18/9/17

Σε συναγερμό η Τουρκία λόγω του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

  • (Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)
Η Άγκυρα αδυνατεί να κρύψει την αγωνία της για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου. Μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών ότι η επιλογή αυτή της Αυτόνομη Κουρδικής Διοίκησης (ΑΚΔ) αποτελεί μεγάλο λάθος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι ο Μασούντ Μπαρζανί οδηγεί σε διάλυση το Ιράκ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την τελική στάση της για το θέμα στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά επισπεύδεται λόγω των εξελίξεων.
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο.
Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος το δημοψήφισμα θα κυριαρχήσει και στη συνάντηση που θα έχει τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ  Χάιντερ Αλ Αμπάντι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με τη Συρία
Μόνο άσχετη με τις εξελίξεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν δεν φαίνεται να είναι και η επιλογή της Άγκυρας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Συρία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία έστειλε 80 στρατιωτικά οχήματα περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων στα νότια σύνορά της με τη Συρία.
Επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή, το Anadolu έγραψε ότι η ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων έγινε στο πλαίσιο της αποστολής ενισχύσεων των στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος των συνόρων. Τα οχήματα αναπτύχθηκαν στην Αλεξανδρέττα στην επαρχία Χατάι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Το Σάββατο, το Anadolu, είχε μεταδώσει ότι ο τουρκικός στρατός έστειλε φορτηγά πρώτων βοηθειών και στρατιωτικά οχήματα στην ίδια περιοχή, μαζί με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι μια τρίτη αυτοκινητοπομπή τεθωρακισμένων κατευθύνεται στο Ρεϊχανλί.

(Φωτ.: presidency.krd)
Αμετακίνητος για τον ώρα ο Μπαρζανί
Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ματαίωση του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης Μασούντ Μπαρζανί δηλώνει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα κάποια πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική στο κουρδικό δημοψήφισμα», υποστήριξε μιλώντας σε συγκέντρωση ομοεθνών του, αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, και άλλοι απεσταλμένοι της Δύσης, για ακύρωση του δημοψηφίσματος και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ.
Θυμίζουμε ότι και η Ουάσινγκτον εμφανίστηκε την Παρασκευή να σκληραίνει λίγο τη στάση της απέναντι στους Κούρδους του Ιράκ ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

1 σχόλιο:

  1. Από τον πολύ συναγερμό και πανικό στην Τουρκία, οι στρατιωτικοί (πρώτη φωτό) τα έχουν χάσει και χαιρετούν με το αριστερό χέρι, ενώ έχουν φορέσει την λωρίδα τής στολής ανάποδα, καθώς και το σπαθί δεξιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.