήν κακώς; ΤΙΝΟΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ;;;! Του Έλληνικού λαού;;;
      Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο γίνεται αυτή η άθλια παράσταση ενοχοποίησης, των τότε σοβιετικών, που σε καμία περίπτωση δεν είχαν συμφέρον ή βλέψεις να βλάψουν τις μειονότητες της τότε Τουρκίας, ή να αρπάξουν πρώτες ύλες.
      Απόστολος

      Διαγραφή
  3. Μας ζήτησαν οι σύμμαχοί μας για δικές τους συμφέροντα και παμεν Ουκρανία, Σμύρνη,Κορέα ακόμη και στην Κύπρο να καθαρίσουμε τον Καστρο της Μεσογείου,και μετά μας λένε ότι είναι μακριά η Κύπρος για την ελληνική αεροπορία
    Δεν γνωρίζω την ιστορία που αναφέρεστε, αλλά δύο λόγια έχω να πω,πρώτα καθορίζεις τούς στόχους σου για το λαό σου και μετά ακόμη και με τον διάβολο συμμαχεις αν χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ετσι πολυ απλά ο Κεμαλ ηξερε να πουλάει το τομάρι του ακριβά ενω εμείς όχι

      Διαγραφή
  4. Γι'αυτό και όταν κατέρευσε η Σοβιετική Ένωση, άνοιξα ένα μπουκάλη κρασί.
    Η Σοβιετική Ένωση βοήθησε τον Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον βοήθησε γιατί ο κεμαλ ηξερε να διαπραγματεύεται εντελει τον βοήθησαν και οι ευρωπαίοι

      Διαγραφή
  5. Το Σενάριο για νίκη στην Μικρά Ασία μπορούσε να το πετύχει μόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μόνο ο Βενιζέλος μπορούσε να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο, ο Γούναρης και ο Γκλύξμπουργκ ήταν ψιλικατζήδες και έπρεπε να τιμωρηθούν. Τους θεωρώ κύριους υπεύθυνους για την καταστροφή στην Μικρά Ασία. Ναι η Σοβιετική Ένωση βοήθησε τον Κεμάλ, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία. Η χαζομάρα του Γούναρη και του Γκλύξμπουργκ είναι η πρώτη αιτία. Αφού έλεγαν ότι θα σταματήσουν τον πόλεμο, γιατί δε το έκαναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες λιγο ποια ηταν ο χαζομάρα του Γλυξμπουρκ καιρού Γούναρη; Τον άρρωστο Στρατηλάτη τον ανέβασε πάνω στο άλογο ο Βενιζέλος για να τον δει και να ξεσηκωθεί ο κόσμος.
      Η αρρώστια δεν τον άφηνε να οργανώσει την εκστρατεία και ο φίλος του Μεταξάς είχε εισηγηθεί αρνητικά.
      Τον Γούναρη τον είχε στη φυλακή ο Βενιζέλος γιατί τον έβγαλε εξω.Μηπως να του
      φορτώσει αυτά που είχε κανονίσει να συμβούν.

      Το βραδυ ίσως γράψω για τους "Επαναστάτες Μπολσεβίκους". Ποιοι ήταν...

      Διαγραφή
  6. Η μοναδική χώρα από τις πολλές που δανιζαν με το αζημίωτο βέβαια το νεοσύστατο ελληνικό κράτος που χάρισε στην κυριολεξία τα δάνεια,ήταν η σοβιέ τικη ένωση και όχι βέβαια μόνο την Ελλάδα αλλά όλα τα κράτη που είχαν δανειακές υποχρεώσεις προς τη τσαρικη Ρωσία. Και το ευχαριστώ της ελληνικής πλευράς ήταν να στείλουν στρατό κατά της ανατροπής της μπολσεβικικης επανάστασης. Να τα λέμε όλα και σωστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα ζουμε τον Αμερικανικό Κομμουνισμό,του Ομπάμα, στο σβέρκο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά, ανέλπιστα καλά, και ενδιαφέροντα σχόλια ως αντίλογος σε μια άλλη εκδοχή αντικομμουνιστικής υστερίας. Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχως ειναι μονο στα γερμανικα, αλλα αν συνδιασουμε την Γερμανικη εμμονη στο να καταλαβει ο Λενιν την εξουσια στη Μοσχα και την γερμανικη βοηθεια προς τους Τουρκους απο το 1880 εως το 1922 με πρωτη εξορμηση του Τουρκικου Στρατου εναντιον των Ελληνων και Γερμανων αξιωματικων το 1897, τοτε κατι υπαρχει απο πισω στα λεγομενα https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Milit%C3%A4rmissionen_im_Osmanischen_Reich

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι δυνάστες μας μας έμαθαν μέσα από ειδικά προγράμματα να κατηγορούμε για τα πάντα τους κομμουνιστές, τους φασίστες, τον καπιταλισμό, τον σιωνισμό, τον εθνικισμό, τον αμοραλισμό, τον ισλαμισμό, τον παραθρησκευτισμό, ενώ αυτοί ελέγχουν τέτοιες ιδεολογίες και τις σχετικές προπαγάνδες για να διχάζουν κοινωνίες. Μας έχουν τρελάνει ώστε να μην έχουμε την ικανότητα ανάλυσης, να μην μπορούμε να κάνουμε διάγνωση, και κατα συνέπεια να μην μπορούμε να μάθουμε ιστορία ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα. Η επανάσταση το 1917, ο Λένιν και ο Στάλιν υπήρξαν μαριονέτες της Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, και αργότερα των ΗΠΑ. Εμείς ντουφεκάμε τον αέρα, έτσι μας έμαθαν αυτοί που σχεδίασαν τις γενοκτονίες μας. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία είναι αυτοί που γενοκτόνησαν πολλές φορές το λαό μας και όλοι τους μαζί αγκάλιασαν το Ισλάμ. Οι λεγόμενοι Ρότσιλντ και άλλοι τραπεζίτες υπήρξαν οι λογιστές τους, όχι τα αφεντικά τους. Εμεις είμαστε τα σφαχτά τους. Καιρός να μάθουμε ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς όσους μας λένε περίπου, ότι η Σοβιετική Ένωση ήθελε να μας σώσει κι εμείς οι χαζοί δυτικό πλήκτρο δεν την αφήσαμε, θυμηθείτε το εξώφυλλο του Ριζοσπάστη: "Την αστικοτσιφλικάδίκη ήττα στη Μικρασία, όχι μόνο την υποστηρίξαμε, αλλά την επιδιώξαμε κιόλας."
    Εκτός αν νομίζετε ότι το ΚΚΕ δεν ελεγχόταν ασφυκτικά από τη μαμά Μόσχα...
    Άντε για να τελειώνουμε, γιατί σε λίγο οι κομμουνιστές θα μας βγείτε και εθνικιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και για τα 2.000.000 σφαγιασθέντες που άφησαν πίσω τα "ελληνικα" στρατευματα λογικα θα φταίει ο Στάλιν.Βασιλιάς και Δεξιά έκαναν τα πάντα για να τους γλιτώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το όραμα εδαφικής παρουσίας του Ελληνικού κράτους σε τμήμα (έστω μικρό) τησ Μ. Ασίας προυπέθεται διάλυση του Τουρκικού κράτους.
    Αυτό ήταν εφικτό με την συνθήκη των Σεβρών. Οι ισορροπίες άλλαξαν όταν ο ιδιοφυής Κεμάλ στράφηκε πρώτα κατά των κουρασμένων Αγγλογάλλων και τους έδιωξε απο τη ν. Τουρκία. Το επόμενο καθοριστικό ήταν το σύφωνο με την Σ. Ένωση. Απο εκείνη τη στιγμή και έπειτα είμασταν μόνοι. Ο επίσης ιδιοφυής Λευτεράκης το κατάλαβε και έκοψε λάσπη αφήνοντας την καυτή πατάτα στα χέρια των μπούφων βασιλικών.
    Μη γελιόμαστε κανείς απο τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και ειδικά οι Ιταλογάλλοι δεν επιθυμούσαν το κενό ισχύος απο την κατάρευση της Οθωανικής αυτοκρατορίας να καληφθεί απο την Ελλάδα. Το δέχτηκαν με βαριά καρδιά όσο δεν υπήρχε εναλλακτική, μέχρι που βρέθηκε.
    Το ρεαλιστικό απο το 20 και μετά ήταν να κρατήσουμε την Αν. Θράκη, με διεθνη καθεστώς στα στενά και ειρηνική ανταλλαγή πλυθησμών. Θα σωζόντουσαν εκατομύρια ελληνικές ψυχές, η Ελλάδα σήμερα θα είχε πολλαπλάσια γεωπολιτική και οικονομική ισχύ (θα είχαμε και έξοδο στη Μ. θάλλασα) και η Τουρκία θα ήταν ένα τριτοκοσμικό κράτος ανίσχυρο οικονομικά περιορισμένο στην Ανατολία. Αυτά ως μετά Χριστόν προφητείες.
    Ο μόνος που είχε την στρατηγική σκέψη και το σθένος να παραδεχτεί τον μονόδρομο αυτό ήταν ο Μεταξάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βαάζω ποιοί ήταν οι "Ρώσοι" Κομμουνιστές

    Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ :

    ΕΚ ΤΩΝ 554 ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ ΗΣΑΝ:

    ΡΩΣΣΟΙ................... 30
    ΕΒΡΑΙΟΙ................ 447
    ΛΙΘΟΥΑΝΟΙ............. 43
    ΓΕΡΜΑΝΟΙ............... 12
    ΑΡΜΕΝΙΟΙ................ 13
    ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ............... 2
    ΤΣΕΧΟΙ...................... 1
    ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ............... 3
    ΠΟΛΩΝΟΙ.................. 2
    ΟΥΓΓΡΟΙ.................... 1

    πηγή:ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΙΟΥΔΑΣ
    ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νηστικές υπηρεσίες της δύσης τότε μάζεψαν αρκετό υπόκοσμο και τον έστειλαν στην Πετρούπολη. Δυστυχώς η Εβραϊκή μειονότητα πράγματι μπήκε στην πρώτη γραμμή του μηχανισμού που έκανε την Τρομακτική Γενοκοτονία του Ρωσικού λαού, και πολλοί Εβραίοι επίσης στρατολογήθηκαν για να διαλύσουν και τη Γερμανία με τη Σοβιετική δημοκρατία της Βαυαρίας. Λειτούργησαν ως όργανα των μεγάλων αφεντικών, που δεν ήταν Εβραίοι, αλλά είχαν ειδικότητα στο να παίζουν τον ένα λαό και την μια εθνότητα ενάντια στην άλλη. Αργότερα το ίδιο κύκλωμα έστειλε και τους Εβραίους στους φούρνους, έκανε γενοκτονίες και σε εμάς και στους Αρμένιους και σε άλλους λαούς.

      Διαγραφή
    2. Και στα δυο στρατόπεδα υπήρχαν Θεοσοφιστές που εισχωρούσαν στην εξουσία.Ο Ρασπούτιν που μπήκε στο παλάτι και μεταμόρφωσε την Τσαρίνα σε προδότρια της Ρωσιας από τη μισ πλευρά.

      Απο την άλλη ηταν η Εταιρία της Θούλης που είχαν μυήσει και τον ίδιο τον Χίτλερ. Το κάστρο των Ες-Ες ηταν γεμάτο Θεοσοφικά σύμβολα.

      Τέλος, όταν οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Βερολίνο, βρήκαν και μερικούς Θιβετιανούς.

      Διαγραφή
  15. ιδιοφυής Λευτεράκης: Ενεργουμενο της Μεγαλης Στοας ητο. Κερδιζε οσο ηθελαν οι Αγγλοι....Τι διαολο ηθελε στην Κριμαια ο Ελλ. στρατος το 1919?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναρωτιεμαι που βρηκαν οιτοτε Σοβιετικοι τοσο χρυσο και τοσα οπλα καθ' οτι ηταν ενα νεοσυστατο κρατος. 2 Τι δουλεια ειχαν οι δικοι μας να φτασουν στην Αγκυρα.3 Ποση επιδραση ειχε στην καταστροφη η απολυση ολων των εμπειρων βενιζελικων αξιωματικων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.