6/9/17

Η στάση του ΣΕΚΕ / ΚΚΕ στο Μικρασιατικό ζήτημα

Η συμμετοχή της Ελλάδας με μια μεραρχία στην εκστρατεία της Ουκρανίας το 1919 κατά των κομμουνιστών στο πλευρό των Γάλλων και των Ρώσων "Λευκών", έθεσε την ισχυρή αναδυόμενη δύναμη των Μπολσεβίκων στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το κομμουνιστικό καθεστώς ήρθε σε πολυεπίπεδη συμφωνία με τον Κεμάλ και το νέο εθνικιστικό καθεστώς του στην Άγκυρα παρέχοντας οικονομική και υλικοτεχνική στρατιωτική υποστήριξη που αναμφίβολα επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα της Μικρασιατικής εκστρατείας. Εκτός αυτού όμως, οι μπολσεβίκοι καθοδήγησαν μέσω της Παμβαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και τον νεότευκτο πολιτικό βραχίωνα τους στην Ελλάδα το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό εργατικό Κόμμα Ελλάδος), να αντιταχθεί στην Ελληνική Μικρασιατική εκστρατεία ως δημιούργημα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Το ΣΕΚΕ είχε ιδρυθεί το 1918 με αρχικά μέλη της μετριοπαθείς σοσιαλιστές και εργατοϋπαλλήλους. Το 1920 είχε ελάχιστα μέλη στα συνδικάτα ενώ τα πολιτικά της στελέχη είχαν λίγες πολιτικές εμπειρίες και μάλλον μικρές δυνατότητες.
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 το ΣΕΚΕ παραδέχτηκε πλήρως την κομματική διαταγή που έλαβε και προσπάθησε με τις μικρές του δυνάμεις να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Ελληνική προσπάθεια, κυρίως με αντιπολεμική ηττοπαθή προπαγάνδα μέσω εφημερίδων, φυλλαδίων αλλά και στρατιωτών που ήταν μέλη του κόμματος. Τον Μάιο του 1921 το ΣΕΚΕ ίδρυσε την "Κεντρική επιτροπή των Κομμουνιστών Στρατιωτών του Μετώπου" η οποία ανέλαβε επί τόπου "την καθοδήγηση της αντιπολεμικής δραστηριότητος του κόμματος μέσα στον στρατό που βρισκόταν στην Μικρά Ασία".

Και έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη:
"Η απλόχερη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε έναν λαό ο οποίος θύμα των προκαταλήψεων, της αμάθειας, του πρωτόγονου φανατισμού και των Παντουρανικών του ιδεών, είχε επιδοθεί συστηματικά στην εξόντωση εκατομμυρίων χριστιανών, αποτελεί μοναδική περίπτωση. Το χρέος της Ελλάδος απέναντι στον δοκιμαζόμενο μικρασιατικό Ελληνισμό, ο οποίος από το 1913 υφίστατο προκλητική συρρίκνωση, βαφτίστηκε επεκτατικός πόλεμος, επειδή η χώρα αναγκαστικά συμπορεύτηκε, αλλά και πολλές φορές ταυτίστηκε, με συμμαχικά συμφέροντα που έβλαψαν το δημοκρατικό της Ιστορικό παρελθόν.

Ποιο σοσιαλιστικό κράτος θα έκλεινε τα αυτιά του στις απεγνωσμένες κραυγές βοήθειας δυόμισι και πλέον εκατομμυρίων ομοεθνών του; Άραγε γνωρίζουμε πως γιορτάζει ως σήμερα η κομμουνιστική νεολαία της Τουρκίας την εθνικιστική κεμαλική επέτειο της 19ης Μαίου;"



Πηγές:Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εκδόσεις Ηρόδοτος

http://www.istorikathemata.com/2010/05/blog-post_10.html?m=1#more

14 σχόλια:

  1. Η εκστρατεια στη Μεσημβρινη Ρωσσια απο τις δυτικες δυναμεις δεν εφερε αποτελεσματα οπως η εγκατασταση μιας βασης επιχειρησεων στο νοτο (Αντισ/ρχης ΠΒ Γεμενετζης Ι. Ιστορικος με πηγες απο το αρχειο ΓΕΣ/ΔΙΣ).

    Δυστυχως ο ελλιπης στρατιωτικος σχεδιασμος ηταν αυτος που επετρεψε στους μπολσεβικους να νικησουν.

    Οσον αφορα την Ελλαδα,ασφαλως και θεωρηθηκε αντιπαλος απο το ΚΚΣΕ και η εμπλοκη των Σοβιετικων στα Ελληνοτουρκικα δρωμενα δεν ηταν τυχαια...Υπογραφεται η συνθηκη φιλιας ΕΣΣΔ-Τουρκιας στις 16 Μαρτιου 1921 με παραχωρηση εδαφων στην δευτερη και στρατιωτικη,οικονομικη βοηθεια...(pontos-news.gr αρθρο της 16/3/2015,09:45).

    Η Απορια μου ειναι γιατι καποιοι εν Ελλαδι πιστευουν ακομα οτι το ΚΚΕ ηταν ελληνικο πατριωτικο κομμα και οχι προεκταση του Σοβιετικου βραχιονα στην βαλκανικη.Παντα αυτη η οργανωση δουλευε για τα διευνη συμφεροντα του ΚΚΣΕ και ετσι λειτουργησε και το 1919-1922 για να βοηθησει τον αγωνα του Κεμαλ που ηταν συμμαχος του Λενιν.Τοσο απλα...Αυτα θα ξανακανουν και παλι αν βρουν αλλο σπονσορα (μονο ο Κιμ εχει απομεινει).

    Aν δεν ηταν επικινδυνοι θα ηταν σιγουρα για λυπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έβγαινε η Ελλάδα με στρατεύματα στο πλευρό των Δυτικών θα ήταν λόγος να μην ενισχύσουν οι Σοβιετικοί τον Κεμάλ; Μήπως θα τον ενίσχυαν ούτως ή άλλως αν πίστευαν ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους; Δεν είμαι ειδικός περί τα στρατηγικά γι' αυτό βάζω πολλά "ίσως" και "αν" αλλά εφ' όσον λέμε ότι δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα και ότι αυτό είναι διαχρονικό μήπως βολεύει να λέμε ότι η τότε ΕΣΣΔ βοήθησε τον Κεμάλ ως αντίποινα στην Ελλάδα για να της δώσουμε άφεση αμαρτιών; Τόση πολλή ζημιά τους έκανε στρατιωτικά η αδύναμη Ελλάς που θα έπρεπε να συμβάλλουν στον εξανδραποδισμό εκατομμυρίων Χριστιανών της Μικρασίας; Εδώ προχτές ακόμα τους έριξαν αεροπλάνο οι Τούρκοι και τους σκότωσαν τον πιλότο και δεν τρέχει (ακόμα και μάλλον για πολύ πολύ καιρό) τίποτε... Ταπεινή μου άποψη, οι Σοβιετικοί πήγαινε δεν πήγαινε η Ελλάδα με στρατό στο πλευρό της Γαλλίας, θα βοηθούσαν τον Κεμάλ.

      Διαγραφή
  2. Οι κύριοι υπαίτειοι της ήττας στη Μικρά Ασία και τον αφελληνισμό της περιοχής ήταν το ΚΚΕ και ας μην γελιώμαστε. Εκτός από τη φραστική υποστήριξη στους εγκληματλιες του Κεμάλ, οργάνωσαν και τις περίφημες απεργίες των σιδηροδρομικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν εφόδια στα μαχόμενα Ελληνικά στρατεύματα. Καμαρώστε τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. And till today they haven't change their way of thinking. Wonder why we are where we are today......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η στάση του ΣΕΚΕ στη Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν εξαιρετικά συνεπής προς τη μαρξιστική ιδεολογία (κι όχι προς τη στάση της ΕΣΣΔ) και εκπεφρασμένη σαφέστατα από τις εκλογές του 1920, όπου έλαβε το 13% των ψήφων ακριβώς για αυτή του τη στάση.
    Τα κομμουνιστικά/εργατικά κόμματα στηρίζουν εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες (εθνική αντίσταση στην Κατοχή) ή αμυντικούς πολέμους (π.χ. πόλεμος 1940), όταν θίγεται η εθνική κυριαρχία μιας χώρας. Όταν γίνεται προσπάθεια κατοχής μιας ξένης χώρας, όπου δεν υπάρχουν καν υπόδουλοι πληθυσμοί, την καταγγέλουν.

    Η Μικρασιατική Εκστρατεία, λυπάμαι που θα σας λυπήσω, δεν έγινε για την απελευθέρωση των Ρωμιών στα βάθη της Μικράς Ασίας, γιατί απλούστατα άξιοι λόγου ρωμέικοι πληθυσμοί δεν υπήρχαν εκεί. Έγινε κατ' εντολή της Αγγλίας και αποκλειστικά για την προώθηση των συμφερόντων της Αγγλίας. Η οποία βέβαια το 1922 έκανε την πάπια, όταν έγινε η εθνοκάθαρση του Κεμάλ, αντί να παρέμβει για να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Οι δε "σύμμαχοι" της Ελλάδας κατά τον Α'ΠΠ, Γαλλία και Ιταλία, στήριξαν τον Κεμάλ, γιατί πως να το κάνουμε μια ισχυρή Ελλάδα, υπό την αγγλική επιρροή, δε συνέφερε τους συμμάχους.

    Για την ΕΣΣΔ:
    Οι Μπολσεβίκοι μόλις πήραν την εξουσία, διέγραψαν τα δάνεια της Ελλάδας προς τη Ρωσία. Η Ελλάδα για να τους "ευχαριστήσει", έστειλε το 1919 στρατό στην Ουκρανία για να καταστείλουν την επανάστασή τους. Επομένως, ήταν επόμενο η Ελλάδα να μη θεωρείται σύμμαχος από την ΕΣΣΔ.
    Ο δε Κεμάλ, όσο και αν δεν μας αρέσει, σε σχέση με το σουλτανικό καθεστώς, ευαγγελιζόταν έναν "εκσυγχρονισμό" της Τουρκίας (πέρασμα από φεουδαρχικό καθεστώς σε αστικό). Επίσης, ο πόλεμος που διεξήγαγε, όσο κι αν δεν μας αρέσει, ήταν εθνικοαπελευθερωτικός για τους Τούρκους (σημαντικοί τουρκικοί πληθυσμοί ήταν υπό κατοχή ξένων δυνάμεων, μετά τον Α' ΠΠ).
    Όταν φάνηκε το σχέδιο του Κεμάλ για εθνοκάθαρση των Ρωμιών, οι οποίοι στελέχωναν κυρίως την αστική τάξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Μπολσεβίκοι άλλαξαν στάση. Όχι γιατί αγάπησαν την Ελλάδα. Αλλά γιατί η εκκαθάριση της ρωμέικης αστικής τάξης άφηνε ελεύθερο χώρο στις δυτικοευρωπαϊκές αστικές τάξεις (οι λεγόμενοι ιμπεριαλιστές) να κάνουν "παιχνίδι" στην Τουρκία. Και γι' αυτό έγινε η προσέγγιση του Κορδάτου από το σοβιετικό απεσταλμένο, με την γνωστή αντίδραση του (οικογενειακού του φίλου) Καρτάλη.
    (Σημείωση: Ο Κορδάτος έχει γενική αποδοχή από τους ιστορικούς όλων των αποχρώσεων τόσο για τις μαρτυρίες του, όσο για το επιστημονικό του έργο.)

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Unknown.
      .....γιατι απλουστατα αξιοι λογου ρωμεικοι πληθυσμοι δεν υπηρχαν εκει....
      Αυτο μου θυμιζει την Αυλωνιτου που ειπε : Ας βρεθει καποιος να πει οτι του κοψαμε την συνταξη.
      Αρκουν μερικες σκοπιμα αστηριχτες λεξεις για να φτιαχτει ενα οικοδομημα που εξυπηρετει.
      Ας μην υβριζουμε εναν τεραστιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ πληθυσμο που ξεριζωθηκε με φωτια και τσεκουρι,το οποιο καποιοι νεωτεροι ονομασαν 'συνωστισμο'.

      Διαγραφή
    2. Τι μας κρατάει να δώσουμε σήμερα και την χώρα μας ολόκληρη βοήθεια στον Ερντογάν που κι αυτός διεξάγει έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τηρουμένων των αναλογιών, ενάντια στην κακή Δύση; Το ότι δεν είναι στην εξουσία εδώ ένα γνήσιο μαρξιστικό κόμμα.

      Διαγραφή
  5. Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφερθούμε στη στάση των λοιπών παρατάξεων απέναντι στους ρωμιούς μικρασιάτες και ποντίους πρόσφυγες (κυρίως βενιζελικοί, ακόμη και πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή). Οι "πατριώτες" της δεξιάς τους έβριζαν ως τουρκόσπορους και έλεγαν ότι οι άντρες πρόσφυγες κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων και οι γυναίκες πρόσφυγες κλέβουν τους άντρες των Ελληνίδων. Κάποιοι μάλιστα "Μακεδονομάχοι" δάσκαλοι, γονείς "εθναρχών", διεξήγαγαν και πογκρόμ κατά των προσφύγων (με ξυλοδαρμούς, βανδαλισμούς και βιασμούς). Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε...
    Ο δε Βενιζέλος έκανε "Ελληνοτουρκική φιλία" με τον Κεμάλ λίγα χρόνια μετά την εθνοκάθαρση, ενώ ο "πατριώτης" Μεταξάς στην ίδια γραμμή με το Βενιζέλο πήγε στην κηδεία του Κεμάλ να τον κλάψει.
    Βέβαια, τους Πόντιους που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ το τότε μεσοπολεμικό κράτος (από Βενιζέλο μέχρι Μεταξά) δεν τους δέχτηκε καν, όταν ζήτησαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, γιατί φοβόντουσαν αυτοί οι "πατριώτες" πολιτικοί ότι ήταν... κομμουνιστές!!!
    Μετά από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι οι (κυρίως βενιζελικοί το 1922) πρόσφυγες, άνθρωποι που είχαν ζήσει τα γεγονότα του 1922, ιδιαίτερα στην Κατοχή εντάχθηκαν μαζικά στο ΚΚΕ (βλ. προσφυγουπόλεις Αθήνας).

    Πέτρος

    ΥΓ: Σάββα μου, αφού τελειώσετε με το σοβιετικό καθεστώς και το ΚΚΕ, μην παραλείψετε να καταδικάσετε για τα "εγκλήματά" του και τον αναρχοκομμουνιστή που είπε τα παρακάτω:
    "Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν. ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς η προπαγάνδα σας είναι τόσο χοντροκομμένη που την αποστρέφονται εύκολα σήμερα και εδώ και παγκοσμίως. Μόνο που στην ιδιαιτερότητα της περιοχής μας ενυπάρχει κίνδυνος τέτοιες απόψεις σε χέρια μαστόρων της καθοδήγησης και εννοώ ξένες ανθελληνικές υπηρεσίες είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Ακόμα και σήμερα που δεν σας ξέρει η μάνα σας σε πλανητική κλίμακα, δεν ησυχάζετε αν δεν βλάψετε το χώμα που πατάτε προκειμένου να έχετε ήσυχες τις συνειδήσεις σας ότι πράξατε το καθήκον σας στην ανθρωπότητα.

      Διαγραφή
  6. Συμπερασματικα: Ζητω η Μ.Βρετανια και η Μακρονο-Φραντσια , η Μ.Ρωσια και η Ε.Ε. του τεταρτου Ραϊχ!!!
    Ελληνες,πιστεψατε στον αλλησκοτωμο σας!!! Σφαχτειτε μεχρι τελευταιου αδελφου.Ειρηνικα παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. The Greeks rarely lost wars unless they were divided and betrayed. We lost the war in Asia Minor because we were deeply divided and we had many traitors who were working for our enemies and against us.
    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας καταλάβουμε ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ το εξής: η Ανατολική Μεσόγειος είναι το κέντρο του πλανήτη,έχει το 1/4 του ορυκτού πλούτου του πλανήτη και εν πάση περιπτώσει είναι το σημαντικότερο σημείο του πλανήτη.
    Οι πρόγονοί μας το ήξεραν,για αυτο εγκαταστάθηκαν εδώ και αποικησαν ολη την Ανατολική λεκάνη.
    Οοοολα σχετίζονται με τον έλεγχο της περιοχής,στην οποία το μόνο εμπόδιο είναι οι γηγενείς Έλληνες τους οποίους πρέπει να διασπάσουν για να τους εξαφανίσουν ευκολότερα.
    Εξού και το φόρεμα παρωπιδων με ιστορίες τύπου κομμουνισμός κι όχι αυτοί φταίνε,ναι αλλά εσύ είπες κι οχι αν είχε γίνει το ένα δε θα είχαμε το δείνα.
    Ο άλλος λέει ότι οι κομουνιστές είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.
    Οι υπεύθυνοι στρατηγοί δηλαδή της εκστρατείας αποφάσισαν να παραμείνει ο ελληνικός στρατός έξω από την Άγκυρα ενα χρόνο! ΆΠΡΑΓΟΣ με την ελπίδα ότι οι συμπατριώτες κομουνιστές θα τους λυπηθούν κάποια στιγμή,να λιμοκτονούν εκεί στην ξενιτιά και θα σταματήσουν,λες κι η απεργία κράτησε ενα χρόνο.
    Αλήθεια οι δολοφόνοι του Οδυσσέα Ανδρούτσου κομμουνιστές ήταν;
    Οι δολοφόνοι του Καραϊσκάκη;
    Οι προδότες του 67 και του 74;
    Οι της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα;
    Ολα αυτά υπάρχουν απλώς και ΜΌΝΟ για να διασπούν τον ελληνισμό.
    Να τρωγομαστε μεταξύ μας και να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.
    Οτι είμαστε ένας ευλογημένος λαος σε μια ευλογημένη γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι λαοί είναι ευλογημένοι και όλες οι γαίες... Εκτός από τον έναν...τον νεοέλληνα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.