2/9/17

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία και κάνει βεβιασμένες κινήσεις στο Κουρδικό; Έστειλαν τη ΜΙΤ "για μαλί και βγήκε κουρεμένη"

  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις με τον πρόεδρο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί (φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Οι εξελίξεις στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Κούρδοι είναι τόσο πολλές και τόσο περίπλοκες που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς – και, το κυριότερο, να «βγάλει άκρη».
Στις αρχές Αυγούστου έλαβε χώρα ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός που τραυμάτισε το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν και της μυστικής υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT), η οποία υπάγεται πλέον απευθείας στον ίδιον.
Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της MIT, κατά τα λεγόμενα των Κούρδων, διευθυντές δύο διευθύνσεων που σχετίζονται με το Κουρδικό και την καταπολέμηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), φέροντας διπλωματικά διαβατήρια επισκέφθηκαν την πόλη Σουλεϊμανίγια στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Είχαν αναλάβει την διεύθυνση και το συντονισμό μιας ιδιαίτερα σοβαρής επιχείρησης, ίσως της σοβαρότερης μετά την επιχείρηση σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην οποία οι τουρκικές υπηρεσίες συμμετείχαν ως απλοί παρατηρητές.
Στόχος της επιχείρησης ήταν η απαγωγή ή δολοφονία του Τζεμίλ Μπαγίκ, εκ των συνιδρυτών του PKK μαζί με τον Άπο, και από τα σημαντικότερα στελέχη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος σήμερα.

Τζεμίλ Μπαγίκ (φωτ.: EPA / STR)
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, την εντολή την έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διοικητή της MIT, Χακάν Φιντάν, ότι η υπηρεσία που διευθύνει έχει τις δυνατότητες να εκτελέσει μια τέτοια επιχείρηση με καθαρά εθνικούς πόρους, χωρίς τη βοήθεια καμιάς ξένης συνεργαζόμενης υπηρεσίας.
Η δολοφονία του Μπαγίκ είναι μια «επιτυχία» που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ ο Ερντογάν, γιατί βλέπει την πολιτική του να αποτυγχάνει στη Μοσούλη, την Τελαφάρ, το Κιρκούκ, τη Ράκα, το Ιντλίμπ. Το δε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) θεωρείται στρατηγική ήττα για την Τουρκία, με τον συνεταίρο του στην εξουσία, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, των Γκρίζων Λύκων (MHP) να είναι στα κάγκελα και να απαιτεί την κήρυξη πολέμου εναντίον των Κούρδων με αφορμή το δημοψήφισμα.
Σημειώνεται –ή μάλλον υπογραμμίζεται– ότι ο πρόεδρος της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, δήλωσε ότι ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στην πρόσφατη συνάντησή τους την Ερμπίλ, δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σε ένα τέτοιο αρνητικό για την Τουρκία γεωπολιτικό περιβάλλον, και με το εσωτερικό μέτωπο κατακερματισμένο και φοβισμένο από τις εξελίξεις στο Κουρδικό, ο Ερντογάν είδε ως σανίδα σωτηρία την επιχείρηση δολοφονίας του Τζεμίλ Μπαγίκ.
Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως το περίμενε. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της MIT συνελήφθησαν στα βόρεια του φράγματος Ντουκάν, στην περιοχή Ράνια, μαζί με μέλη των επιχειρησιακών ομάδων που προετοίμαζαν τη δολοφονία του Μπαγίκ.
Το ατιμωτικό δε για την Τουρκία είναι ότι τους συνέλαβαν οι Κούρδοι του PKK, οι οποίοι έχουν στήσει ένα πολύ καλό δίκτυο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας και είχαν κάνει ολόκληρο σχέδιο αντεπιχείρησης....
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

3 σχόλια:

  1. Erdogan’s thugs had better behave in NYC
    By Post Editorial Board
    August 30, 2017 | 6:51pm | Updated

    Authorities down in DC have now indicted a total of 19 people in the May 19 attack on a peaceful protest against Turkish President Recep Tayyip Erdogan — including 15 of Erdogan’s bodyguards.

    The goons waded into a crowd of mainly Kurdish- and Armenian-American demonstrators, hospitalizing nine. Sixteen attackers were charged back in June; the three new additions are all Turkish security officials.

    Most remain at large back in Turkey. They’ll be hard to bring to justice: Erdogan has plenty of other thugs he can bring along to New York City for next month’s UN General Assembly.

    A warning to the sultan’s goons: Don’t try this when you face fresh protests here. The NYPD will be on the job.

    http://nypost.com/2017/08/30/erdogans-thugs-better-behave-in-nyc/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. You're right. NYPD is totally different than what we saw in DC. They will not tolerate any bullying from Turkey even though DeBlazzio is pro Turkey.

      Διαγραφή
    2. The Turks have the audacity to behave as a regional superpower.
      They do not respect the law, and have a habit to blackmail.
      Remember, back in 2003, they did not allow more than 60,000 U.S. troops to operate from Turkish bases and ports.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.